^

Здраве

Възстановяване след химиотерапия

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Възстановяването след химиотерапията е принудена мярка за тялото, защото след тази процедура тя е силно отслабена.

За да се следи общото състояние е необходимо. Тъй като пациентите с диагноза рак са изчерпани не само умствено, но и физически. Що се отнася до всички методи за възстановяване, ще разгледаме по-долу.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Възстановяване на тялото след курс на химиотерапия

Внимателното възстановяване след курс на химиотерапия е основната задача на фитотерапията. Факт е, че пациентът, който е бил диагностициран с злокачествен тумор, е засегнат не само от физиологични, но и от психологически фактори. Тези хора се нуждаят от подкрепа.

След холера на химиотерапията е необходимо пълно възстановяване на тялото. Тя се постига с помощта на придружаващата билкови лекарства. Този вид терапия може да улесни живота на човек и често го спасява в критични ситуации.

Индивидуалното съпътстващо билково лекарство може да удължи живота на пациентите в продължение на много години. Колкото по-рано започва общият курс, толкова по-бързо ще бъдат видими първите резултати. Лицето е изправено пред трудна задача, трябва да възстановите напълно тялото. И в този случай това е въпрос на всяка клетка и орган. Няма начин да се забави това, има труден път напред. Ето защо, възстановяването след химиотерапия е важно да започне веднага, за да се облекчи настоящата ситуация.

Да се подложи на възстановяване на тялото след химиотерапия трябва да бъде под стриктния контрол на опитни лекари. Тъй като химиотерапията значително отслабва имунната система и най-общо човешкото тяло. Става по-трудно да се бори с инфекциите, така че започнете незабавно възстановяване.

По правило този процес се осъществява както под ръководството на лекари, така и в санаториум. Важно е да правите всичко във велики духове, защото в потиснатото състояние на духа няма да има ефективност. В допълнение към физиотерапията могат да се препоръчат курсове за психологическа корекция. Тъй като устойчивостта на стрес помага да се укрепи тялото като цяло.

Важни реставрационни процеси са мирът и правилното ежедневие. Процедурите трябва да се извършват в определено време, за да имат ефект. Полезно е да се направи тренировка за упражнения. Необходимо е да се яде правилно, за да се укрепи имунитетът и да се нормализира работата на червата, тъй като химиотерапията значително уврежда микрофлората.

Перфектно подходящо и терапевтично плуване, вземане на вани с йодирана вода и ароматерапия. В действителност комплексът от процедури за възстановяване е страхотен. Но за да го изберете е изключително с лекуващия лекар. Всеки има отделен организъм. Възстановяването след химиотерапия трябва да бъде изчерпателно.

Възстановяване в санаториуми след химиотерапия

Препоръчително е да се извърши възстановяване на санаториуми след химиотерапия. Пълна грижа за пациентите е предоставена тук. В допълнение, всичко е контролирано и това помага да се развият житейски умения в определен режим.

Много санаториуми разработват специални програми за рехабилитация на пациенти. Освен това има курсове за психологическа подкрепа. В края на краищата, през този период човек трябва да бъде подпомогнат на емоционално ниво.

Така че, добър санаториум в това отношение са много. Един от най-добрите по рода си е санаториумът на Истра в руската прокуратура. Те осигуряват висококвалифицирана грижа и разработват индивидуални курсове за борба с последиците от химиотерапията.

Санаториум "Vasilevsky", който се намира в Република Татарстан, също има необходимите услуги. Но всички несъмнено най-добрите центрове за рехабилитация са тези, които се намират в Израел. По този начин Центърът за рак на Израел провежда не само диагностика и лечение на рак, но и осигурява пълен ход на възстановяване след тези процедури. След възстановяване от химиотерапия играе важна роля в възстановяването на човек.

Препарати за възстановяване след химиотерапия

Всички лекари онколози препоръчват лекарства за възстановяване след химиотерапия. Естествено, едно лекарство не може да направи. Нуждаем се от набор от мерки, които да помогнат на човек да се оформи.

