^

Здраве

Сакроилиачна болка в ставите

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Болката в сакроилиаката става често при вдигане на тежестта в неудобно положение, с напрежение в ставата, поддържащи връзки и меки тъкани. . Сакроилиачните (съвместно е също податлив на развитието на артрит в различни заболявания увреждащи ставния хрущял Остеоартрит е често срещана форма на артрит, което води до болка на съвместното ревматоиден сакроилеит и посттравматичен kartri също честа причина за болка малко общи причини за анкилозиращ спондилит, инфекция. И лаймска болест. Колагенът gbolezni все са polyarthropathies от monoartropatii ограничени сакроилеит съвместно, въпреки болката от кръста tsovo сакроилеит съвместно при анкилозиращ [спондилит реагира изключително добре в вътреставно инжектиране, както е описано по-долу. Понякога пациенти имат ятрогенна дисфункция сакроилеит съвместно причинена от травматично оттегляне костна присадка.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Симптоми на болката в сакроилиаката

Повечето пациенти с болка в сакроилиак се оплакват от болка около ставата и от горната част на крака, която излъчва до задните части и задната част на крака; болката никога не се разпространява под коляното. Движението увеличава болката, докато мирът и топлината придават облекчение. Болката е постоянна, може да наруши съня. Засегнатият сакроилиак е болезнен при палпиране. Пациентите често отделят засегнат крак и се навеждат към здрава страна. Често има спазъм на лумбалната аксиална мускулатура, която ограничава движението в лумбалния участък в изправено състояние и подобрява необходимата релаксация на бедрената кост в седнало положение. При пациенти с болка от кръвоносната свръзка тестът за тазова люлка е положителен. За този тест изследователят постави ръцете си върху гърдите на илюминационните кости и палци на предния превъзходен илиак на гръбначния стълб и след това принуждава тазовите крила до средната линия с усилие. Положителният тест се характеризира с появата на болка в областта на сакроилиалната става.

Клиничните особености на болката в сакроилиаката

Лезиите на сакролиалната става от други наранявания на лумбалния гръбнак могат да бъдат разграничени, като се иска пациентът да се наведе напред в седнало положение. Пациентите със заклеймиева болка правят това относително лесно поради отпускането на бицепса на мястото на бицепса. Обратно, пациентите с лумбална вертебрална болка изпитват увеличение на симптомите, когато се накланят напред в седнало положение.

Описаната инжекция е доста ефективна при лечението на болка в свещеното съединение. Съществуващите симптоми на едновременно изпразване и тендинит могат да увеличат болката в сакроилиакия, което изисква допълнително лечение с повече местни инжекции локални анестетици и метилпреднизилон.

Инжектирането в сакролиалната връзка става в склонно положение, кожата върху ставата се третира с антисептичен разтвор. Стерилна спринцовка с 4 ml от 0.25% буфевакаин без консервант и 40 mg метилпреднизолон е свързана с иглата стерилно. Намерете задния горен връх на илюума. В този момент леко преместете иглата през кожата и подкожната тъкан под ъгъл от 45 градуса по посока на засегнатата става. При поглъщане в костта иглата се отстранява в подкожните тъкани и отново се насочва по-високо и леко странично. След проникване в ставата, внимателно поставете съдържанието на спринцовката. Трябва да има малка устойчивост на инжектиране. Ако има значителна съпротива, иглата вероятно е в сухожилието и трябва да се премести леко в областта на ставите, докато инжекцията не доведе до значително съпротивление. След това иглата се отстранява, върху мястото на инжектиране се поставя стерилна превръзка и студено.

Физиотерапията, включително термични процедури и леки упражнения, трябва да започне няколко дни след инжекцията. Прекаленото физическо натоварване трябва да се избягва, тъй като те ще изострят симптомите.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Изследване

Изследване с рентгенови лъчи се показва на всички пациенти с болка в сакролиалната става. Тъй като вагината е предразположена към травматични фрактури, развитието на първични и вторични тумори, MRI на дисталната лумбална област и кръста са показани, ако причината за болката не е ясна. Такива пациенти могат да извършват радионуклиден костен преглед (сцинтиграфия), за да изключат тумори, непълни фрактури, които могат да бъдат пропуснати с конвенционална радиография. Въз основа на клиничните прояви могат да се направят допълнителни тестове, които включват общ кръвен тест, ESR, определяне на HLA B-27 антиген, антинуклеарни антитела и кръвна биохимия

trusted-source[14], [15]

Диференциална диагноза

Болка с произход от сакроилиачните ставата може да бъде погрешно за миогенни болка, лумбална бурсит, артрит и възпалителни лезии на лумбалния гръбначен мозък, корени, плексус и нерви.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Лечение на болката в свещеното съединение

Първоначалното лечение на болката и увредената функция в кръвоносната система включва комбинация от НСПВС (напр. Диклофенак или лорноксикам) и физиотерапия. Локалното приложение на топлина и студ също може да бъде от полза. Пациентите, които не реагират на това лечение, са показани като следващата стъпка - инжектирането на локални анестетици и стероиди.

Усложнения и диагностични грешки

Техниката на инжектиране е безопасна с добро познаване на анатомията. Например, ако иглата е поставена странично, тя може да увреди седалищния нерв. Основното усложнение на интраартикуларното инжектиране е инфекция, която при строго спазване на асептичните правила и универсалните предпазни мерки е изключително рядко. Появата на екхимози и образуването на хематоми може да се намали чрез изстискване на мястото на инжектиране веднага след извършването му. Приблизително 25% от пациентите се оплакват от преходно усилване на болката след интраартикуларно инжектиране, те трябва да бъдат предупредени за това.

trusted-source[23], [24], [25], [26]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.