^

Здраве

A
A
A

Синдром на Корсаков

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Синдромът на Корсаков, известен също в медицината като психоза на Корсаков, се смята за вид амнестичен синдром. Той се развива поради недостиг на витамин В1. Името му е получено в чест на психиатър от Русия С. Корсаков.

trusted-source[1], [2], [3]

Причини Синдром на Корсаков

Причината за развитието на този синдром е недостатъчно количество витамин В1 в организма. Най-често се случва в тези хора, които злоупотребяват с алкохола в продължение на много години. В допълнение, синдромът на Корсаков може да бъде открит и при пациенти с хипоксия или тежка мозъчна травма поради недохранване. В редки случаи заболяването се проявява след хирургическа операция по времената на главата за лечение на епилепсия.

trusted-source[4], [5], [6]

Рискови фактори

Рискът от развитие на това заболяване се увеличава значително, ако има някои рискови фактори. Като правило те са свързани с хранителните навици и състоянието на неговото здраве:

 1. Диализа.
 2. Отложена химиотерапия.
 3. Възрастна възраст.
 4. Екстремни диети.
 5. Генетично предразположение.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12]

Патогенеза

Този синдром се причинява от дефицит на витамин В1 в човешкото тяло. Този витамин е кофактор на няколко други ензима, по-специално пируват дехидрогеназа, трансектолаза, алфа-кетоглутарат дехидрогеназа. Когато тялото няма витамин В1, това води до силно намаляване на използването на глюкоза от неврони и увреждане на митохондриите.

Намалена активност на алфа-кетоглутарата дехидрогеназа, както и съществен недостатък на енергия води до натрупване на глутамат в човешкото тяло, а това от своя страна води до невротоксичните ефекти.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Симптоми Синдром на Корсаков

Има шест симптома, които са основни за синдрома на Корсаков:

 1. Амнезия, която има фиксиращ характер, т.е. Човек не може да си спомня онези събития, настъпили в близкото минало или днес. Но спомените за детството и младостта остават много добри. Паметта на пациента напълно запазва всички събития, възникнали преди началото на синдрома.
 2. Дезориентация въз основа на амнезия. Той засяга пространството, времето, както и уменията, които са били получени от човека през целия му живот. Такива хора често не могат да живеят без грижите и грижите за другите.
 3. "Въображаеми спомени" или разстройство - когато пространствата се появяват в паметта, пациентът се опитва да ги запълни с изобретателни събития. Когато спомените се различават от реалността, можете да говорите за развитието на психоза.
 4. Криптомнезията е състояние, в което на мястото на паметта се появяват събития от филми или книги, които заместват настоящите събития.
 5. Съвременните събития в паметта на пациента се заменят със събития от миналото му.
 6. Човек не може да проведе разумен разговор.

Синдромът Wernicke-Korsakov

Синдромът на Wernicke-Korsakov е един от видовете алкохолна психоза, която може да бъде хронична или може да се прояви чрез остра алкохолна интоксикация.

При този синдром пациентът развива веднага две състояния: остра енцефалопатия Wernicke и хроничен синдром на Korsakov. Психиатрите ги обединяват в една болест, тъй като те много рядко се откриват отделно за алкохолизма.

Основните три симптома на синдрома на Wernicke-Korsakov са следните:

 1. Парализа на мускулите на окото - офталмоплегия.
 2. Човекът не контролира неговите движения - атаксия.
 3. Съзнанието на пациента е объркано.

Често хората с синдром на Wernicke-Korsakov са силно инхибирани, не могат да направят дори най-простите заключения или да мислят логично. Често си спомнят всички подробности от миналото си, но не могат да си спомнят какво им се е случило преди минута. Ако пациентът се опитва да гледа директно, тогава главата му започва да се върти, появява се гадене.

trusted-source[20], [21]

Усложнения и последствия

Трябва да се разбере, че в някои случаи увреждането на мозъка е необратимо. Дори при навременна и коректна терапия пациентите със синдром на Корсаков винаги ще останат с фиксираща загуба на памет и усложнения на мисленето. Около 30-40% от всички пациенти остават инвалидизирани.

trusted-source[22], [23]

Диагностика Синдром на Корсаков

За правилната диагноза е необходимо да се извърши диагностика и диференциация. Основата на диагнозата е изследването на анамнезата (тумори, алкохолизъм), задълбочено изследване на клиничните симптоми.

Ако пациентът има поне една индикация, показваща недостиг на витамин В1, диагнозата трябва да се направи без съмнение. За правилна диагноза се използват общи кръвни тестове и чернодробни функционални тестове. Също така, лекарят провежда преглед на пациента, изследва паметта си (провежда тестове за запомняне на думи, произволно и механично запаметяване).

trusted-source[24], [25], [26]

Анализи

Провеждат се следните лабораторни тестове:

 1. Тест за определяне на количеството албумин в кръвния серум - ако нивото му е твърде ниско, то говори за недохранване, нарушения на черния дроб и бъбреците.
 2. Анализът за определяне на нивото на витамин В1 се провежда заедно с общ кръвен тест.
 3. Тест за активността на ензима трансектолаза в червените кръвни клетки (еритроцити). Ако активността е намалена, тогава има недостиг на витамин В1 в организма.

trusted-source[27], [28]

Инструментална диагностика

В някои случаи специалистите използват инструментални методи за диагностициране на синдрома на Корсаков:

 1. ЕКГ (електрокардиография) - с него можете да видите колко се е променила картината на пациента след приемане на витамин В1.
 2. CT (компютърна томография) - с негова помощ има нарушения в церебралната кора, които често се срещат в синдрома на Вернике-Корсаков.
 3. Магнитен резонанс (магнитен резонанс) - показва атипично за синдрома на Корсаков исхемични и хеморагични увреждания.

