^
A
A
A

Действат ли наистина хапчетата за махмурлук?

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

14 January 2022, 09:00

Махмурлукът, който се развива след тежка консумация на алкохолни напитки, е известен на мнозина от първа ръка. В същото време някои хора се чувстват толкова зле, че на следващата сутрин, след като пият, първо отиват до най-близката аптека за лекарства против махмурлук. Учените се опитаха да разберат тяхната ефективност - и бяха изненадани.

Експерти от Обединеното кралство, представляващи Националния наркологичен център към Кралското училище в Лондон, оцениха добре познатите лекарства за махмурлук , които са популярни сред гражданите. В резултат на това беше установено, че повечето от тези средства - просто плацебо.

По време на изследването са проучени повече от две дузини научни статии, анализирайки ефекта върху човешкия организъм на популярни компоненти против махмурлук - L-цистеин, екстракт от карамфил, корейски женшен, китайска круша. Общо е анализиран ефектът на повече от двадесет лекарства. В проекта взеха участие четиристотин доброволци. Важно е да се отбележи, че ефектът на популярни аналгетици като ацетилсалицилова киселина и парацетамол не е оценен.

Според резултатите от проучването е установено, че екстрактът от карамфил има относително забележим ефект: таблетки и течности с този компонент облекчават картината на махмурлука с около 19% (за участниците в експеримента след пиене на алкохол).

Експертите смятат, че информацията, получена по време на проучването, не е напълно вярна. По този начин броят на доброволците беше сравнително малък, сред участниците нямаше хора над 65 години и жени. Първоначално негативният ефект на лекарствата против махмурлук върху организма също не е изследван (и много експерти посочват, че тези лекарства са вредни за здравето). И така, някои лекарства против махмурлук влошават главоболието, причиняват гадене и дори силна алергична реакция. За съжаление, по-голямата част от подобни продукти, предлагани без рецепта в аптеките, не са лекарства, а биологично активни добавки, състоящи се предимно от билкови смеси и екстракти.

Учените обясняват: що се отнася до махмурлука, по-лесно е да се предотврати предварително, отколкото да се лекува. Оптимално е да се въздържате от алкохол по време на празника или да пиете алкохол умерено. И с развитието на синдрома на махмурлука трябва да вземете няколко таблетки активен въглен (1 таблетка на 10 kg телесно тегло), да пиете достатъчно количество чиста питейна вода през деня. При главоболие можете да вземете таблетка ацетилсалицилова киселина, а при тежка интоксикация ще помогне клизма. И още по-добре - не се самолекувайте и по възможност се консултирайте с лекар.

Резултатите от изследването са публикувани на страницата THEGUARDIAN

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.