^

Здраве

A
A
A

Стар вещица синдром

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Кошмарите - доста често срещано явление, особено сред впечатляващите хора. Ако тези кошмари изглеждат твърде очевидни, те са придружени от задушаване и невъзможност за движение (парализа), получават специално име - синдрома на старата вещица.

Цялата странност на името на тази държава се дължи на привличането на хората към мистицизма. Човек трябва само на пръв поглед да се изправи пред необяснимо явление и веднага натрупва най-невероятните мистични обяснения.

Така че беше с феномена, който в медицината се нарича парализа на съня. Стари вещица, или синдром на старата вещица, той е посочен в древни времена, когато хората са вярвали в съществуването на зли сили. И кошмарите, които се случват на границата между сън и реалност, често придружени с визуални и слухови халюцинации, различни националности бяха приписани на странното поведение на вещицата или къщи (в Русия), злата шега джин (на изток), машинациите на дявола (религиозен версия ).

trusted-source[1]

Епидемиология

"Лъки хора", които срещат този феномен веднъж или няколко пъти в живота си, са предимно тийнейджъри или млади хора на възраст под 25 години, чийто живот е пълен с впечатления и преживявания. Хората в зряла възраст изпитват това явление много по-рядко и по-често това се случва на фона на стрес, пътуване, бизнес пътувания в чужбина или гледане на телевизионни програми със сцени на ужас или насилие.

Синдромът на старата вещица често е явление сред хора, които са лесно засегнати от други, впечатляващи и затворени личности. Той може да се превърне и в "страничен ефект" на нервно претоварване или хронична умора.

Според различните източници, процентът на хората, които поне веднъж са изпитали целия ужас на каротидната парализа, варира между 20-60%. Виденията в този случай могат да бъдат много разнообразни, вариращи от религиозни и мистични образи до съвременни идеи за жителите на други планети. Съдържанието на реалистична мечта е игра на въображението на конкретен човек, основаващо се на личен опит, трансформирана информация, получена в навечерието на събитието, както и на особеностите на психиката.

Съществуват статистически данни, според които вероятността за възникване на синдрома на старата вещица е по-висока за тези, които спят на гърба си, въпреки че все още няма логично обяснение за това.

trusted-source[2]

Причини стар вещица синдром

Всъщност сънната парализа или синдромът на старата вещица е безвредна гранична държава, която няма нищо общо с влиянието на мистичните знаци. Това е вид игра на съзнание и подсъзнание в чувствителни хора или хора в състояние на стрес, когато реалните феномени се преплитат с остатъчните образи на сънища.

Причините за синдрома на старата вещица може да са различни. Те са свързани както с физиологичното, така и с психологическото състояние на организма. Най-често появата на парализа на съня е свързана с повишена възбудимост на нервната система или прекомерна импресия. Често появата на това състояние на фона на липсата на нощна почивка, свързана със стреса и чувствата, както на фона на болестта, така и на труда и личния живот. Болезнените усещания и негативните мисли в периода на заспиването лесно се изливат в кошмари, като продължават и по време на събуждане от сън и прекарване на цялото тяло.

Рискови фактори

Рискови фактори за развитието на синдрома на старата вещица могат да бъдат:

 • промяната на часовите зони, причинявайки неуспехи в режима на сън и будност,
 • преход към лятно или зимно време,
 • нарколепсия или хронична сънливост,
 • алкохол, никотин или наркотична зависимост,
 • хазарт,
 • различни психични разстройства,
 • преяждане през нощта и някои хранителни предпочитания, засягащи качеството на съня (кафе, пикантни ястия и някои подправки, а дори и шоколад с невероятно краткотрайно хипнотично и продължително ободряващо действие)
 • генетично предразположение.

Странно, както звучи, но понякога се наблюдава сънна парализа на фона на приемането на някои антидепресанти и лекарства с успокояващ ефект.

trusted-source[3], [4], [5], [6]

Патогенеза

Парализата на съня не е болест в истинския смисъл на думата. Няма и международен списък с болести. Това патологично състояние не е опасно за човешкия живот, независимо колко често се повтаря. Независимо от това, тя може много да плаши всеки, който изпитва това за пръв път.

