^

Здраве

A
A
A

Сухота във влагалището с менопауза

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Сухота във влагалището е проблем, с който рано или късно се среща всяка жена. Знайте, че причината за този проблем е необходима за навременната диагноза на патологията и правилната тактика за лечение. Има случаи, когато тази патология носи много неприятни усещания, което изисква определени мерки, понякога можете да правите с вътрешни средства за защита и понякога трябва да използвате лекарства.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Епидемиология

Епидемиологията на проблема със сухотата във влагалището е такава, че повече от 65% от жените са се натъкнали на тази патология поне веднъж в живота си, но само 10% са кандидатствали за лечение. Повече от 80% от случаите сред жените с менопаузална възраст са слабо подлежащи на корекция, докато при жени в репродуктивна възраст 95% от случаите са преходно състояние. Това трябва да се има предвид не само за диагностичната цел, но и за целите на предсказване на резултатите от лечението.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Причини сухота във влагалището

Влагалището не е отделен женски орган, но е част от сложна система, която изпълнява много важни функции в женското тяло. Най-важната функция на влагалището е участието в репродуктивната функция поради факта, че спермата се движи през влагалището. Влагалището е мускулест орган, облицован с вътрешен епител, а стената съдържа жлези, които отделят тайна. Тази тайна е необходима не само за поддържане на нормалното състояние на рН, но и за нормалното движение на сперматозоидите до мястото на наторяване. Следователно, ако тази тайна е недостатъчна и вагиналната сухота се развие, това може да бъде сериозен проблем за жена в репродуктивна възраст с развитието на безплодие.

Трофизъм на вагинални епителни клетки се извършва главно за сметка на нормална кръвообращението в подкожната тъкан кръвоносните съдове, които допринасят за храненето на кожата и лигавиците, тъй като кожата не съществуват съдове. В този случай кислородът, който навлиза в основната топка на кожата, активира респираторната верига и така се синтезира енергията, която се депозира под формата на ATP хранилища. Както е известно, за всеки процес на клетъчно деление е необходимо да има наличие на енергия, което да гарантира отклонението на клетките по време на митозата. Това е нормалното разделение на клетките и образуването на нови клетки от кожата и жлезите. В случай на сухота на влагалището счупен при нормални жлези делящите се клетки, характеризиращ се с първичните промени в вагиналните секрети, и след това отново се раздели процес е нарушен вагинални епителни клетки. Ето защо, за да идентифицирате причината за сухота във влагалището, трябва да знаете някои признаци на патогенеза.

Следователно причини за вагинална сухота предимно нарушават нормалната притока на кръв в подкожната тъкан и количеството енергия, която се образува в условията на недостиг на кислород, е недостатъчна, за да осигури нормален процес на клетъчно делене. Следователно, клетките, които образуват в този случай, имат структура без субсидия и функционирането на жлезите е недостатъчно. Всички тези промени на нивото на клетъчния трофизъм нарушават нормалната работа на вагиналната лигавица и нейната функция.

Говорейки за възможните причини за тази патология, има възрастови разлики. При жени в менопаузална възраст причината е свързана с възрастта промяна в структурата на самите клетки и хормоналните нарушения. Жените в ранна възраст имат повече причини, което може да се дължи на много фактори. Една от групите от такива причини е използването на лекарства от дълго време или използването им при нарушаване на правилата за употреба. Много често може да се открие рутинна употреба в антибиотиците, системни и локални действия. Най-изразеният страничен ефект е, когато се използват локални антибактериални средства под формата на супозитории или вагинални таблетки. Под въздействието на антибактериални лекарства, не само патогенната флора умира, но и полезните бактерии на вагината. Това се случва при продължително лечение с антибиотик или с недостатъчно избрана доза или с неправилен избор на антибиотик без едновременно приемане на пробиотици при хора в риск. Всичко това може да причини развитието на млечница при жената и скоро след това в резултат на нарушение на жлезата секреция има ясно изразена сухота във влагалището и проблемите само се увеличават. Сухотата във влагалището след антибиотици е много честа задача при младите жени, която не зависи от вида на антибиотика, а е страничен ефект от използването на местни средства за защита. Сухота във влагалището след Terzhinan се появява доста често, което се дължи на неговия състав. Това лекарство се използва за комплексно лечение на вагинит, колип, вагиноза. Лекарството включва антибиотик неомицин и тернидазол, както и противогъбично лекарство нистатин и преднизолон. Лекарството има много добър терапевтичен ефект, но в същото време сухотата във влагалището се развива доста често поради наличието на хормон и антибиотик. Ето защо е необходимо да се разграничи избора на лекарството за лечение, особено при жени, които преди това са се справили с този проблем.

