^

Здраве

Спрейове за бъгове

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Изглежда, че в домашния дом имаше буболечки, а в наши дни дори и през деня те няма да бъдат открити с огън. Въпреки това, паразитите са упорити, затова се чувстват добре не само в къщи с дървени конструкции и стари мебели, но и в тухлени и каменни нови сгради. Съседите - кръвопийци могат да развалят живота дори и в най-удобното жилище, във връзка с което има крайна нужда спешно да се отървем от неприятния квартал. В края на краищата, черупките и ужасните им ухапвания не само причиняват на всеки човек чувство на отвращение, неприятни усещания по кожата и не дават сън, но също така могат да причинят сериозни инфекции.

trusted-source[1], [2]

Показания Спрейове от буболечки

Жителите живеят в други стаи. Когато заразите спални, хотели, къщички за вили и други насекоми, има индикации за използването на спрейове от дървеници.

За решаването на проблема има много механични и химични методи: капани, прахове, течности, пастели, алтернативни средства. Най-лесният начин е да се отървете от вредните съседи, като използвате спрейове от дървеници, защото тези средства са специално създадени за това; те са:

 • удобно за използване;
 • са икономични при употреба;
 • евтин;
 • ефективно;
 • сейф за хора и домашни любимци.

trusted-source[3]

Формуляр за освобождаване

Производителите на домакински химически продукти предлагат достатъчно химикали за борба с бъгове, хлебарки, мравки. Важно е да се избере най-подходящият спрей от дървеници, базирани на състава, степента на токсичност, въздействието върху хората и други живи организми.

Препоръчително е да се разгледа наличието в апартамента на домашни любимци, деца, хора, особено чувствителни към домакински химикали. Ако не е възможно презаселването на наемателите за времето на хигиенизиране, трябва да изберете най-малко токсичния спрей от дървеници.

Име на спрейове от дървеници:

 • Raptor,
 • Рийд,
 • Чиста къща,
 • Командир на битка,
 • дихлорвосът,
 • Karbozol,
 • Perfos-P
 • Прима-U,
 • Бона Форте
 • Medilis-antiKLOP,
 • Смърт на вредители,
 • Агресорът,
 • Варан АнтиКлоп.

Спрей от дървеници "чиста къща"

Спрей от дървеници "Чиста къща" унищожава насекоми поради високата концентрация на верижен метър и тетраметрин, нанесени след пръскане на пода, мебели, други повърхности. Отровните съставки имат невропаразитен ефект, предизвиквайки необратими промени и смърт на насекоми.

При обработката на помещения, заразени с бъгове, е необходимо да се спазват мерките за сигурност, да се освободи територията и след работа внимателно да се проветрят стаите. Спреят трябва да е от 15 до 20 см, за няколко секунди. Аерозолът се счита за безвреден за деца и животни, но въпреки това е необходимо да се избегне проникването на токсин в човешкото тяло.

Една кутия за пръскане "Чиста къща" е достатъчно, за да изчисти малко жилище от дървеници.

trusted-source[4], [5]

Командир на бойни действия

"Combat" се произвежда в две версии: superspray и multi-spree.

"Combat multispray" елиминира различни видове насекоми вредители. Отровните съставки на тетраметрин и перметрин се свързват или чрез храносмилателните органи и парализират активността на организма. Аерозолната опаковка от 400 грама е червена.

И двата спрея от дървеници са доста ефективни, но ако е възможно изборът, тогава е по-добре да приложите Combat Super: то по-точно засяга точно пълзящите кръвопийци.

Борба със супер

"Combat Superspray" от бъгове съдържа вещества cytoenotrin и imiprotrin, които при поглъщане на пълзящи насекоми причиняват парализа и смърт. Химикалът е особено ефективен при унищожаването на дървеници; Можете да го различите от пакета, декориран в златисти цветове.

Предимства на суперспира:

 • наркотикът е лесен за използване от себе си;
 • се отнася до ниско-токсични вещества;
 • не изисква подготовка: просто разклащане на балона;
 • Гъвкавата дюза позволява обработка на процепи и дупки;
 • спрей равномерно, бързо и икономично;
 • няма репелентен мирис;
 • има противогъбични и антибактериални свойства;
 • не оставя петна върху повърхности.

При пръскане на спрея се прилагат задължително респираторни и лигавични мембрани. Балонът се държи на разстояние 20 - 30 см от подовете и предмети, които трябва да бъдат третирани. По време на обработката и вентилацията непознатите не трябва да се държат на закрито.

Бутилка с обем от 500 милилитра е предназначена за площ от 50 до 70 квадратни метра. М.

Граблива птица

Спреят "Raptor" се състои от няколко токсични компонента: тетраметрин, циперметрин, пиперонилбутоксид, които провокират парализа на насекоми и тяхната последваща смърт. Заразените бъгове пробиват отровата на други насекоми.

