^

Здраве

Йоден разтвор на алкохол 5%

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Лекарството с външно приложение има антисептично, дразнещо и разсейващо действие.

Компоненти на лекарството: елементарен йод - 5g; калиев йодид - 2g; вода и алкохол 95% равномерно до 100 ml.

Външен вид: червеникаво-кафява течност със специфична миризма.  

Показания Йоден разтвор на алкохол 5%

Разтворът се използва като дезинфектант в случаи на травма на повърхността на кожата, нейната инфекция и възпалителни процеси, разсейващи - при миалгия и невралгия. Вътре - с терапията на атеросклероза и третичен сифилис.

Формуляр за освобождаване

  • бутилки от тъмно стъкло за 10, 15 и 25 ml;
  • ампули от 1 ml, опаковани в 10 ампули.

Фармакодинамика

Фармакологичното действие е антисептично, антимикробно, разсейващо. Има богат набор от бактерицидни свойства, елиминира всички основни патогени: вируси, бактерии, гъби, протозои. При продължително излагане елиминира бактериални спори, които са най-трудни за дезинфекция под формата на микроорганизми, увреждащи стените на клетките. Той показва танични, каутеризиращи, дразнещи ефекти върху кожата и лигавиците. Подпомага хемостатиката. Абсорбираният йод влияе върху метаболитните процеси в организма, стимулира производството на хормона Т4.

Фармакокинетика

При контакт с кожата или лигавиците 30% от лекарството се превръща в йодидни соли, а останалата част се превръща в активен йод, който частично се абсорбира от органи и тъкани, включително. - Щитовидна жлеза. По-голямата част от лекарството се екскретира през бъбреците.

Дозиране и администриране

Дезинфекция на рани и спиране на кървенето - тампон, потапян в препарата, третиране на ръбовете на раната, но не на повърхността.
Ефектът на разсейване се постига чрез прилагане на йодна мрежа в мястото на локализиране на болката.  

Употреба Йоден разтвор на алкохол 5% по време на бременност

Бременните жени трябва да се използват с повишено внимание. Йодната абсорбция може да доведе до хормонален дисбаланс на ембриона.

Противопоказания

Алергия към лекарството. Да не се използва, ако алергични и диабетна кожни лезии, циреи, акне, повишена функция и тумори на щитовидната жлеза, остри и хронични бъбречни заболявания, деца на възраст под 5 години.

Странични ефекти Йоден разтвор на алкохол 5%

Лечение на увредения епителен слой на кожата: от време на време, алергична реакция.
Продължителна употреба върху кожата на голяма площ - възможно изтичане на носа, кашлица, слюноотделяне, лакримация, обриви (йодизъм). 
Поглъщането може да предизвика алергични реакции, палпитации, раздразнителност, безсъние, хиперхидроза, диария, гадене.

Свръх доза

Резултатът от предозирането може да бъде йод, раздразнения и изгаряния.  

Взаимодействия с други лекарства

Има фармацевтична несъвместимост с разтвори на амоняк и миризми от растителни масла. 
Реакцията с живачен амидохлорид възниква при образуването на експлозивно съединение.
Дезинфекциращият ефект отслабва взаимодействието с физиологичните течности, органичните съединения, основите, киселините.
Забавя намаляването на хормона Т4 в случай на приемане на лекарства за лечение на хипертиреоидизъм.

Условия за съхранение

На тъмно, хладно, недостъпно място за деца.

Срок на годност

Съхранявайте в продължение на 3 години.

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Йоден разтвор на алкохол 5%" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.