^
A
A
A

Чипът ще открие промени в гените и ще уведоми за мобилни устройства

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.05.2018
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

01 May 2017, 09:00

Екип от биоинженери от Калифорния въведе ново устройство, способно да открие промени в ДНК. Устройството е графен чип и според ръководителя на изследователския проект Ratnesh Lala той може да бъде полезен в медицинската област. Учените отбелязват, че чипът ще помогне за откриването на вируси, бактерии, ракови тумори в ранните етапи на кръвния анализ и т.н.

Според професор Лал, откриването на неговата група може да бъде истински пробив и в близко бъдеще въз основа на чипа могат да се появят ефективни цифрови методи за откриване на различни промени в ДНК веригата. Уникалната развитието на специалисти в Калифорния може да се превърне в основа за развитието на биосензори, чипс имплантиране в тялото и помага да се идентифицират конкретни промени в ДНК, тъй като тези устройства ще могат да предават цялата информация по безжичен път не за специално приложение на вашия смартфон.

Графиновият чип е предназначен да открива най-често срещаната форма на генетична мутация, която причинява рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания, невродегенеративни, автоимунни заболявания, възпалителни процеси.

Сега има някои технологии, които позволяват да се открият такива заболявания и нарушения в организма, причинени от генетични мутации, но всички методи са сравнително бавни, скъпи, а освен това тяхната употреба изисква обемисти съоръжения. Съавторът на новия изследователски проект отбеляза, че целта на техния екип е да разработи бърз, прост, евтин и лесен за използване метод за идентифициране на болестта в ранните етапи. Чипът, според разработчиците, ще помогне да се заменят обемистите устройства и ще могат да реагират по-бързо на всички промени в тялото, както и да работят със смартфон и незабавно да предадат важна информация на лекаря.  

Чипът се състои от няколко части - ДНК сонда и транфейра с графеен полев ефект. Сондата е част от двойноверижна ДНК със секвенция, кодираща специфичен тип единичен нуклеотиден полиморфизъм. Основната задача на чипа е улавяне на молекули с единична нуклеотидна промяна и когато се откриват такива мутации, електрически сигнал се предава над сондата.

Специалистите също така отбелязват, че чипът, разработен от тях, има отличителна характеристика - работа в електронна форма поради прикрепването на ДНК проба към графинов транзистор. Според изследователите, новият чип е първото устройство, което съчетава ДНК нанотехнологиите и висока разделителна способност електронно устройство за измерване показва как да се извърши ДНК веригите на по графен транзистор. В резултат на този подход се очерта технология, която е доста подходяща за използване с безжични електронни устройства за откриване на промени в ДНК веригата.

Сега учените са изправени пред задачата за разширяване на технологията и добавяне на способността на чипа да работи по безжична мрежа. Екипът на проф. Лала се подготвя да тества техниката си в клинични условия, според тях чипът ще инициира нова ера на диагностика и персонализирано лечение.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.