Въпросът е, че има синдром на старата вещица във фаза на бърз сън, когато мечтата на човек не е силна и държавата е близо до пробуждането. В този момент реалните образи са прикрепени към подсъзнателните видения, но мускулите са все още в спокойно състояние. Това пробуждане късно води до факта, че различните части на мозъка, участващи в работата не е в същото време, първо започва да работи част от мозъка, отговорна за съзнание, а малко по-късно да започне и двигателни функции.

Тъй като съзнанието започва да бъде активно преди, човек започва да плаши, че не може да се движи. Подсъзнанието също така допълва липсващите подробности: страхотни сенки, мистериозни звуци и видения.

Усещане за натиск в гръдната кост, както и задушаване, понякога придружени от сънна парализа, и често не разполагат с реална основа и са един вид халюцинация, подкрепено от имобилизация на страх. Едно лице може да изглежда, че той се задушава някой тъмен субект, всъщност, не е вещица, се твърди, че седна на гърдите му и пи всичките си сили, нито чужди посетители, провеждане на неговите научни експерименти върху земните хора тук няма нищо.

Събужда се във фазата на бърз сън на фона на богато въображение, което причинява такива "ужасни", страшни ефекти, които могат да траят от няколко секунди до 1-2 минути. Много учени смятат, че това състояние не е отклонение. Това е нормална реакция на тялото към преждевременно събуждане и много рядко се свързва с някакви умствени аномалии.

Интересното е, че насилственото събуждане с помощта на остри звуци не може да предизвика парализа на съня. Това явление се наблюдава само в началото на естествения преход от сън, за да будност, причинени от промяна на фазите на бавна и бърза сън, когато бавно фаза на изображения мечта се допълват от реални и въображаеми усещания.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11]

Симптоми стар вещица синдром

Синдромът на старата вещица във всеки индивид може да се прояви по различни начини. Някой може да възприеме това, което се случва спокойно, без всъщност да наблюдава нещо необичайно, а другото се събужда със студена пот от преживяванията.

Учените - сонолози разграничават два вида каротидна парализа, в зависимост от това кое време е станало:

 • хипнагогически (фазата на заспиване)
 • хипнопопична (пробуждаща фаза).

Първият, понякога наричан полу-безсъзнателен, може да възникне, ако човек се събуди в самия момент на заспиване. Обикновено преминава в лесна форма, когато човек осъзнава какво се случва наоколо, но не може да се движи или да каже нещо. След това има обикновен сън.

Хипнопичната сънна парализа, която идва в навечерието на пълното събуждане в края на етапа на бързия сън, се различава от по-интензивните усещания. Той е повече от първият, който се характеризира със страхове и видения, както и със задушаване и чуващи халюцинации.

Има отделяне на състоянието на парализа на съня по честота и интензивност. Така че имаше концепции за изолирана и повтаряща се изолирана парализа на съня. Първият се появява при здрави хора 1-2 пъти в живота, трае кратко време и не се различава при високата наситеност на виденията.

Вторият, повтарящ се, може да преследва човек през целия си живот. Той се характеризира с богати на цветове и събития, видения, които понякога продължават дори повече от 2 минути. Понякога човек може да има чувството, че умът му напуска тялото от известно време.

