^

Здраве

Офталмоплегия (офталмопареза)

, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Всяко око се движи (се завърта) от шест мускула: четири прави и две наклонени. Нарушенията в движенията на очите могат да бъдат причинени от наранявания на различни нива: полукълбо, стъблото, на нивото на черепните нерви и накрая на мускулите. Симптомите на нарушенията на движенията на очите зависят от локализацията, размера, тежестта и естеството на лезията.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Причини за офталмоплегия (офталмопареза)

 1. Миастения.
 2. Аневризми на съдовете от кръга на Уилис.
 3. Спонтанная или травматическая каротидно-кавернозная фистула.
 4. Диабетна офталмоплегия.
 5. Дистироидна офталмопатия.
 6. Синдром на Толоза - Хънт (Толоза - Хант).
 7. Тумор и псевдомотор на орбитата.
 8. Временен артерит.
 9. Исхемия в областта на мозъчния ствол.
 10. Парцеларен тумор.
 11. Метастази в мозъчния ствол.
 12. Менингит (туберкулоза, карциномат, гъбички, саркоидоза и др.).
 13. Множествена склероза.
 14. Енцефалопатия Wernicke.
 15. Мигрена с аура (офталмоплегична).
 16. Енцефалит.
 17. Нараняване на орбитата.
 18. Тромбоза на кавернозния синус.
 19. Краниални невропатии и полиневропатии.
 20. Синдромът Милър и Фишер.
 21. Бременност.
 22. Психогенни окуломоторни нарушения.

trusted-source[6], [7], [8]

Myastenia gravis

Птозата и диплопията могат да бъдат първият клиничен признак на миастения гравис. В този случай характерната умора в отговор на физически стрес в ръцете може да липсва или да остане незабелязана от пациента. Пациентът може да не обръща внимание на факта, че тези симптоми са по-слабо изразени сутрин и се увеличават през деня. Предлагайки на пациента дълъг тест за отваряне и затваряне, може да се потвърди патологичната умора. Изпитване с прозерин под контрола на ЕМГ е най-надеждният метод за откриване на миастения гравис.

Аневризми на съдовете от кръга на Уилис

Вродените аневризми се намират главно в предните части на кръга на Уилис. Най-честият неврологичен признак на аневризма е едностранната парализа на външните очни мускули. III черепният нерв обикновено е засегнат. Понякога аневризма се визуализира на ЯМР.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Спонтанная или травматическая каротидно-кавернозная фистула

Тъй като всички нерви, които доставят екстракуларни мускули, преминават през кавернозния синус, патологичните процеси на тази локализация могат да доведат до парализа на външните очни мускули с удвояване. От голямо значение е фистулата между вътрешната каротидна артерия и кавернозния синус. Такава фистула може да бъде резултат от травматично мозъчно увреждане. Може да се появи спонтанно, вероятно поради разкъсване на малък артериосклеротичен аневризъм. В повечето случаи първият клон (офталмологично) на тригеминалния нерв страда в същото време и пациентът се оплаква от болка в зоната на нейната инервация (чело, око).

Диагнозата се улеснява, ако пациентът се оплаква от ритмичен шум, синхронизиран с работата на сърцето, и намалява, когато каротидната артерия е захваната от същата страна. Ангиографията потвърждава диагнозата.

Диабетна офталмоплегия

Диабетната офталмоплегия в повечето случаи започва остро и се проявява като частична парализа на окуломоторния нерв и едностранна болка в предната част на главата. Важна особеност на тази невропатия е запазването на вегетативните влакна на зеницата и следователно зеницата не се увеличава (за разлика от парализата на III нерв при аневризма, в който също страдат и вегетативните влакна). Както при всички диабетни невропатии, пациентът не знае непременно за диабета у дома.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Дисстироидна офталмопатия

Дистироидната офталмопатия (орбитопатия) се характеризира с увеличаване на обема (едем) на външните мускулни очи в орбита, което се проявява чрез офталмопареза и удвояване. Ултразвуковото изследване на орбитата помага да се разпознае заболяване, което може да се прояви както при хипер-, така и при хипотиреоидизъм.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Синдром на Tholos-Hunt (болезнена офталмоплегия)

Това епоним означава неспецифично грануломатозно възпаление на стената на кавернозен синус на бифуркацията на каротидната артерия, която се проявява характеристика периорбиталната или ретроорбиталния болка, увреждане III, IV, VI черепни нерви и първата част на тригеминалния нерв, добра чувствителност към кортикостероиди и отсъствие на неврологични симптоми, свързани с нервната система за извън кавернозните синусите. Болезнен синдром офталмоплегия Толоса-Хънт трябва да бъде "диагноза на изключване"; Той се поставя само в изключването на други възможни причини за "стероид-отзивчив политики" oftalmopareza (обемни процеси, системен лупус еритематозус, болест на Крон).

