^

Здраве

Течност в средното ухо

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Течността в средното ухо може да се наблюдава при следните условия:

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Остри гнойни възпаления на средното ухо

По правило се появява след инфекция на горните дихателни пътища. Лицата на всяка възраст са болни, но по-често деца. Пациентът се оплаква от умора, треска, усещане за натиск в ухото и загуба на слуха. При отоскопия се вижда високоефективна тимпанична мембрана. Серозният ексудат се натрупва в кухината на средното ухо, което след това става гнойно. Скъпоценните камъни избледняват и могат да изпъкват. Ако тимпаничната мембрана е перфорирана, пациентът изпитва облекчение, телесната температура намалява. При неусложнени случаи (ако тимпаничната мембрана е перфорирана, а след това възстановяването идва), постепенно изхвърлянето от ухото става серозно и след това напълно престава. Най-често причинителят е пневмокок, но етиологичните микроорганизми също могат да бъдат стрептококи, стафилококи и Haemophilus.

При възрастни избраните лекарства са пеницилин G (600 mg интрамускулно на първо място) и след това пеницилин V (500 mg на всеки 6 часа вътре). Деца под 5 годишна възраст се насърчават да номинира амоксицилин в размер на 30-40 мг / кг дневно през устата в продължение на 7 дни, тъй като на тази възраст е най-често патогена Haemophilus. Въпросът също така е, че пеницилинът не влиза в кухината на средното ухо при концентрации, които са токсични за Haemophilus.

Около 5% от щамовете на Haemophilus са резистентни на амоксицилин, но са чувствителни към ко-тримоксазол, но ко-тримоксазол не дава по-добри резултати при проучвания. Изглежда, че кратките 3-дневни курсове на а-биотиката в такива случаи са доста ефективни. Употребата на деконгестанти (деконгестанти) не повлиява цялостния ход на заболяването. Пациентът трябва да получи достатъчна доза аналгетици, например парацетамол със скорост 12 mg / kg на всеки 6 часа навътре. Това е изключително рядко, в случай на болезненост и остър набъбване на тимпаничната мембрана, се изисква разрез (Miriothogram). Такъв пациент трябва да провери слуха си след 6 седмици.

Рядко усложнение на средното ухо. Мастоидит (1-5% от случаите на използването на антибиотици), petrozit, labyrinthitis, парализа на лицето, менингит, субдурален и екстрадурален абсцес, мозъчни абсцеси.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

Ексудативен отит на средното ухо, серозен отит на средното ухо

Не-многогодишни хронични изливи в кухината на средното ухо се появяват при блокиране на евстахиевите тръби. Ексдратът в средното ухо може да бъде воден (серозен) или лигавичен и лепкав. В последните случаи при деца екзудатът обикновено е заразен и това заболяване се нарича ексудативен отит ("залепено ухо"). Ексудативният отит е най-честата причина за загуба на слуха при децата, което може да доведе до сериозно изоставане в училище. "Лепена ухо" не боли, и наличието на патологичен процес не може да подозирате, въпреки че е често срещано усложнение на възпаление на средното ухо - 10% от децата след остър пристъп след 3 месеца все още е средно излив на ухото. Тимпаничната мембрана губи своя блясък, става малко по-отдръпната. Наличието на радиално отклоняващи се съдове на повърхността му показва, че зад нея има течност. Тази течност може да бъде безцветна или жълтеникава, с въздушни мехурчета. В такива случаи, при 33% от пациентите в средното ухо, могат да се засяват бактерии (а антибиотиците могат да бъдат полезни).

Деконгестанти с "залепено ухо" обикновено са неефективни. Ако течността в кухината на средното ухо е по-дълъг от 6 седмици, трябва да се обмисли извършването miriigotomii, аспирация на течност и инсталирането на специални вентилационни тръби за средното ухо кухина - всичко това помага за възстановяване на слуха. Еднакво ефективни е adenoidectomy, той предотвратява timpanoskleroza (удебеляване на тимпанната мембрана) след вентилация тръба или след повтаряне на операцията, ако възникне необходимост в него много бързо. Въпреки това аденоидектомията е придружена от лека следоперативна смъртност.

При възрастни, в такива случаи трябва да се изключи тумор, локализиран в назофарингеалното пространство.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.