^

Здраве

Тежка кашлица с храчки

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Когато има силна кашлица, първото нещо, което трябва да имате предвид: Самият кашлица и значима, непредвидено норма, обемът на освобождаване от отговорност, когато тя е реакция на организма към присъствието на мястото на инфекция или възпаление на лигавицата на дихателните пътища.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Причини за тежка кашлица с храчки

Най-честите причини силна кашлица с храчки, че е патологично повишено образуване и освобождаване на муцин - е заболявания, такива като остри респираторни инфекции, остър бронхит, пневмония, плеврален излив и емпиема, бронхиектазии, хронична обструктивна белодробна болест (колективно име за хронична бронхит и емфизем, обикновено причинени от тютюнопушенето).

За хроничен бронхит форма поради повишено образуване на слуз в бронхите на възпаление и патологични промени в бронхите и белодробната тъкан характеристика силна кашлица с кръв, което се дължи на увреждане на кръвоносните съдове, разположени в лигавицата. Когато заболяването се влоши, храчките могат да имат гнойни инклузии в състава си. Лекарите обаче предупреждават: наличието на кръв в храчките може да показва такива патологии като бронхиектазия или белодробна туберкулоза. И в случай на гноен фокус (абсцес) в белите дробове, когато контактът за почивка и гнойта в бронхиална храчки, заминаващи на кашлица ще има характеристика и гнил мирис зеленикав цвят.

В допълнение към недостиг на въздух, дишане с свистящ звук и затихване атаки на дихателната функция на бронхите, тежка кашлица с храчки (често през нощта) придружава свързана с астма дихателните пътища отговор на алергени.

При оток на белите дробове има и интензивна кашлица. И с белодробна етиология на това състояние след кашляне, става по-лесно за един човек. И когато подуването на белодробната тъкан е причинено от лявата сърдечна недостатъчност със стагнация на кръвта в малък кръг на кръвообращението, кашлицата не носи облекчение и в тежки случаи слюнката е оцветена в розово.

Също така силна кашлица с храчка е един от симптомите на кистозна фиброза - нелечимо генетично определено заболяване, което засяга органите, освобождаващи слуз. Индикация за дихателната форма на това заболяване е интензивна пароксизмална кашлица с мукопурулен слюнка.

trusted-source[6], [7], [8], [9]

Силна кашлица с храчка

Слюнката е секреция, която се образува в трахеята и в бронхите. Те се произвеждат от специални жлези с трахеобронхиални стени заедно с гоблени клетъчни структури. Такива изхвърляния също са характерни за здрави хора, но в много по-малък брой. Здравословната тайна има бактерицидни способности и служи като естествена профилактика на много респираторни заболявания. Обикновено слузът помага за отстраняване от дихателните пътища на токсични продукти, ексфолиирани епителни клетки и прахови частици, уловени в дихателната система по време на вдъхновение. Слъзната тайна се отстранява навън към ларинкса с помощта на назъбен епител и издишвания въздушен поток. Функцията на ресни може да зависи от температурните индекси, от киселинността на средата и от добива на слуз върху плътността и секреторните свойства.

Силна кашлица с храчене trudnootdelyaemoy характеристика на бронхиална астма (с храчки без примеси, стъкловидното тяло) за кистозна фиброза или обструктивен бронхит (лигавицата-гнойни храчки характер). Най-тежката екскреция на храчките се наблюдава при белодробна кистозна фиброза.

Силна кашлица от храчки с кръв в малки количества може да означава, че малък кръвоносен съд в дихателните пътища избухва по време на атака. Въпреки това, такъв симптом може да е признак на застояло явление в белите дробове, инфекциозно възпаление като пневмония или туберкулоза, наличие на неоплазма в белите дробове. Ако пациентът не прави сериозни оплаквания и кръвта в храчките не е постоянен симптом, тогава по правило няма причина за безпокойство. Повтарянето на секрециите с кръвта, както и прибавянето на други признаци на заболяване обаче могат да говорят за сериозна патология. Какво трябва да сигнализира:

  • повишена телесна температура;
  • продължителна продължителна кашлица, която не отговаря на конвенционалното лечение;
  • редовно появяване на примеси в лигавичните секрети;
  • повишено изпотяване;
  • появата в белите дробове на различни хрипове, свирки, балонни звуци.

Ако тези симптоми се появят, незабавно трябва да се свържете с подходящия медицински специалист - терапевт или пулмолог.

Към кого да се свържете?

Диагностика на тежка кашлица с храчки

Фразата "Симптомите на тежка кашлица с храчки" от медицинска гледна точка не е съвсем правилно, защото той кашлица - лека или силна, суха или с храчки - е симптом. Развитието на симптомите на силна кашлица с храчки, комбинирани с други симптоми и като се вземе предвид естеството на кашлицата, позволяват на лекарите да установят диагноза.

