^

Здраве

Внезапно падане (със загуба на съзнание и без него)

, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Внезапното падане като изолиран симптом е рядко. По правило паданията се повтарят и по време на медицинския преглед пациентът може ясно да очертае различните обстоятелства или ситуации, при които атаката се развие или - такава информация се предоставя от близките му. Диагнозата до голяма степен се основава на внимателно събиране на анамнеза.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Основните причини за внезапно падане (със загуба на съзнание и без него):

 1. Апатичен епилептичен припадък.
 2. Вазовагиален синкоп.
 3. Лишена от кашлица, преглъщане, нощно припадане.
 4. Синдром на свръхчувствителност на каротидния синус.
 5. Синдром на Адамс-Стоукс (атриовентрикуларен блок).
 6. Падащо атака.
 7. Катаплицитна атака.
 8. Психогенно напасване (псевдосинкоп).
 9. Основна мигрена.
 10. Паркинсонизъм.
 11. Прогресивна супрануклеарна парализа.
 12. Синдром на Shay-Draeger.
 13. Норманозивен хидроцефалий.
 14. Идиопатическая сенильная дисбазия.

Водопад също допринесе за (рискови фактори): пареза (миопатия, невропатия, някои невропатия, миелопатия), вестибуларни нарушения, атаксия, деменция, депресия, нарушения в зрението, ортопедични заболявания, сериозно физическо заболяване, старост.

Астатично епилептично прилепване

Възрастта на дебюта на астатичните епипрапи е ранно детство (от 2 до 4 години). Отделна атака трае само няколко секунди. Детето пада вертикално, не губи съзнание и веднага може да се изправи. Атаките са групирани в поредица, разделени със светлинни интервали от около един час. Поради голям брой гърчове, детето получава много натъртвания; някои защитават главата и я обвиват с дебел слой тъкан. Има забавяне в психическото развитие, са възможни различни поведенчески отклонения.

Диагноза: Патологичните промени винаги се откриват на ЕЕГ под формата на неправилна бавна вълна с висока амплитуда при наличие на остри вълни.

Вазовагиален синкоп

Припадъците обикновено се появяват за първи път в юношеството или в зряла възраст, но болестта може да продължи много години след този възрастов период. В началния етап на ситуацията, провокира синкоп и ортостатична хипотония са причина за недостига на симпатиковата и парасимпатиковата инервация на разпространението на сърдечно-съдовата система, са идентифицирани доста лесно. Припадъкът настъпва, например, след скок с твърдо приземяване на петите или с принудително дълго, неподвижно заставане на едно място. Емоционалното напрежение предразполага към припадане. С течение на времето, за да провокира припадане, дори минималният стрес става достатъчен и психологическите фактори вече излизат на преден план при провокирането на атаки.

Отделни припадъци постепенно губят характерните си черти (потъмняване или замъглено виждане, замайване, студена пот, бавно плъзгане надолу към земята). В тежка загуба на съзнание на пациента може да падне изведнъж, и в този момент може би неволно уриниране, получаване на синини, хапе езика и загуба на съзнание ми от доста дълго време - до един час. В такива ситуации, клинично разграничат една проста припадъци и припадъци може да бъде трудно, ако лекарят не е в състояние лично да наблюдава атаката и да видим бледността и зачервяване на лицето не е затворен, а не отворени очи, тясна, а не широк не реагира с леки ученици. Когато синкоп е възможно краткосрочно тоник разтягане на крайниците, може дори кратко клонични резки на крайниците, поради бързо придвижване преходна церебрална хипоксия, което води до едновременното освобождаване на големи популации от неврони.

Ако има възможност да се проведе изследване за ЕЕГ, тогава може да се видят нормални резултати. ЕЕГ също остава нормално след лишаване от сън и при продължително проследяване.

Кашлица припадък, припадък при преглъщане, нощно припадане

Има няколко специфични ситуации, които предизвикват припадане. Това е кашлица, преглъщане и нощно уриниране; всяко от тези действия предразполага към бърз преход към състояние, в което преобладава тонът на парасимпатиковата автономна нервна система. Трябва да се отбележи, че при конкретен пациент синкопът никога не се проявява при обстоятелства, различни от характерните провокиращи ситуации за този пациент. Психогенните фактори почти никога не се откриват.

Синдром на свръхчувствителност на каротидния синус

При синдром на свръхчувствителност на каротидния синус има и относителна липса на симпатични ефекти върху сърцето и кръвоносните съдове. Общо оръдия механизъм - същата като за припадък, а именно - хипоксия кора и мозъчния ствол, което води до спад в мускулния тонус, а понякога - припадъци, и рядко - няколко кратко друсане. Атаките са провокирани от завоите на главата настрани или накланяне на главата назад (по-специално - когато носите прекалено стегната яка), налягането в зоната на синусите. При тези условия синус каротидната е външно механично налягане, което, когато се променя чувствителността рецептор предизвиква спадане на кръвното налягане, и припадък. Атаките се проявяват главно при възрастните, които показват признаци на атеросклероза.