Въпреки цялото разнообразие от образи и усещания, съпътстващи сънна парализа, е възможно да се разграничат някои симптоми на синдрома на старата вещица, което позволява да се диагностицира това разстройство на съня:

 • границата между мечтата и реалността, когато човек изглежда в ума, но не е в състояние напълно да се ориентира в ситуацията и да я повлияе,
 • невъзможност да се движат ръцете, краката, главата, да се движи тялото или да се каже нещо (понякога се запазва мобилността на пръстите и ръцете)
 • паника страх от това, което се случва,
 • халюцинации (най-често във виденията хората виждат тъмни ангели, чудовища, митични същества, които се опитват да навредят на леглото);
 • затруднено дишане и усещането, че някой натиска здраво гръдния кош или стиска гърлото си,
 • сърцебиене, понякога те казват, че сърцето "удари", почти скочи,
 • понякога има известно разочарование в космоса,
 • че човекът може да се движи и да повлияе на събитията, но нещо го възпрепятства,
 • Усещането за присъствие в помещението на други субекти,
 • чувство за разделение на тялото и ума,
 • обостряне на слуховите усещания и реакции към външни звуци, появата на звукови халюцинации,
 • ярки и колоритни реалистични мечти, придружаващи неподвижно състояние,
 • понякога на тази почва може да се забелязва сексуална възбуда.

Сънят парализа може да бъде проява на определени психични заболявания и патологии на съня (сънливост, нарколепсия). Например същите симптоми, както при синдрома на старата вещица (CER), се наблюдават при нарколепсия, която е едно от заболяванията на нервната система. Но първите (и основните) признаци на тази патология - често повтарящи се пристъпи на дневна сънливост - отсъстват в СЕР.

Диагностика стар вещица синдром

В допълнение към нарколепсията и съннабулизмът, парализата на съня може да придружава други заболявания, изискващи специализиран надзор. Такъв симптом, например особен клиничен курс на депресивни състояния, мигрена, обструктивна сънна апнея (апнея по време на сън), хипертония (високо кръвно налягане в кръвоносните съдове и телесни кухини), тревожни разстройства, психиатрични патологии. В този момент това е определящият фактор за диагностицирането на CER.

Синдромът на старата вещица не представлява опасност за човешкия живот и здраве, освен ако, разбира се, не страда от сериозни сърдечни заболявания. Но болестите, които го придружават, може да се нуждаят от сериозно лечение. Диагнозата на синдрома на старата вещица е точно насочена към идентифицирането на такива патологии.

Няма специални методи за откриване на това разстройство на съня в медицината. Диагнозата се основава на резултатите от диференциалната диагноза и звучи най-често като "паразомия". Този термин в медицината означава различни видове нарушения на съня.

Диагностиката на CER се основава на събирането на анамнеза, т.е. Разпит на пациент за неговите чувства, наследственост, активност, лекарства и т.н. Понякога могат да се наложат допълнителни изследвания на съня, за да се получи пълна картина на съществуващата патология. За диагностика можете да се обърнете към специалист в областта на съня и психиката на човек: сонолог или психотерапевт. Те трябва да бъдат консултирани поне за да се изключи възможността от сериозни заболявания.

Самата спяща парализа не се нуждае от специфично лечение и не може да причини сериозни усложнения (освен в ситуации със слабо сърце). Въпреки това, пренебрегната, тя може да има неприятни последици под формата на хронична липса на сън, тревожност и депресия. Всичко това е свързано с безпочтен страх, че такива явления са причина за психични разстройства. Много хора се страхуват, че с повторение на симптомите те могат да умрат в сън или просто да попаднат в летаргичен сън. Тези подозрения са абсурдни, но могат да предизвикат състояние на тревожност и безпокойство, засягащи качеството на живот на напълно здрав човек.

trusted-source[12], [13], [14], [15]

Към кого да се свържете?

Лечение стар вещица синдром

Тъй като парализата на съня не е пълноправно заболяване, то не е и за класическо лечение. Стара вещица синдром се счита за нарушения обичайните ритъм на съня, умора, причинена от превъзбуда или психика, и следователно трябва да се премахне причината, а е "забавно", както сънна парализа ще наруши един човек много по-малко.

И причините са ясни - тази липса на сън и почивка плюс безпокойство. С тях ние просто трябва да се бием. Най-често няма нужда да се прибягва до медицинско лечение, има достатъчно коригиране на режима на деня и промяна в отношението към това, което се случва. Но ако такова лечение не работи, лекарите могат да предписват лекарства със седативно (успокояващо) и лесно хипнотично действие. В отделни случаи на CER няма нужда от лечение.