При пръскането на спрея от бъгове е необходимо стриктно да се спазват правилата за безопасност и процедурата за саниране:

 • носете предпазни очила, респиратор, ръкавици;
 • почистване на помещението с ястия, храна, лични вещи;
 • разклатете кутията и я пазете на разстояние 20 см от мебелите;
 • да обработва всички места в клъстера;
 • за половин час, за да проветри стаята.

Важно е спреят "Raptor" да е безопасен за деца и животни; но за постигането на желания ефект е необходимо екстензивно напръскване, особено с голям брой паразити.

Нападение

"Рейд" - друго лекарство, което унищожава летящите и пълзящи насекоми, включително бъгове, с ниска инфекция. Отровните съставки са особено ефективни срещу мравки, хлебарки и подобни насекоми; Бъговете изчезват за известно време, само при повишена доза на единица третирана площ и с няколко лечения.

Минусите на "Рейд" включват тежки миризми и петна от петрол, останали на третираните места. За да ги премахнете, трябва да приложите разтвор на сапун-сода. Контейнерът от 400 грама е предназначен за обработка на 15-20 квадратни метра. М.

Дохлокс

"Долокс", популярна подготовка от хлебарките, ефективно унищожава и дървеници, бълхи, кърлежи, мравки от различен вид. Активното вещество на отрова за насекоми е фипронил, се използва в земеделието и ветеринарната практика, така че наркотикът се продава не само в битовите химически отдели, но и в vetaptek.

Токсинът засяга храносмилателните органи на дребните насекоми, след контакт с лекувания обект те се заразяват един от друг. След известно време отровата парализира нервната дейност на вредителите и те загиват след един до три дни. Действието трае от един и половина до два месеца.

"Dohloks" се произвежда под формата на спринцовка гел тънък накрайник, през който токсично вещество е удобно прилага за трудно достъпни места, където обикновено ще се скрие тези насекоми.

Положителни качества на Долокс:

 • лекота на използване,
 • Достъпна цена,
 • добро качество,
 • икономичността и продължителността на действията.

Недостатъците са: невъзможност за борба с яйцата на насекомите; следи след лечение; опасност за домашните животни.

trusted-source[6]

Спрей от бъгове за легло

Кървавиците на леглата са особено вредни паразити, които не само отрови живота и облекчават пълния сън през нощта, но също така представляват реална заплаха за здравето. Възможно е да се натоварят насекоми от домовете им с помощта на спрейове от бъгове, които трябва да бъдат третирани на всички места, където се натрупват паразити на апартаменти.

Бедните бъгове не само се установяват близо до човек, но къде е най-лесно да се пие кръвта му, т.е. Да се получи храна. През деня насекоми се крият в пукнатините на пода, легла, шкафове, шкафове, други мебели, които стоят зад рамки и огледала за картини, под радиатори, килими и други мебели, от нощта удобно пълзят в търсене на храна.

Всички тези точки трябва да бъдат намерени и пръскат да унищожат колкото е възможно повече от населението на насекоми и техните ларви, с висока устойчивост срещу отрови. В тази връзка лечението на спалните помещения остава в центъра на цялата област, за да бъдат третирани срещу буболечки. В допълнение към прилагане на спрей на дървеници, човек трябва да знае, че ефективно отстранява от кръвосмучещи на пране, завеси вероятно и други тъкани в пране в топла вода (50 градуса) или охладено (при минус 22), тъй като те не могат да издържат на такива температури. Ако има много пистолети, са необходими две или три обработки за пълно унищожаване, с кратка почивка.

Често за тези нужди се използва инсектицид, използван по време , Dichlophos. Трябва да се отбележи, че модерна подобрена версия на инсектицида се произвежда под добре известна марка. Сравнително евтин спрей от буболечки ще бъде по пътя на временно настаняване, за да се предпазите, например, за почивка или бизнес пътуване.

Дихлорвос има остър мирис и е токсичен за хората, така че при извършване на дезинфекция да работи самостоятелно, трябва стриктно да спазвате мерките за сигурност, правилата за работа и почистването на помещенията. В същото време химичното вещество не действа дълго върху паразитите и след известно време става пристрастяващо и не ги отрови, което може да доведе до повторна инфекция с дървеници.

