^

Здраве

Витамин А в кръвта

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Референтните стойности (норма) на концентрацията на витамин А (ретинол) в кръвния серум: при деца 1-6 години - 0,7-1,5 μmol / l, 7-12 години - 0,91-1,71 μmol / l, 13 -19 години - 0,91-2,51 μmol / l; при възрастни е 1,05-2,09 μmol / l.

Витамин А се отнася до мастноразтворими и съществува в две форми - действителната витамин А или ретинол (само в животински продукти) и провитамин А, известен като каротин (получен от животински или растителен произход), който може да бъде превърнат ретинол в стените храносмилателния тракт. Приблизително 50-90% от ретинол входящо храна се абсорбира в тънките черва и транспортирани в хиломикроните, свързани с комплекса на черния дроб, където той се съхранява под формата на ретинол палмитат. Ако е необходимо, той се освобождава в кръвния поток под формата на ретинол, който е в комбинация с витамин А-свързващ протеин. В серума витамин А-свързващ протеин + ретинолов комплекс се свързва с транстиретин. От серума, ретинолът се улавя от целевите клетки, като ретиналните фоторецептори и епитела.

Когато витамин А навлезе в организма в по-голяма степен от изискванията (180-430 μg ретинол на ден в зависимост от възрастта, пола и физиологичното състояние), излишъкът му се депозира в черния дроб, образувайки депото на този витамин. С намален прием на ретинол от храната, неговите запаси от черния дроб се освобождават в кръвния поток, поддържайки серумната концентрация на ретинол в нормално ниво (над 0,7 μmol / L). Други биологично активни форми на витамин А (ретинал и ретиноева киселина) присъстват в кръвта в много ниски концентрации (под 0,35 μmol / L); върху естери на ретинол се падат приблизително 5% от общия витамин А (0,1-0,1 μmol / l).

Витамин А има важна роля в процесите на окисляване и редукция. Ретинол насърчава образуването на гликоген в черния дроб и мускулите, подобрява кръвния холестерол участва в синтеза на стероидни и полови хормони. Той е необходим за растеж и образуване на кост скелет ресинтез на родопсин и също допринася за нормалното функциониране на лигавиците и епитела на капака на кожата, предотвратяване на неговото метаплазия, хиперкератоза и прекомерно лющене. Витамин А помага за укрепване на косата, зъбите и венците. През последните години, показва разнообразна роля на витамин А в превенцията на рак и регулацията на имунитета (от съществено значение за завършване на фагоцитоза, увеличаване на синтеза на Ig, стимулира производството на Т клетки убийци, стимулира тип Т-хелперни II и др.). Витамин А - активен антиоксидант, който действа главно в присъствието на витамин Е; защитава витамин С от окисляване. Дефицитът на витамин А се счита за рисков фактор за злокачествените новообразувания. В експериментални проучвания е показано, че повишаването на съдържанието на витамин А в диетата увеличава средната продължителност на живота с 17,5%. Цинкът е основен кофактор на метаболизма на витамин А (необходим за синтеза на витамин А-свързващ протеин).

Средната дневна изискването за ретинола възрастни (20-50 години) е 1.2 мг (4,000 IU, 1 IU е еквивалентно на 0,3 микрограма ретинол) за бременни жени - 1.5 мг (5000 IU) за кърмене - 1, 8 mg (6000 IU), за хора над 60 години - 2,5 mg (10 000 IU). Най-малко една трета от дневните нужди от ретинол трябва да се доставят на тялото в готов вид; останалата част може да се абсорбира чрез използването на каротеноиди, от които в тялото се образуват ретинол. Трябва да се има предвид, че около 30% ретинол в храните се унищожава от топлинната им обработка. Активността на ретинола е 2 пъти по-висока от каротина, в допълнение, последната е само 30-40% абсорбирана в червата. Ето защо при оценката на приема на диети се счита, че 1 mg ретинол приблизително съответства на 6 mg каротеноиди.