Псевдотумор на орбитата

Терминът "псевдомотор" има за цел да означава увеличен обем (поради възпаление) екстракуларни мускули и понякога друго съдържание на орбитата (скъсване, мастна тъкан). Орбиталната псевдотуморна е съпроводена с инжекции на конюнктивата и леки екзофталмози, ретроорбитална болка, която понякога може да симулира мигрена или главоболие в пакет. Ултразвуковото изследване или КТ на орбитите разкрива увеличение на обема на съдържанието на орбитата, предимно на мускулите, по начин, подобен на този, който се намира в дистироидната офталмопатия. Както синдромът на Толоза-Хънт, така и псевдотуморът на орбитата реагират на лечение с кортикостероиди.

Тумор на орбитата, в допълнение към горните симптоми, също се съпровожда от компресия на двойката II и следователно от намаляване на зрителната острота (синдром на Bonnet).

Временен артерит

Гигантният клетъчен (временен) артериит е типичен за зрялата и възрастната възраст и засяга предимно клоните на външната каротидна артерия, главно темпоралната артерия. Характеризира се с висок ESR. Може да има полимиален синдром. Оклузията на клоните на офталмологичната артерия при 25% от пациентите води до слепота за едно или и двете очи. Може да се развие исхемична невропатия на оптичния нерв. Поражението на артериите, които хранят окултните мозъчни нерви, може да доведе до исхемично увреждане и развитие на офталмоплегия. Възможна поява на удари.

Исхемични лезии на мозъчния ствол

Мозъчно-съдови инциденти в проникващи клоновете на базиларната артерия водят до победят ядра III, IV или VI черепни нерви, че обикновено е съпроводено с редуващи се хемиплегия kontralateralnoi хемиплегия (хемипареза) и чувствителни смущения проводимост. Има картина на остра церебрална авария при пациент с възрастни или зряла възраст, страдащи от съдово заболяване.

Диагнозата се потвърждава чрез невроизобразяване и ултразвук.

Парцеларен тумор

Тумори на областта хипофизната-хипоталамуса и промени явна краниофарингиом Sella и зрително поле (chiasmatic синдром) на, както и специфични ендокринни нарушения, характерни за определен тип тумор. Има редки случаи на туморен растеж директно и навън. Полученият синдром се характеризира с участието на III, IV и VI нерви и разширяването на хомолатералния ученик в резултат на стимулиране на преплитането на вътрешната каротидна артерия. Във връзка с бавния растеж на туморите на хипофизата, увеличаването на вътречерепното налягане не е много характерно.

Метастази в тялото на мозъка

Метастази на мозъчния ствол област засяга ядра на някои околомоторна ядра, което води до бавно прогресивни нарушения околомоторна в редуващи се хемиплегия картина на фона на повишен процес образни вътречерепно налягане и характеристики на звука. Възможна парализа на окото. Дефекти на хоризонталния вид са по-характерни за повреда в областта на моста на вариола; нарушенията на същата вертикална гледна точка са по-чести в случаите на увреждане на мезенсефалона или диенсефала.

Менингит

Всяко менингит (туберкулозен, карциномна, гъбична, sarkoidozny, лимфоматоидна т.н.), който се развива главно върху базалната повърхност на мозъка обикновено включват черепните нерви и по-често - околомоторна. Много от тези видове менингит често могат да се появят без главоболие. Важно цитологично изследване на цереброспиналната течност (микроскопия), използването на CT MRT и радионуклидно сканиране.

Множествена склероза

Увреждането на мозъчния ствол при множествена склероза често води до диплопия и окуломоторни нарушения. Често има вътрешна ядрена офталмоплегия или лезии на отделни очни моторни нерви. Важно е да се идентифицират най-малко две лезии, да се потвърди повтарящият се курс и съответните данни за предизвикан потенциал и ЯМР.

