^

Здраве

Възстановяване на зъбите

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Концепцията за възстановяване на зъбите е процес на възстановяване и корекция, преди всичко функционален и само тогава естетически параметър на зъба, чрез използване на композитни материали, с задължително спазване на функционални и естетически параметри. С други думи, възстановяването е възстановяването на функциите, увредени от зъбен кариес, което ги прави неразличими от другите зъби. Възстановяването на зъбите се състои от елементи на лечение и естетически дизайн, което всъщност се различава от запечатването.

Красивата усмивка е една от важните компоненти на ежедневната комуникация между хората. С усмивка, човек показва своето разположение, приятелски настроение, открити намерения, положително настроение. Вече дълго време снежнобялата усмивка се превърна в неразделна част от имиджа на успешен човек. "Холивудската усмивка" е не само елемент от успешния живот, но преди всичко индикатор за здравето на човека. Често грозните зъби са причина за ниското самочувствие на хората, което впоследствие може да доведе до депресия. Лошите зъби, освен психологическите проблеми, могат да предизвикат размита дикция, трудности с речта, изкривяване на изражението на лицето. Не всеки човек може да се похвали с красиви, здрави зъби. Съвременната стоматология, на сегашния етап от неговото развитие, решава няколко проблема, свързани с лошите зъби - преди всичко, зъболекарски и дори тогава - психологически.

Красиви зъби, в концепцията за модерна стоматология, предимно естетична форма, естествен цвят и прозрачност на зъбите. Последните два критерия са много важни при възстановяване на зъбите. Цветът на зъба се състои от цвета на дентина и цвета на емайла, поради което цветът на естествените зъби е трудно да се имитира.

Естественият зъб има две нюанси, визуално изглежда, че има промяна на цвета от шията до частта за рязане - това се обяснява с различните дебелини на емайла на зъба. Естествената красота на зъба се дължи на наличието на прозрачен ръб.

В резултат на качественото възстановяване - естествените зъби не се различават по форма, цвят, прозрачност, блясък на повърхността от възстановените зъби. Естествено, основната функция на дъвченето - не се различава от здравите зъби.

Модерната стоматология ви позволява да правите чудеса. Дори и в най-безнадеждните случаи, от ръцете на квалифициран зъболекар - почти всичко е възможно. Нови материали и съвременни технологии, съчетани с висока квалификация на зъболекаря - основните красиви зъби и "Холивудски" усмивки.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Методи за възстановяване на зъбите

В зависимост от вида на дефекта и очаквания резултат в съвременната стоматология се използват няколко метода за възстановяване на зъбите.

 1. методът за директно възстановяване на зъбите се използва за малки наранявания на зъбите, ако възстановяването е възможно в устната кухина на пациента. Този метод използва всички видове цименти, композитни материали, фотополимери, хелиокомпозити. Този метод на възстановяване на зъбите - алтернатива на остарели корони.

Методът на директно възстановяване на зъбите се прилага, когато:

 • възстановяване на формата и естетическия външен вид на зъба;
 • коригиране на формата на зъбите и зъбите;
 • промяна на цвета на зъбите;
 • коригиране на грешната позиция на зъбите в зъба;
 • затваряне и маскиране на междузъбните празнини и пролуки;
 • корекция на мезиална оклузия;

Провеждането на възстановяване на зъбите е сложен процес, изискващ не само висока квалификация на зъболекар, но и естетически вкус. В арсенала на модерната естетична стоматология има много козметични трикове, които се прилагат успешно на практика. Например, с помощта на козметично контуриране, вие можете значително да подмладите външния вид на пациента.

 1. методът на непряка реставрация се използва при силно увредени зъби, когато възстановяването в устната кухина на пациента не е възможно и изисква производството на липсващи части на зъба - вложките, фурнирите. Вложките и фасетите - алтернатива на короните, имат естествен вид.

Напоследък методът за артистично възстановяване на зъбите става все по-популярен. Голямо предимство на този метод е подобряването на естетическите параметри на зъбите, както и традиционното възстановяване на анатомичните характеристики на естествените зъби. След прилагането на този метод зъбите стават по-бели, пропорцията и формата са подравнени. Съответно, специалистите от клиниките, предлагащи тази услуга, трябва да притежават висока квалификация в областта на анатомията на dentoalveolar система и имат безупречен художествен вкус.