Един от най-популярните лекарства с широка реклама, която обещава бърз и спокоен сън е "Sondoks". Това лекарство е специално предназначено да коригира съня, без да променя фазите си. Помага бързо да заспи и да почива напълно в период от не по-малко от 7 часа.

Наркотикът се предписва на хора с проблеми със съня, които са на възраст над 15 години. Той е противопоказан при пациенти с глаукома с затворен ъгъл, нарушения на урината (независимо от причината, поради която са причинени), индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството. Аденомът на простатата при мъжете и лактацията при жените също правят неприемливо използването на тази хипноза.

Лекарството няма отрицателен ефект върху плода и въпреки това по време на бременност употребата на "Сондокс" е възможна само според указанията на лекаря.

Дозировка и начин на приложение. За корекция на съня с CER лекарството се приема малко преди нощно почивка, в продължение на 20-30 минути преди лягане. Обичайната доза е 1 таблетка, но в някои случаи тя може да варира от 0,5 до 2 таблетки на доза.

Някои странични ефекти на лекарството обясняват неговите противопоказания. Това е нарушение на визуалното възприятие и ориентация, както и проблеми с уринирането. В допълнение, може да има забележима сухота на лигавиците на устата. Съществува и известна вероятност за замаяност и запек.

Предпазни мерки. Във връзка с възможно замайване, за да се избегне падане и нараняване, след събуждане и издигане от леглото е нежелателно активно да се движат и да се правят внезапни движения.

Приложение на препарата, заедно с М-holinoblokatorami (например атропин) може да доведе до усилване на някои странични ефекти и подобряване на алкохол седативно действие "Sondoksa" и прави невъзможно да се извърши работа, която изисква внимание.

Недопустимо е да се използва лекарството след изтичане на срока на годност и в дози, превишаващи предписанието на лекаря. Последното може да доведе до предозиране на лекарството с опасни последици.

Ако причината за синдрома на старата вещица е стрес и нервно изтощение, транквиланти като Quattrex могат да бъдат предписани като ефективен терапевтичен агент . Това лекарство не е специфично при лечението на нарушения на съня, въпреки това има забележим възстановителен ефект върху нервната система. Човек се чувства доста активен и бдително, психоемоционалният стрес се намалява значително, страховете и тревожността изчезват, а сънът нормализира съответно.

Това лекарство може да се предписва на пациенти на възраст над 11 години, които не страдат от бъбречна недостатъчност и свръхчувствителност към лекарството. Не участвайте в него по време на бременност и кърмене, стига да няма достатъчно информация за ефектите на активните вещества върху детето.

Дозировка и начин на приложение. За лечение на патологии на съня, лекарството се предписва в дози, които не надвишават 3 капсули на 1 доза, при условие че лекарството се прилага 2-3 пъти на ден. Капсулите не могат да се дъвчат, трябва да се поглъщат цели, да се измиват с достатъчно количество чиста вода. Процесът на лечение с лекарството може да бъде от 2 до 6 седмици.

Алергичните реакции при лечението с лекарството "Quattrex" са изключително редки, но в началото на лекарството може да се появи сънливост, което води до замайване, леко главоболие и гадене. Страничните ефекти на лекарството често се ограничават до първото приложение.

Предпазни мерки. Лекарството може да повлияе на концентрацията на внимание, особено когато се появят странични ефекти.

С изключителна предпазливост, трябва да лекувате "Quattrex" с пациенти със стомашно-чревни смущения поради дразнещия ефект на лекарството върху лигавиците.

"Фенобарбитал", дължащ се на неговите седативни, хипнотични, антиспазмотични и антиконвулсантни действия, също е ефективно лекарство за UHV. Той бързо премахва симптомите на тревожност и страх и нормализира нощния сън. Издава се по рецепта.

Недостатъкът на това лекарство е значителен брой противопоказания, които трябва да се прочетат, след като сте прочели инструкциите на "Фенобарбитал" преди приемането.