Най-често срещаното лечение е използването на антихипоксанти, стероиди и нестероидни противовъзпалителни средства. Освен това, трябва да използвате болкоуспокояващи, както и витамини и антиоксиданти. Всичко е взето в определена последователност и в зависимост от благосъстоянието на човека.

Основните лекарства, които се използват са Dienai, Ti-San, Midivirin и Chondromarin. Всички те се отличават с техните уникални композиции. Благодарение на това човешкото тяло получава фрагменти от ДНК. Това вещество се абсорбира на първо място от болните клетки. Така че естествените механизми започват да се възстановяват постепенно.

Възстановява се бариерата. Имунитетът може да се увеличи, което му позволява да се бори с инфекциите. В сърцето на всеки стимулант е смъртта на левкоцитите. Лекарствата активно потискат хроничното възпаление, възстановяват метаболизма и потискат автоимунните заболявания. Използвайте тези лекарства само с разрешение на лекаря и с определена скорост. След възстановяване от химиотерапия се изисква индивидуален подход.

Възстановяване на кръв след химиотерапия

От особено значение е възстановяването на кръв след химиотерапия. Тъй като кръвните показатели винаги трябва да са нормални. Те включват левкоцитната формула, биохимията, общия анализ и ESR. Благодарение на тези данни можете да разберете дали терапията е ефективна или не. Естествено те наблюдават общото състояние на пациента.

Най-честата странична реакция на химиотерапията е увреждането на кървавите кълнове. Но това се разкрива само във времето. Ако човек може да се справи с първия етап, той трябва да премине към следващия етап, който се нарича "скрити явления".

Пациентът може да бъде измъчван от подуване, некроза, инфилтрация, унищожаване на епителните слоеве на храносмилателния тракт и т.н. По време на тези процеси се случва смъртта на еритроцитните кълнове на костния мозък. Ефективното възстановяване на кръвта в този случай може да служи като трансфузия. В допълнение, се извършва трансфузия на маса на тромбоцитите и еритроцитите. В някои случаи се използва и трансплантация на костен мозък. Процедурите са доста сложни, защото най-малката инфекция с вирус може да доведе до страдание за цял живот.

Има редица лекарства, които могат да имат положителен ефект върху възстановяването на кръвта. Така че това са Сорбифер Durules, Ferrum Lek, Totem, Filgrastim, Neupogen и Leucogen.

