^
A
A
A

Бутилка водорасли е екологична алтернатива на пластмасата

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

18 April 2016, 09:00

Ние всички сме свикнали да пластифицираме и дори не мислим за вредата, която този уникален материал оказва на околната среда, например обикновените пластмасови бутилки се разлагат в природата повече от 150 години. Като се има предвид, че повечето от бутилките за вода непосредствено след употреба попадат в боклук, където причиняват огромни щети на околната среда, можем да говорим за сериозната заплаха, която висеше над нашата планета. В Исландия дизайнерът Ari Jonson намери нестандартно решение на този проблем - производството на екологични бутилки, например от водорасли.

Самият автор на самата идея отбеляза, че отдавна е почувствал необходимостта да замести поне част от пластмасата, която ни заобикаля, която се произвежда, използва се в ежедневието и се изхвърля ежедневно от милиони хора. Ари се чудеше защо хората използват материали, които отровиха земята години наред, и осъзнаха, че е време да действат.

Решението на проблема трябва да бъде агар - прах от водорасли. За създаване на бутилка Johnson направи смес от агар на прах и вода, и след това се нагрява и се излива в специален плесен с ледена вода, след което той е напълно използваеми бутилка, но все още има някои разлики от познати на всички пластмаса.

На първо място, бутилка водорасли запазва формата си само в пълна форма, след разрухата постепенно се разпада - според Джонсън това е естествена и сигурна замяна на пластмаса, която може да се мисли за днес. Заслужава да се отбележи, че агарът често се използва като сгъстител за десерти във вегетарианска или веганска кухня, така че бутилка водорасли е годна за консумация, но има доста специфичен вкус.

Всяка година в света се произвеждат стотици милиони пластмаси, които се използват основно като опаковъчен материал. За преработката има само малка част от пластмасата, останалата част от годините, отрови земята в депа или пада в океана, което също не е от полза за околната среда.

В Япония специалистите предложиха решаването на проблема с пластмасовите отпадъци, съвсем противоположно на дизайнера от Исландия. Японците ще могат да идентифицират нова бактерия, която може да раздели пластмасата за кратко време.

Не бяха намерени бактерии в различни утайка (утайки, почвата и т.н.) - проучвания показват, че тези микроорганизми са хранени с пластмаса, която се използва като източник на въглерод и енергия, след като бактериите се поставят в контейнер с пластмасови частици, разграждане на материала настъпили през няколко седмици.  

Според учените, по време на еволюцията на микроорганизмите се появяват няколко ензими, необходимостта от това се дължи на тежките условия, тъй като бактериите трябва да оцелеят в среда, препълнена с PET. Благодарение на тези ензими, бактериите могат да разградят пластмасата до основните екологични компоненти (етилен гликол и терефталова киселина).

В хода на работата си учени установили ген, който помага да се произвеждат нови ензими от микроорганизми и те са могли да ги развиват в лаборатория. Експериментите показват, че лабораторните бактерии унищожават пластмасата и се предлага да ги използват за по-ефективен метод за рециклиране на пластмасови отпадъци. Но когато методът се използва широко, остава да се види.

trusted-source[1]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.