^
A
A
A

Билковите препарати могат да причинят рак

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 12.04.2020
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

20 May 2016, 11:00

Има мнение, че растителните лекарства са по-безопасни за организма от химическите препарати, но американските изследователи го опровергават. Според тях такива лекарства са още по-вредни за здравето от химичните и могат да провокират сериозни заболявания и мутации в гените.

Резултатите от техните изследователи, описани в статия, публикувана в една от научните публикации. Изследователите по билкови лекарства бяха обявени за разрушителни за човешкото здраве и авторите на проекта призоваха колегите си да провеждат глобални изследвания в тази област, за да определят нивото на токсичност на такива лекарства, както и тяхната ефективност.

Като пример, изследователи, ръководени аристолохия растение (тръба холандеца), проучване, което показа, че съдържа високи нива на канцерогени (заслужава да се отбележи, че няколко хилядолетия kirkazon, използвани в медицината).

Също така в тяхната работа учените отбелязват, че около 5% от населението на нашата планета са генетично предразположени към токсичния ефект на вещества, образувани в тялото, когато се поглъщат вътре в аристолохията. Това взаимодействие води до различни ДНК мутации, а здравите клетки могат да се дегенерират в атипични. Приемането на аристолохия може да доведе до тежко нарушение на бъбречната функция, възпалителни процеси, рак на пикочната система. В допълнение, експериментите потвърдиха връзката между приема на растителни лекарства и рак на черния дроб.

Лечението с растителни препарати се практикува широко в страните от Азия и Африка, в тези региони често се случват негативни реакции след приемането на билкови лекарства. Според Доналд Марк, професор по медицина и имунология, повечето от тези лекарства могат да причинят сериозни патологии, но това не означава, че си струва да се откажат напълно от такива лекарства. Целта на авторите на новия изследователски проект е да привлече вниманието на представителите на СЗО към необходимостта от по-задълбочени изследвания в тази област, за да се идентифицират възможните токсични ефекти на лекарствата въз основа на компонентите на растенията.

В друго проучване изследователите установиха, че студените лекарства могат да представляват риск за здравето на децата, особено за лекарства, които родителите често купуват под въздействието на рекламата.

Такива заключения са направени след изследването от повече от 3 хиляди родители и техните деца на възраст до 6 години. Повечето от учените се интересуваха от това, какви лекарства бяха давани на деца от настинки и кашлица между 2008 и 2011 г., както и от това колко често родителите дават такива лекарства на децата си. Изследването е помогнало да се идентифицират около 300 имена на комбинирани лекарства, които са най-популярни сред родителите. Авторите установили, че повече от 15% от децата се вземат лекарства, които не са написани на педиатър, а родителите дори не осъзнават, че такова лечение може да застраши живота на детето и да продължи да разчита на реклама, а не да се търси професионална помощ.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.