Диференциална диагноза

Трябва да се разбере, че този синдром може да възникне не само на фона на алкохолната зависимост. Поради това е много важно да се разграничат от подобни синдроми: делириум, деменция и амнестични синдроми, които не са свързани с приемането на алкохолни напитки.

Към кого да се свържете?

Лечение Синдром на Корсаков

Лечението се извършва трайно, тъй като по време на терапията е необходимо не само да се използват лекарствени препарати, но и да се помогне на психолога. Ако лечението е ефективно, първите положителни резултати могат да се видят не по-рано от две години от началото на лечението. Възстановяването на пациента винаги е много дълъг процес.

В някои случаи, по време на лечението, на пациентите се предлага и комплексно обучение по предмета. Това е метод за рехабилитация и се нарича "изчезващ намек". Използването на лекарства за паметта е неефективно. По време и след терапията алкохолните напитки са абсолютно забранени.

Медицина

Парентерално приложение на глюкоза. Глюкозният разтвор е агент за детоксикация и рехидратизация на основата на декстрозен монохидрат.

Глюкозата участва в метаболитните процеси в човешкото тяло, помага за укрепване на възстановяването и окислителните процеси, подобрява черния дроб и сърцето. Разтворът се инжектира във вената със скорост не повече от 7,5 ml на минута. Стандартната доза за възрастни пациенти е до 3000 ml на ден.

При пациенти с намалена глюкозна толерантност, декомпенсиран захарен диабет, хипергликемия, хиперлактацидемия и хиперосмоларна кома, е забранено прилагането на лекарството. В някои случаи може да се развие негативни последици: тромбофлебит, хиперволемия, хипергликемия, синини, температура, инфекция, полиурия, алергии.

Витамини

За лечение на синдрома на Корсаков е необходимо да се приложи витамин В1 (тиамин) интравенозно. За да се постигне положителен ефект от подобна терапия, трябва да се извърши в рамките на 3-12 месеца (в зависимост от нивото на тежестта). В този случай само 20% от случаите на загуба на памет и увредени функции в мозъка са обратими.

По правило комбинирано инжектиране на B / M и B / V инжекции с витамин В1 се прилага 3 пъти дневно в продължение на 2-3 дни. Ако пациентът адекватно реагира на терапията, инжекциите продължават. За да се постигне клинично значим ефект, понякога се използва лечение с 1 грам тиамин.

За дългосрочна поддържаща терапия се използва орален прием на витамини от група В, по-специално В1. Всички тези дейности задължително трябва да бъдат съчетани с правилното хранене.

Тиамин. Предлага се под формата на разтвор за инжекции и капсули. Дневната необходима доза витамин В: за възрастни мъже - до 2,1 mg, за възрастни - до 1,4 mg, за възрастни жени - до 1,5 mg, за деца - до 1,5 mg.

Парентералното приложение на тиамин обикновено започва с малка доза. Ако се установи, че пациентът има добра толерантност към лекарството, дозата постепенно се увеличава. Дозата се предписва от лекуващия лекар, но обикновено е следната: с инжекции до 50 mg всеки ден веднъж на всеки 24 часа. При вземане на таблетката: до 10 mg от един до пет пъти за 24 часа. Продължителност на допускането - до четиридесет дни.

Пациентите с тиаминова непоносимост нямат право да приемат лекарството. Понякога могат да се появят такива симптоми: уртикария, обрив, сърбеж, алергии, тахикардия, анафилактичен шок.

Предотвратяване

Най-добрият начин за предотвратяване на този синдром е постоянният контрол върху съдържанието на витамин В1 и тиамин в кръвния серум. Също така е важно да не се злоупотребява с алкохолни напитки, да води здравословен начин на живот, да се храни правилно.

trusted-source[29], [30], [31], [32]

Прогноза

Прогнозата на това заболяване зависи до голяма степен от степента на прогресията му. Колкото по-бързо започва лечението, толкова по-добра ще бъде прогнозата. Синдромът на Корсаков без подходяща терапия често завършва с фатален изход. Като правило, смъртта идва поради инфекциозни белодробни заболявания, септицемия, необратими органични увреждания на мозъка.

Ако пациентът започне своевременно лечение, подобренията се появяват в следните области:

 1. Визията се възстановява в рамките на няколко часа или няколко дни.
 2. Координацията на движенията се подобрява след няколко седмици
 3. Съзнанието се връща на пациента в продължение на няколко седмици.

За да възстановите умствените функции и паметта на пациента, трябва напълно да се откажете от употребата на алкохолни напитки. Много е важно да се яде по балансиран начин, което ще помогне да се контролира нивото на нормалните нива на тиамин в бъдеще. Много е важно да въвеждате във вашата ежедневна диета продукти като: грах, ориз, постно свинско месо, пълнозърнест хляб, мляко, портокали.

Ако лечението започна твърде късно, прогнозата е неблагоприятна. В 25-40% от случаите, пациентите със синдром на Корсаков стават инвалидизирани с поведенчески проблеми и умствено изоставане. Болестта е по-тежка, ако е придружена от други съпътстващи заболявания на мозъка.

trusted-source[33], [34], [35]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.