Фармакодинамика

Фармакодинамиката на повечето компоненти, съдържащи се в инсектицидните пестициди, се състои в нервно-паралитичния ефект върху организма на малки насекоми.

trusted-source[7], [8]

Фармакокинетика

Биотрансформацията на активните вещества на спрейове от бъгове се осъществява чрез хидролиза на етер. Образуват неактивни метаболити, ниско токсични за хората.

trusted-source[9]

Дозиране и администриране

Използването на спрейове от бъгове на първо място осигурява защитни мерки за лицето, извършващо обработката на територията. Ако работата се извършва от професионални екипи, те ще се погрижат за това сами. Когато самостоятелно обработвате стаята, от която се нуждаете:

 • да се създадат места за задръстване на паразитите;
 • натрупване на респиратор, очила, гумени ръкавици;
 • облечете колкото е възможно затворени дрехи, обувки;
 • да освободят територията от домашни любимци и деца;
 • премахване на леглото, завесите, нещата от шкафовете;
 • затворете прозорците и вратите;
 • извършва дезинсекция в съответствие с инструкциите;
 • да издържат времето, необходимо за действието на химичното вещество;
 • вентилирайте помещенията с течение;
 • добре измийте помещението и мебелите.

Трябва да се отбележи, че ако малки насекоми са се появили в едно жилище, те със сигурност съществуват в съседни апартаменти, тъй като те лесно се движат през тръби, вентилационни шахти и други комуникации. За да се отървем радикално от паразити, е необходимо саниране на цели блокове за свързване на апартаменти. За да се отървете напълно от инвазията на насекоми, понякога е необходимо да се обработва корпуса няколко пъти с различни инсектициди.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19]

Употреба Спрейове от буболечки по време на бременност

Малко вероятно е жената да иска лично да участва в употребата на спрейове от дървеници, по време на бременност. Въпреки това, ако в къщата се намират бъгове, здравето на бременна жена е незабавно застрашена. В края на краищата, тези насекоми причиняват неприятни чувства, травматизиращи впечатляващата психика на жената, а ухапването им може да предизвика дискомфорт, алергия и дори сериозно инфекциозно заболяване.

Вредителите в този случай трябва спешно да бъдат унищожени по какъвто и да е начин, например чрез пръскане на спрей от дървеници. Бременната жена трябва да прекарва това време на свеж въздух или на друго удобно място.

Противопоказания

Противопоказания за употребата на спрейове от дървеници - наличието в апартамента на малки деца и болни хора, които не могат да бъдат прехвърлени на друго място, и домашни любимци, които са особено чувствителни към спрейове от дървеници. Дезинсекцията трябва да се извършва в най-чистите помещения за обзавеждане.

trusted-source[10], [11], [12]

Странични ефекти Спрейове от буболечки

Съвременните инсектициди съчетават висока токсичност за вредители и минимални - за хората. Дори когато се поглъщат, токсините бързо се елиминират чрез отделителната система. Въпреки спрейове грешки остават дълго във въздуха и може да доведе до отравяне, така че, когато се използват предпазни мерки да осигури защита срещу проникване на отровни вещества в храносмилателните органи и лигавиците.

Но малките домашни любимци са по-нежни и могат да страдат значително от инсектициди, затова те трябва да бъдат извадени от къщата при дезинфекция. Когато отравянето развива агресия в тях, са възможни крампи и дори смърт.

При контакт с аерозоли с кожа или лигавици, тези зони трябва да се изплакнат незабавно с вода. Нежеланите реакции на контакт с очите се проявяват чрез конюнктивит: окото става червено, сълзи, боли и сърбежи.

Когато пестицидът навлезе в интериора, се изисква квалифицирано медицинско обслужване.

trusted-source[13], [14]

Свръх доза

Пестицидите са много опасни за хората, особено в големи дози. Когато вдишания спрей от бъгове може да дойде отравяне и когато се погълне в храносмилателната система - смъртоносна заплаха. Бавното отравяне се развива дори когато токсичните компоненти се абсорбират през кожата.

Симптоми на свръхдоза на спрейове от буболечки:

 • често повръщане,
 • течен изпражнения,
 • повишено изпотяване,
 • конвулсии,
 • задух,
 • намалена зрителна острота.

Без квалифицирана грижа състоянието на отрова се влошава рязко и смъртен изход е възможен за два дни.

Помощта за жертвата е да осигури достъп до чист въздух и незабавно да го достави в болницата.

Взаимодействия с други лекарства

Взаимодействията с други лекарства в достъпни източници не са описани.

trusted-source[20], [21], [22], [23]

Условия за съхранение

Условия за съхраняване на спрейове от бъгове:

 • да се пази от храна, лекарства, храна;
 • на сухо място, защитено от пряка слънчева светлина;
 • на място, недостъпно за деца и животни.

trusted-source[24]

Срок на годност

Срокът на годност на спрейове от бъгове е от 3 до 4 години.

Спрей от дървеници е най-удобният начин да се отървете от инвазията на домашните паразити. Има достатъчно предложения за пазара на инсектициди, всеки наркотик има предимства и недостатъци. Когато избирате, трябва да се претеглят всички условия и при работа - следвайте инструкциите за употреба и безопасност.

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Спрейове за бъгове" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.