^

Здраве

Ревматолог

, Медицински редактор
Последно прегледани: 22.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Всички известни Терминът "ревматична" беше въведен един от светилата древната медицина Клавдий Гален, принципът на диагноза, базиран на анатомията и физиологията на човешкото тяло. Определяне на различни заболявания на опорно-двигателния концепция система ревматизъм дойде до наши дни, макар и отделен раздел от вътрешната медицина, т.е. Лечение, ревматологията не започна толкова отдавна - преди по-малко от 50 години. Малко по-късно имаше и "тесни" специалисти в тази област - ревматолози.

В този случай котировките са оправдани: без да се знае основното познание на практически всички части на вътрешната медицина и клиничните дисциплини, докторът няма нищо общо с ревматологията.

В допълнение, спектърът на ревматични заболявания е толкова широк, и механизмите на тези патологии са толкова разнообразни, че ревматолог трябва да има достатъчна база знания в области като кардиология, нефрология, хематология, имунологията.

trusted-source[1], [2], [3]

Кой е ревматолог?

Това е лекар, който е бил лечение "главоболие в краката ..." шеговит афоризъм "Ревматизъм - главоболие болка в краката", принадлежи на известния испански писател на миналия век, Рамон Гомес де ла Серна. И все пак има такъв израз: "Ревматизмът облизва ставите и ухапва сърцето". И това е без никакви вицове ...

Тъй като ревматологът има сериозна отговорност - диагностика и лечение на повече от двеста различни заболявания на мускулно-скелетната система на човека, т.е. Стави и съединителни тъкани. Ще кажете, че за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат има травматолози, хирурзи, ортопедисти и невролози и ще бъдете прави. Но с ревматоиден артрит, системна склеродермия или подагра само ревматолог може да се справи.

Според статистиката болката в ставите засяга почти 40% от населението на нашата планета и липсата на своевременно и висококачествено лечение на ревматични патологии в повечето случаи води до увреждане ...

Кога трябва да отида при ревматолог?

Според официалните препоръки на Европейската антиревматична лига (EULAR), човек трябва да се консултира с ревматолог, ако:

 1. Сутринта, след събуждане, изглежда, че ставата (в ръцете, раменете или коленете) не се движи добре и не може да бъде контролирана. След 30-40 минути (по време на което движението води до дискомфорт) всичко се връща към нормалното. Ако легнете на около час почивка, тогава всичко може да се случи отново ... Това е скованост, която е първият симптом на остеоартрита, т.е. Патологични промени в хрущялната тъкан.
 2. Открихте, че ставата е нараснала по размер, подуване или подуване. И това е лошо, защото подуване или подпухналост в областта на някои стави може да бъде симптом на същия артрит.
 3. Болка в ставата, която може да започне към вечерта или да ви безпокои при всяко движение. Понякога болката става много тежка, без да ви позволява да се движите нормално. Такава болка може да покаже възпаление и началото на разрушаване на вътресъдовия хрущял - остеоартрит. Трябва да се свържете с ревматолог, дори ако почувствате болка в страничното компресиране на ръцете и краката.

Какви тестове трябва да предприема, когато посещавам ревматолог?

Добрият терапевт при най-малкото съмнение за някакво ревматично заболяване не трябва да предписва "мехлем от болка", а насочва пациента към специалист - ревматолог.

Ако пациентът има свежи резултати от общ кръвен тест, трябва да го вземете. В допълнение, ако се свържете с ревматолог, ще ви трябва следните тестове:

 • биохимичен кръвен тест (извършен на празен стомах, кръв, взета от вената),
 • кръвен тест за ESR (кръвта се взема от пръста),
 • кръвен тест и С-реактивен белтък (кръвта се взема от вената),
 • кръвен тест за ревматоиден фактор (извършен на празен стомах),
 • кръвен тест за анти-цитрулин антитела и антинуклеарни антитела (имунологично изследване на кръвта, кръвта се взема от вената).

Какви диагностични методи използва ревматолог?

На първо място, ревматологът се вслушва в оплакванията на пациента, изследва го и изучава медицинската история (абсолютно всички патологични процеси в тялото). При използването при диагностицирането на резултатите от лабораторни кръвни тестове е редно да се установи списъкът на тестовете, които трябва да се третират, когато се говори за ревматолог. На базата си, експертът прави заключение за активността на възпалителния процес и състоянието на имунната система на пациента. По този начин, определяне на СУЕ ще ви помогне да идентифицирате възпаление, ревматоиден артрит се диагностицира въз основа на показатели за ревматоиден фактор, и точна диагностика на системен лупус еритематодес предоставят данни за антинуклеарни антитела.