На второ място, върху разпространението на причините за сухота във влагалището - хирургически интервенции. Това се дължи на факта, че за всяка хирургическа интервенция разстрои нормални лигавицата структура гениталиите и влагалището по-специално, което води до преходно вагинални жлези дисфункция и вагинални секрети произведени. Разделянето на клетките също е нарушено, което утежнява симптомите. Такива нарушения често се случват след инвазивен аборт, когато е налице стържещ на лигавицата и е нужно време, за да се възстанови нормалната функция на епитела на матката и влагалището. Също така причината може да бъде премахването на матката или яйчниците. Вагиналната сухота след отстраняване на матката се дължи на факта, че нарушен трофични тъкани дължащи се на лоша циркулация и маточните жлези са освободени тайна е необходимо за предотвратяване на сухота. След цезарово сечение сухота се развива по същата причина поради краткотрайното разрушаване на нормалната структура на маточния ендотелиум и жлезите.

trusted-source[18]

Рискови фактори

Предвид тези причини за развитието на тази патология е необходимо да се идентифицират основните рискови фактори:

 1. честият вагинит, colpitis или хроничен adnexitis в историята - това е трамплин за действие на други етиологични фактори;
 2. нерационално и неправилно използване на антибиотици;
 3. патологичен курс на бременност;
 4. хирургични интервенции на матката;
 5. жени в менопаузата.

Тези рискови фактори трябва да бъдат взети предвид не само за идентифициране на пациентите, но и преди всичко за първична превенция на сухота във влагалището, особено при жени в репродуктивна възраст.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26]

Симптоми сухота във влагалището

Първите признаци на сухота във влагалището могат да бъдат остри. Възможно е да има признаци на изгаряне във влагалището или сърбеж, които не са придружени от секрети. Често пациентите се оплакват от нарушена уриниране като сърбеж и парене в уретрата, поради тънка лигавицата дразнене. Това причинява неприятни чувства, което прави един завой до лекар. Но първите симптоми може да нямат никакви прояви, което е опасно по отношение на развитието на други усложнения.

Сухота във влагалището с менопауза има своите особености, защото се развива постепенно. Това се дължи на факта, че трофичните промени не се появяват незабавно и симптомите не са толкова изразени. Тъй рязък спад в хормон нарушава много от жлезите с вътрешна секреция и засяга метаболизма, симптомите могат да бъдат наблюдавани от всички сензорни органи и системи. Характерна особеност е фактът, че жените са загрижени за инсомния, умора, емоционална лабилност, усещане за топлина лицето, замаяност, и тези оплаквания да са с приоритет, в сравнение с оплаквания от сухота на влагалището. Често такива симптоми се комбинират със сухота около влагалището, тъй като трофиката на всички околни тъкани се нарушава.

При жени в репродуктивна възраст симптомите могат да се проявяват по време на полов акт. Сухотата на влагалището по време и след секс секс - често срещано оплакване от факта, че вагиналната лигавица и секрети генерира по-малко става по-тънка, което допринася за появата на микротравми и болка и усещане за парене по време на полов акт. Такава травма може да бъде придружена от по-сериозни промени и развива сухота и зачервяване на влагалището или неприятна миризма. Тогава става въпрос за възможна инфекция с патологична флора, която изисква по-сериозни мерки. Често това се придружава от екскрети.

Сухотата във влагалището преди ежемесечно или месечно отчита само спад на хормоните и не изисква специална намеса, ако не води до други прояви.

Сухота в устата и влагалището, в съчетание с лек сърбеж на половите органи на възрастните жени с прекомерно телесно тегло може да бъде един от първите признаци на диабет, които също трябва да бъдат взети предвид при такива случаи.

Ако се почувствате болни, гърди и сухота във влагалището, това може да са първите признаци на бременност, тъй като има преразпределение на хормоните между тялото на майката и тялото на плода. Следователно, тази комбинация от симптоми не трябва да се изключва и тази възможност.