 1. Sorbifer Durules е анти-анемично лекарство. Както знаете, желязото е незаменим компонент на тялото. Благодарение на това се образува хемоглобин и окислителният процес протича в живите тъкани. Durules е технология, която помага за постепенното освобождаване на активното вещество, а именно йоните на желязото. Лекарството се приема вътрешно на 1 таблетка 1-2 пъти дневно. Ако пациентът страда от анемия с дефицит на желязо, дозата се повишава до 3-4 таблетки на ден в две разделени дози. Вземете лекарството за 3-4 месеца. Лечението продължава докато се достигне оптималното ниво на хемоглобина.
 2. Ferrum Lek също е едно от антианемичните лекарства. В неговия състав е желязото под формата на сложно съединение от полиметилтозатен хидроксид. Комплексът е стабилен и при физиологични условия не отделя железни йони. Вземете продукта по време на хранене или непосредствено след него. Таблетките за дъвчене могат да се поглъщат цели или да се дъвчат. Дневната доза на лекарството може да бъде разделена на няколко метода. Обикновено дозата и продължителността на лечението зависи само от степента на дефицит на желязо. Лекарството се доставя под формата на таблетки и сироп. Възрастните могат да вземат 1-2 дози, в зависимост от лечението.
 3. Тотем е сложен препарат, който съдържа микроелементи. Те включват мед, манган и желязо. Лекарството се предписва за анемия на желязо-дефицита, независимо от нейния произход. Освен това, като превантивен медикамент срещу анемията, особено при хора, които са изложени на риск. Това са бременни жени, жени в репродуктивна възраст, юноши, деца, както и възрастни хора. Нанесете една ампула, разтворена в достатъчно количество течност. Дозирането и продължителността на лечението се предписват от лекар, е необходимо да се спазват ясно указанията му. Обикновено възрастните трябва да вземат 2-4 капсули. Продължителността на лечението обикновено е 3-6 месеца.
 4. Filgrastim се използва за намаляване на продължителността и намаляване на честотата на фебрилна неутропения при пациенти, които получават химиотерапия. Режимът на дозиране е индивидуален, в зависимост от състоянието на пациента. Обикновено лекарството се използва съгласно стандартната схема, 5 μg на 1 kg телесно тегло веднъж дневно. Лекарството се инжектира в доза от 5-12 μg на 1 kg телесно тегло. Лекарството може да се прилага докато количеството на неутрофилните гранулоцити е нормално. Продължителността на лечението обикновено не надвишава 2 седмици.
 5. Neupogen - лекарство, предназначено да намали продължителността на фебрилната неутропения. Необходимостта от хоспитализация и антибиотици след хомеопатията. И това не засяга честотата на треска или инфекциозни заболявания. Използването на лекарството самостоятелно или в комплекс активира клетките на хематопоетичните прогенитори в периферната кръв. Лекарството трябва да се прилага ежедневно венозно върху 5% разтвор на глюкоза. Това се прави, докато броят на неутрофилите достигне очаквания минимум. Лекарството трябва да се прилага веднъж на ден. Дозата се предписва от лекуващия лекар. Обикновено инфузията започва 24 часа след края на химиотерапията.
 6. Леукогенът е стимулатор на левкопоезата. Той увеличава броя на левкоцитите в кръвта по време на левкопенията. Лекарството е ниско токсично и не притежава кумулативни свойства. Използва се като стимулант на левкопоезата при левкопения, която възниква на фона на радиация или лекарствена терапия на злокачествени неоплазми. Всеки ден е необходимо да се пие 1 таблетка 3-4 пъти преди пълното възстановяване на левкоцитите в кръвта. Обикновено този процес трае 5-7 дни. Ако има продължителна левкопения, тогава 2-3 седмици.

С течение на времето активирането на автоимунния процес вече се случва. Това също утежнява унищожаването на костния мозък. Тъй като тялото не може да устои на инфекцията. Това предполага, че възстановяването от химиотерапия трябва да бъде незабавно.

Възстановяване на черния дроб след химиотерапия

Важен критерий е възстановяването на черния дроб след химиотерапия. Факт е, че метаболизмът директно зависи от функционирането и резервните способности на всички органи и тъкани.

Черният дроб, бъбреците, кожата и червата премахват от тялото продуктите на разпадането и метаболизма. Само по себе си чернодробната тъкан е основното място за действие при преработката и отстраняването на вредни вещества от тялото. Ето защо всяко лекарство, което се инжектира чрез химиотерапия, преминава през черния дроб, като по този начин го уврежда.

Директният ефект на лекарствата върху този орган се развива под въздействието на активното вещество или неговия метаболизъм. Що се отнася до косвените ефекти, тук всичко се случва под въздействието на съпътстващите ефекти, които се причиняват на тях в тялото.

За да възстановите ефективно черния дроб, трябва да използвате определени лекарства. Те включват Legalon, Essentiale, Hepatamin, Ovesol и Resalut Pro.