Етапи на възстановяване на зъбите

Специалистите са идентифицирали четири основни етапа на възстановяване на зъбите с композитни материали:

 • диагностика на зъбите, особености на структурата, структурата, цвета;
 • избор на композитни материали за реставрационни работи;
 • подготвителна работа;
 • възстановяване на зъбите.

Каква е разликата между обичайното запълване на зъбите от възстановяване? Първо, основната цел на пломби - за възстановяване на пълната функционалност на зъбите, дъвчене способност, формата на короната, докато възстановяването, в допълнение към изброените пълнежа цели възстановява естетическа функция на зъбите, а именно цвят, яснота, гланц повърхността на зъбите.

Този етап на възстановяване се състои от следните манипулации:

 • налагане на матрицата, ако е необходимо;
 • приложението на композита и неговата обработка;
 • формиране на повърхността на уплътнението;
 • корекция на короната, окончателна обработка, завършване на мигането.

Многослойната технология за възстановяване на зъбния емайл е най-достъпната и в същото време популярна сред по-голям брой пациенти, които възстановяват зъбите. Това се дължи на достъпна цена, минимално въздействие върху зъбите, скорост на лечение.

Използването на тази техника на възстановяване е най-добрият вариант за регулиране на предните зъби.

Възстановяването на зъбите, както и всяка хирургическа интервенция, води до незначителни промени в човешкото тяло, поради което има индикации и противопоказания. По принцип няма общо противопоказания за общия брой пациенти, но възстановяването не е възможно в случаите, когато:

 • незадоволителна хигиена на устната кухина, пречи на възстановяването на качеството;
 • пациентът не е в състояние да издържа дълго време на възстановяването;
 • пациентът е алергичен към анестезия или непоносимост към компонентите, използвани при възстановяването;

Много голямо значение при възстановяване на зъбите е спазването на препоръките и инструкциите на специалиста. Възстановяването на зъбите е сложен и дълъг процес, до голяма степен зависи от професионализма на специалиста, но дисциплината на пациента е важна точка в този процес. Съответно, грижата за успешно възстановяване на зъбите се разпределя както на зъболекаря, така и на пациента.

Съвременна реставрация на зъбите

Иновативните стоматологични технологии понякога учудват въображението и модерното възстановяване на зъбите на същото число. Появата на съвременни композитни материали с различни цветови нюанси и ниво на прозрачност позволява не само запълване на кухини и всички видове дефекти, но и пълно възстановяване на зъбите.

Като правило, преди реставрацията, специалистите използват редица индикации и противопоказания за извършване на възстановяване от композитен материал.

Възстановяването е посочено в случаите, когато е необходимо:

 • корекция на естетиката на зъбите;
 • корекция на сянката на зъба;

Ако се извърши корекцията на зъба, предварително изваяна, се извършва резекция на дентина. Друг метод за коригиране на естетическите функции на зъбите е да се направи корона или избелване, както и да се направи керамичен или композитен ламинат по индиректен начин в лабораторията.

 • корекция на формата и размера на зъбите;

Производството, индиректно, керамична или композитна вложка или коронка - е алтернативен метод за коригиране на формата и размера на зъбите.

 • корекция на местоположението на зъбите в зъбите;

Най-често използваният метод е възстановяването с композитни вложки, производство на коронки, фиксиране чрез скоба.

 • лечение на кариес, неговите сортове, некариозни лезии и последиците от различни наранявания с възстановяването на естетиката и зъбните функции;
 • възстановяване на зъба с малки фрактури на короната след травма;

В такива случаи е препоръчително да се възстановят корони, непреки композитни или керамични вложки.

 • запълване на IV клас кухини с възстановяване на естествен цвят, прозрачност и форма на зъбите;

В случаите, когато уплътняващите класове кухина I и II могат да амалгама и раздели, класове III и V - евентуално пълнене стъкло йономер, когато значително разрушаване на тип клас IV е показано производството на метални и керамични инлеи или корони.

 • корекция на сянката на девиталните зъби;

Възможно е да се произвеждат керамични ламинати или корони, евентуално в канализацията.

 • като направи изкуствен зъб на фрагменти от естествен зъб.

Алтернативна техника, в този случай - е производството на ортопедична конструкция.

 • монтаж на мост с бързо фиксиране за малки дефекти.

Възможно е да се направи ортопедичен дизайн с отлагане на опорни зъби.

