^

Здраве

A
A
A

Синдром на жертвите

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Вродената тенденция на човек да се счита за жертва на отрицателни обстоятелства и действия на други хора и да действа по съответния начин - дори при липса на реални обстоятелства или очевидна вина за хората - обикновено се определя като синдром на жертвата.

Това е един от разновидностите на личностните разстройства и със значителна степен на поведенчески проявление може да бъде дори форма на отклонение от приетата норма.

Синдромът на жертвата (или психика на жертвата) психолози приписват на социално неутрален тип саморазрушително поведение, при което собственикът на комплекса се нуждае от външна причина за неговите неуспехи.

Причини синдром на жертва

Общоприето е, че никой не се ражда с такова нарушение: Предизвиква синдром на жертвата и да се потърси произхода на неговото развитие в детството и юношеството, особено формиране и социализация - под влиянието на членовете на семейството и различни случаи и среди. Видове на заболяването зависи от характеристиките на dispositional (лични) характеристики на лицето, степента на развитие на неговото съзнание, обичайните когнитивни (познавателни) процеси, които се проявяват в поведението и признание - индивидуално подсъзнание-интуитивен обяснение на причините за поведението на другите.

В опит да обясним истинските мотиви за поведението и действията на другите, е трудно да останем безпристрастни (особено по време на емоционална възбуда или стрес), което често води до погрешни изводи. Според психолозите представителствата на човек със синдрома на жертвата, определен от негативния опит, са изкривени от неговите потребности (т.е. Те са дълбоко скрити егоистичен мотив) и някои когнитивни предразсъдъци. Например, типична грешка при приписване: ако човек бъде повишен, това е признание за способностите и компетентността му; когато увеличението не се е случило, това е така, защото ръководството не го харесва ...

Или тук е пример: детето постоянно се упреква за най-малката грешка и прави коментари по всяко време, но когато има основание да се похвали, възрастните мълчат. В резултат на това детето не се чувства виновно за действията, които извършва, но възприема забележките като изключение от неговата личност, което намалява самочувствието му. Поради това рисковите фактори за развитието на синдрома на жертвата са грешни методи за отглеждане на деца в семейството, липса на доверие и подкрепа, липса на внимание и чувство за сигурност.

Изследователите предполагат, че ясно изразената пристрастност към приписването е тясно свързана с факта, че хората искат да защитят самочувствието си и да избегнат усещане за уязвимост. Но когато резултатите съответстват на очакванията на хората, те ги обясняват с лични постижения, а ако не съответстват, външни (неконтролируеми) фактори са изложени като причина. И това не е нищо повече от подсъзнателна нужда да се избегнат задълженията и отговорностите, т.е. Да откажете да контролирате нищо в живота си и да предприемате активни стъпки.

От гледна точка на психологията, причините се крият в синдром на личността незрялост на жертвата (инфантилен), формирането на неадекватна оценка на причинно-следствената връзка на поведение и действия, което води до изкривени емоционални реакции и самочувствие, с безусловното желание да се чувствате добре отношение от страна на другите.

Така синдромът на жертвата в психологията е проява на емоционална нестабилност или повишена нагласа да изпита отрицателни емоции с обща невротичност и различни психотични прояви.

В допълнение, тенденцията на лицето, за да обвиняваме другите и да се представи като жертва на обстоятелствата и зле да направите Синдром на жертвата в отношенията с близки манипулация инструмент, който е един вид морална компенсация за постоянно "страдание". За да илюстрираме този случай, можем да цитираме поведението на "жертвите", които често обвиняват децата, че подценяват усилията си и се опитват да "дават на децата най-доброто".

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Симптоми синдром на жертва

Синдромът включва наличието на комплекс от признаци и симптоми на жертвите може да се прояви в доста широк диапазон от синдром характеристики на поведение, начини на мислене, както и естеството на отчети ( "Защо аз?", "Аз не заслужават това", "всички несправедлив към мен", " никой не ме цени "и т.н.). В същото време първите признаци (често фините за външни лица) могат да се появят дори при деца и юноши.