Диагнозата се потвърждава и от натиск върху синусите сънната по време на записа на електрокардиограмата и elektroetsefalogrammy. Пробата трябва да се извърши с изключително внимание поради риска от удължено асистолия. Освен това, ултразвукова техника Доплер трябва да гарантира проходимостта на сънната артерия на мястото на компресия, в противен случай съществува опасност от отделяне от местната риска емболия на провокация плаки или остра оклузия на каротидната артерия стеноза време на междинната сума, че в 50% от случаите, придружени от средната церебрална артерия тромбоемболизъм.

Синдром на Адамс-Стоукс

Синдром на Адамс-Стоукс синкопите The развива поради пароксизмална асистолия-дълъг от 10 секунди или - в редки случаи - в пароксизмална тахикардия с пулс до 180-200 удара в минута. При изключителна тежест на тахикардия сърдечната продукция намалява толкова много, че се развива мозъчната хипоксия. Диагнозата се прави от кардиолог. Общопрактикуващият лекар или неврологът трябва да подозира сърдечния характер на синкопа при отсъствие на аномалии в ЕЕГ. Важно е да изследвате пулса по време на атака, която често определя диагнозата.

Падащо атаки

Някои автори описват атаката като един от симптомите на недостатъчност на гръбначно- Други смятат, че все още няма задоволително разбиране за патофизиологичните механизми на атаката и вероятно те са прави. Наблюдават се спад-атаки главно при жени на средна възраст и отразяват острата недостатъчност на регулацията на постура на нивото на мозъчния ствол.

Пациентът, който обикновено се чувства здрав, внезапно пада на пода и се приземи на колене. Състоянието на състоянието (например представянето на необичайно висок товар върху сърдечно-съдовата система) не е налице. Пациентите, като правило, не губят съзнание и са в състояние веднага да станат. Те не изпитват предчувствителни усещания (замайване) или промени в сърдечния ритъм. Пациентите описват атаката по следния начин: "... Сякаш внезапно краката се спукаха." Чести наранявания на коленете и понякога - на лицето.

Ултразвуковата доплерография на гръбначните артерии рядко разкрива значителни аномалии като синдром на стада на подклавианската артерия или стеноза на двете гръбначни артерии. Всички други допълнителни проучвания на патологията не разкриват. Припадъците с Droop трябва да се разглеждат като опция за преходни исхемични атаки в съдовия басейн на гръбначно-базиларния кръвоносен съд.

Диференциалната диагноза на пристъпите на капка се извършва основно с епилептичен припадък и кардиогенен синкоп.

Исхемията в областта на предната церебрална артерия може също да доведе до подобен синдром с падането на пациента. Освен това са описани капкови атаки за тумори на третата камера и задната черепна кост (и други обемни процеси) и малформации на Арнолд-Киари.

Катаплицитна атака

Катаплектичните припадъци са една от най-редките причини за внезапно падане. Те са характерни за нарколепсията и следователно се наблюдават на фона на разгъната или непълна картина на нарколепсия.

Психогенно прилепване (псевдо-синкоп)

Винаги имайте предвид, че в някои особености на индивида, когато е налице тенденция за себеизразяване, под формата на "симптоми за реализация", предразположение към припадъци, се е случило в миналото може да бъде добра основа за психогенни припадъци, тъй като внезапно спадане на външен вид създава впечатление на много сериозен симптом. Самото падане изглежда като произволен "хвърляне" на пода; пациентът "се приземява" на ръцете си. Когато се опитва да отвори очите на пациента, лекарят чувства активна съпротива от клепачите на пациента. За диагностициране на някои такива пациенти (а не само на младите) не е по-малко важно от помогнете кардиологът е помощта на квалифициран психиатър.

Основна мигрена

С мигрена, по-специално - с базиларна мигрена, внезапното спадане е един от много редките симптоми; Освен това такива падания не се появяват при всяка атака на мигрена. Обикновено пациентът бледнее, пада и за няколко секунди губи съзнание. Ако тези прояви се случват само във връзка с мигрена, няма нищо заплашващо в тях.

паркинсонизъм

Спонтанните падания на паркинсонизма са причинени от посторни нарушения и аксиална апраксия. Тези падания не са съпътствани от загуба на съзнание. Често падането настъпва, когато започне неподготвеното движение. При идиопатичен паркинсонизъм грубите постоперационни смущения и падания не са първият симптом на заболяването и се включват в следващите етапи от курса, което улеснява търсенето на възможни причини за падането. Подобен механизъм на падане е характерен за прогресивната супрануклеарна парализа, синдрома на Shay-Dryger и нормотензивния хидроцефалия (аксиална апраксия).

Някои постурални промени също са характерни за физиологичното стареене (бавната, несигурна разходка на възрастните хора). Минималните провокиращи фактори (неравномерност на почвата, резки завои на багажника и др.) Могат лесно да провокират падане (идиопатична сенилна дисбазия).

Такива редки варианти на дисбазия като идиопатична апраксия на ходене и първично прогресивно ходене с "замразяване" също могат да причинят спонтанни падания по време на ходене.

Също така са описани "криптогенен спад при жени на средна възраст" (на възраст над 40 години), в които липсват горните причини за падания, а неврологичният статус не разкрива никаква патология.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.