^
A
A
A

Камера в ръка засилва емоциите

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

05 July 2016, 11:15

Снимка - чудесен начин не само да се запази паметта на приятни мигове, но и да преживеят тези емоции, но, според американски психолози, фотографът също могат да изпитат определени емоции по време на работа и процеса на заснемане може да ги укрепи. Например, ако човек улови приятни моменти, тогава удоволствието от процеса се увеличава, ако е необходимо да се заснеме нещо лошо, отрицателните емоции се влошават.

На такива заключения една група психолози дойде след серия от експерименти, включващи няколко хиляди души. Всички доброволци са били ангажирани с всякакви бизнеси - са пътували с автобусни обиколки, за да проверяват забележителности, да ходят на концерти, музеи или в кафене. Участниците бяха разделени на групи - в едно беше необходимо да се използва камера, а други хора просто се радваха на процеса.

След края на културната програма всеки участник трябваше да оцени степента на удоволствието и участието в процеса от психометричната скала.

В резултат на това, учените са установили, че хората, фотографиране, което се случва около имат по-забавно, например, посетители кафенета или ресторанти, които заснети чинията си директно по време на хранене, които се оценяват при средна степен на тяхната удовлетвореност 1.16 пункта по-висок в сравнение с тези, които просто се наслаждаваха на вечеря или вечеря. Също така, експертите отбелязаха, че ефектът от мисълта на човек, който отразява какви снимки могат да бъдат взети, напомня този, който възниква с фотографа в процеса на снимане.

В някои случаи, психолози отбелязват увеличаване на участието в процеса - експеримент в музея показа, че участниците с камери задържаха по-дълго при експонати и по-добре да ги третира (в този случай, учените са помогнали на специални очила с функцията за проследяване на движенията на очите).

Но експерти също са намерени обратен ефект - ако лицето не харесва това, което той трябваше да се справят с или да се търси в определен момент, трябва да се снимам само засилва негативните емоции. Като пример, учените са описани случая във виртуален сафари, където на експеримента, участниците гледали лъвовете да атакува бивол - в резултат на групата с камери са по-малки удоволствие, в сравнение с тези, които просто наблюдаваше процеса на хищници атака.

Положителният ефект от камера в ръцете си, а случаят не се проявява активно участие в този процес, например, когато участниците бяха помолени да се изгради всяка форма на бяла ружа, спагети или шайби, да се насладите на процеса и да дадат приблизително една и съща група с камери, и групата без тях.

В резултат на наблюденията си американски психолози са направили следните изводи: фотоапаратът и процесът на снимане на това, което се случва наоколо, могат да имат двусмислен ефект върху удоволствието. В плановете на експертите да проучи дали броят на заснетите снимки засяга възприятието и дали процесът на снимане може да засегне човешката памет.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.