^
A
A
A

Израел намери лек за болестта на Алцхаймер

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 28.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

14 April 2016, 10:00

Болестта на Алцхаймер - неизлечимо към днешна дата, която се развива в напреднала възраст, както и експерти от различни страни се опитват да намерят лекарство, което ще помогне да се справят с тежки симптоми на заболяването, но без резултат.

И наскоро израелски учени казаха, че лечението, разработено от тях, може да елиминира симптомите на болестта на Алцхаймер.

Сега лекарството е в процес на разработване и експерименти с гризачи са показали, че лечението е доста ефективно - след лечението мишките са подобрили когнитивните способности. Преди да провежда експерименти с лабораторни животни, учените тествани лекарството върху невронните култури засадени - в хода на експериментите, дори малко количество от лекарството предотвратява разрушаването на нервните клетки, които са били подложени на разрушителни промени (окисление на бета-амилоидни плаки). В хода на работата учените покриват неврони с различни концентрации на материята и това винаги е помагало на клетките да оцелеят.

Според научната група резултатите са доста впечатляващи и разработеният инструмент може да се превърне в основа за разработването на наистина ефективно лекарство от тази нелечима болест, която засяга стотици хиляди хора по света.

Според изследователите лекарството на Алцхаймер е вид молекула, която може да изпълнява много терапевтични задачи. Според учените, за да се развие ефективно лечение на Алцхаймер, е необходимо да се проучи образуването на бета-амилоидни плаки и да се разбере как да се противодейства на това. Днес в изследването на бета-амилоидните плаки участват различни групи, но учените от университета Bar-Ilan (Израел) изглежда са постигнали наистина ефективни резултати. Молекулата създаден от изследователи разгражда натрупване на бета-амилоид в нарушение на предаването на нервните сигнали, докато молекула допринася за активирането на специфични протеини, които защитават клетките от други отрицателни въздействия, свързани с развитието на болестта на Алцхаймер.

Струва си да се припомни, че 99% от изследванията, посветени на развитието на лечението на Алцхаймер, се провалят, клиничните изпитвания в крайна сметка потвърждават неефективността на лекарствата. Днес болестта на Алцхаймер се счита за неизлечима и нейното развитие се характеризира с необратими процеси. Особеността на болестта се състои в това, че клетките, отговорни за спомените, започват постепенно да изчезват в мозъка на човека, а освен това работата на нервната система се нарушава.

Средствата на израелските специалисти понастоящем са само в етап на разработване, но учените все още имат много работа, за да потвърдят ефикасността и безопасността на лекарството за хората. На този етап не е възможно да се каже със сигурност, ще бъде дали новото съоръжение в сила на 100%, но резултатите са много обнадеждаващи и има всички шансове, че ще скоро болестта на Алцхаймер, вече няма да звучи като смъртна присъда за един човек и семейството му, и лекарството оказва, че ако не е напълно излекувана от болестта, то най-малкото ще помогне да се блокират тежките симптоми и да се върне човек в пълен живот.

trusted-source[1]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.