^

Здраве

Зенични нарушения и арефлексия

, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

При идентифициране на пациент смущения зеницата, като промяна в широчина, форма на зениците, техния отговор към светлина и до сближаване с настаняване в комбинация с утаяване на дълбоки рефлекси с крайници (най-малко - Ахил рефлекси) обикновено се подозира, невросифилис. Съществуват обаче поне четири други патологични състояния, които трябва да се имат предвид в присъствието на тази клинична картина.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Основните причини за зрителни нарушения:

  1. Синдром на Еди.
  2. Спинная сухотка (Tabes dorsalis).
  3. Диабетна полиневропатия.
  4. Комбинирана дегенерация на гръбначния мозък (въжена миелоза).

Синдром на Еди

Пълният синдром на Еди включва: умерена дилатация на учениците с почти пълна липса на светлинна реакция или за настаняване с конвергенция и отсъствие на ахилесови рефлекси. Понякога също отпадат рефлексите на коляното, в редки случаи има пълна асфлексия. Не се наблюдават чувствителни смущения, скоростта на извършване на бързи и чувствителни нерви не се променя. Пациентът се оплаква от заслепяването на ярката светлина (слънце) и от замъгляването на изображението, когато разглежда малки обекти от близко разстояние. При прегледа липсва фазическо стесняване на учениците по време на тяхното директно осветяване и при сближаване с настаняването. Необходим е фармакологичен тест, за да се потвърди свръхчувствителността на парасимпатиковата денация на участващия мускул (мускула, който стеснява зеницата).

Има несъгласие дали да се нарече това заболяване. Освен горепосочените симптоми, състоянието не причинява никаква вреда на пациента и няма други симптоми или болезнени прояви. Синдромът на Еди не изисква лечение, освен препоръките за носене на слънчеви очила.

Представени са частични варианти на синдрома на Еди (нарушения на зениците без арефлексия, арефлексия без половите смущения). Има наследствени форми на синдрома на Edie.

За да се изключи невросифилис, са достатъчни отрицателните серологични резултати.

Спинная сухотка (Tabes dorsalis)

В гръбначния мозък засегнатата зеница е намалена в диаметър и има неправилна форма. С пълната липса на реакция на този ученик на светлината, реакциите на настаняване и конвергенция са напълно запазени (ученикът на Арджил-Робъртсън). Друга разлика от синдрома на Еди е, като правило, участието на двете очи. Arefleksiya комбинирани с различни нарушения в чувствителната сфера - от нарушения на дълбоко чувствителност и чувство на стойка, която се проявява под формата на динамичен сензорна атаксия (атаксия печалба контрол при ходене без виждане), преди нарушението на чувствителността на вибрации и болка. Болезнените стимули често се възприемат със значително забавяне. Скоростта на проводимост на нервите не се променя.

Диабетна полиневропатия

Най-честата форма на патологията на периферните нерви е диабетна полиневропатия. Липсата на ахилесови рефлекси и намаляването на чувствителността към вибрации - дори при пациенти, които не правят оплаквания относно нарушения на моторните и чувствителните функции - е много често явление. Често се включва автономната нервна система; клиничен признак на нейното страдание често е стесняването на учениците и бавната, непълна реакция на светлината и настаняването с конвергенция, която отличава тези разстройства на зениците от симптома на Argyll-Robertson. Винаги има несъответствия в изследването на скоростите на нервната проводимост - намаляване на скоростта на движение по протежение на моторни и / или чувствителни влакна. Степента на тежест на възможните отклонения в изследването на възбудените потенциали се определя от степента на интерес на периферните нерви.

Комбинираната дегенерация на гръбначния мозък (въжена миелоза)

В контекста на тази глава най-интересни са тези 50% от пациентите с дефицит на витамин В12, които не предизвикват рефлекси на Ахил. Типичните оплаквания са оплаквания от парестезии и нарушение на тези типове чувствителност, които се медиират от задните колони на гръбначния мозък.

Често има стесняване на двете ученици с запазване на техните фотореакции. При изучаване на проводимостта по дължината на нервите се разкрива забавяне на възбуждането на двигателните и чувствителните влакна. Степента на тежест на отклоненията, установени по време на регистрирането на соматосензорни възбудени потенциали и отразяващи интереса на задните колони, е значително по-голяма от тази, която може да бъде приписана на участието на периферните нерви. Това, по-специално, се отнася за възбудените потенциали от нервите на предната част на тибията и стомаха. Естествено, серологичните тестове за наличие на сифилитична инфекция са отрицателни.

Диагнозата не причинява затруднения при наличие на признаци на пареза на разширителя на крака; това се наблюдава при около 50% от случаите. Ясно е, че за положителна диагноза е необходимо да се докаже нарушение на абсорбцията на витамин В12 в червата.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.