По този начин, при бронхит и пневмония, храчкият първи лигавичен, а след това мукопурулентен (с крупирана пневмония - ръжда); При бронхиална астма дебелият лигавичен храчки като правило няма определен цвят. Ако консистенцията на секрецията на кашлица е течна и се образува пяна, то най-вероятно се дължи на подуване на белодробната тъкан. За една храчка с кръв вече е казано по-горе.

Диагностика на тежка кашлица с храчки - определяне причините - включват задължителна общи и биохимични изследвания на кръвта, както и тест за кръвен серум за туберкулоза, антигени, еозинофили, микоплазма. Изследването на храчките върху микрофлората трябва да се извърши безпроблемно.

Диагностичен стандарт - използване на флуороскопско изследване на гръдния кош при пациенти с оплаквания от тежка кашлица с храчка и отстраняване на електрокардиограма. За да се определи функционалното ниво на дихателната система, спирометрията е незаменима и с цел изследване на бронхиалното състояние се използва методът на бронхография - радиография на бронхите с контрастен материал. Ако е необходимо, ендоскопско изследване на бронхите (бронхоскопия), ултразвук и компютърна томография на бронхите и белите дробове.

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Лечение на тежка кашлица с храчки

На практика лечението на силен шлюп с храчка означава симптоматична терапия, целяща да намали вискозитета на храчката и да я отстрани от дихателните пътища. За това се използват лекарства с отхрачващо действие.

Ацетилцистеин (Atsestin, ACC, Fluimucil, Tussikom, Mukobene, Mukoneks и др.) - възрастни и деца 14 години след 0,2 г 3 пъти на ден. Ефервесцентни таблетки ATSTS - 1-2 броя два пъти дневно. Tussikom (20% разтвор) е предназначен за инхалация - 2-5 ml на процедура, която се препоръчва за четвърт час до четири пъти дневно.

Bromgeksinhlorid (бромхексин, Bisolvon, Mugotsil, Mukovin, Solvin и др.) В таблетките от 8 мг - за възрастни и деца над 14 години 1-2 таблетки три пъти дневно; деца 6-14 години - една таблетка три пъти дневно, 3-6 години - 4 mg три пъти дневно. Има разтвор за инхалация, които трябва да се извършва два пъти на ден: възрастни - 4 мл за деца 10 години и по-възрастни - 2 мл, 6-10 години - 1 мл, 2-6 години - 10 капки, под 2 години - 5 капки на процедура.

Подготовка колитичната Амброксол хидрохлорид (Амброксол, ambrogeksal, Mucosolvan, Bronhopront, Mukozan, Mukovent и др.) - възрастни и деца над 12 години една таблетка 2-3 пъти на ден, след хранене; под формата на сироп - 10 ml 3 пъти на ден. Деца на възраст 6-12 години, дозата се понижава наполовина, 2-5 години - четвъртата част от дозата за възрастни два пъти дневно. Бременни лекарства на базата на амброксол хидрохлорид не трябва да се използват през първия триместър. Това лекарство може да предизвика сухота в устата, киселини в стомаха, болка в стомаха, гадене. Трябва също така да се има предвид, че всички препарати, съдържащи това активно вещество, повишават абсорбцията на антибактериални агенти на бронхиалната лигавица.

Muciltin таблетки се предписват на 0,05-0,1 g 2-3 пъти на ден (преди хранене); Таблетки Terpinhydrate - 0.25-0.5 g три пъти дневно. Калиев йодид (1-3% разтвор на калиев йодид) за отхрачване на храчки, лекарите препоръчват да се вземат две супени лъжици 3-4 пъти на ден. Това лекарство е противопоказано за белодробна туберкулоза.

В хронично обструктивно белодробно заболяване и астма лечение тежка кашлица с храчки проведено чрез инхалация с лекарства група никотинови ацетилхолин рецепторни блокери m които се простират бронхите и намаляване на производството на слуз. Например Atrovent (аерозол с активна съставка ipratropium bromide) се предписва 3-4 инхалации на ден.

В кистозна фиброза бронхиална дренаж назначен, инхалаторни кортикостероиди, прилагане на лекарства, като например Pulmozim дневно инхалация (чрез пулверизатор) - 2,5 мг веднъж през деня.

Силна кашлица с храчки могат да бъдат третирани и с конвенционални гръдни такси такива лекарствени растения като женско биле корен, бяла ружа корен, билка от Origanum и майка подбел, живовляк (листа), черен бъз (цветове): супена лъжица сухо събиране на чаша вряща вода. Настояват за 1-1,5 часа след хранене и да вземат 3-4 супени лъжици няколко пъти на ден. Плюя храчки улесни вдишване и пара с отвара от листа от евкалипт, градински чай, мента (50 г на чаша вряща вода) или евкалиптово масло (4-5 капки на 200 ml вода).

