^

Здраве

Спрейове за псориазис

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Псориазисът е такова заболяване, което е невъзможно да се завладее с помощта на съвременни методи завинаги, но различни лекарства помагат да се подобри състоянието на кожата и дълго време да се освободи пациентът от неприятни симптоми. Повечето пациенти страдат от лека форма на заболяването, така че за лечението му има достатъчно местни наркотици. Сред тях, специално място се занимава със спрейове от псориазис.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Показания Спрейове за псориазис

Спреят псориазис се използва за забавяне на интензивния растеж на клетките. Това помага бързо и ефективно да се премахне възпалението. Лечението трябва да бъде избрано от лекаря, в зависимост от вида заболяване, което пациентът има, колко повече пространство вече е заето от псориатичните плаки, каква форма на заболяването и какво състояние на пациента в момента. Обикновено, различни спрейове са подходящи за лечение в състояние на ремисия или обостряне по време на процеса на потъване. Това помага за подобряване на състоянието на кожата и ежедневно след нея.

trusted-source[6], [7]

Формуляр за освобождаване

В момента в аптеките можете да намерите огромен брой различни имена на спрейове от псориазис. Те са избрани, като се вземат предвид много индивидуални характеристики на пациента, но има и такива, които са придобили най-голяма популярност. Сред тях е следното:

  1. Красота Баланс.
  2. Спрей 999.
  3. Защита на кожата.

Също така са показани добри резултати и хормонални спрейове от псориазис. Но трябва да обърнете внимание, че те трябва да се използват стриктно в съответствие с инструкциите.

По-долу ще разгледаме всички популярни и ефективни спрейове от псориазис.

Красота Баланс

Този спрей се различава естествено и напълно безопасно за здравето на пациентския състав. Активните съставки са: листа от грозде, сок от алое вера, конски кестен, етерично масло от мента, агар-агар, гинко билоба.

Благодарение на това екологично чист състав красота Баланс Спрей помага да се смекчи, подмладяване, успокояват кожата, като я избавяне от неприятните симптоми на псориазис, както и бавния процес на стареене.

Спреят няма контраиндикации, с изключение на непоносимостта към компонентите на лекарството. Тя може да се използва дори и по време на бременност, тъй като естественият състав не действа отрицателно върху развитието на плода и здравето на бъдещата майка.

trusted-source[8], [9]

Спрей 999

Това лекарство се предписва на пациента по време на ремисия или след като вече е преминала острата форма на псориазис. Помага всеки ден да се грижи за засегнатите области на кожата, овлажнявайки ги. В допълнение, този спрей се препоръчва и при пациенти с атопичен дерматит и невродермит.

Спреят се отличава с добре изразен антисептичен, антипуритичен, овлажняващ и противовъзпалителен ефект. Можете да използвате лекарството заедно с други лекарства за псориазис.

Наркотикът е напълно естествен. Състои се от 30 лечебни билки, включително: червен шафран, изкуствен мускус, стоножка.

Преди пръскане внимателно разклатете бутилката с лекарството. Нанесете върху кожата на разстояние не по-малко от 15 см. Използвайте два пъти дневно. Трябва да се отбележи, че препаратът не оставя мазни петна или блясък върху кожата.

Спреят е противопоказан за употреба по време на бременност и кърмене. При изтегляне предпазвайте от подготовка на око, лигавици.

Защита на кожата

Това е може би най-популярният от всички спрейове, които могат да се намерят днес в аптеките на страната. С негова помощ можете ефективно и бързо да лекувате псориазис, без да приемате дори кортикостероиди и цитостатици. Препоръчва се също така за лечение на атопичен и себореен дерматит, невродермит, кожни възпаления.

Активната активна съставка на спрея е пиритион цинк. При спрей, неговата сума не надвишава 0,2%. Спреят напълно се справя с всички форми на псориазис, дори ако болестта засяга скалпа.

Много е важно внимателно да прочетете инструкциите преди да използвате продукта. Първо, засегнатата кожа е подготвена за приложение. За да направите това, те трябва да бъдат добре почистени и изсушени. Разклатете добре бутилката с пръскачката. В процеса на третиране дръжте кожата с нея вертикално. Не прилагайте лекарството твърде далеч от кожата. Оптималното разстояние е 15-20 см.

Процедурата за пръскане трябва да се повтаря два до три пъти на ден. Продължителността на терапията зависи от индивидуалните характеристики на тялото на пациента. Дори ако вече имате терапевтичен резултат, не е необходимо да спрете да използвате спрея. При обработката на скалпа се използва специална дюза, която се продава заедно с лекарството.

В някои случаи, агентът може да причини алергични реакции. Не използвайте лекарството с непоносимост към неговите компоненти.

Хормонални спрейове от псориазис

При лечението на псориазис, отличен резултат се доказва от хормоналните препарати, между които следва да се откроят следните спрейове.

