^
A
A
A

Магнезият ще замени литий в батериите

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.05.2018
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

07 June 2016, 10:30

Изследователи от Института на Toyota (Северна Америка) предложиха създаването на батерии на базата на магнезий. Според инженерите този елемент е подходящ за батерии, а освен това тези батерии ще бъдат по-безопасни и ефективни в сравнение с литиево-йонните батерии и ще са подходящи за различни устройства - от телефони до автомобили.

Литий при взаимодействие с въздуха лесно се запалва, така че батериите, базирани на него, могат да бъдат опасни. За да се увеличи безопасността на литиево-йонните батерии, беше използван методът за комбиниране на литий с графитни пръти и намаляване броя на йоните, което допринесе за намаляване на плътността и ограничаване на съхраняваната енергия.

Магнезият е по-стабилен елемент, особено когато взаимодейства с въздуха, освен това е по-енергийно интензивен от литий, обаче, да се създаде електролит с магнезий, който ефективно да прехвърля енергия, се оказа доста предизвикателство.

Ситуацията се променя драстично, след като раната Mohtadi, главен специалист на тойотата чух колегите си говорихме за проблема със създаването на електролит с възможност за предаване на енергия, а не да се унищожи магнезий и това я накара да мисля, че можете да приложите на свойствата на материалите с магнезиеви батерии използвани за съхраняване на водород. Рана Мохади сподели мислите си с колеги, а учените веднага започнаха изследвания, за да проверят хипотезата на Мохатия.

Според ръководителя на изследователската група "Тойота", това откритие не може да се припише на един човек, това е заслуга на няколко научни сътрудници на института, работещи в същия екип. Изследователите вече са подготвили описание на тяхната работа и я публикуват в една от научните публикации. Инженерите на Toyota се надяват, че тяхното откритие ще помогне на други учени да разработят батерии на базата на магнезий, които са подходящи за ежедневна употреба и ще станат не по-малко популярни от днешните литиево-йонни батерии.

Според експерти, да се разкрият всички възможности на магнезиевите батерии не е възможно поради зависимостта от системите с хлорид. Електролитите имат значителна анодна стабилност, но разрушаването на металните компоненти води до намаляване на свойствата на акумулатора. Toyota специалисти използвани анионите на борен клъстери monokarboran производство на магнезиева сол на обикновен тип, напълно съвместим с метален магнезий в допълнение, батерията показва окислителна стабилност, която е значително по-висока от етерни разтворители. Поради пасивността и неагресивния характер на магнезиевия електролит е възможно да се стандартизират начините за тестване на катода, използван в стандартните плоски батерии. Това откритие открива нови възможности за изследователите в разработването на магнезиеви електролити и методите за тяхното приложение.

Сега изследователите трябва да свършат много работа преди разработването на магнезиевите батерии, според предварителните оценки такива батерии ще се появят на 15-20 години.

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.