 • Legalon. Препаратът съдържа екстракт от деликатен трън. Той има силен хепатопротективен ефект и подобрява вътреклетъчния метаболизъм и храносмилане. В допълнение, това лекарство стабилизира мембраната на хепатоцитите. Приложете Legalon за лечение на чернодробни заболявания и за осигуряване на бърз терапевтичен ефект. Лекарството стимулира свързването на свободните радикали и намалява възпалението в черния дроб. Дозата се предписва от лекар.
 • Есенциале. Това е комплексен препарат, който съдържа фосфолипиди. Те спомагат за подобряване на състоянието на клетъчните мембрани, пантотеновата киселина, никотинамид и витамините В и В6. Често лекарството се използва като лечение на хроничен и остър хепатит, некроза на черния дроб, цироза, както и увреждане на токсични органи. Вземете 2 капсули три пъти на ден.
 • Hepatamin. Това е продукт от животински произход, който се препоръчва за остри и хронични увреждания на черния дроб. В допълнение, той е ефективен при възстановяване на чернодробната функция. Вземете лекарството, от което имате нужда, 1-2 таблетки 15 минути преди хранене, три пъти на ден.
 • Ovesol. Това е цял комплекс от екстракти от семена от овес, листа от ментови листа, цветя от иглолистни цветове, млади треви и корени от куркума. Това лекарство има детоксикиращ ефект, премахвайки стагнацията на жлъчката и възстановява функциите на дренаж на жлъчните пътища. Вземете лекарството, от което се нуждаете 15-20 капки два пъти дневно преди хранене.
 • Resalute Pro. Произвежда се на базата на соеви зърна. Съставът съдържа също естериални фосфолипиди Gepaprotector. Лекарството се предписва за лечение на хронични чернодробни заболявания. В допълнение, Resalute Pro възстановява функциите на чернодробните клетки и тяхната структура. Вземете лекарството 2 капсули три пъти дневно преди хранене.

Процесът на възстановяване на черния дроб е дълъг. Необходимо е правилно да се ядат и пият лекарствата, които поддържат функционалността на това тяло. След възстановяване от химиотерапия е сложен процес.

Как да възстановите имунитета след химиотерапия?

Знаете ли как да възстановите имунитета след химиотерапия? Подразделно патогенната флора след курс на химиотерапия може да придобие патогенни свойства. Естествено, на фона на пълната интоксикация на организма, условията на живот на вируси и бактерии също се променят.

Ако след курс на химиотерапия има висока температура, тогава най-вероятно тялото е разпространило инфекцията. Има голям риск от сепсис, дължащ се на медикаменти.

Антитуморните антибиотици имат положителен ефект върху имунитета. Те са в състояние да се борят с инфекциозни заболявания, особено вирусни, бактериални или гъбични. Тъй като не е необходимо да се изключва и обостря първоначалната инфекция. Тя може свободно да достигне и сепсис.

Съвършените реставрационни лекарства са панавир, циклоферон, неовир, полудан. Необходимо е да се отбележи тяхното благотворно въздействие върху човешкото тяло.

 • Панавир е лекарство с широк спектър на действие. Той предпазва клетките на тялото от проникване на вируси и може да възпрепятства тяхното възпроизвеждане. Лекарството се използва под формата на гел за локално приложение и разтвор. Ампули от 1 ml, 2 ml и 5 ml. Дозата се предписва от лекар.
 • Tsikloferon. Това лекарство принадлежи на имуномодулаторни и антивирусни средства. Той се използва като част от комплексната терапия за херпесна инфекция, вторичен имунен дефицит, както и за възстановяване на имунитета като цяло. Прилагайте лекарството веднъж на ден преди хранене. Точната доза се предписва от лекуващия лекар.
 • Neovir е индуктор на синтетичен интерферон с ниско молекулно тегло. Той се отнася до класа на акридиноните, който има антивирусни, антитуморни и имуностимулиращи ефекти. Прилагайте го, когато възстановявате имунитет, с хепатит В и С, лечение с ХИВ, множествена склероза и други заболявания. Необходимо е да приемете една таблетка веднъж на всеки 48 часа.

Във всеки случай трябва да се обърнете към лекаря за съвет. В края на краищата само въз основа на основните признаци може да се разбере какво е необходимо след възстановяване на химиотерапията за определен човек.

Възстановяване след химиотерапия с билки

Какво трябва да бъде възстановяването след химиотерапия с билки и може ли този метод да бъде използван? Преди всичко е необходимо да обърнете внимание на алоето. Препаратите, в състава на които е включено това растение, винаги имат способността да инхибират метастазите и дори до 60%.

Ако комбинирате химиотерапията и лечението с алое, основният възел може да бъде спрян. По принцип това растение има отлични лечебни свойства. Особено ако докосне лигавицата. Като цяло, това растение активно се бори срещу тумори в стомаха, матката, червата и яйчниците.

За да си приготвите сами медицински препарат, достатъчно е да вземете листата от алое, да преминете през месомелачката и да изцедите сока. След това, всичко това се излива водка в съотношение 1: 8 и взе една чаена лъжичка 3-4 пъти на ден преди хранене.