Наркотикът е за възрастни. Дозата се определя от лекаря въз основа на желания резултат. Обикновено, нормализиране на съня, предписан 1-2 таблетки преди лягане (за половин час преди почивка през нощта), и като успокоително "Фенобарбитал" poltabletki използва от 2 или 3 пъти на ден.

Предпазни мерки. За да се постигне добър ефект от лечението, е необходимо да се вземе предвид лекарственото взаимодействие с други лекарства, тъй като "Фенобарбитал" е в състояние да повиши ефективността на някои лекарства и да ги намали в други. Тази информация е в инструкциите за употребата на наркотика.

Това лекарство принадлежи към група от мощни и дори отровни агенти. Не се препоръчва да се използва дълго време и да се използва по време на хранене и хранене.

Последи скоростта на реакцията. Преустановяването на лечението с лекарството трябва да става постепенно с намаляване на дозата, за да се избегне появата на синдрома на отнемане и връщането на някои симптоми на СЕРЕ.

Една интересна от гледна точка на ефекта се упражнява лекарство "melaxen", чието активно вещество - мелатонин - е синтетичен аналог на епифизната хормон, отговорен за нормализиране на биологичните ритми, включително "сън-събуждане" цикъл.

Приемането на лекарството ви позволява да ускорите процеса на заспиване, да направите съня достатъчно силен и да намалите вероятността от непланирани събуждания. "Melaxen" не е пристрастяващ и прави събуждането лесно и приятно. Той може да се използва като превантивен агент за CER, когато се движи с промяната на часови зони или за да намали стреса на нервната система под стрес.

Противопоказания за използването на лекарството са детската възраст, бременност и кърмене, тежко бъбречно заболяване, диабет, епилепсия, рак, кръвни заболявания, заболявания, причинени от нарушения на имунната система, алергични и други реакции на фона на повишена чувствителност към лекарството.

Употребата на лекарството може да причини такива странични ефекти: главоболие и сънливост сутрин, някои нарушения на стомашно-чревния тракт, както и незначително подуване в началото на лекарството.

Дозировката и начина на употреба на лекарството се определят от лекаря и не надвишават 2 таблетки на ден. Вземете хапчето, от което се нуждаете веднъж на ден, някъде за половин час, преди да заспите. Като профилактично лекарство лекарството се приема в навечерието на полет или преместване за мързел преди началото на това събитие и след това в продължение на 2-5 дни в обичайната дозировка: 1 таблетка преди лягане.

Предпазни мерки. Недопустимо е да приемате лекарството паралелно с хормонални средства, МАО инхибитори, GCS и циклоспорин.

По време на приемането на "Мелаксен" чувствителността към светлината се увеличава, така че е нежелателно да остане в светла среда за дълго време.

Последи скоростта на реакцията. Има незначително контрацептивно свойство, следователно може да окаже негативно влияние върху вероятността за зачеване на детето.

Присъединителните продукти с успокоително и хипнотичен ефект за регулиране на съня лекари предписват витамин-минерални комплекси, съдържащи достатъчно витамин, магнезий, цинк, калций, желязо и мед.

Наред с медицинското лечение, в някои случаи може да се предпише физиотерапевтично лечение на UHV, което позволява безопасно и ефективно нормализиране на психическото състояние на пациента и сън. Най-често това лечение се предписва в рамките на престоя в специализирани курорти, където физическите процедури се съчетават с корекция на дневния режим и биологичните ритми.

Ефективните методи за физиотерапия в CER включват масаж, водни процедури, рефлексотерапия, магнитотерапия, електролечение. Положителен ефект при разстройствата на съня се осигурява от минерални и билкови вани.

Алтернативно лечение на синдрома на старата вещица

Парализата на съня е вариант на нормата и лечението на това, което се счита за нормално, е просто безсмислено. Въпреки това, използването на традиционни и алтернативни лечения може значително да подобри качеството на съня и укрепване на нервната система, което значително ще намали вероятността от повторение на такава неприятна сънливо състояние, което е стар синдрома на вещица.

