^
A
A
A

Известни "мъжки" хапчета влошават зрението

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 22.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

11 February 2020, 17:36

Силденафил, по-известен като Виагра, се използва за подобряване на еректилната функция при по-силния пол. Това лекарство е доста популярно, което може да се обясни с неговата ефективност и изключително редки странични ефекти. Учените обаче поставят под въпрос последното предимство. По-специално, офталмолог от Турция, Junate Kararslan, каза, че при някои пациенти Виаграта създава проблеми с органите на зрението. [1]

Д-р Карарслан твърди, че нарушенията, причинени от наркотика, затрудняват шофирането на автомобил и извършването на някои професионални задачи. Учените смятат, че е необходимо да се говори за такива неприятни вероятни ефекти, така че пациентите да са наясно с възможните рискове и да вземат навременни мерки.

Лекарите казват, че зрителните проблеми след приема на лекарството могат да бъдат смущаващи в продължение на 3 дни.

Малко хора знаят, че в самото начало силденафилът е създаден като лек за хипертония. Тогава обаче експертите забелязаха, че това лекарство има изразени вазодилатиращи свойства и способността да задържа мъжка ерекция за дълго време . Средно ефектът на Виагра продължава около пет часа. При използване на препоръчаното количество лекарства, страничните ефекти под формата на главоболие се появяват само в изолирани случаи.

Какво казват учените сега за страничните ефекти на лекарството?

Лекар от Турция каза, че през периода на практиката му 17 пациенти вече са се обърнали към него, изразявайки оплаквания от зрително увреждане: замъглени „снимки“, фоточувствителност и промяна в цветовото възприятие . Например някои посочват повишена яркост на цвета, увеличение на червените и зелените тонове на изображението.

При събиране на анамнеза лекарят установи, че всички тези мъже са приемали Виагра преди няколко дни, в дозировка от около 100 mg. Визуалните нарушения са открити веднага след началото на употребата на лекарството и продължават да се смущават в продължение на три дни. Някои от пациентите намериха невъзможно да шофират в това състояние. [2]

Учените анализираха ситуацията и стигнаха до извода, че тези нарушения могат да бъдат резултат от продължително разцепване и екскреция на силденафил от тялото. Тъй като мъжете не са приемали най-малката препоръчителна дозировка, елиминирането му е известно забавено. Освен това, както отбелязват специалистите, страничен симптом често може да смущава тези, които са приемали лекарството за първи път. [3]

Лекарите съветват: не трябва незабавно да пиете максимално препоръчителното количество от лекарството: препоръчително е да започнете лечението постепенно, избирайки оптималната доза за себе си. И още по-добре - първо се консултирайте с Вашия лекар, който ще Ви предпише най-подходящия режим на лечение.

Този проблем е описан подробно в научното издание Frontiers in Neurology .

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.