Планината също има добри възстановителни свойства. Тя нормализира секреторния и двигателния процес на храносмилателния тракт. Той служи и за лечение на тъкани. Препаратите, съдържащи това растение, могат да повлияят на тумора в ранните етапи.

Голяма помощ и утайка. Той инхибира растежа на тумора, поради големия брой микроелементи, влизащи в него. В крайна сметка те имат положителен ефект върху кръвната формула като цяло. Медуица овлажнява кръвта. Същата собственост е притежание на: цикория, пелин и медникантски vesolistny.

Но е необходимо да се разбере, че преди да започнете възстановяване след химиотерапия с помощта на алтернативна медицина, струва си да се консултирате с лекар.

Как да възстановим вените след химиотерапия?

Много пациенти се интересуват от въпроса как да възстановят вените след химиотерапия? Факт е, че след този процес вените започват да се скриват по-дълбоко от повърхността. Поради това, при въвеждането на инжекционни медикаменти за отдих може да възникнат проблеми.

На тялото започват да се появяват синини, поради неуспешни опити за навлизане във вената. След това всичко това се превръща в кафяви петна, които имат способността да се лющете и сърбеж. Ако използвате мехлеми, това може да доведе до алергични реакции.

Вените след химиотерапията постепенно се възстановяват сами. Но този проблем ще се почувства всеки път, когато трябва да вземете тестове или алтернативно да използвате капкомери. Алтернативната медицина в този случай препоръчва използването на водка компреси, листа от зеле или зеле.

Понякога с въвеждането на лекарства може да настъпи отделяне или загуба на вътрешни тъкани. В този случай трябва да въведете анестезия. След химиотерапия се препоръчва да се смазват вените с Вишневски мехлем или Alazol. По принцип възстановяването след химиотерапия трябва да бъде изчерпателно и да цели подобряване състоянието на целия организъм.

Бъбречно възстановяване след химиотерапия

Най-трудният процес е възстановяването на бъбреците след химиотерапия. Тъй като често това е съпроводено с непостоянно повръщане и диария. В този случай тялото може да "излезе" от много полезни вещества, които са толкова необходими за нормалното функциониране на бъбреците и надбъбречните жлези.

След известно време може да се развие бъбречна недостатъчност. Следователно, дванадесетопръстника трябва да поеме цялата основна работа на бъбреците. Без натриев хлорид, който върви заедно с диария, надбъбречните жлези спират да отделят хормони. Това състояние е характерно за острия стадий на химическо заболяване.

За да възстановите бъбреците, ще трябва да прибягвате до медикаменти. Така че най-добрите по рода си са Тринефрон, Нефрин, Канефрон, Нефрофит.

 • Trinephron се използва за хроничен цистит, уролитиаза, нефрофтоза, аномалии в развитието на пикочните пътища и за възстановяване на бъбреците като цяло. Вземете необходимото лекарство 1 капсула два пъти дневно.
 • Nefrin. Лекарство, предназначено за възстановяване на бъбречната функция. В допълнение, лекарството е в състояние да засили ефекта от лекарствената терапия. Лекарството има уникален състав. Приема Нефрин една чаена лъжичка веднъж дневно преди хранене.
 • Kanefron. Лекарство, което има мощен противовъзпалителен и антиспазмотичен ефект. Широко използвани в урологията. Kanefron се използва за основно лечение или в комбинация с други лекарства за хора с остри и хронични фактори на инфекциозни заболявания на бъбреците. Прилагайте лекарството два пъти дневно за 1 таблетка.
 • Nephrophyt. Това е медицинска колекция, съдържаща зеленчукови компоненти. Продуктът има мощен диуретичен ефект. Nephrofit се използва за лечение на пациенти с възпалителни заболявания на пикочните пътища и бъбреците. Той може да се използва и като монотерапия в зависимост от тежестта и естеството на заболяването. Агентът трябва да се използва като тинктура. Няколко супени лъжици, напълнени с 500 ml вряла вода, и се влива. Използвайте продукта, от който се нуждаете, само по съвет от лекар.