Необходимо е да се вземе предвид факта, че възстановяването има абсолютни и относителни противопоказания. От тях има три абсолютни контраиндикации при извършване на реставрация със светлинно втвърдяващи се композити:

 • стимулатор на сърдечния ритъм при пациента, като "пропускьор". В случаите, когато пациентът има стимулант, има вероятност да се увреди честотата на импулсите, поради използването на фотополимеризатор, който може да предизвика сърдечен арест.
 • алергия към пациента към състава или елементи на адхезивната система.
 • изобилна слюнка и вследствие на това невъзможността за изолиране на устната кухина или зъб от слюнката.

Последните две противопоказания на практика са изключително редки.

От относителните противопоказания могат да бъдат идентифицирани:

 • Пациентът има директна захапка и абнормна абразия на зъбите. В този случай е препоръчително да започнете възстановяването, след като ортопедистът повдигне ухапването на пациента.
 • Комбинация от дълбоко инцизално припокриване с близък контакт между резеца на горния и долния ред на зъба. В този случай е възпрепятстван сложен възстановителен процес, например възстановяването на зъбната корона без използване на котвен щифт.

Техника за възстановяване на зъбите

Преди да започне възстановяването на зъбите, зъболекарите са склонни да обръщат специално внимание на готовността за възстановяване на пациента. Психологическата подготовка на пациента е важен момент в този процес.

Моментът на обяснение на пациента за всички аспекти на възстановяване на зъбите с композитни материали е важен, като в същото време се определят неговите очаквания, моментът на обсъждане на цвета и формата на зъбите също е от основно значение. Практикуващите зъболекари единодушно обсъждат въпросите за сянката и формата на зъбите, най-важното, което оказва значително влияние върху успеха на целия процес на възстановяване. Има голяма нужда от подробна дискусия за всички етапи на възстановяване, оправдаващи целесъобразността на взетите решения.

Един от основните аспекти на възстановяването на зъбите е редовната хигиена на устната кухина. Неспазването на елементарната хигиена на зъбите изисква промяна в цвета, възможна загуба на блясък, развитие на кариес.

Ако състоянието на пародонтия не е най-доброто, има смисъл първо да се проведе лечение в пародонталния отдел, извършването на всички оперативни интервенции се извършва преди възстановяването. Състоянието на пародонтия е много важно, с оглед на факта, че естетическият външен вид има дори здрави зъби и венци с бледорозов цвят. Преди всичко, красивата усмивка е успешна комбинация от безпроблемна червена граница на устните, редовна форма на зъбите и здрава дъвка.

Възстановяването на устната кухина започва с локална анестезия. Благодарение на висококачествената анестезия, зъболекарят има възможност професионално да извърши реставрация, докато пациентът няма болка. След анестезия, кофердата се поставя в устната кухина, което елиминира възможността от случайно поглъщане на плака и други частици, които се образуват по време на приготвянето. В случаите, когато не се използва кофердам, изолацията на работното пространство от слюнката се осъществява чрез използване на изтеглящи нишки, матрици на вестибуларния контур и клинове.

Процесът на подготовка на зъба за възстановяване започва с отстраняването на зъбната плака, което елиминира директния контакт на киселинния гел, който изгражда адхезивната система с емайла на зъбите. Отстраняването на плаката се извършва механично чрез въртящи се четки и предпазни гумени чаши, които се пълнят с паста. Алтернатива на този метод за почистване е използването на т.нар. Ръчно бластер, който премахва плаката с абразивен прах на основата на натриев карбонат, който се подава в устата под налягане с вода.

Ако не е възможно да извадите плаката от пролуките на зъбите, първо използвайте лаванските ленти, гръбчета и след това ръчно бластер. Индикаторът за висококачествено почистване на плаката е брилянтен емайл върху цялата повърхност на зъба.

Техниката за подготовка на зъбите предполага, че адхезивните системи на съвременните композитни материали осигуряват достатъчно химическа адхезия към зъбните тъкани. Напоследък такива изисквания важат за подготвената устна кухина:

 • липса на некротичен дентин и освен това пигментиран;
 • липса на декалцифициран емайл и ефект на креда;
 • наклонява се на емайла, направен в края на кухината под ъгъл 45 °.