Оксициклозол. Антибактериално средство, което също съчетава анти-алергични и противовъзпалителни ефекти. Използва се за лечение на псориазис, както и на изгаряния и рани по кожата.

Активните активни компоненти на спрея са окситетрациклин и преднизолон. Преди пръскане върху увредената кожа, аерозолната бутилка трябва да се разклати добре. Нанесете от разстояние най-малко 20 см само върху онези части от кожата, които са били засегнати от псориазис. Нанася се всеки ден, докато основните симптоми на болестта изчезнат.

Лекарството е противопоказано при някои заболявания: зарастващи рани, гъбични лезии на кожата, непоносимост към компонентите. Също така не може да се използва по време на бременност и по време на кърмене.

Polcortolone TC. Лекарството е противовъзпалително и антибактериално. Активните активни съставки на лекарството са тетрациклин хидрохлорид и триамцинолон ацетонид.

Спреят се използва за лечение на псориазис, фоликулит, фурунулоза, уртикария, атопичен дерматит.

Преди да използвате аерозола, трябва да разклатите флакона с лекарството. Напоявайте засегнатата кожа в рамките на три секунди. В този случай продуктът трябва да се държи на разстояние 13-15 см от кожата.

При лечението на възрастни пациенти заявлението се провежда два до три пъти дневно. Децата в ранна възраст (след три години) се препоръчват да се напръскат спрей не по-често от веднъж на ден. Терапията е от пет до десет дни.

Лекарството е противопоказано за туберкулоза на кожата, вирусни и гъбични заболявания, сифилис, тумор, варицела, непоносимост към лекарствените съставки по време на бременност.

Основните странични ефекти от употребата на спрея са: сърбеж, възпаление, дразнене, алергични реакции, акне.

Фармакодинамика

Помислете за фармакодинамиката и фармакокинетиката на спрейове от псориазис, използвайки примера на популярната нехормонална лекарствена кожух на кожата.

Циркониевият пиритион, който е част от неговия състав, се отличава с неговите изразени антибактериални, противогъбични, противовъзпалителни свойства. Има чувствителност към такива гъби: Pityrosporum orbiculare и Pityrosporum ovale. Те причиняват сърбеж и прекомерно пилинг на кожата. Той също така е активен в следните бактерии: Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Proteus spp.

С действието на цирконий пиритион нивото на АТР намалява, поради което клетъчните мембрани се деполяризират. Това причинява смъртта на патогенни микроорганизми и гъбички.

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Фармакокинетика

Ако се прилага външно, пиритоновият цинк се отлага в горния слой на дермата и епидермиса. Абсорбцията е много бавна. Може да се намери в кръвта.

trusted-source[14], [15]

Дозиране и администриране

Преди пръскане върху засегнатата кожа, напръскайте с псориазис, кожата трябва да се измие добре и да се изсуши. Колбата с аерозол няколко пъти се разклаща и след това се прилага върху тялото на пациента. Съхранявайте бутилката изправена на разстояние най-малко 13 см от кожата. Дозата е индивидуална и се предписва от лекар.

Тъй като спрейове се използват най-често по време на ремисия, те могат и трябва да се използват след изчезването на основните симптоми на заболяването.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30]

Употреба Спрейове за псориазис по време на бременност

Не са провеждани проучвания за псориазис при употребата по време на бременност. Поради това е трудно да се каже точно как тези лекарства засягат здравето на бременната жена и плода. Някои спрейове с естествена основа (Spray 999, Beauty Balance) могат да бъдат предписани на бременни жени. Но те трябва да се напръскват много внимателно и под наблюдението на лекуващия лекар.

Противопоказания

По правило, спрейове от псориазис нямат сериозни противопоказания. Всички те не се препоръчват за употреба с непоносимост към основните съставки на лекарствата. Също така някои лекарства (Polcortolone TC, Oxycyclozole) не трябва да се прилагат върху засегнатата кожа или гъбични инфекции. Преди да използвате някакъв препарат, трябва внимателно да прочетете инструкциите.

trusted-source[16], [17], [18], [19]

Странични ефекти Спрейове за псориазис

Много рядко, когато се използват спрейове от псориазис, могат да се появят алергични реакции: сърбеж, обриви, пилинг, дразнене, уртикария. В този случай веднага спрете да използвате лекарството и се консултирайте с лекар.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24]

Свръх доза

В момента няма случаи на свръхдоза на спрейове от псориазис.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35]

Взаимодействия с други лекарства

Нехормоналните спрейове от псориазис могат да се използват заедно с други лекарства от това заболяване.

trusted-source[36], [37], [38], [39], [40]

Условия за съхранение

Препаратите, които се освобождават под формата на аерозол (спрей), трябва да се съхраняват на място, недостъпно за деца. Температурата на въздуха може да бъде 4 до 30 градуса над нулата.

trusted-source[41], [42], [43], [44]

Срок на годност

Срок на годност от четири до пет години. Не използвайте продукта след изтичане на срока на годност.

trusted-source[45], [46]

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Спрейове за псориазис" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.