В този случай алтернативната медицина в тази ситуация е не само не по-малко ефективна от постиженията на фармацевтичната наука, но и доста приятна. И освен това, те са абсолютно безобидни.

Вземете например същия мед. Много хора са чували за лечебните свойства на меда, но не всеки знае, че това вкусно хапче за сън не са известни. Но има много рецепти за напитки, базирани на изискания деликатес, представен от пчелите, а тези ароматни напитки ще помогнат за облекчаване на напрежението и удоволствие от силен спокоен сън.

И тук е въпрос на вкус. Една чаена лъжичка мед може да се разтвори в чаша с топла вода, мляко или кисело мляко, пие напитката преди да си легнете и да получите подарък за няколко часа релаксираща почивка през нощта, не обременени със стари синдром симптоми вещица.

Понякога като основа за дадена напитка се използва краставичка туршия, разреждане в нея вече една супена лъжица мед. Това е отлично средство за подобряване на съня с приливи и отливи към главата на кръвта, както и за облекчаване на червата от хранителни продукти.

За да подобрите успокояващия и хипнотичен ефект на меда, можете да използвате естествен ябълков оцет. 3 супени лъжици оцет, добавени с чаша мед, ще направят сладкото лекарство по-ефективно и по-здрав сън.

Не само медът е известен със своя прекрасен успокояващ ефект. Например, цвеклото не само е добро за вашите черва, но и уникални витамини за нервната система. Полезно цвекло, включително млади листа, под каквато и да е форма. Можете да го ядете като отделно ястие или като част от други ястия. Сокът от цвекло е много популярен. Една трета от чаша сок от цвекло, смесена с други сокове, ще насити тялото ви с витамини и ще забележимо излекува нервната система. Силни нерви - ключът към добър сън.

Копърът се счита за ароматно подправка за ястия, а всъщност е и отлично средство за добър сън. За да направите това, трябва да се смила пресни трева или копър семена, и се изсипва една чаена лъжичка суровина с чаша вряща вода. Необходимо е да се яде такава необичайна напитка, преди да ядете ½ чаша (закуска, обяд, вечеря) и 1 чаша напитка, за да пиете половин час преди лягане.

В алтернативната медицина, лечението на патологиите на съня с ароматни масла е популярно . Те са добавени към банята, те са намазани с уиски и допълват успокояващия състав на билките, които са пълни с възглавници, които улесняват бързото заспиване и здравия сън.

trusted-source[16], [17]

Лечение на синдрома на старата вещица с билки и хомеопатични лекарства

Достойни резултати при коригирането на нарушенията на съня се осигуряват чрез третиране с билки, които имат успокояващ ефект върху нервната система, което, разбира се, оказва влияние и върху качеството на съня. На такива треви със сигурност е възможно да носите мъдрец, мента и мелису, валериан, хмел, мащерка, риган, Леунур, пелин.

Независимо от факта, че пелинът е сравнително отровна билка и изисква специална грижа в приложението, той се счита за едно от най-добрите средства за подобряване на съня. За тези цели или инфузионни билки или корените (1-2 об. L. Суровини за 2 чаши вряща вода) или масло от семената на горчиви треви (1 супена лъжица. L. 4 на земята семена чл. L. Всяко растително масло).

Лечебните билки могат да се консумират под формата на отвари и инфузии, както и в седативи, които, между другото, могат да бъдат закупени във всяка аптека. Лавандула, мащерка, мента, хмел и други билки, които имат приятен аромат, също са отличен пълнеж за "хапчета за сън". Достатъчно е да изберете подходящ, ненатрапчив аромат, който ще ви помогне да се потопите възможно най-бързо в сладката прегръдка на Морфей.

Лечебни билки и колекции са в основата на много средства за хомеопатия, използвани при лечението на синдрома на старата вещица. Най-популярният от тях е хомеопатичното лекарство "Notta", което помага значително да намали нервното напрежение и да нормализира физиологичния ритъм на съня. В състава му могат да се видят овес, лайка, преработен екстракт от Валериан.