Фалцът се произвежда чрез довършване на бор, с водно охлаждане и ниско налягане. Когато се опитвате да упражнявате силен натиск или да работите без водно охлаждане, тази процедура изисква висока квалификация на специалиста, тъй като може би да се отреже ръбът на емайла. Ширината на шева се променя от вида на повърхността на устройството. За да се намалят линиите на огъване, повърхностите за дъвчене се правят с по-малък ъгъл. При твърде широка отстъпка фрагментите от съставни реставрации често се разпадат.

Ако композитът се нанася върху по-голямата част от повърхността на емайла на зъба, като в ерозия, хипоплазия или фрактури на части от короната, тогава емайловите призми се отварят вертикално. С прости думи те отстраняват тънък слой структура от емайл, който покрива гредите на емайловата призма, в резултат на което композитът се фиксира по-качествено.

Материали за възстановяване на зъбите

Имайки предвид материалите за възстановяване на зъбите, е необходимо да се отбележи високите клинични изисквания за качеството на тези материали и това е разбираемо - те ще бъдат част от зъбите. Съответно, материалите за възстановяване на зъбите трябва да съчетават повишена здравина и пластичност, широка гама от цветове, ниска топлопроводимост, нетоксичност - това не са всички клинични изисквания към материалите.

Качествените материали за възстановяване на зъбите могат да разрешат много проблеми на пациента, уменията и квалификацията на лекуващия зъболекар са също толкова важни по важност.

Основният материал, който се използва широко навсякъде - това е съставно, които могат да издържат на значителни натоварвания, сравними в крепост с естествени зъби, защото човешките зъби - много силни, тъй като са подложени на тежки товари в рамките на 35-65 години. Втвърдяване на композитен материал се извършва под светлината на мощни специални лампи, това е композитен имот е важно, защото на зъболекар е времето да се оформят на възстановената зъба и след това да се определи композитния материал. Това позволява на стоматолога да извърши качествено възстановителната работа. В допълнение, композитният материал има около 35 разновидности цветни нюанси, което е още един плюс на този материал, което ви позволява да избирате естествения цвят на възстановените зъби.

Популярността на съставения материал показва, че няма недостатъци, и тук имаше значителен "но". Съставът на композитни материали от различни производствени компании може да се различава леко, например, присъствието или отсъствието на флуор и други вещества в състава.

Композитните материали за втвърдяване на светлина напълно заменят остарелия силикат-фосфатен цимент, амалгама и химически съставни смеси.

Стандартът ISO за светлинно втвърдяващи композити е разделен според следните параметри:

 • полимерна матрица, на базата на съполимери на акрилни и епоксидни смоли;
 • обем на неорганичния пълнител в състава на повече от 50%;
 • частиците на пълнителя се третират със сърфактанти.

Класифицирайте композитните материали за пълнене върху частиците на пълнителите, метода на втвърдяване, консистенцията, целта. С попълването частици са разграничени makronapolnennye - размер на частиците от 8 до 45 микрона, microfill - размер на частиците от 0.04 до 0.4 микрона, mininapolnennye размер на частиците от 1 до 5 микрона, хибрид - се състои от смес от частици с различни размери - от 0, 04 до 5 μm, микрохибридни - композити със среден размер на частиците от 0.5-0.6 μm. Високотехнологично иновационно развитие през последните години - нанокомпозити.

В зависимост от метода на втвърдяване композитните материали се отличават с химически втвърдяващи материали и материали за втвърдяване със светлина. С назначаването композитите се класифицират за запечатване на дъвки, предни зъби и универсална композиция.

Към днешна дата зъболечението е най-високотехнологичният клон на медицината. Модерната стоматология въвежда нови иновационни материали, технологии и техники за възстановяване, използва нанотехнологии в производството на композитни материали. Всичко това допринесе за създаването на материали, които отговарят на изискванията на практикуващите зъболекари: композитите имат суперсилни свойства, могат да издържат на висок механичен товар, да имат удобни манипулационни характеристики и да имат добра еластичност.

Различните чугунени сплави са по-често използвани за производството на мостове, протези и коронки. Тъй като титанът е биосъвместим и лесно се интегрира в челюстта, той се използва в сърцето на зъбните импланти.

Използването на сплави от благородни метали, сплави със съдържание на злато, сребро - паладиеви сплави, никел - хромирани сплави при възстановяването на зъбите е по - малко популярно напоследък.

