^

Здраве

Диетолог

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Диетологът не е най-разпространената професия в медицинската област. И не във всяка дистриктна клиника ще намерите лекар-диетолог. Независимо от това, този лекар може да помогне не само да лекува много заболявания, но и да предвиди и предотврати тяхното развитие предварително. Ето защо професията на диетолог е толкова необходима и важна.

trusted-source[1], [2]

Кой е диетолог?

Дори древните казаха: ние сме това, което ядем. Тази поговорка е съвсем подходяща, ако обсъждаме професията на диетолог. Така че кой е диетолог и какво прави той? Името "диетолог" идва от думата "диета". Думата "диета" означава - правилата за хранене и подходящия избор на храни, тяхната подготовка, честотата и количеството на консумацията на храна.

Така че, диетологът е лекар, който знае как да яде правилно. Освен това той може да избере правилната диета за пациент с определена болест. Диетологът ще ви каже как да ядете, за да не влошавате състоянието на тялото в случай на заболяване, а напротив, да облекчите състоянието му и да насърчите бързото му възстановяване.

Но това не са всички възможности за диететика и лекар на диетолог. Както е известно, много заболявания са резултат от неправилен начин на живот. Един от ключовите елементи на неправилния или вредни начини на живот е недохранването. Това, което ядем, може лесно да развие редица остри и хронични заболявания в организма. Неправилната диета може да доведе до затлъстяване.

Затлъстяването сериозно засяга тялото като цяло и много от неговите системи, например сърдечно-съдовата система. Затлъстяването може да доведе до образуването на мастни плаки в съдовете, до сърдечен удар и много други проблеми.

Ето защо специалист по хранене не е само лекуващият лекар, но и лекар, чийто съвет ще ви помогне да избегнете лечението. Неговите съвети ще помогнат да се предотврати развитието на много болести чрез правилното хранене.

Кога трябва да отида при диетолог?

На първо място, диетологът няма да се прилага, когато здравословните проблеми вече са започнали. Ако сте млади и здрави, е време да научите правилата за здравословно хранене и да спестите един безценен подарък - вашето здраве и красота. Диетолог ще ви помогне в това.

Освен това той може да оцени теглото и склонността ви да развие определени заболявания и да помогне за развитието на здравословна и здравословна диета. Такава диета може да предотврати развитието на болести и да ви поддържа здрави в продължение на много години.

За диетолог хората трябва да се лекуват както с прекомерно, така и с недостатъчно тегло. Правилното хранене, в съчетание с адекватна физическа активност, ще помогне да спечелите или да отслабнете и да изживеете здравословен и пълноценен живот.

Ако имате аномалии на храносмилателния тракт или на сърдечно-съдовата система, трябва също да се консултирате с диетолог. Диетологът ще ви помогне, ако имате проблеми с кожата, ноктите и косата. Възможно е тези козметични проблеми да са причинени от "изкривявания" в храната и липсата на определени витамини и микроелементи. Това е диетологът, който ще помогне да се направи правилната диета и да се възстанови бившата красота.

Какви тестове трябва да преминете на диетолог?

Всеки лекар може да ви помоли да направите общ кръвен тест. Този прост анализ ще покаже общото състояние на тялото. Освен това е по-добре да се направи биохимичен кръвен тест, да се провери нивото на кръвната захар и да се проведе общ тест за урината.

Има друг анализ, който често се предписва от диетолозите. Този анализ е съкратен като TTG. Той определя нивото на хормона на щитовидната жлеза. В края на краищата нарушенията в щитовидната жлеза могат да доведат до повишено тегло и затлъстяване.

Без тези тестове лекар диетолог ще затрудни изключването на някои възможни хронични заболявания или причините за конкретен феномен. Това са тестовете и резултатите от тях, които ще помогнат на лекаря да направи правилната превантивна или лечебна диета.

Какви диагностични методи използва диетологът?

Един от основните методи за диагностика, които често прибягват до диетолози - това е анализ. Лекарят може да предпише препращане за различни тестове за кръв и урина. Те ще помогнат на лекаря да формира правилна представа за състоянието на вашето тяло.

В допълнение, диетологът може да ви насочи към ултразвуково изследване на коремните органи. В края на краищата често хората, които имат стомашно-чревни заболявания, се насочват към диетолог. Ултразвукът може да помогне да се определи какви нарушения са настъпили в организма и какъв вид диета може да се справи с такова състояние.

Какво прави диетологът?

Диетологът се занимава с правилния избор на храна, както за здрави, така и за болни хора. За здрав човек диетологът ще помогне да се направи правилната диета, която ще достави на организма му необходимото количество хранителни вещества, витамини, минерали и микроелементи.

В същото време диетолог ще ви помогне да изберете правилния прием на калории. Днес хората ядат много "празни" храни. Тази храна е много богата на въглехидрати, мазнини и протеини, т.е. Е много калорична. Въпреки това, такива храни могат да бъдат бедни при витамини и други полезни вещества.

С такова хранене възрастните и дори децата лесно получават наднорменото тегло, но тялото им гладува и им липсват жизненоважни вещества. Такава "гладна стачка" възпрепятства растежа на костите, хрущялите, мускулната тъкан, нервните клетки и други важни части и системи на тялото.

С липсата на витамини и микроелементи в диетата тялото не е в състояние да произведе някои от най-важните хормони. Например, с йоден дефицит, щитовидната жлеза не може да произвежда хормона си.

Затова задачата на диетолог е да създаде балансирана диета, в която няма да има само "празни" калории, а всички вещества, необходими за здравословен живот. Такава диета се нарича здрава. В някои райони, във водата или храната се наблюдава подчертан дефицит на някои вещества, например йод или селен. Тогава специалистът по хранене поставя специален акцент в диетата за попълване на тези вещества или определя тяхното приемане в медицински препарати. Такава диета се нарича превантивна. В края на краищата, запълването на дефицита е отлична превенция на развитието на различни заболявания.