Сухотата на вагината по време на бременност също е честа патология, която изисква решение за превенция на травматизма на родовия канал. Често това се дължи на хормонални нарушения, така че трябва да вземете предвид това.

Последиците и усложненията от сухота във влагалището са, преди всичко, развитието на травми и инфекциозни процеси. В този случай може да се развие колит или вагинит. Също така усложнение може да бъде възходяща инфекция на пикочните пътища - цистит, уретрит, пиелонефрит. Болката и нарушаването на половото сношение също са сериозна последица от този проблем.

Предвид възможните симптоми и усложнения, тогава ако възникнат такива симптоми, по-добре е да се консултирате с лекаря, за да определите нуждата от лечение.

trusted-source[27], [28], [29]

Диагностика сухота във влагалището

Често жените не знаят какво да свържат със своето състояние и проблемът със сухотата във влагалището се разкрива само когато носи вече значителни проблеми. Поради това е необходимо да се внимава по този въпрос и да не се изключват симптомите, като се вземат предвид евентуално възможните етиологични фактори. Следователно, за правилна диагноза, трябва внимателно да се събере анамнеза. Важно е да разберете кога са се появили тези симптоми и дали са свързани с хирургични интервенции или употреба на медикаменти. Необходимо е да се разбере какъв е симптомът на симптомите сега, как се променят симптомите в зависимост от ситуацията, а също и да се опишат оплакванията на пациента. Понякога вече на етапа на проучването можете да поставите предварителна диагноза и да определите тактиката на лечението.

Друг важен диагностичен момент е прегледът на жената в огледалата. , което ви позволява да идентифицирате нарушенията под формата на сухота на влагалището на лигавицата, патологично разтоварване, което може да бъде потвърдено от диагнозата. Наличието на сухи, напукани или микро травми се вижда с невъоръжено око, което ще се прецени степента на промяна и присъствието на други възпалителни заболявания, които често се случва на фона на вагинална сухота и намаляване на защитна функция. Това е важно и за целите на диференциалната диагноза.

Анализите, които са необходими за изясняване на диагнозата, са общи клинични и специални. Общи положения - кръвен тест, биохимичен кръвен тест с липидограма и показатели за бъбречна функция, анализ на урината. По отношение на специалните тестове е задължително микробиологичното изследване на смазката от задния вагинален кош. Тази следа дава възможност да се определи възможен причинителен агент на възпалителния процес, който може да бъде на фона на сухота на вагината и степента на чистота на вагината. Това е важно за целите на диференциалната диагноза на различни заболявания. Необходимо е също така да се проведе цитологично изследване на смазката от цервикалния канал. Тя ви позволява да изключите метапластичните процеси, които често са усложнение на вагиналната сухота. По този начин анализите помагат за провеждане на по-сериозни изследвания и изключват други патологии.

Инструменталната диагноза е необходима за по-точно изследване на проблема, особено в случаите на развитие на тази патология при жени в репродуктивна възраст с повтарящ се ход на заболяването. За да направите това, използвайте колпоскопия. Това е метод на изследване, който се състои в използването на специално устройство - колпоскопа. Това ви позволява да виждате лигавицата на вагината в увеличение от няколко десетки пъти. В този случай можете да видите видовете промени, които не се виждат по време на нормална проверка. Предимството на този метод е и възможността за паралелна биопсия. Тя може да се извърши със специални клещи, които са в края на колпоскопа. Мукозният материал се изпраща за хистологично изследване, за да се открие степента на промени и да се изключи злокачествената трансформация.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34], [35]

Диференциална диагноза

Диференциална диагноза на вагиналната сухота следва да вземе предвид основните симптоми, и да се изключи органична патология, особено ако тя е млада възраст жена, тя носи много проблеми, до проблеми с зачеването на дете. Често основният симптом - един дискомфорт под формата на парене и сърбеж, а след това е необходимо, за да го разграничи от млечница, която е придружена от същите субективни чувства и често при млади жени. Но основната диагностична разлика на млечната жлеза е заустване, което има бял цвят, извара, неприятна миризма, която може да бъде определена непосредствено по време на изследването. Такива изхвърляния могат да бъдат много изобилни или обратно. Когато вагиналната сухота не трябва да се изхвърля, ако е само определена патология.

