^
A
A
A

Каква е опасността от вдишване на замърсен въздух?

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

06 November 2020, 09:00

Оказва се, че след два часа престой в замърсен въздух, съдовете стават по-малко еластични, сърдечната честота е нарушена и съставът на кръвта се променя към възпаление. Освен това подобни нарушения продължават през следващите 24 часа.

Замърсяването на въздуха е вредно и това се потвърждава от статистиката: хората, които трябва да дишат въздух, пълен с индустриални и автомобилни отработени газове, се разболяват по-често и по-сериозно, за разлика от жителите на по-малко натоварените райони. За да потвърдят или отрекат тази информация, учени от Атинския национален университет проведоха експеримент.

В лабораторни условия те бяха оборудвани със специално помещение с възможност за контрол на състава на въздуха. Въздухът беше изпомпван в помещението, съдържащо отработени газове от дизелов двигател - приблизително същия обем, в който присъства в централните части на големите градове. Според същата статистика продуктите от изгарянето на "дизел" представляват половината от общото замърсяване на атмосферата в градската среда. Друга стая беше изпълнена с нормален, незамърсен въздух. За експеримента бяха избрани 40 здрави доброволци, които нямаха проблеми с работата на сърцето и кръвоносните съдове. Хората бяха разделени на две групи: някои от тях бяха в "обгазена" стая в продължение на два часа, докато други бяха в стая с чист въздух. След 4 седмици експериментът беше повторен със същите хора, но първата и втората група доброволци бяха разменени.

Сърдечно-съдовото здраве на участниците беше тествано по няколко начина. Измервана е активността на протеин С, който играе ролята на антикоагулант и намалява риска от образуване на тромби. Измерван е С-реактивният протеин, тъй като той е един от основните възпалителни маркери. Определена степента на разширяване на кръвоносните съдове под въздействието на повишен кръвен поток, както и съдова еластичност. Установено е, че след два часа престой в обгазена атмосфера, работата на сърцето и кръвоносните съдове не се е променила по най-добрия начин.

Тези, които вдишват замърсения въздух, увеличават маркерите на възпалението и фибриногенната активност , инхибират функцията на антикоагулантния протеин - тоест участниците имат повишен риск от образуване на кръвни съсиреци. Наблюдават се нарушения на сърдечния ритъм, съдовите стени губят своята еластичност, което като цяло влошава кръвообращението. Забележително е, че тези неблагоприятни промени се запазиха в продължение на 24 часа, тоест дори след като човекът излезе на чист въздух. Какво да кажем за хората, които живеят или работят в централните части на градовете, където въздухът е почти постоянно замърсен.

Учените отдавна говорят за връзката между състава на атмосферата и развитието на сърдечно-съдови заболявания. Сега те представиха безспорни факти за отрицателното въздействие на екологията върху човешкото здраве.

Повече информация можете да намерите на уебсайта на Европейския вестник за превантивна кардиология

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.