^

Здраве

Tsernevit

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Carnevit е балансирана смес от мазнини и водоразтворими витамини, която помага да се осигури на тялото на пациента всички необходими микроелементи в процеса на парентерално хранене.

trusted-source[1], [2], [3]

Показания Tsernevit

Основната цел на това лекарство е предотвратяването на дефицит на витамини и хиповитаминоза при деца (на възраст 11 години) и възрастни. Той допълва парентералното хранене.

trusted-source[4], [5], [6]

Формуляр за освобождаване

Продуктът се предлага под формата на лиофилизат, който се използва за създаване на разтвор за интравенозно приложение. Прилича на насипна твърда жълто-оранжева маса без неприятна миризма.

В лекарството са описани следните активни съставки:

 1. Витамин А (ретинол палмитат).
 2. Витамин Е.
 3. Витамин D3 (холекалциферол).
 4. Витамин С (аскорбинова киселина).
 5. Витамин В1 (тиамин).
 6. Витамин В2 (рибофлавин).
 7. Витамин В5 (пантотенова киселина).
 8. Витамин В6 (пиридоксин).
 9. Витамин В12.
 10. Витамин B9 (фолиева киселина).
 11. Витамин Н (биотин).

Също така в допълнение към препарата са: глицин, фосфатиди от соеви зърна, гликохолова киселина, солна киселина, натриев хидроксид.

trusted-source[7], [8]

Фармакодинамика

Тъй като тази смес от витамини се използва по време на парентералното хранене за подобряване на общото състояние на тялото на пациента, неговата фармакодинамика се определя от тези вещества, които съставляват лекарството.

Благодарение на витамин А, клетъчната диференциация и растеж се подобряват. Визията става по-ясна поради подобряването на нейните физиологични механизми.

 Процесите, свързани с обмяната на фосфор и калций в бъбреците и костите, се регулират в организма от витамин D3.

Витамин Е е популярен антиоксидант, поради което не се образуват токсични продукти в тялото на пациента, което помага за защита на компонентите на клетките.

Тиаминът или витамин В1 участват в процеса на образуване на коензими, които на свой ред се свързват с метаболизма на въглехидратите.

Рибофлавинът е един от най-важните коензими в човешкото тяло. Витамин В2 се свързва с енергийния метаболизъм в клетките, с дишането на тъканите и метаболизма на макроелементите.

Витамин В3 участва във всички възстановителни и оксидативни процеси, които са важни при дишането на тъканите и при обмена на макроелементи.

Пантотенова киселина или витамин В5, е тясно свързан с процеси в организма като глюконеогенеза, окислителния метаболизъм на въглехидрати, синтез на мастни киселини, стероиди, стероли, порфирини.

Пиридоксинът се счита за важен коензим, който участва в метаболизма на въглехидратите, протеините и мазнините в организма.

Витамин С е много важен антиоксидант, без който колаген и междуклетъчно вещество не се образуват в организма в достатъчни количества. Също така аскорбиновата киселина участва в синтеза на стероиди и карнитин, в биосинтезата на катехоламина, метаболизма на тирозин и фолиева киселина.

Витамин В12 има екзогенен произход и е важен за синтезата на миелина и нуклеопротеина. Той участва в процеса на размножаване на клетките и също така е необходим за поддържане на еритропоезата и развитието на тялото.

Биотинът се свързва с основните четири ензими и участва в метаболизма.

Фолиевата киселина е важна част от процеса на нормална еритропоеза и синтезата на нуклеопротеина.

trusted-source[9], [10], [11]

Фармакокинетика

По време на парентералното хранене, дори в продължение на много месеци, пациентите, които приемат Carnevit, имат нормална концентрация на всички необходими витамини (B, A, D) в плазмата.

Фармакокинетиката на лекарството се основава на тези вещества, които съставляват неговия състав.

Витамин А се екскретира от бъбреците, както и от жлъчката, се свързва с протеини. Повечето от витамин D се концентрира в бъбреците и черния дроб, се екскретира през бъбреците. С липопротеините витамин Е навлиза в кръвта на пациента и може да се свърже с албумина и се екскретира от бъбреците.