Също така вагиналната сухота в менопаузата трябва да се диференцира с ерозията. Ерозията е дефект в лигавицата, която при колпоскопия има характерен външен вид и може лесно да се разграничи от обикновения микротравматизъм, когато вагината е суха. Ерозията при момичета на възраст под 25 години може да бъде физиологична, така че е необходимо да се разграничат тези понятия, така че да не се увреждат ненужните медицински мерки. Също така е важно да се провежда диференциална диагностика с вулвата вулгарис. Това патология се характеризира с присъствието на диспластични процеси в клетките с тенденция за увеличаване на атипична, и често е следствие от закъснения при лечение на вагинална сухота при жени менопаузата. Поради това е толкова важно да се извърши хистологично изследване на умората за точна диференциална диагностика на тези два процеса.

Правилната диагноза и адекватна диференциална диагностика Ви позволяват да идентифицирате своевременно всички нарушения за отстраняване на симптомите и да подобрите качеството на живот на пациента.

Към кого да се свържете?

Лечение сухота във влагалището

Лечението на сухота във влагалището трябва да е сложно и да има етиологичен акцент. Важно е първо да се елиминира причината и само тогава да се използват средствата за лечение. Има медикаментозни и не-медикаментозни методи за лечение. Медицинските методи за лечение са насочени към елиминиране на оплакванията и симптомите на пациента чрез локално симптоматично лечение. Нелекарственото лечение има за цел да коригира хормоналния дисбаланс, от една страна, и превантивния ефект от друга страна. Много е важно да се регулира начинът на живот и храненето, което пряко засяга здравето ни. Преди всичко, по време на лечението и докато симптомите изчезнат, е необходимо да се изостави сексуалният живот, тъй като това увеличава травмата и намалява бариерната функция. Необходимо е да се използват локални средства за коригиране на състоянието.

 1. Ovestin е хормонално лекарство, чиято активна съставка е естриол от групата на късите гестагени, което го прави възможно да се използва като патогенен агент. Estriol възстановява нормалната функция на ендотелните клетки и премахва често срещаните симптоми на заболяването чрез стимулиране на пролиферативната активност на клетките. Препоръчва се този препарат да се използва само на фона на хормоналния фон на пациента. Начинът на употреба на лекарството е в таблетки по едно и също време на деня, за предпочитане преди хранене. Дозировка на лекарството - една таблетка на ден за цялото време без прекъсване. Възможно задържане на течности и главоболие, така че лекарството не се препоръчва при съпътстваща хипертония. Също така е възможно появата на жълтеница и маточно кървене, което изисква адаптиране на дозата. Противопоказания за лекарството - патология на системата за коагулация на кръвта, патологията на коронарните съдове и вените, диабет прехвърлени анамнеза за инсулт или на исхемичен инсулт. Предпазни мерки - в случай на антибиотици, ефективността на лекарството е намалена, така че трябва да се вземат правилно лекарствата и да се вземе предвид тяхното взаимодействие. 
 2.  Ангелика е хормонално лекарство, което съдържа естрадиол в яйчниците и може да се използва за лечение на сухота във влагалището при жени по време на менопаузата. Механизмът на действие също лежи в патогенетичните признаци на действието на естрогените върху клетките. Лекарството действа в този случай за хормонална несъответствие и поради това сухотата на вагината по време на менопаузата е по-малко изразена. Благоприятните ефекти на лекарството поради неговото локално действие върху ендометриума и простатата, чрез повишаване на секрети освобождаване, които не само допринася за нормализиране на сухота на влагалището, но резюмета среда за допълнително нормална работа на млечнокисели бактерии. Поради това се възстановява секрецията на вагиналната слуз. Дозировка на лекарството - една вагинална таблетка веднъж дневно. Предпазни мерки - При наличието на камъни в бъбреците или жлъчния мехур трябва да се използва с повишено внимание. Нежеланите реакции могат да бъдат под формата на алергични реакции, както и първоначалното прерязване на млечните жлези, секрециите от матката в малко количество. Възможно е също така да се действа върху централната нервна система с развитието на главоболие, повишена депресия.

