^
A
A
A

Има диета за левкемия

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

18 January 2022, 09:00

Ако спрете приема на аминокиселината валин, ходът на острата форма на Т-клетъчна лимфобластна левкемия е почти напълно блокиран, което се наблюдава в хода на експеримент, извършен върху гризачи.

Изучаването на протеиновите аминокиселини е популярна задача за учени от цял свят. В скорошно проучване учени от Нюйоркския университет успяха да открият важно свойство на валин, алифатна α-аминокиселина, една от двадесетте протеиногенни аминокиселини, открити в много известни протеини. Специалистите изследваха структурите на Т-клетъчната лимфобластна левкемия : говорим за често срещана патология от злокачествен характер, засягаща предимно деца и млади хора. Изследвани са биологичните и химичните особености на острата болест. А непосредствената цел на учените беше да изяснят трофичните процеси и да определят вещества, които са особено важни за развитието на злокачествен процес.

В хода на експерименталната работа злокачествени структури бяха трансплантирани от хора на модифицирани гризачи. Впоследствие мишките предсказуемо развиват левкемия. В резултат на това беше установено, че ако гризачите се придържат към диета без валин, тогава в продължение на три седмици прогресията на заболяването е напълно блокирана и броят на злокачествените клетки в кръвоносната система намалява с най-малко 50% или те изчезнаха напълно. Но на фона на възобновяването на употребата на валин с храна, левкемията се възобнови отново.

Според основните молекулярни процеси, острата форма на Т-клетъчна лимфобластна левкемия зависи от мултифункционалния NOTCH1 ген. Злокачествените промени в гена повишават нивата на tRNA (транспортна рибонуклеинова киселина, която осигурява взаимодействието на рибозомата, аминокиселината и информационната РНК по време на транслацията). Именно tRNA транспортира валин до механизмите за синтезиране на протеини.

Всяка аминокиселина има своя собствена tRNA, която съдържа определена аминокиселина и се комбинира с триплексна комбинация от информационна РНК. При липса на трансферна РНК не може да се осъществи протеинов синтез. Злокачествените структури на левкемия изискват голямо количество митохондриален протеин, а за производството му в точното количество е необходим валин – в подходящото количество. Следователно злокачествените клетки имат остра нужда от NOTCH1 мутации, които активират производството на валин tRNAs. За да се повлияе върху левкемичните структури, е достатъчно да се намали броят на валиновите транспортни РНК или да се намали нивото на самия валин, което ще прекъсне транспортната верига.

Вероятно подобна схема е приложима и за злокачествени патологии от друг тип. Засега учените могат да говорят само за левкемия: с голяма степен на вероятност ефективността на лечението може да се допълни и потенцира, ако пациентът се придържа към диета, която ограничава приема на валин в тялото. Между другото, пълното изключване на валин не се препоръчва, тъй като дефицитът на аминокиселината се отразява неблагоприятно на състоянието на мозъка и мускулите.

Пълната информация учени публикуваха на страницата на списание Nature.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.