Пациенти с хроничен бронхит, бронхиална астма, хронична обструктивна белодробна болест, нуждаещ се от лечение в санаториум функционални условия, използвайки въздушни и barotherapy, дихателни упражнения, ортостатична дренаж на дихателните пътища, гърдите масаж и т.н.

Билки от силна кашлица с храчки

Премахващи лекарства за рефлексно действие могат да бъдат колекции от лечебни билки и екстракти от тях. Такива лекарства повишават и активират освобождаването на секрециите на лигавицата от трахеята и бронхите. Лечебната група от препарати на основата на билки е доста широка, защото отхрачващите способности се притежават от много билки. Известни лекарства на базата лукчета, мащерка, мащерка, бяла ружа, борови пъпки, майка подбел, бял оман, termopsisa, риган, анасон, Drosera, живовляк, див розмарин, виолетови и така нататък.

Растения и екстракти от тях се използват в състава на различни гръдни заряди и смеси, както и отвари, таблетки, сиропи.

  1. Д-р Мамо може да се предлага с таблетки, подсладени таблетки или сироп, на базата на елекампане, алое, босилек, черен пипер, корен от джинджифил, куркума, сладникарка, нощница. Това е комбинирано противовъзпалително и отхрачващо лекарство, бронходилататор, секретолитик. Пастили и таблетки се използват от 14 години, а сиропът се използва за деца на тригодишна възраст. Малките деца пият този сироп с удоволствие, тъй като идва с различни атрактивни плодови и ягодови вкусове.
  2. Мукалтин е нищо повече от екстракт от алтеа растение. Това лекарство отдавна е известно със своето противовъзпалително и отхрачващо действие, освен това мулкалин подобрява перисталтичните движения на бронхиолите и стимулира секреторната активност на бронхите. В допълнение към althaea, таблетките съдържат сода за хляб, която втечнява слуз и увеличава количеството секрети.
  3. Thermopsis - е част от дълго познатите "таблетки от кашлица". Тези таблетки са лишени от допълнителни вредни вещества, тъй като съдържат само термописи и сода за хляб - водещ отхрачващ лекар от алтернативната медицина.
  4. Други отхрачващи на растителна основа - те могат да включват по-скъпи чужди наркотици. Това са лекарства като bronchicum, eucabal, gedelix. Такива лекарства се приготвят въз основа на гореспоменатите билки и имат подобен състав с подобни домашни препарати.

Билки, когато кашлицата помага не само да подобри състоянието на пациента, но и да поддържа имунитета си. Така че тялото ще бъде по-лесно да се справи с болестта. Основното нещо е да запомните, че силна кашлица с храчка трябва да се лекува възможно най-бързо, без да се чака за самолечение. Ако всичко се прави правилно, т.е. Да се проведе компетентно и своевременно лечение, възстановяването ще дойде скоро и няма отрицателни последици.

Профилактика и прогноза на тежка кашлица с храчки

Предотвратяване на тежка кашлица с храчки - е предотвратяване на всяко заболяване на горните дихателни пътища, както и в случай на възникването им - адекватно лечение на обичайните, на пръв поглед, обикновена настинка не се предава в бронхит или пневмония.

Без да се спазват правилата за лична хигиена, без необходимата грижа за жилищни и промишлени помещения е наложително, тъй като инфекцията и замърсени с вредни вещества въздух навлиза в тялото по време на вдишването му.

За да не се развие хроничен бронхит или хронична обструктивна белодробна болест, на първо място е необходимо да се откажете от пушенето. . - за откриване на промени в белите дробове при много прашен въздух въглища, цимент, азбест, брашно прах и обгазен с амоняк, хлор и др Необходимо е веднъж годишно флуорография: както всички предпазни мерки, предвидени при работа в вредно производство трябва да се спазват , свързани с туберкулоза.

Както банално да звучи, но здравословен начин на живот - достатъчно количество витамини в храните (през зимата - използването на витаминни комплекси), физическо възпитание, отдих на открито, като се избягват вредните навици - най-достъпният всяка мярка за превенция на болестите, придружен от силна кашлица, изпускане на храчки.

Прогнозата за силна кашлица с храчки - с навременното и правилно лечение на остър бронхит или пневмония - е абсолютно положителна. Какво не може да се каже за продължителните инфекциозни заболявания на дихателната система, които изливат в хрониката.

Според медицинската статистика в Украйна хроничната обструктивна белодробна болест (COPD) присъства при почти 5% от възрастните и допринася за увреждането на населението. И според WHO, от 1979 до 2009 смъртността, дължаща се на тази болест в световен мащаб, се е увеличила с повече от 160%.

Ако вие или вашите роднини имате силна кашлица с храчки в рамките на един месец или повече, моля консултирайте се с пулмолог или терапевт.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.