^

Здраве

Valavir

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Валавир е антивирусно лекарство, използвано за комплексно лечение на цитомегаловирус, вирус на Epstein-Bar и инфекция с херпес вирус.

Показания Валавира

Сред индикациите за употребата на лекарството:

  • Като профилактика в простата форма на херпес в периода на опрощаване (генитален херпес също се взема под внимание);
  • В случай на симптоми на херпес зостер (с постхерпетична невралгия или остра), инфекции и инфекциозни кожата или лигавиците, която е причинена от херпес симплекс вирус тип (генитален херпес сред тези, в началния етап или рецидивираща форма);
  • Предотвратяване на цитомегаловирусна инфекция, причинена от имунодефицит на организма (поради трансплантация на костен мозък или други органи на пациента, химиотерапия за онкологично заболяване и ХИВ инфекция).

Формуляр за освобождаване

Лекарството се предлага под формата на таблетки (№ 10 или № 42).

Фармакодинамика

Активният компонент на лекарството селективно неутрализира ДНК полимеразата на вируса. Веднъж в тялото на пациента, валацикловир хидрохлорид се метаболизира до отделни елементи: ацикловир, както и аминокиселината валин. Основният компонент засяга ДНК полимеразата на вируса, като реагира с него - като по този начин забавя процеса на възпроизвеждане, както и репликацията на вирусите. Предотвратява размножаването на вируси Varicella zoster, както и Negres simlleh 1 и 2 групи, VEB, цитомегаловирус и HHV-6.

Селективният антиерептичен ефект се дължи на връзката между основния елемент и тимидин киназата на следните вируси: варицела зостер, VEB и Negres simrlx. Синтезът на този ензим се осъществява в клетки, инфектирани с вируси. Като резултат от експозицията на тимидин киназа, ацикловирът се фосфорилира чрез превръщане в активния ингредиент, ацикловир трифосфат. Този елемент, чрез конкурентно заместване, инхибира сглобяването на вирусна ДНК.

Фармакокинетика

Валацикловир има бързо усвояване, почти изцяло превърнато във валин, както и ацикловир. Индикаторите за биодостъпност на ацикловир след консумиране на 1 грам валацикловир са 54% (освен това тази цифра не зависи от приема на храна). Нивото на максималната концентрация, след като се използва единична доза (250-2500 mg) ацикловир, достига след 1-2 часа и е равно на 10-37 μmol (в рамките на 2,2-8,3 μg / ml). Индексът на максимално насищане в плазмения валацикловир достига приблизително 30-100 минути, а числото е само 4% от концентрацията на ацикловир. И след 3:00 часа той пада до знак под възможното измеримо число. Валацикловир се свързва леко с плазмените протеини - само 15%.

Полуживотът на ацикловир е около 3:00, а при пациенти с крайна фаза на бъбречна недостатъчност е приблизително 14 часа. Екскрецията на валацикловир се извършва заедно с урината, често като ацикловир (повече от 80% от общата доза) и заедно с него неговия 9-карбоксиметоксиметилгуанинов метаболит.

Дозиране и администриране

Трябва да вземете лекарство вътре. Приемането не зависи от храненето.

Когато херпес зостер образува: доза 2 таблица. 3 рубли / ден. За 1 седмица. (най-ефективният този наркотик ще бъде, ако се приложи в рамките на 2 дни от момента на появата на признаци на заболяването).

В случай на превенция на повторна поява на инфекция, дължаща се на вирус на херпес симплекс: пациентите, които имат здравословен имунен статус, трябва да използват 1 маса. 1 тр. / Ден.

В случай на херпес симплекс (включително генитален херпес, както и неговите пристъпи) е необходимо да се изпие 1 маса. Два пъти на ден. Курсът на лечение е 5 дни. Ако има тежки симптоми и се изисква продължително лечение, курсът може да бъде удължен до 10 дни.

Пациентите с имунна недостатъчност трябва да използват 1 таблица. Два пъти на ден.

Като профилактика на цитомегаловирус, на деца на възраст над 12 години, както и на възрастни, се предписват медикаменти в дозировка от 4 таблетки. Четири пъти дневно възможно най-скоро след трансплантацията.

Когато се изисква бъбречна недостатъчност, коригирайте дозата:

Пациентите с прост (включително генитален) херпес в случай на креатининов клирънс по-малко от 15 ml / min трябва да пият 1 маса. 1 трес / ден;

За да се предотврати повторното появяване на херпес симплекс (в случай на креатининов почистващ фактор по-малко от 15 ml / min или хемодиализа), трябва да се използват 0,5 таблетки. 1 стр. / Ден;

Пациентите с херпес зостер с креатинин в съотношение 15-30 ml / min трябва да пият 2 таблетки. Два пъти на ден; ако креатининовият клирънс е по-малък от 15 ml / min, 2 таблетки на ден са достатъчни.

При предотвратяване на цитомегаловирус: клирънс 50-75 ml / min - 3 таблетки. Четири пъти на ден; 25-50 ml / min - 3 таблетки. Три пъти на ден; 10-25 ml / min - 3 таблетки. Два пъти на ден; по-малко от 10 ml / min, а също и при диализа - 3 таблетки. 1 тр. / Ден.

trusted-source[4], [5]

Употреба Валавира по време на бременност

Няма достатъчно информация за употребата на лекарството по време на бременност, така че е необходимо да се предпише (особено през първия триместър) само в случаите, когато ползите от приемането му за майката са по-високи от възможната вреда на бебето.

Противопоказания

Сред противопоказанията за приемане на лекарства: повишена индивидуална чувствителност към валацикловир или ацикловир или други компоненти на валавир, както и деца под 12-годишна възраст.

trusted-source[1], [2]

Странични ефекти Валавира

Сред страничните ефекти на лекарството:

  • Стомашно-чревни органи: диария, гадене, данни за лабораторни изследвания на черния дроб се повишават;
  • Органите на кръвоносната система: в редки случаи тромбоцитопения;
  • Алергии: кожен обрив, сърбеж, уртикария и фоточувствителност; Понякога може да се появи оток на Куинке, недостиг на въздух или анафилактичен шок.
  • Органите на отделителната система: понякога функционалната активност на бъбреците може да бъде нарушена;
  • Органите на нервната система: има замаяност или халюцинации, в изключително редки случаи - състояние на кома (с бъбречна недостатъчност при пациента);
  • Други: в някои случаи възниква бъбречна недостатъчност или хемолитична анемия, както и микроангиопатия.

trusted-source[3]

Свръх доза

В случай на предозиране на Валвир, вероятността от нежелани реакции може да се увеличи.

trusted-source[6]

Взаимодействия с други лекарства

Тъй като ацикловирът се екскретира заедно с урината поради активната секреция на бъбречните тубули, други лекарства, чиито метаболични продукти се екскретират по същия начин, ще се конкурират с него за този механизъм на отделяне. В резултат на това насищането в кръвта на ацикловир може да се увеличи.

В комбинация с пробенецид, както и циметидин, не е необходима корекция на дозата на валавир, тъй като тези лекарства слабо понижават фактора на бъбречния клирънс на ацикловир.

Когато се комбинира с нефротоксични лекарства, съществува риск от нарушение на функционалната активност на централната нервна система, както и развитието на бъбречна недостатъчност.

trusted-source[7], [8], [9], [10]

Условия за съхранение

Пазете лекарството трябва да бъде в затворен от слънцето, на сухо място, температурата, в която трябва да бъде по-малко от 25 ° C.

Срок на годност

Валивир може да се използва в продължение на 2 години от датата на производство.

trusted-source[11]

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Valavir" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.