Основната цел на лекар по дентална медицина, изборът на материали за възстановяването на зъби, изберете композит с най-удобните за манипулиране свойства, добра еластичност, дългосрочна гаранция, лекота на работа, възможността за избор на цветове, и разбира се най-добрата стойност за парите.

Инструменти за възстановяване на зъбите

За възстановяването на зъбите по време на необходимите манипулации от зъболекар се използват различни инструменти. Понастоящем наборът от зъбни инструменти е доста широк. На първо място, зъболекарски инструменти с техните функции, допринасят за осигуряване на високо качество на възстановяване, максимално удобство както за пациента, така и за специалиста. При производството на зъбни инструменти се използват специални форми на работните повърхности на инструменти, ергономични форми на дръжки. Офисът на зъболекаря, оборудван с най-модерната стоматологична екипировка и инструменти, е съвсем обикновен днес. По назначение, ръчен зъболекарски инструмент може да бъде класифициран в групи:

 • инструментите, използвани за изследване на устната кухина - зъбни огледала, сонди, пинсети;
 • Инструмент, използван при обработката на кариесната кухина на зъбите - багер, инструмент за емайл, длето;
 • инструменти за медикаментозно лечение на кариесните кухини и кореновите канали - зъбни спринцовки, специални игли, различни файлове;
 • инструменти, използвани за уплътняване и възстановяване на анатомичната форма на шпатула за зъби, мистрия, plugger, амалгама инструменти, ленти, ленти за смилане, Carisolv система матрица и matritsoderzhateli;
 • Пародонтални инструменти - сонди, куриети, скелети, полиращи средства, специални системи;
 • зъбни материали и устройства за изолиране на устната кухина;
 • инструменти и устройства за локална анестезия.

От набор от всички инструменти, нека разгледаме по-подробно някои от тях:

 • За да се създадат големи и плътни контактни точки на страничните зъби в горната и долната проксимална повърхност, се използва модел за ръчен зъбен инструмент.
 • за моделиране на възстановяването на зъбите се използва запушалка на топката в комбинация с изравняващо рамо.
 • Стоматологичният инструмент за опаковане на гингивалната нишка за отдръпване се използва за възстановяване на зъбите.
 • Стоматологичният инструмент за крайна подготовка се използва за обработка на външния ръб на лентата в хоризонтални равнини, както и за отстраняване на разредената стена на емайла.
 • Апаратът за светлинна полимеризация се използва за възстановяване с светлинно втвърдяващи се композитни материали.
 • Безжичният безжичен зъбен фотополимер се използва за възстановяване с фотополимерни материали.

При възстановяване с фотополимерни материали трябва да се използват лампи с лека полимеризация. След нанасянето на фотополимерния материал върху зъбите, материалът се втвърдява под въздействието на светлинната лампа. При възстановителната практика се използват голям брой ръчни и автоматични инструменти, основното изискване за зъболекарски инструменти е несъмнено спазването на стандартите и сертификатите за качество. Висококачествените инструменти отговарят на най-високите изисквания на съвременната стоматология, гарантиращи висока точност на изпълнение.

Реставратори на мистрия за възстановяване на зъбите

В реставрационната практика, много функции изпълняват всички видове бягащи пътеки. Машините са предназначени за нанасяне на лепило, подобно на лепило, за нанасяне на уплътнителни материали на временни пломби и за формиране на уплътнения. Съгласно варианта на изпълнение, глазките са направени под различни ъгли по отношение на основата. Машините се произвеждат в различни размери, те могат да бъдат едностранни, двустранни, съчетани с хапче. С помощта на гладен стоматолог той формира уплътнения, компресира пълнежния материал, кондензира го до стените на устата. Щорите могат да се комбинират с гладки на различни страни на дръжката или от едната страна на инструмента. Напоследък са използвани много силиконови миди с върхове от различни форми, използвани за моделиране на композитни материали. Удобството при използването на инструменти за гладене на силикон е очевидно - инструментът не се придържа към композитния материал и не оставя порести повърхности. Възможно е използването на мистрия с акрил, мономер, уплътнител, смазка, гел, боя.