Ако човек се лекува със заболяване от диетолог, задачата на диетолог е да се направи терапевтична диета. Такава диета включва не само полезни храни, но елиминира вредните храни или начините за тяхното приготвяне.

Терапевтичната диета може да помогне на болния да възстанови правилния процес на метаболизъм в организма. Освен това има много храни, които имат лечебен ефект за определена болест. Правилното им използване в храната може да допринесе за най-бързо възстановяване на тялото и възстановяване.

Какви заболявания се лекуват от диетолог?

Компетенцията на диетолог включва доста различни заболявания, които могат да бъдат лекувани с диета. Отново, призивът към диетолог може да помогне да се предотврати развитието на различни заболявания: от настинки и заболявания на стомашно-чревния тракт, до рак.

Какви пациенти могат да бъдат полезни и дори да се нуждаят от посещение на диетолог? Първо, те са хора със стомашно-чревни заболявания. Което е съвсем логично, защото, преди всичко, всяка храна се влива в стомашно-чревния тракт, така че се смила, поглъща се в кръвта и след това се разпространява по цялото тяло.

Следователно, недохранването е основната причина за стомашно-чревни заболявания. И правилното хранене може само по себе си да служи като лек за различни гастрити, колити, холецистити и т.н.

В същото време, диетологът може да изключи от диетата различни храни, например мазнини или пикантни храни. Освен това той може да ви посъветва най-добрите начини за готвене. Може да изключи от храната пържени храни или пресни плодове и зеленчуци, като ги замени с варена и печена храна или продукти, приготвени на пара.

Друга област на дейност на диетолог е лечението на сърдечно-съдови заболявания. Недохранването може да причини аномалии в функционирането на сърцето или запушване на кръвоносните съдове. Корекцията на диетата ще помогне да се подобри сърдечната функция и да се избегне тромбоза и други подобни заболявания.

Загубата на тегло или затлъстяването е друга болест, която попада в компетенцията на диетолог. Зареждането или правилната физическа активност не могат да доведат до желаните резултати, освен ако не са допълнени с правилното хранене. Хранителните специалисти изучават как се проявяват метаболитните процеси в човешкото тяло. Това знание може да помогне за повишаване на ефективността на метаболизма и да ускори намаляването на наднорменото тегло.

Лекарят-диетолог може да даде консултации и при такава болест, като анорексия. За съжаление, тя става "по-популярна" сред тийнейджърките и младите жени. Необходимо е само да изберете висококалорична диета, която да помогне на пациентите да наддават на тегло и да възстановяват здравето си.

Друга област на дейност на диетолог е вирусните или инфекциозни заболявания. Разбира се, самата диета не може да ви излекува от грип или студ. Но тя може да помогне на тялото да се бори с вируса или инфекцията. В края на краищата не е тайна за никого, че някои хранителни продукти са особено богати на витамини и минерали, които укрепват човешкия имунитет. Силният имунитет е в състояние бързо и ефективно да се справи с повечето инфекции и вируси.

В допълнение консултацията с диетолог е просто необходима за профилактика или лечение на рак. Много храни са богати на вещества, които неутрализират карциногените и предотвратяват разпространението на раковите клетки.

Здравословната храна може да укрепи тялото по време на преминаването на химиотерапията и да допринесе за нейното ранно възстановяване.

Съвети на диетолог

Съветът на диетолога може да бъде различен за различните категории пациенти. Но има общи полезни препоръки и правила за здравословно хранене, които ще задоволят почти всеки.

Един такъв съвет се отнася до честотата на хранене. Понякога хората преяждат с една проста причина: нередовни ястия. Човек не може да яде цял ден, но след това яжте до сметището вечер. Прекомерното усещане за глад стимулира усвояването на излишната храна. Тя е лошо усвоена от организма, което може да доведе до нарушение в работата на храносмилателния тракт, до неефективно храносмилане: газове, подуване на корема, фрустрация или запек.

В допълнение, дългите почивки между храненията карат тялото да се страхува от глад и да яде за бъдеща употреба. Тялото започва да съхранява хранителни вещества и ги съхранява в мастни тъкани, което неизбежно води до затлъстяване. Ето защо един добър съвет за диетолог е частична храна.

По-добре е да се яде няколко пъти на ден, но на малки порции, отколкото в една или две дози и много.

Още един принцип на здравословното хранене не е яденето сухо. Стомахът изисква разнообразие от храни: твърди, течни и горещи. Така че можете да избегнете развитието на гастрит и други стомашно-чревни заболявания,

Друг голям съвет от диетолог е да започнете деня със здравословна закуска. Някои хора пропускат първото и много важно хранене. Те вярват, че не яденето на закуска е добър начин да отслабнете. Но това не е така. Ако започнете деня с хранене, ще "започнете" метаболизма си и ще увеличите неговата ефективност.

Тялото се готви да смила и усвоява храна от само сутринта. Той не се "страхува" от изхабяване на калории, както се случва, когато човек не закусва и поддържа тялото на диета за глад от сутринта. Ако пропуснете закуската, тялото не бърза да прекарва калориите, получени по време на обяд и вечеря, и ги поставя в резерв. Ето защо здравословната и умерена закуска е бърз начин да отслабнете и да отслабнете.

Правилната диета може значително да увеличи ефективността на упражненията и упражненията. Тя ще помогне за бързо намаляване на теглото, без да причинява вреди на здравето. Или, обратно, това помага за натрупване на тегло, но не на мазнини, а на мускулна маса, създавайки красиво и здраво тяло.

trusted-source[3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.