По този начин, всички процеси в тялото постепенно започват да се разпадат. И всичко това може да доведе до пълен провал на бъбреците. Ето защо е необходимо да се следи техните функции. Този процес е доста активен и за всеки пациент. Обикновено се използват ре-сорбция на канал, гломерулна филтрация, както и предотвратяването на бъбречни инфекции и уратни камъни. Подхождайте към този проблем със специална тежест, тъй като възстановяването след химиотерапия на бъбреците е едно от най-важните.

Как да се възстанови стомаха след химиотерапия?

Хората, които са имали рак, се притесняват как да възстановят стомаха след химиотерапия? Разбира се, този въпрос ги интересува. Тъй като цялото тяло е подложено на пълно възстановяване.

Нарушенията на стомаха и червата са много забележими. Защото всеки ден трябва да се бориш с диария и запек. Можете да преодолеете чревната дисфункция с помощта на лечебни билки. От запек помага да се отървете от бульони от кравешка трева, сенна, анасон и копър. Ако имате нужда да премахнете диарията, тогава ще ви помогне отвара от гъста рога, корен от корени и сабленик блато.

За бързото възстановяване на тялото е необходимо да се отърве от мъртвите злокачествени клетки. В този случай ще ви помогне изобилна напитка. И вие трябва да използвате не само вода, но и бульони от планинска пепел и жар. Препоръчително е да пиете 2-3 чаши сок от зрънце всеки ден.

Прекрасните лекарства са Bifidumbacterin, Lineks, Bactisubtil, Actovegin и Omeprazole. По отношение на техните полезни свойства ще се каже малко по-ниска.

 • Bifidumbacterin. Това е пробиотик, който в състава си има специално подготвени колонии от микроорганизми. Те произвеждат продукт под формата на прах и свещи. Заслужава широко приложение под формата на прах. Така че, в едно саше съдържа около 500 милиона микроорганизми, както и 0, 85 грама лактоза. По отношение на дозата, консултирайте се с Вашия лекар.
 • Linex. Това лекарство се отнася и до пробиотиците. Той е в списъка на най-използваните наркотици в света. В състава на Linux три вида микроорганизми - бактерии, които обитават червата на всеки здрав човек. Микроорганизмите са в състояние да коригират микрофлората и да лекуват дисбактериоза. Трябва да приемате 2 капсули три пъти дневно.
 • Baktisubtil. Пробиотик, съдържащ спори от микроорганизми, които се намират в здравословно човешко черво. Прилагайте лекарството за дисбиоза, която се получава при облъчване или химиотерапия. За да постигнете положителен ефект, трябва да приемате 1 капсула 3-6 пъти на ден. Всичко зависи от сложността на случая.
 • Aktovegin. Съдови средства за възстановяване на функциите на стомаха. Често лекарството предписва за прием след химиотерапия. Той възстановява съдовете на стомаха и нормализира работата си като цяло. Прилагайте Actovegin трябва 1-2 таблетки три пъти на ден.
 • Омепразол. Лекарството има широко признание за заболявания на горния стомашно-чревен тракт. Това лекарство се предписва на възрастни като възстановяване на функциите на стомаха, както и за комплексно лечение на активната фаза на пептичната язва. Приемайте 1-2 таблетки на ден. Дозата се изчислява от лекуващия лекар.

Диуретиците ускоряват процеса на екскреция на всички вредни клетки от тялото. Това се улеснява от използването на бульон от корена на житото и хвощта на полето. Симптомите на интоксикация на тялото и елиминира отвара от Chaga. За да се намали този ефект, е възможно и обикновеният активен въглен. За да направите това, трябва да пиете 12-15 таблетки. Има билки, които при варене ви позволяват да премахнете голямо количество слуз. Те включват ангелика, ленено семе, cetrarium и marshmallows. Използването на тези напитки ви позволява да извадите от тялото всички вредни токсини, които са останали там след въвеждането на антитуморни лекарства и клетъчна смърт. Възстановяването след химиотерапия изисква внимателно проследяване от лекуващия лекар.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.