Възстановяване на предните зъби

Предното зъбче е постоянно изложено при говорене, когато човек се усмихва, поради което безупречният външен вид на предните зъби е много важен. В близкото минало главната цел на стоматологията е да възстанови функционалността на зъбите. Производството на уплътнения и коронки е направено от метали - материали, с неестествени цветови нюанси, но с висока якост. Днес в реставрацията естетическият вид на предните зъби е от голямо значение. Като правило, когато се възстановяват предните зъби, цветният нюанс на материалите се подбира внимателно, като се вземат предвид огнеупорните свойства, с цел максимално увеличаване естествения външен вид на зъбите.

Възстановяване на предните зъби - е процес на възстановяване на формите и функциите на зъбите, използвайки съвременни пълнещи материали. Уплътненията от такива материали практически не се забелязват, те са устойчиви на деформации, са устойчиви на цветове, имат отразителни свойства. В случаи на значително разрушаване на предните зъби е възможно да се създаде специален щифт с последващо нанасяне на слоеве от пълнежна маса, избрани на базата на цвета, последвано от полиране и полиране.

Възстановяването на предните зъби може да се извърши с помощта на керамичен фурнир. Фурнир е керамичен пластир на предната повърхност на зъба. Първоначално зъболекарят подготвя устната кухина, ако е необходимо - ендодонтско лечение, след това почиства каналите, отстранява възпалителните тъкани на зъбите. След това специален цимент се фиксира върху подготвения заден зъб към фурнир. Методът на възстановяване с използването на фурнир се счита за доста ефективен от гледна точка на естетиката, но освен естетическия външен вид, който, разбира се, е много важен за първия ред зъби, обливането е много практично. Правилно монтираният фурнир трябва да пасва плътно към повърхността на зъба, като по този начин се гарантира предотвратяване на кариес и възпалителни реакции.

Възстановяване на дъвчещи зъби

Възстановяването на задната зъби включва необходимостта за подробен преглед на следните морфологични елементи: група аксесоари, геометричната форма на устната повърхност, принадлежащи страна, индивидуалните особености на устната кухина, венците броя контур и формата на туберкули и тяхната степен на износване, дължината на зъба контакти macropattern орално, тип и дълбочина цепка. Качественото възстановяване на дъвчещите зъби е възможно с абсолютно спазване на повторното създаване на анатомични и физиологични норми. Често процесът на възпроизвеждане на тези признаци предизвиква известни трудности за специалистите. Целият процес на пресъздаване на анатомичните форми на дъвчещи зъби е разделен на следните етапи:

 • Симулация на конусовидни конуси и създаване на база за възстановяване
 • възстановяване на проксималната стена
 • повторно създаване на знака за принадлежност на партия, знак за кривина и ъгъл на короната, коренни отклонения
 • реконструкцията на индивидуалните особености на зъбите, макрорелигиите на оклузивната повърхност и системата на фисура.

Първият етап е създаването на база за възстановяване. В случай на значително разрушаване, първо, липсващият дентин се блокира и само тогава се моделира основата на туберкулите на зъба. Следващата стъпка е да се възстанови проксималната стена, като се използва течен композитен материал. Тогава третата стъпка е да се възстановят признаците на принадлежността на партията, като се вземе предвид знакът на изкривяването на зъбите, отклонението на корените и ъгъла на короната. Възпроизвеждането на отделните зъбни черти е най-трудният етап. Особено трудно, изискващо висока квалификация на специалист, се счита за възстановяване на макрорелигата. За да направите това, оформете могилите в периферията на маскиращата повърхност с помощта на композити от емайл сянка. По време на възстановяването на индивидуалните характеристики е необходимо да се вземе предвид цветният нюанс на съседните зъби. Всички слоеве на композицията са полимеризирани. При успешно завършване на целия процес се извършва абразивно обработване на повърхността: се проверява отстраняването на инхибитирания слой, повърхностното контуриране и оклузалните контакти. Възможните несъответствия с анатомичната норма се отстраняват чрез финозърнести стружки, създавайки микрорелеф на повърхността.

Възстановяване на зъби с фурнир

Възстановяването на зъбите с фурнир, т. Нар. Ламиниране на зъбите, укрепва структурата на зъбния емайл, коригира дефектите на зъбите. Възможно е да се използват керамични, по-скъпи или порцеланови фасети, по-евтини в цената.

Фурните са тънки, от 0,5 до 0,7 мм, керамични тампони върху зъба, за да осигурят желаната форма. Използването на керамични фурнири се дължи на коригирането на всички видове козметични дефекти в предната коронка, което прави зъбите правилната форма, бързо и безболезнено. Монтирането на фурни включва само смилане на горния слой на емайла на зъба, което запазва самия зъб. В някои случаи порцелановият фурнир може да служи като керамична корона.