Енцефалопатия Wernicke

Енцефалопатия на Wernicke се причинява от дефицит на витамин В12 в пациенти с алкохолизъм поради малабсорбция и недохранване и проявява остри или субакутен развитие на лезии на мозъчния ствол: поражението на III нервни разстройства поглед на различни видове, internuclear офталмоплегия, нистагъм, церебеларна атаксия и други симптоми (обърканост, mnestic разстройства, невропатия, и т.н.). Характеризира се с драматично терапевтичен ефект на витамин В1.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34], [35]

Мигрена с аура (офталмоплегична)

Тази форма на мигрена е изключително рядка (според едно от главните болнични клиники - 8 случая при 5000 пациенти с главоболие) най-често при деца на възраст под 12 години. Главоболието се наблюдава от страна на офталмоплегията и обикновено предхожда след няколко дни. Епизодите на мигрена се отбелязват ежеседмично или по-рядко. Офталмоплегията обикновено е пълна, но може да бъде частична (един или повече от трите очни моторни нерви). Пациентите на възраст над 10 години изискват ангиография, за да изключат аневризма.

Диференциалната диагноза се извършва с глаукома, синдром на Толоза-Хънт, параселарен тумор, апоплексия на хипофизата. Необходимо е също така да се изключи диабетна невропатия, грануломатоза на Вегенер и орбитален псевдотумор.

Възпаление на мозъка

Енцефалитен с лезии на орални раздели на мозъчния ствол, например, енцефалит Bikkerstafa (Викерстаф) или други форми на стволови енцефалит може да бъде придружено oftalmoparezom срещу други симптоми на увреждане на мозъка маса.

trusted-source[36], [37], [38], [39], [40], [41]

Офталмологичен херпес

Офталмологични херпес е 10 до 15% от всички случаи на херпес зостер и причинява болка и обрив в областта на инервация I клон на тригеминалния нерв (често включващи роговицата и конюнктивата). Парализа на очен мускули, птоза и мидриаза често съпътстват тази форма, което показва участието на трето, четвърто и шесто черепните нерви, в допълнение към поражението на възел Gasser е.

Нараняване на орбитата

Механичното увреждане на орбитата с кръвоизлив в нейната кухина може да доведе до различни очни моторни нарушения, дължащи се на увреждане на съответните нерви или мускули.

Тромбоза на кавернозния синус

Синусовата тромбоза се проявява като главоболие, треска, нарушено съзнание, хемоза, екзофталмос, оток в зоната на очната ябълка. На основата има оток, вероятно намаление на зрителната острота. Характерно е участието на III, IV, VI черепните нерви и клонът на тригеминалния нерв. След няколко дни, процесът преминава през кръговия синус до противоположния кавернозен синус и се появяват двустранни симптоми. Ликьорът обикновено е нормален, въпреки съпътстващия менингит или субдурален емпийм.

trusted-source[42], [43], [44], [45], [46], [47], [48], [49]

Краниални невропатии и полиневропатии

Краниален невропатия с пареза на очен мускулите наблюдавани в алкохол синдроми на нервната система, бери-бери, полиневропатия в хипертиреоидизъм, идиопатична черепната полиневропатия, наследствена амилоидна полиневропатия (финландски тип) и други форми.

trusted-source[50], [51], [52], [53]

Синдром на Милър Фишер

Фишър синдромът се проявява като офталмоплегия (но не и птоза), церебеларна атаксия (без пеене) и афлексия. В допълнение към тези задължителни симптоми често се включват VII, IX и X нерви (дисфагия без дизартрия). Редки симптоми: нистагъм, феномен на Бел, депресия на съзнанието, бавна тетрапареза, пирамидални признаци, тремор и някои други. Често се открива дисоциация на протеиновите клетки в цереброспиналната течност. Курсът се характеризира с остро начало, последвано от "плато" на симптомите и последващо възстановяване. Синдромът е вид междинна форма между Bickerstaff енцефалит и полиневропатия на Guillain-Barre.

Бременност

Бременността се съпровожда от повишен риск от очно-моторни нарушения от различно естество.

Психогенни окуломоторни нарушения

Психогенни нарушения околомоторна често се проявяват Vzorov разстройства (спазъм на конвергенция, или "псевдо-abdutsens" много пречи на окото като отклонения различни видове око) и винаги се разглеждат в контекста на друга конкретна мотор (множествени двигателни нарушения), сетивни, емоционални и лични и вегетативни прояви polisindromnoy истерия , Задължителното положителна диагноза на психогенни нарушения и клинични и параклинични ток изключение на органично заболяване на нервната система.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.