^
A
A
A

Как да предотвратя повторение на аритмия?

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

19 February 2020, 14:00

Медицински експерти от Съединените щати, Германия, Полша и Русия твърдят, че техниката на бъбречна денервация, минимално инвазивна интервенция, помага значително да се намали скоростта на рецидив на аритмия и да се коригира фоновото повишаване на кръвното налягане .

Аритмията може да бъде причислена към най-често срещаните сърдечни патологии. Заболяването се характеризира с нарушение на честотата и ритъма на сърдечните удари, нарушение на възбудата и свиването на мускулите. При много пациенти нарушаването на ритъма е придружено от повишаване на кръвното налягане, което допълнително изостря проблема. Една от най-опасните форми на аритмия е предсърдно мъждене . Говорим за специален вид суправентрикуларна тахиаритмия, която се проявява с хаотична електрическа активност на предсърдията с честота на пулса 350-700 в минута. Тази честота прави координацията на контракциите невъзможна. Много е важно не само да се лекува патологията, но и да се предотвратят по-нататъшните й рецидиви, всеки от които носи сериозна опасност за пациента.

Един от методите за подобна превенция може да се нарече такъв, който е открит от учени, представляващи Националния медицински изследователски център и Федералния център за сърдечно-съдова хирургия. Лекарите стартираха многоцентров рандомизиран клиничен проект, по време на който определиха положителния превантивен ефект от бъбречната денервация. Методът на унищожаване на нервите, разположени в стените на артериите на бъбреците, се извършва едновременно със стандартната интервенционна интервенция, която представлява катетерна радиочестотна изолация на крайните участъци на белодробните венозни съдове. Това помага да се намали вероятността от рецидив на аритмия и благоприятства нормализирането на кръвното налягане.

В процеса на работата по проекта учените се запознаха с историите на случаите на повече от 300 пациенти, страдащи от предсърдно мъждене, придружени от повишаване на кръвното налягане. За половината от тях е използвана катетърна аблация, а за другата половина, в допълнение към стандартните процедури, е използван методът на бъбречна денервация. В резултат на това най-добрите резултати са регистрирани при втората група пациенти: през годината след края на лечението процентът на отсъствие на рецидиви на аритмия при тези пациенти е по-висок, отколкото в първата група. Освен това кръвното им налягане беше напълно нормално.

Преди това учените вече проведоха подобно проучване, въпреки че то беше много по-малко обширно: в него участват само 27 пациенти, страдащи от предсърдно мъждене на фона на повишено кръвно налягане. Тогава резултатите имаха много общо с настоящите резултати. Оказва се, че по време на второто проучване експертите само потвърдиха информацията, която съществуваше преди. Може би следващата стъпка ще бъде въвеждането на нов метод в клиничната практика.

Материал, публикуван в списанието на Американската медицинска асоциация

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.