^
A
A
A

Бактериите помагат да се отървете от пластмасовите отпадъци

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

10 January 2022, 09:00

Някои бактерии съдържат специфични протеини, които могат да разграждат определени видове пластмаса.

Бактериалната флора играе важна роля в циркулацията на веществата. По-специално, тези микроорганизми разлагат останките на животни и растения и дори пластмаса. Именно този факт малко по-рано се превърна в безусловно откритие за учените.

Специалисти от Технологичния университет Чалмърс в Гьотеборг са открили активно в световен мащаб растеж на микроорганизми, които могат да разграждат пластмасата. По време на изследването на тяхната ДНК са открити бактерии – стабилна и издръжлива молекула, способна трайно да се установи в почвата и атмосферата. Микробната ДНК е различна от тази на други микроорганизми и нейните кодирани протеини имат свои собствени специални характеристики.

Учените отдавна знаят, че има бактерии, които разграждат пластмасовите полимери - по-специално те са открити в стомасите на кравите. Сега експертите решиха да подобрят микробните клетки за тяхното последващо използване при преработка на промишлени отпадъци.

ДНК проби от необходимите микроорганизми са събрани от изследователи от различни части на света. Те са добивани както в почва, така и във вода. В същото време по-голям брой от необходимите проби са открити на места, където се натрупва предимно пластмаса, което е съвсем разбираемо: самите бактерии се опитват да използват каквото могат в своя полза. Разликите бяха само във вида пластмаса, подложена на бактериално разлагане.

Вероятно скоро специалистите ще могат да дадат целенасочена посока и да адаптират бактериите за почистване на пластмасови отпадъци. Възможен е и друг изход от събитията: в хода на естествената еволюция самите микроорганизми ще се научат да „усвояват“ пластмасата до степен, че най-накрая могат да наредят нещата в околната среда. Биоразграждането е най-ефективният начин за по-нататъшен контрол на милионите тонове пластмаса, натрупани днес на земята, в почвата и във водите по света. Фактът, че изследователите са успели да отключат потенциала на обитаващия микробиом за рециклиране на пластмаса, вече е важна научна стъпка и стимул за по-нататъшни изследвания.

Въпреки глобалното доминиране на пластмасата, търсенето на нейното производство в света непрекъснато нараства, което допълнително изостря съществуващия екологичен проблем. По-голямата част от пластмасата завършва в депата или се разпространява в околната среда. Според статистиката около 11 милиона метрични тона пластмаса влизат в океаните всяка година (без да се включват вече съществуващите натрупвания). Въпреки това, въпреки рисковете от екологична катастрофа, истинският бактериален потенциал за разграждане на пластмаса в различни местообитания все още се проучва.

Информацията е представена на страницата ASM JOURNALS

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.