Изричните проявления на това състояние в съвременната психология включват:

 • обвинението на другите в собствените им провали и неуспехи;
 • замайване с отрицателни и приписване на несъществуващи отрицателни намерения на други хора (по аналогия с параноя);
 • егоцентричност (човек не може или не желае да види ситуацията от гледна точка на други хора);
 • патологичното убеждение, че другите хора са по-щастливи и щастливи;
 • признаване от други;
 • Чести оплаквания (на всеки, който е готов да слуша) на всичко, на първо място, на липсата на признание;
 • желанието да се създаде самосъжаление и удоволствие от самосъжаление или от други (а също и от истории за недостатъци или провали на един от познатите);
 • нежелание да поеме отговорност за собствените си действия и да предприеме мерки за подобряване на ситуацията (оттук и страхът от вземане на решения, изразяване на собствените си мнения и чувства);
 • преувеличаване на стойността или вероятността от евентуални негативни последици;
 • неотказване (свързано със страха от несъгласие с действията или думите);
 • упоритост и категорично отхвърляне на всяка помощ;
 • Самообладание с едновременно търсене на любов и уважение.

По принцип, и такива хора могат да кажат: за тях, чаша, която е наполовина пълна, ще се счита за полу празна.

Негативните последствия и усложнения в синдрома на жертвата могат да бъдат физически, психологически или поведенчески. За да кандидатствате психологическо чувство на уязвимост, тревожност и безпомощност, както и промяната в перспектива води до появата на фобии, неконтролируеми пристъпи на паника, генерализирано тревожно разстройство, или състояние на хронична депресия (до появата на мисли за самоубийство).

И депресията засяга много области на живота на човека, включително междуличностните отношения и физическото здраве. В допълнение към потиснато настроение, проявява физически усложнения (психосоматични симптоми): промени в апетита и наддаване на тегло, проблеми със съня, главоболие, болки в корема, по-чести настинки (поради стрес променя биохимична метаболизма). Сред поведенческите усложнения има безпричинна раздразнителност, истерия, липса на интерес към повечето дейности и намаляване на концентрацията.

Синдром на жертва на насилие

Съществуват такива основни видове синдром като синдрома на жертва на сексуално насилие, синдрома на жертвата на домашно насилие при жените, синдрома на жертвата при дете.

Жертви на сексуално насилие синдром - по степента на травматично въздействие върху физическото, поведенчески и психологическото ниво - Западните психотерапевти в сравнение с ПТСР бойци по време на войната. Важно е да се отбележи, че жертви на синдрома на сексуално насилие не е психично разстройство, и естествената реакция е психически здрав човек. Въпреки, че много често се развива склонност към самообвинение и самобичуване, безпомощност и тревожност, която провежда до значителни трудности при създаване и поддържане на интимни отношения (включително страх от пол, сексуална дисфункция, агресия срещу противоположния пол и т.н.), както и за различни форми на саморазрушително поведение и опити за самоубийство.

Също така, синдромът на жертва на насилие като умствено променено състояние се отбелязва при жени, които са подложени на домашно физическо насилие от съпруга си. Според експерти този синдром е психично разстройство, което е опасно, на първо място, което води до психологическа парализа. Жертвите на семейно насилие се чувстват толкова безпомощни и толкова депресирани, че не виждат възможността да се измъкнат от злоупотреба (страдат от ирационален страх).

Много жени с ясен синдром на жертвата на насилие продължават да се надяват, че нарушителят ще спре да ги наранява и ще остане в семейството. Освен това, ако нарушителят се опитва да направи промени и се извинява. Извиненията (и други видове "компенсация за щети") се приемат и започва друг цикъл на насилие. Какво води до това? На факта, че жертвата на насилие в крайна сметка започва да се смята за виновна.

Синдром жертва в едно дете включва синдром на малтретиране на деца жертви в резултат на негативни преживявания с техните връстници, например, в училище (изразена в ниско постижение, затруднена концентрация, депресия, тревожност, изолация). Както и синдром на физическо насилие в детството (физическо наказание от родителите), което води до заекване, истерия и агресивно поведение, включително и в зряла възраст - по отношение на собствените си деца.