Основното функционално качество на фурнирите е деликатна защита на зъбите и перфектен козметичен ефект, за относително малко пари. Цветът на фурнирите е стабилен, не се променя под въздействието на естествени бои. Разходите за монтаж на фасети зависи от материала, използван в производствения процес.

Директно възстановяване на зъбите

Директното възстановяване на зъбите включва директно в устната кухина на пациента. По правило директното възстановяване е едноетапен процес, освен когато се възстановяват много зъби.

Съвременните материали за възстановяване позволяват на специалиста да възстанови зъба, който идеално прилича на естествените зъби на пациента според цвета и прозрачността му.

Директното възстановяване на зъбите има очевидни функционални предимства, а именно:

 • самата процедура, предпазваща тъканите на зъбите, което осигурява по-добро уплътняване на възстановяването;
 • адхезивните техники и материалът за възстановяване са гъсто залепени за тъканите на зъбите, като зъбните тъкани, един към друг. Тази функция позволява да се укрепи носещата структура на зъбите, за да се запазят останалите зъбни тъкани.
 • еластични материали позволяват трансформира структурата на действието на товар и деформирани едновременно с естествената тъкан на зъбите, да се изключва възможността от изтичане на възстановеното зъба и вероятността за разделяне на възстановителен материал и зъба.

trusted-source[6], [7], [8]

Непряко възстановяване на зъбите

Непрякото възстановяване на зъбите се извършва с използване на ортопедични структури, които се произвеждат в лабораторията, поотделно за всеки пациент. Ортопедичните конструкции включват коронки, облицовки, различни фурнири и осветителни тела, които като цяло са изработени от керамика. Качествените характеристики на керамиката напълно съответстват на естетическите изисквания - тя напълно възпроизвежда естествения зъб, този материал има висок коефициент на безопасност.

Обикновено непряката реставрация отнема няколко дни, поради продължителността на технологичния процес. В лабораторията се правят ортопедични керамични структури за отливки. По време на процеса на производство на конструкции е възможно да се монтират временни конструкции от пластмаса.

Изборът на метода за възстановяване на преките и косвените зависи най-вече от първоначалната клинична ситуация. В един случай се показва директно възстановяване и обратно, когато косвено възстановяване е правилно.

Решението за избор на метод за възстановяване се взема индивидуално и, разбира се, зависи повече от нивото на квалификацията на специалиста.

Непрякото възстановяване на зъбите осигурява по-качествена и светлоустойчива повърхност на възстановяването. Ортопедичните структури имат пълна инерция и добра биосъвместимост, не предизвикват сенсибилизация.

Въпреки високото технологично развитие на стоматологията, няма абсолютно никакъв перфектен метод за възстановяване. Определящият фактор при избора на директно или индиректно възстановяване на зъбите е зъбното здраве на всеки пациент.

Възстановяване на зъбите след скоби

Възстановяването на зъбите след скоби е за възстановяване на целостта на зъбния емайл от увреждания на кариеса, ако има такива, за възстановяване на естествения цвят на зъбите. По принцип, след носене на скобата, в случай на несъответствие с хигиена на устната кухина или неправилна инсталация или носене на самата система, са възможни различни деформации на зъбите. Но такива случаи на практика не са значителни и индивидуални.

Самата система на скобите не уврежда зъбния емайл. Единственият и значим недостатък при носенето на скоби е особено внимателната хигиена на устната кухина. Благодарение на техническите характеристики на самата структура остатъците от храна могат да се залепят и да допринесат за натрупването на плака, предизвиквайки образуването на тъмни петна и развитието на кариес. Това е лоша лична хигиена на устната кухина, която причинява потъмняване на зъбния емайл под скобите, причина за образуването на кариес. Особено важно по време на монтажа на системата за скоби е обучението по хигиена на устната кухина. За да се контролира качеството на хигиена на устната кухина, препоръчително е да се провеждат превантивни прегледи, ако е необходимо, да се провежда професионална хигиена.

След носенето на носещата система, в някои случаи укрепването на зъбния ред е показано с тел, залепен от вътрешната страна. Дръжката държи в правилната позиция цялата зъбка, тази процедура е краткотрайна.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.