Тиаминът остава 90% в червените кръвни клетки и се екскретира от организма през бъбреците. Рибофлавинът се свързва с протеините, може да се екскретира чрез бъбреците, под формата на метаболит и в несвързана форма. В човешкото тяло витамин В3 има появата на амид или киселина, когато влезе в кръвта, той се екскретира предимно през бъбреците.

Метаболизмът на пиридоксин се появява в черния дроб и това вещество се отделя от организма с помощта на бъбреците. Пантотеновата киселина може да присъства в организма в две форми (несвързана или под формата на витамин А). От плазмата и еритроцитите се екскретира чрез бъбреците.

Витамин В12 може да се открие в млякото, а също и високата му концентрация се натрупва в черния дроб. Може да се свързва с протеини, се екскретира през бъбреците. При нормална концентрация аскорбиновата киселина се абсорбира в бъбреците в цялото количество, може да се екскретира чрез бъбреците. Фолиевата киселина може да се натрупва в черния дроб, но се разпределя равномерно във всички тъкани. Да се екскретира през бъбреците. Биотинът може да съществува в плазмата във форма, която е свързана с протеини или свободно. Премахнато в непроменена форма с помощта на бъбреците.

trusted-source[12], [13], [14], [15]

Дозиране и администриране

Тази смес се използва само за приготвяне на специален разтвор, който се прилага интравенозно. Стандартната доза при парентерално хранене е една бутилка веднъж на всеки 24 часа. Продължителността на терапията се определя от специалист.

В бутилка от 5 ml трябва да се инжектират 5 ml вода, 5% разтвор на глюкоза или разтвор на натриев хлорид (0,9%) със спринцовка. Разбъркайте бавно, докато цялото количество лиофилизат се разтвори. Решението трябва да се окаже ярко жълто или оранжево.

Влезте във вената най-малко 10 минути. Може да се добави към три- или двукомпонентни решения, ако веществата са съвместими един с друг.

Когато го вземате, следвайте асептичните условия.

trusted-source[20]

Употреба Tsernevit по време на бременност

Досега не са провеждани клинични проучвания за употребата на лекарството Zernevit при лечението на бременни жени. Поради това не се препоръчва употребата на лекарството през този период.

Тъй като витамините могат да се концентрират в кърмата и да навлязат в тялото на дете, е забранено прилагането на Carnevit по време на кърмене.

Противопоказания

Лекарственият продукт Carnevit не се препоръчва за употреба по време на лечението на деца под 11-годишна възраст, както и на пациенти с непоносимост към неговите съставки, по-специално витамин В1.

trusted-source[16], [17], [18]

Странични ефекти Tsernevit

Тъй като това лекарство е смес от витамини, единствените негативни симптоми при употребата му могат да бъдат алергии (сърбеж, зачервяване, уртикария, парене, подуване). Когато се появят тези неприятни усещания, незабавно трябва да спрете приема на лекарството.

trusted-source[19]

Свръх доза

Drug възможно предозиране Tsernevit главно защото включва витамин А. В този случай, може да се появят следните симптоми на главоболие на пациента, стомашно разстройство, повишено вътречерепно налягане, подуване на зрителния нерв, психични разстройства, конвулсии, емоционална раздразнителност, подуване на кожата, които се характеризират с повишена заболеваемост.

За лечение, лекарството се спира и се прилага симптоматична терапия (калций се редуцира, рехидратира се, диурезата се засилва).

trusted-source[21], [22]

Взаимодействия с други лекарства

Активната съставка е витамин В6 (пиридоксин), който не се допуска едновременно с леводопа, тъй като това може да ускори метаболизма. За да предотвратите това взаимодействие в някои случаи, можете допълнително да приемате карбидопа.

Препаратът съдържа фолиева киселина, така че трябва внимателно да се използва заедно с лекарства срещу епилепсия, които съдържат примидон, фенобарбитал или фенитоин.

Преди да използвате Zernevir, уведомете Вашия лекар за всички лекарства, които сте взели по-рано.

trusted-source[23], [24]

Условия за съхранение

Много е важно лекарството да се съхранява на място, което е недостъпно за малки деца. Температурата на въздуха не трябва да надвишава +25 градуса. 

trusted-source[25], [26]

Срок на годност

Лекарството може да се използва в продължение на две години след освобождаването. Не вземайте лекарството след изтичане на срока на годност. 

trusted-source[27], [28]

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Tsernevit" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.