Смазочни средства за сухост на влагалището се използват за премахване на дискомфорта по време на полов акт, както и при комплексно лечение за по-бързо възстановяване на нормалното състояние на вагиналната лигавица. За да направите това, можете да използвате гелове, мехлеми, както и масла с различни витамини.

 1. Gynocomfort е гел, който се състои от много компоненти - лайка, масло от чаено дърво, балсами, пантенол и млечна киселина. Благодарение на този състав, лекарството елиминира симптомите на сърбеж и изгаряне, възстановява засегнатите области на клетките, овлажнява и омекотява лигавиците, като предотвратява увреждането им. Лекарството се използва под формата на вагинален гел с апликатор. Дозата на лекарството е три милилитра веднъж на ден. Начинът на приложение е да се събере гелът в апликатора, да се вкара в влагалището и да се отстрани апликатора. Страничните ефекти могат да бъдат само под формата на локално дразнене или зачервяване, тъй като лекарството няма системен ефект.

Солкосериловият гел може да се използва и за лечение като локално лекарство, тъй като има подчертан възстановителен ефект върху лигавиците.

Използването на средства за нормализиране на рН на вагината е необходимо, за да се възстанови работата на млечнокисели бактерии, което допринася за по-добро въздействие на други агенти. Следователно, един от компонентите на лечението на сухота във влагалището е използването на пробиотични локални средства.

 1. Ecofemin   е лекарство, което помага за нормализиране на вагиналната микрофлора поради съдържанието на специфични лактобацили, които имат антагонистични свойства по отношение на патогенните микроорганизми. Основното активно вещество на лекарството е лактобацилите на различни щамове, които нормално колонизират вагината и помагат за нормализиране на рН. Дозировка на лекарството - една вагинална таблетка два пъти дневно, курса на лечение - шест дни без прекъсвания. Начинът на употреба на лекарството - необходимо е вагинално да се използва супозиторът, но само при липса на активен възпалителен процес. Нежеланите реакции са възможни само под формата на неприятни усещания за парене или сърбеж във влагалището.
 2. Calendula маз е средство, което се използва широко в тази патология поради естествения й състав и богатите свойства. Календула е естествен източник на минерални вещества и много микроелементи. Цветовете на невен са в състава си витамини от различни групи - А, С, D и различни микроелементи. Това растение съдържа активни вещества и полиненаситени киселини - което подобрява локалните метаболитни процеси в клетката и стимулира метаболизма на целия организъм. Фитонцидите са естествени антибактериални вещества, които инхибират размножаването на повечето бактерии. Флавоноидите имат изразено антиоксидантно свойство, отколкото е възпрепятствано развитието на злокачествени процеси в клетките и тъканите. Полиненаситените мастни киселини инхибират възпалението в клетката поради инхибиране на характерни гени и ензимни системи. Благодарение на широка основа, това растение се използва широко в медицината и особено в гинекологията, защото от неговите полезни свойства: противовъзпалителни и регенериращи свойства, бактерицидни и фунгистатично собственост, тонизиращи и актуални успокояващи свойства. Също така, лекарството има антиспазматично свойство, което помага за намаляване на локалното раздразнение и болезненост.

Лекарството се предлага във фармакологична форма на мехлем. За лечение, трябва да направите марля и да я навлажнете в мехлема, за да влезете във влагалището два пъти дневно - сутрин и вечер. След процедурата се нуждаете от известно време за почивка, което подобрява ефективността на подобно локално лечение поради по-голяма абсорбция. Курсът на лечението трябва да бъде най-малко една седмица, а за предпочитане дори десет дни за по-добър терапевтичен ефект. Страничните ефекти на лекарството могат да бъдат под формата на свръхчувствителност и кожни обриви и локални симптоми - сърбеж, дразнене, изгаряне. Предпазни мерки - Използвайте със сенна хрема предпазливо.

Такова локално лечение допринася за регресия на симптомите и нормализира функцията на жлезите с подобрение на състоянието на бариерната функция на вагината.

Витамини и лечение физиотерапевтични може да се използва за подобряване на ефекта на лечение, най-силно изразени регенериращите средства съдържа витамин А и Д. Физическа подготовка с вагинална сухота може да се използва с повишено внимание към мускулите на тазовото дъно, което подобрява кръвообращението и лимфния поток.