За обективна оценка на органичните промени в мускулно-скелетната система на пациента и установяване на правилна диагноза, ревматологът назначава такива диагностични тестове като:

 • електрокардиограма,
 • Рентгеново изследване на ставите,
 • ултразвук (ултразвук),
 • компютърна томография (CT),
 • магнитен резонанс (MRI),
 • денситометрия (метод за диагностициране на остеопорозата),
 • Електромиограма (изследване на електрическата активност на мускулите).

Какво прави един ревматолог?

Подобно на всеки друг лекар, ревматолог извършва преглед на пациенти, които се отнасят към него, диагностицира, предписва лечение и следи неговата ефективност, като прави корекции въз основа на клиничната картина на определена болест.

На първо място, ревматологът се опитва да спре възпалителния процес и да премахне или поне да сведе до минимум болката. За тази цел се предписват подходящи медикаменти - нестероидни противовъзпалителни средства и лекарства против болка.

След подобряване на състоянието на пациентите и облекчаване на болката, ревматолог извършва терапия, насочена към възстановяване на нормалното функциониране на ставите и съединителната тъкан, засегнати от заболяването. За да направите това, разнообразие от физиотерапия, масаж, набор от терапевтична физическа подготовка (упражнения, провеждани от специални методисти LFK). Развитието на ставите и нормализирането на двигателните функции могат да се извършват с помощта на различни рехабилитационни средства (симулатори).

Какви заболявания лечение на ревматолога?

В областта на клиничната практика, ревматолозите включват такива заболявания като:

 • реактивен артрит (остро, бързо прогресивно възпаление на ставите, което възниква от прехвърлянето на остро или екзацербация на хронична инфекция);
 • ревматоиден артрит (хронично системно заболяване на съединителната тъкан с прогресивно увреждане на периферните стави и вътрешните органи);
 • остеоартрит (патология на ставите на коляното, бедрото и глезена, придружени от промени в хрущялната тъкан, се развива след механично претоварване и разместване на ставните повърхности);
 • остеохондроза (дегенеративно-дистрофично заболяване на гръбначния стълб);
 • остеопороза (прогресивно системно скелетно заболяване, което се изразява в намаляване на костната плътност);
 • подагра (остро болезнено подуване на ставите, свързано с повишаване на нивата на пикочната киселина в кръвта);
 • Анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев, или хронично възпаление на ставите сакроилиачните стави, гръбначния стълб и съседния меките тъкани - с постоянен ограничена подвижност);
 • системна склеродермия (или системна склероза, прогресивна болест, причинена от възпаление на малките кръвоносни съдове и целия организъм в резултат на фибро-склеротични промени в кожата, мускулно-скелетната система и вътрешните органи).

И все пак: системен лупус еритематодес, болест на Райтер, грануломатозен артериит, хидроксиапатит артропатия, множествена retikulogistiotsitoz, chondromatosis стави вилонодуларен синовит и бурсит, тендинит, периартрити и др.

Съвети на ревматолог

Според СЗО най-малко 15% от хората по света страдат от артроза - ставна болест. Това е, когато хрущялният слой постепенно "износва" (т.е. Рухва) във всяка връзка или между прешлените. В същото време чувате отделна "криза" в ставата, чувствате болка и не можете да се движите свободно. Какво води до появата на артроза?

Ключовата роля при появата на тази патология на ставите се играе от такива фактори:

 • прекомерни товари,
 • наднорменото тегло,
 • заседнал начин на живот,
 • нараняване
 • наследственост,
 • старост.

Ако последните два фактора (фамилна анамнеза, и възрастта), ние трябва да просто да приемете, че в сравнение с първите четири предпоставки за появата на остеоартрит може да използвате следните съвети ревматолог лекар:

 • избягвайте наранявания (т.е. Бъдете предпазливи на работното място, във фитнес залата, в страната и т.н.);
 • физическата активност е незаменимо условие за поддържане на здравето, но "което също е не, не е здравословно";
 • допълнителни паунда - допълнителна тежест върху опорно-двигателния апарат и цялата мускулно-скелетна система: яде рационално и не преяждайте. Запомнете: износването на хрущялите е необратимо, но е възможно да ги блокирате.

trusted-source[4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.