Това лекарство е предназначено да намали психическия стрес и нервната възбудимост при възрастни и деца над 3-годишна възраст. Предлага се под формата на таблетки и разтвор за вътрешна употреба.

Липсата на противопоказания, с изключение на свръхчувствителността към лекарството, както и нежеланите реакции, прави приема на наркотици безопасно и удобно. Лекарството в таблетки е предназначено за лечение на възрастни, капките са подходящи за абсолютно всеки.

Дозировката на лекарството е стандартна. За възрастни и деца на възраст над 12 години една таблетка (10 капки) е достатъчна за еднократна доза, на деца от 3 до 12 години се предписват 5 капки, разредени на една супена лъжица вода наведнъж. Вземете хапчета и капки, необходими за половин час преди хранене или един час след това. Хомеопатичните таблетки трябва да се поставят под езика и да се държат така, докато бъдат напълно разтворени.

Лекарството не изключва възможността да се използва за лечение на бебета до 3 години след предварителна консултация с специализиран лекар.

Не по-малко популярен наркотик на основата на валериана и маточина "Dormiplant" благодарение на седативен ефект се използва успешно за предотвратяване на стар синдром симптоми вещица. Подобно на предишния медикамент, той бързо облекчава нервното напрежение и ускорява заспиването.

Лекарството може да се използва при лечение на нарушения на съня при хора на възраст над 6 години. Не е добре дошло лечение с лекарството за чернодробна недостатъчност или висока вероятност за реакции на непоносимост към компонентите на лекарството. Когато бременността и кърменето изискват медицински съвети.

Дозировка и начин на приложение. Като седатив медикаментът се използва два пъти дневно за 2 таблетки, а в случай на нарушения на съня е достатъчна една доза от стандартната доза (2 таблетки) за половин час преди лягане.

Предпазни мерки. Не вземайте повече от два месеца и преди да предприемете действия, които изискват повишено внимание.

В популярната фитопрепарация " Персен ", валериана и мелиса се допълват и с мента, която осигурява лекарството със седативен и спазмолитичен ефект. Наркотикът ефективно се бори с раздразнителност, безпокойство и сродни проблеми на заспиването.

Той се използва при лечение на хора над 12 години, които не страдат от непоносимост към лактоза и фруктоза, ниско кръвно налягане и заболявания на жлъчните пътища. Нежелано приемане на този продукт по време на бременност и кърмене и, разбира се, с непоносимост към съставките на лекарството.

Страничните ефекти на лекарството обикновено са свързани с алергично предразположение.

Методът на прилагане и дозировката на "Persen" са идентични с предишната подготовка. Максималната дневна доза е 12 таблетки.

Комбиниран fitodrug "Sedavit", в допълнение към екстракти от валериана, глог, хмел, мента и жълт кантарион съдържа витамини В6 и РР за да помогне за подобряване на качеството на съня, намаляване на тревожността, за подобряване на паметта и вниманието.

Лекарството е под формата на таблетки или капки за вътрешна употреба. Не е предназначен за лечение на лица под 12 години, пациенти с IHD, астма, миастения гравис, чернодробни заболявания и улцерозни гастроинтестинални лезии. Депресивните състояния също са противопоказание за употребата на Sedavit.

Страничните ефекти на лекарството са редки и могат да се проявят като мускулна слабост, гадене, болки в корема, промени в качеството на изпражненията, виене на свят, сънливост и алергични реакции. Тези симптоми обикновено изискват отнемане на лекарството.

Дозата и продължителността на лечението се определят от лекуващия лекар.

Предпазни мерки. По време на бременност и кърмене лекарството може да се използва само според указанията на лекаря.

Забранява се приемането на лекарството паралелно с лекарства, съдържащи леводопа.

Струва си да се спомене за аюрведа билкови лекарства "Stress Veda", един от компонентите на които е същата валериана. Това лекарство, в допълнение към успокояващото и хипнотичното действие, което е необходимо за противодействие на синдрома на старата вещица, също има множество полезни свойства, които спомагат за укрепването и подмладяването на тялото.