Не се използва оперативно лечение на тази патология.

Алтернативно лечение на сухота във влагалището

Алтернативните средства се предпочитат, тъй като те могат да се използват дълго време без много вредно въздействие върху здравето и понякога те напълно могат да премахнат симптомите.

 1. Много добро и удобно средство за локално приложение е измиването с лечебни разтвори. За това можете да използвате лайка и низ. Пет супени лъжици лайка трева и две лъжици на търна излейте един литър гореща варена вода, а след това настояват за десет минути. Топъл разтвор трябва да се измиват два пъти на ден.
 2. За да премахнете чувството на сърбеж и изгаряне, измиването на нощта с разтвор от борична матка ще ви помогне. За да направите това, първо трябва да вземете листата на растението, да ги излеете с варена гореща вода и да настоявате, преди разтворът да стане малко топъл. След това трябва да добавите няколко капки ампула витамин А и Е и да прекарате вечерните хигиенни процедури с това решение. Процесът на лечение е не по-малко от пет дни.
 3. Добро средство за лечение на крурозата е използването на морски зърнастец. За да направите това, вземете морското масло от зърнастец, който можете да закупите в аптека в бурканче, след това направете тампон с марля, нанесете масло върху тампон и вкарайте във влагалището в продължение на двадесет минути. Този продукт има отлични овлажняващи свойства, които ще облекчат дразненето и симптоматиката ще намалее.

Билковото лечение може да се използва като чай, за да се възстанови нормалната функция на лигавичния слой на вагината, а също и като локално лекарство.

 1. За да се приготви лекарствен разтвор, чаят се приготвя от билки, което има хистеротропен ефект. Листата от рак и градински чай се употребяват във вряла вода и се вариха за пет до десет минути, след което те пият чай вместо чай до четири пъти на ден.
 2. Овесените листа в количество от 2 супени лъжици се приготвят във варена вода и настояват, след което те вземат половин чаша 2-3 пъти на ден.
 3. Plantain има тропизъм към вагиналната тъкан и помага да се намали изразяването на сърбеж и сухота чрез подобряване на кръвообращението. Също така, инфузията на плантана има успокояващ ефект. За да приготвите лекарството, трябва да вземете листата от магданоз, да ги налеете с алкохол и да настоявате най-малко три дни. Вземете това решение трябва да бъде чаена лъжичка сутрин и вечер.

Хомеопатичното лечение има своите предимства поради възможността за дългосрочно лечение и многостранно действие върху тялото на жената.

 1. Sepia - plus е комбинирано хомеопатично лекарство под формата на течност. Предлага се под формата на капки и дозата на препарата е осем капки на лечение. Начин на приложение - разтворът трябва да се капе в 100 милилитра вряла вода и да се пие половин час преди хранене. Процесът на лечение е не по-малко от три месеца. Предпазни мерки - с неотдавна церебрална травма и патологията на съдовете на мозъка, използвайте с повишено внимание. Нежеланите реакции са редки, алергични кожни реакции са възможни.
 2. Crocus е хомеопатично средство, което има състав от органични вещества и помага за нормализиране на вагиналната секреция и елиминира сърбежа и изгарянето, овлажнява лигавицата. Лекарството се използва във фармакологичната форма на хомеопатични капки и дозира четири капки два пъти дневно за половин час преди хранене по едно и също време. Продължителността на лечението е три месеца. Нямаше странични ефекти. Противопоказания за приемане Crocus - е свръхчувствителност към компонентите на лекарството.

trusted-source[36], [37], [38]

Предотвратяване

Предотвратяването на сухота във влагалището може да бъде неспецифично и специфично. Неспецифични превантивни мерки са своевременното лечение на възпалителни заболявания на женската сексуална сфера, избягване на дълъг и неразумен прием на антибактериални средства, както и нормализиране на сексуалния живот. Специфични мерки могат да се използват след операция - за тази цел можете да използвате вагинални кремове и мехлеми въз основа на естествени средства и витамини.

trusted-source[39], [40], [41]

Прогноза

Прогнозата за тази патология за възстановяване е благоприятна, особено при младите жени. При по-възрастните жени трябва също да се използват хормонални лекарства за ефективно лечение.

trusted-source[42]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.