Определяне на ретинол (витамин А) и каротеноиди в серум според Bessey при модифицирането на LA Anisimova

Принцип на метода

Определянето на витамин А и каротеноидите се базира на тяхната хидролиза в алкален алкохолен разтвор, последвано от екстракция със смес от органични разтворители.

Реагенти

  • 11 М разтвор на калиев хидроксид (КОН).
  • 96% етилов алкохол.
  • 1 М разтвор на калиев хидроксид (КОН) в 96% етилов алкохол: 1 обем от 11 М разтвор на КОН се смесва с 10 обема от 96% етилов алкохол. Реагентът се приготвя в деня на изследването. Ако се получи оцветяване по време на смесването, алкохолът трябва да се почисти чрез дестилация преди употреба.
  • Ксилол, х.ч.
  • Октан, h.ch.
  • Смес от ксилен-октан: приготвена чрез смесване на равни количества ксилен и октан.

Изследванията се извършват върху спектрофотометър.

Процесът на определяне на витамин А

Кръвта, взета от пръста (около 1 ml), се въвежда в етикета на центрофугата и се поставя в стъклена чаша с топла вода (температура 40-45 ° С) в продължение на 20-30 минути. За да се отдели серум, кръвният съсирек се навива внимателно около края на епруветката с тънка стъклена пръчка и се центрофугира при 3000 об / мин за 10 минути.

Изберете 0.12 ml серум и го прехвърлете в алуминиева епруветка, след това добавете 0.12 ml 1M разтвор на алкохолен калиев хидроксид. Съдържанието се разклаща обилно.

Епруветките с проби се поставят във водна баня за 20 минути при температура 60 ° С за хидролиза.

Пробите се охлаждат и към тях се добавят 0.12 ml смес от ксилол-октан и се разклаща енергично в продължение на 10-15 секунди. Охладете отново и центрофугирайте.

Внимателно отстранете горния слой, съдържащ витамин А и каротеноидите, с пипета Pasteur с гумена кутия и го прехвърлете на микросфери.

Пробите са спектрофотометрични при дължина на вълната 328 nm - за определяне на витамин А и при дължина на вълната 460 nm - за определяне на каротеноидите.

След спектрофотометрия изследваната проба се подлага на ултравиолетово лъчение за унищожаване на витамин А. За тази цел, на разстояние 15-20 см от кварцови микрокюветки избран (бактерицидно) лампата така, че облъчването открита част на кюветата, пълни с течност; времето за облъчване е 45-60 минути.

Пробите са многократно спектрофотометрични при дължина на вълната 328 nm. Съдържанието на витамин А се определя от разликата в стойностите на екстинкция (оптична плътност), като се взема предвид коефициентът (фактор) 637, изчислен от Bessey за витамин А.

Изчислението се извършва по формулата:

X = 637 × (Е328 (1) - Е328 (2)),

Където X е съдържанието на витамин А, μg / dL; 637 е коефициентът, изчислен от Bessey за определяне на витамин А; Е328 (1) - оптичната плътност на разтвора преди облъчването; E328 (2) е оптичната плътност на разтвора след облъчването.

Коефициентът за прехвърляне на концентрацията на витамин А от μg / dL в μmol / l е 0,035.

Съдържанието на каротеноиди се изчислява по формулата:

X = 480-Е480,

Където X е съдържанието на каротеноиди, μg / dL; 480 е коефициентът, изчислен от Bessey за определяне на каротеноидите; Е480 е оптичната плътност на тествания разтвор.

Забележка

Според Bessey по време на проучванията може да се вземат по-големи или по-малки серумни обеми, но съотношението му към обема на алкохолния разтвор трябва да бъде постоянно при всяка промяна в обема (количеството) на сместа от ксилол-октан.

Нормата в съдържанието на витамин А в кръвния серум е: при новородени и кърмачета - 160-270 μg / l; при възрастни, 1,05-2,45 μmol / l (300-700 μg / l). Съдържанието на каротеноиди в серума за възрастни е 800-2300 μg / l.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.