Лекарството няма специфични противопоказания и странични ефекти.

Получаването на това фито е показано в рамките на 1 месец. Такива курсове могат да се повтарят 2-3 пъти през цялата година. Препоръчителна доза: 1 таблетка (капсула) 2 или 3 пъти на ден. Таблетките трябва да се приемат преди хранене (15 минути преди хранене), с достатъчно чиста вода.

За да нормализирате цикъла на сън и да подобрите съня, вземете една или две таблетки на час преди лягане.

Ако по някаква причина, всички тези лекарства са на разположение за вас, тогава на помощ винаги ще дойде познат на възрастни и деца "котка" на наркотици - валериан като хапче или течен екстракт, който може да се намери в почти всяка аптечка дома или закупени във всеки аптека. Това евтино лекарство и нервите ще се успокоят, а сладък сън няма да бъде по-зле, отколкото скъпо.

Предотвратяване

Най-често терапията се ограничава до съвети как да се направи правилният режим на деня с достатъчно време за почивка. Но се случва, че само сложни мерки, включително медицинско лечение, физиотерапия, алтернативни методи на лечение, дават положителни резултати. Понякога, в стресови ситуации или повишена тревожност, може да са необходими психотерапевтични сесии. Оперативното лечение на парализа при сън, ако не придружава по-сериозни патологии, не се практикува, защото няма доказателства за това.

Все още има някои мерки, основаващи се на опита на обикновените хора, които ще помогнат да се предотврати повторното появяване на симптомите на синдрома на старата вещица. Лекарите също така са съгласни с ефективността на тези съвети и ги считат, наред с други неща, за отлични превантивни мерки за предотвратяване появата на парализа на съня. Така че:

 1. Направете режим на деня, в който времето за лягане ще бъде постоянно в делничните дни и през уикендите. Научете как да ставате от будилника.
 2. Вземете правилото сутрин, за да правите джоги, а през вечерта ходете на чист въздух. Научете се да слушате природата по време на тях.
 3. Вземете хобито, което изглажда нервната система чрез многократни действия и масаж на пръстите.
 4. Преди да си легнете, варете, водата, в която трябва да е леко хладно, но в никакъв случай не е горещо. Добавете във вода отвара от лечебни билки или капка от любимото си етерично масло с лека, приятна миризма.
 5. Какво друго може да повлияе върху вътрешното състояние на човека по начина, по който музиката прави? Тя може да бъде енергична, стимулираща действията и лека, релаксираща, способна да успокои бушуващите нерви. Благоприятно върху нервната система, звучат природата, записани на електронни медии, както и класическата музика.
 6. Спалното бельо не е място за мислене и изграждане на планове. Преди да заспите, опитайте се да помислите за нещо абстрактно, а не да планирате утре или да живеете отново днес.
 7. Опитайте се да промените обичайното положение на тялото "легнало на гърба" на друго, при което вероятността от пароксизмална парализа е много по-малка.
 8. Опитайте се да не ядете преди лягане. Ако имате някои проблеми със стомаха, то се ограничавайте до лека храна. И помнете, вечерята не е време за тежки, мазни храни.
 9. Не се колебайте да вземете меки играчки в леглото, да носите пухкави пижами, да използвате "леко" легла. Това е вашето легло и вие трябва да се чувствате комфортно и уютно в него.

Както можете да видите, всичко е изключително просто и ако тези съвети не ви помогнат да спрете синдрома на старата вещица, те определено ще плашат "злата старица" и тя ще дойде да ви посещава много по-рядко.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22]

Прогноза

По принцип синдромът на старата вещица не е опасен за здравето. Неговото лечение се извършва с често повтарящи се симптоми и има за цел да намали броя на повторенията на такова неприятно, страшно състояние. Прогнозата за лечението на тази патология на съня винаги е положителна.

trusted-source[23]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.