Синдром на жертвата на Нарцис

Когато човек страда от сериозно нарцистично личностно разстройство, това може да създаде реални проблеми за неговите близки и да формира така наречения синдром на жертвите на нарцис.

Според статистиката до 75% от хората с нарцистични отклонения са мъже. Поради това най-често жертвите на нарцис от синдрома са опитни съучастни жени, които се опитват да изградят лична връзка с човек, който надценява собственото си чувство за важност и изисква не само внимание, но и възхищение и поклонение. Въпреки че жертвите могат да бъдат служители, деца или приятели на нарциси.

Повечето жертви нямат представа как се намират в това положение, защото в ранните етапи на връзката мъжкият нарцис може да бъде въплъщение на добродетелта. Но, за да запазят илюзиите си и да защитят възприеманото превъзходство, нарцистичните личности емоционално тормозят своите нищо неподозиращи жертви. И въпросът се усложнява от факта, че хипертрофизираният нарцисизъм рядко се открива като медицинска диагноза и често остава незабелязан у дома и на работното място. Въпреки че в семейството такива хора се държат деспотично, оскърбяват домашните хора и ги принуждават да живеят според установените от тях правила.

Синдромът на жертвата на нарцис може да се прояви като цял набор от симптоми, свързани с физическо, психическо, емоционално или духовно насилие. По този начин жертвите на хора с нарцистично разстройство се характеризират с самонавика, чувство на срам и унижение; те са се научили да поемат отговорност за поведението на нарцистичния партньор, защото се обвиняват само за всичко.

Те остават при човека, мислейки, че могат да променят поведението си. Освен това синдромът на жертвата на нарцис се проявява във факта, че дори при избор, се развива фалшива представа за благородството на страданието. И много от тях могат да развият синдрома в Стокхолм, когато има желание да подкрепи и защити нарушителя въпреки всички негативни преживявания.

Може да се появят симптоми синдром такъв нарцис жертва като чувство на депресия и объркване, чувство на срам и унижение, екстремни чувство на тревожност, пристъпи на паника и фобии, ниско самочувствие, безсъние, хранителни разстройства, както и усещането, че те са полудявам. В този случай, тези хора може да изглежда "откъснат" от емоциите си, тялото или непосредствената околна среда (в областта на психологията, това състояние се нарича дереализация).

Очевидните последствия и усложнения на синдрома на нарцис жертва: жертвите не осъзнават потенциала си или в личния живот или в професионалната сфера, защото те винаги трябва да стои в сянката на нарцистичен индивид, без да знае защо. И нарцисът ще използва всякаква форма на насилие - без чувство на вина, състрадание и разкаяние - така че неговите потребности да се "служат".

Лечение синдром на жертва

Имайки предвид причините за синдрома на жертвата, трябва да се свържете с терапевт. След задълбочен конфиденциален разговор със специалист се идентифицира основната психоемоционална причина (това е формата на диагнозата на синдрома на жертвата). Разказвайки историята си, човек помага да започне вътрешно изцеление.

Така че първата стъпка към премахването на синдрома на жертвата е да се признае съществуването на проблема. И тъй като синдромът не е вроден, експертите казват, че да се освободим от това е възможно (въпреки че няма лекарства за този синдром).

Психолозите препоръчват да започнете с променящите се нагласи към себе си и другите, а също и да развиете навика да не се занимавате с самозаблуда. Трябва да имате смелостта да живеете различно: да се научите да отговаряте за вашите решения, действия и емоции; да не търсиш виновния; При оценяването на поведението на другите се ръководят от логика, а не от моментни емоции.

Много е важно да се научите не само да уважавате, но и да обичате себе си, и всеки го заслужава. Тогава ще има сили, които да кажат "не" на всичко, което не ви е удобно, и да направите това, което дава положителен, духовен комфорт и радост.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.