^

Здраве

Tserebrolyzyn

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Лекарството за интрамускулно и / или интравенозно инжектиране на цербролизин (цербролизин) за неговото фармацевтично средство принадлежи към психостимулиращи и ноотропни лекарства.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Показания Tserebrolyzyn

Медикамент, предназначен за лечение на деменция от различен произход, остра цереброваскуларно исхемично тип, хронични заболявания на церебрална хемодинамика, травма на главата, увреждане на гръбначния, ендогенен маниакално-депресивно състояние (психоза) (включени в режима на лечение), възпаления на мозъчни мембрани, цереброваскуларна енцефалопатия, когнитивна изостаналост при децата. Cerebrolysin също могат да бъдат възложени на етапа на рехабилитация след инсулт хеморагичен вид хирургични операции на мозъка и ADHD.

trusted-source[6], [7], [8]

Формуляр за освобождаване

Течност за интравенозно и / или интрамускулно приложение на кехлибарени цветни ампули от тъмно стъкло.

Един милилитър от лекарството съдържа 215,2 mg хидролизат от пептидна фракция, получена от мозъка на свинете.

Допълнителни компоненти: Natrii hydroxidum, aqua pro injectioni.

Фармацевтичната индустрия на церебролизин се произвежда:

 • в ампули от тъмно стъкло с обем от 1 ml, 2 ml от 10 бр. Опаковани в пластмасови вложки от картонени кутии;
 • в ампули от тъмно стъкло с обем 5 ml, 10 ml, 20 ml на 5 броя в картонена опаковка с пластмасови клетъчни вложки;
 • в бутилки от тъмно стъкло с обем 30 ml, 50 ml, затворени със специална запушалка с алуминиева скоба, са опаковани в оригинални кутии от картон.

trusted-source[9], [10], [11], [12]

Фармакодинамика

Ниско молекулно тегло биоактивни невропептиди, съдържащи се в Cerebrolysin преодоляване на ВВВ (кръвно-мозъчната бариера) и попадат в нервната тъкан стимулиране и предоставяне активиращ ефект върху функционалността и трофизъм.

Под действието на лекарството синтезата на протеина вътре в клетката се ускорява, като се подобрява производителността на енергийния метаболизъм на мозъчните тъкани.

Неврозащитни действия върху клетките на ЦНС е да защитава невроните от вредните ефекти на свободните радикали и токсини, което значително увеличава оцеляването на клетки при исхемични или хипоксични фактори. Cerebrolysin има способността да предотвратява прекомерното подуване на лезията на мозъка. Нормализира микроциркулацията в тъканите. Поради тяхната невротрофична активност, като подобни ефекти с естествен невронална растежен фактор (NGF), Cerebrolysin забавя развитието на дегенеративни процеси на нервната тъкан. Ефектът на лекарството върху имунитета, образуването на гликопротеини не е установено. Няма стимулиращи свойства на Н1-хистаминовите рецептори и съответно не влияе на еритроцитната аглутинация.

Положителната динамика с употребата на цербролизин за един месец е била получена при комплексно лечение на деменция и болест на Алцхаймер. Всички пациенти с резултати васкуларна деменция електроенцефалография показаха значително зависимо от дозата увеличение на активността на невроните (пик увеличаване височината на ритъма алфа и бета ритъм), има положителен отговор на когнитивна терапия (много подобрени умения самообслужване, памет и умствени способности). Положителната динамика започна да се проявява след двуседмичен курс и напредва по време на по-нататъшно лечение. Положителният ефект е наблюдаван независимо от причината, причиняваща деменция. Това е от значение за дългосрочната нормализация на способността за ежедневни дейности. Необходимостта от постоянна грижа и мониторинг на пациентите е намалена.

След еднократно приложение, специфично невростимулиращо действие се проявява за около 8 часа (резултати от ЕЕГ).

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17]

Фармакокинетика

Биохимичният състав на церебролизин не позволява да се изследва начина на преместване на активните компоненти на лекарството в човешкото тяло. Комплекс от пептиди с ниско молекулно тегло съдържа протеинови съединения, идентични на тези, произведени в човешкия мозък. Не е възможно да се измери фармакокинетичните стойности. Невротрофичната активност на лекарството се открива през целия ден след еднократно прилагане.

Дозиране и администриране

Възможно е да се използва изключително чист разтвор без промяна на цвета и без седимент.

Концентрираният цербролизин се допуска в дозировка от 1 ml и до 10 ml за интрамускулно или интравенозно инжектиране. Започвайки с обем повече от 10 ml и до 50 ml (максимална доза), лекарството се използва за бавни капкови инфузии. Преди процедурата, общият обем на лекарството се коригира до 100 ml. За разреждане се използват разтвори за инфузия (изотоничен разтвор на NaCl). Продължителността на инфузията на капките продължава от 15 минути до 1 час.

