^

Здраве

Болка в таза в ранна бременност

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Появата на болка в таза в ранна бременност се свързва с спонтанен аборт, септичен аборт, нарушена или прогресивно извънматочна бременност с разкъсване на киста на жълтото тяло (овариални кисти на освобождаването на сайта на яйцето). Не-акушерски заболявания могат да бъдат свързани с апендицит, пиелонефрит, нефролитиаза, мускулно-скелетна болка, синдром на раздразнените черва, растеж или дегенерация на фиброзни тумори, и по-рядко с възпалителни заболявания на тазовите органи. Извънматочната бременност може да доведе до хеморагичен шок, септичен аборт - до септичен шок. Всеки шок трябва да се лекува с интравенозно инжектиране на разтвори.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Оценка на тазовата болка в ранна бременност

При получаване на резултатите от изследването може да се допусне причината за тазовата болка, свързана с бременността. Не-акушерските нарушения се оценяват, както при небременните.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Анамнеза и клиничен преглед

Рисковите фактори за извънматочна бременност са присъствието на предишния извънматочна бременност, история на данни на болести, предавани по полов път заболявания или възпалителни заболявания на тазовите органи, използването на вътрематочно устройство, предишна операция на тазовите органи (особено тръби) и пушене. Незаконен аборт или извършване на аборт неопитен лекар предполага наличието на септична аборт, но дори и на липсата на история не изключва диагнозата. Наличието на силна болка, особено при преместване, може да означава перитонит.

Резултати от проучването за някои нарушения на тазовата болка, свързани с ранна бременност

Резултат от изследванията

Ектопична бременност

Спонтанен аборт

Септична аборция

Жълта тяло на тялото

Хеморагичен шок, дължащ се на външно кървене

И

N

N

N

Септичен шок

N

N

И

N

Перитонит

И

N

И

И

Отворен цервикален канал и части от феталното яйце

N

И

И

N

Гнойно изпускане от влагалището

N

N

И

N

Вагинално кървене

И

И

И

N

Колична болка

N (обикновено)

И

Y (рано)

N

Тумор на придатъците

И

N

N

И

Анамнеза за наказателен аборт

N

N

И

N

Y - резултатът от изследването е общ или характерен; N - резултатът от изследването не е типичен. Разкъсван. Няма скъсване и кървене.

Извършва се общо изследване и изследване на тазовите органи. Ако цервикалният канал е открит и зоните на феталното яйце са идентифицирани, тогава можем да приемем спонтанен аборт.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13]

Диагноза на тазовата болка в ранна бременност

При съмнение за акушерски причини се извършва общ кръвен тест, протромбиново време, частично тромбопластиново време, ниво на фибриноген и обикновено кръвната група и нейният Rh фактор се определят. Ако вътрешният шийката на матката е отворена и феталното яйце е освободено от матката, не се извършва допълнително изследване, ако няма съмнение за септичен аборт; в този случай се взема кръв за бактериологично изследване. Ако вътрешният шийката на матката е затворена и феталното яйце в цервикалния канал не е открито, ектопичната бременност трябва да се изключи; Диагнозата започва с количествено измерване на бета-hCG и се извършва тазова ултразвукова диагностика. Ако хеморагичният шок не спре, въпреки първоначалното възстановяване на обема на течността, тогава е възможно да се подозира, че е нарушена извънматочна бременност.

trusted-source[14], [15], [16], [17]

Лечение на тазовата болка в ранна бременност

Лечението е насочено към елиминиране на основната патология. Ако се подозира съмнение за извънматочна бременност, трябва да се извърши спешна лапароскопия или лапаротомия.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.