^

Здраве

Вируси на ECHO

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

През 1951 г., други вируси, подобни на полиовируси и коксаки вируси са открити, но различни от липсата на патогенност за маймуни и новородени мишки. Поради факта, че за първи път открити вируси в тази група са били изолирани от човешки черва и е цитопатичен ефект, но не са свързани с всяко заболяване, те са били наричани сирак вирус, или съкратено ECHO вируси, което означава: E - ентерично; С - цитопатогенна; Н - човек; О - сираче - сирак.

Понастоящем групата ECHO има 32 сероварианти. Значителна част от тях имат хемаглутиниращи свойства и всички се размножават добре в културата на маймунните клетки. Някои серотипове на вирусите на ECHO (11,18,19) са сред най-често срещаните патогени на чревната диспепсия в червата.

Източникът на инфекции на Coxsackie и ECHO е човек. Инфекцията с вируси се осъществява чрез фекално-орален път.

Патогенезата на болестите, причинени от вирусите Coxsackie и ECHO, е подобна на патогенезата на полиомиелита. Входните врати са мукозната мембрана на носа, фаринкса, тънкото черво, в епителните клетки, както и в лимфоидната тъкан, и възниква мултиплицирането на тези вируси.

Афинитетът към лимфоидна тъкан е една от характеристиките на тези вируси. След възпроизвеждането, вирусите влизат в лимфата и след това в кръвта, причинявайки виремия и генерализиране на инфекцията. По-нататъшното развитие на болестта зависи от свойствата на вируса, от неговия тъканен тропизъм, както и от имунологичния статус на организма. Влизайки в кръвта, вирусите се разпространяват хематогенно в тялото, селективно се установяват в тези органи и тъкани, на които те притежават тропизъм. Развитието на подобно на полиомиелит заболяване или серозен менингит се случва само в случаите, когато вирусът прониква през кръвно-мозъчната бариера в централната нервна система. Това обаче не се случва във всички случаи. Невротропните свойства са особено изразени в вирусите Coxsackie A 7,14, 4, 9,10 и в Coxsackie вирусите B 1-5.

В случай на остър серумен менингит, пациентът може да има симптоми не само на това заболяване, но и тези, свързани с увреждане на други органи и системи на тялото, които често ограничават тази ентеровирусна инфекция. Поради това често се наблюдава комбинация от различни форми на ентеровирусни заболявания при един и същи пациент.

Поради факта, че между полиовирус, Коксаки вирус и ECHO има много прилики, те са обединени в един род ентеровируси, а през 1962 г. Е поканен да се посочи точното им наименование и специфичен сериен номер.

По-късно са изолирани още четири ентеровируси - 68-71. Серотип 70 предизвика появата на нова болест - остър хеморагичен конюнктивит. Ентеровирусът 71 причини през 1978 г. В България епидемия от подобна на полиомиелит болест със смъртност от 65%. Същият серотип 71 е причина за голям огнище на заболяване при хората в Тайван, протекъл с белодробна хеморагичен шок, енцефалит и 20% смъртност. Специализирани през 1973 г., вируса на хепатит А в техните характеристики (размер, структура, геном и епидемиологични свойства) също се оказа много подобен на ентеровируси, така че понякога се нарича ентеровирус 72. Общо човешки ентеровирус род съдържа 68 антигенно различни серотипове, включително:

  • полиовирусы: 1-3 (3 серотипа);
  • Коксаки А: А1-А22, А24 (23 серотипа);
  • Коксаки В: В1-В6 (6 серотипов);
  • ECHO: 1-9; 11-27; 29-34 (32 серотипа);
  • човешки ентеровирус: 68-71 (4 серотипа).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Диагностика на ентеровирусни заболявания

За да диагностицирате заболявания, причинени от ентеровируси, използвайте вирусологичния метод и различните серологични отговори. Трябва да се отбележи, че на фона на рязкото намаляване на честотата на полиомиелит се наблюдава увеличение на заболяванията, подобни на полиомиелит, които понякога са под формата на групови епидемии. В тази връзка, при диагностицирането на полиомиелит трябва да се има предвид възможността за откриване на вируси, коксаки и Службата за хуманитарна помощ, т. Е. Изследвания трябва да се прави в такива случаи, цялата група на ентеровируси. За да ги извлечете, използвайте чревното съдържание, измийте и намажете от гърлото, по-рядко цереброспиналната течност или кръвта, а в случай на смърт пациентът лекува парченца тъкан от различни органи.

Изследваният материал е инфектиран с клетъчни култури (полиовируси, ECHO, Coxsackie B и някои сърцевини Coxsackie A), както и новородени мишки (Coxsackie A).

Типизирането на изолирани вируси се извършва в реакции на неутрализация, RTGA, DSC, реакция на утаяване, като се използват референтни смеси на серуми от различни комбинации. За откриване на антитела в серума на хора с Ентеровирус инфекции се използват същите серологичните тестове (рН, цветни реакции, HI, DGC, реакционната утаяване), но за тази цел трябва да сдвоено серум от всеки пациент (в острата фаза и след 2-3 седмици. От началото на заболяването). Реакциите се считат за положителни, когато титърът на антителата се увеличава най-малко 4 пъти. Два от тези методи също използват IFM (за откриване на антитела или антиген).

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.