Приготвеният инфузионен разтвор трябва да се използва незабавно, тъй като слънчевата светлина неблагоприятно повлиява активните съставки, които съставляват церебролизин, като намалява тяхната ефективност.

При стандартна схема на инжекции на церебролизин продължителността на лечението е 10-20 дни дневно приемане на лекарството.

Възможно е вариант на терапия с единично прилагане на лекарството в доза от 50 ml, но за предпочитане и ефективно са по-малки количества циклично третиране.

Препоръчителни дневни дози при различни условия:

 • С органични разрушителни промени в мозъка, невродегенеративни разстройства - 5 ml - 30 ml на ден.
 • Постоянен след хеморагичен инсулт от вида на мозъчно-съдови инциденти на исхемична (остър период), преходна исхемична атака използва 10 мл - 50 мл на ден.
 • TBM - 10 ml - 50 ml на ден.
 • Деца на възраст половин година се препоръчва дозировка в количество от 0,1 ml на килограм телесно тегло, но не повече от 2 ml на ден.
 • При остри детски неврологични заболявания се предписват 1-2 ml от лекарството като стандарт.

Максималната полза от терапията с цербролизин е в случай на циклично приложение. Приемането на лекарството продължава до момента, когато няма положителна динамика. В края на първия цикъл на лечение, честотата на приложение на церебролизин може да бъде намалена до поддържаща доза при честота от два до три пъти в продължение на седем дни. Между циклите на лечение е необходимо да се направи пауза, продължителност, равна на курса на лечение.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28]

Употреба Tserebrolyzyn по време на бременност

Трябва да се внимава при приложение на церебролизин в първия триместър на бременността.

Негативният ефект на лекарството върху фетуса не е открит експериментално. В клинични условия не са провеждани проучвания.

Назначаването в периодите на бременност и кърмене е оправдано само когато ползата за майката надхвърля възможните негативни последици за плода или новороденото.

Противопоказания

Противопоказания за употребата на церебролизин са:

 • индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството;
 • алергични състояния;
 • тежки бъбречни лезии с нарушение на функцията на филтриране;
 • бременност;
 • конвулсивна бдителност.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22]

Странични ефекти Tserebrolyzyn

Нежеланите реакции при въвеждането на церебролизин почти не се наблюдават, но могат да възникнат следните признаци:

 • с бърза интравенозна инжекция и / или инжектиране на лекарството понякога има болка в областта на инжекцията, чувство на топлина в тялото, замайване, потене, тахиаритмия. Лекарството се инжектира бавно и гладко!
 • храносмилателна система - анорексия, гадене, повръщане, проява на диспептични симптоми (метеоризъм, запек, диария).
 • ЦНС - ажитация, изразяващо се в агресивно поведение, объркване, безсъние, тремор, световъртеж, сънливост, апатия, депресия, рядко случаи episindroma по време на лечението.
 • локални реакции - сърбеж, зачервяване и болка на мястото на инжектиране.
 • имунната система - повишена чувствителност, алергични реакции като главоболие, парестезии шийните прешлени или краката, болка в гърба, спазъм на повърхността (кожа), кръвоносни съдове, диспнея.
 • общи прояви на артериално налягане (хипо- или хипертония).

Но е необходимо да се счита, че честотата на нежеланите реакции, се проявява под формата на нестабилност кръвно налягане, летаргия, слабост, гадене, повръщане, апатични-депресивни състояния и др. Са открити в групата, инжектирана с Cerebrolysin пациенти и в плацебо групата.

Cerebrolysin не повлиява способността да контролира както превозното средство, така и сложните механизми, при които е необходимо внимание.

trusted-source[23]

Свръх доза

Не са докладвани неблагоприятни здравни ефекти от употребата на големи количества церебролизин.

trusted-source[29], [30], [31], [32], [33], [34]

Взаимодействия с други лекарства

Трябва да се има предвид, че когато се комбинира с употребата на МАО инхибитори (моноаминооксидаза) или антидепресанти, употребата на церебролизин може да предизвика добавка на синергизъм. При тази комбинация дозата на антидепресантите е намалена.

Смесването на разтвор на цербролизин и аминокиселини в един флакон е недопустимо.

Може би съвместно едноетапно използване на лекарството с витаминови комплекси и сърдечно-съдови лекарства.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39], [40]

Условия за съхранение

Cerebrolysin се съхранява в оригиналната опаковка на сухо, тъмно място, което не е достъпно за деца. Стайната температура не трябва да надвишава 25 ° C. Не замразявайте. Крайната дата на разрешения период на употреба е представена на опаковката на картона на фабричната продукция, етикета на всяка ампула и флакон. 

trusted-source[41], [42], [43], [44]

Срок на годност

Cerebrolysin в ампули продължава 5 години, а във флакони - 4 години. Не се препоръчва употребата на лекарството след изтичане на срока на годност.

trusted-source[45]

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Tserebrolyzyn" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.