^

Здраве

Ректални и вагинални супозитории от сърбеж

, Медицински редактор
Последно прегледани: 09.08.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Комбиниране, понякога до кръвта, всяка част от кожата или лигавиците - непоносимо брашно. Публично надраскан ръката, крака или рамото не е съвсем достоен и още по-интимни части на тялото - това е напълно невъзможно. Сърбеж често придружава изгаряне и гребени - възпаление, нарушаване на целостта на повърхността на кожата или лигавиците. За да се отървете от такива мъчения или, ако е възможно, да се освободите от състоянието, което искате, възможно най-скоро.

Сърбеж в ингвиналната или аналната област е само симптом, който може да бъде причинен от различни причини. Това състояние в ингвиналната зона може да провокира не само патологията на пикочния мехур, но и червата, хормоналната дисфункция, диабет, чернодробно заболяване. Причината за анален сърбеж в повечето случаи е хемороиди и анални фисури, но наличието на паразити, инфекции на пикочно-половата система също могат да допринесат за появата на сърбеж. Кожата и лигавиците интимна зони могат да бъдат надраскани от алергия, дерматит, причинени от излагане на неподходящо измиване, сапун, средство за интимна грижа, тоалетна хартия, особено ароматизирани.

Често неприятни усещания в състояние да се отърве от себе си, като се използва хигиенни процедури, свещички, прахове, обаче, ако сърбежът не се разпадне, но и влошава необходимо, поставяйки всички неща, да се потърси помощ от специалист.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Показания Свещи от сърбеж

Супозиториите за интравагинално приложение се прилагат от вирусни, гъбични, бактериални, протозойни инфекции на гениталния тракт, коригиращо лечение на хормонални нарушения.

Ректалната супозитория се използва от анален сърбеж, главно хемороиден.

trusted-source[10], [11], [12]

Дозиране и администриране

Интравагинални супозитории, които премахват причините за сърбеж на гениталния тракт

Бих искал да повторя, че средствата се използват по предназначение, ще елиминира неприятните симптоми много по-бързо, така че не излишни и ще посетите гинеколог, а не държи на труда и безболезнени диагностични процедури (анализ на заустване цитонамазка, ултразвук на таза).

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18]

Hexicon

Активната съставка е хлорхексидин-блюлуконат, който има антибактериален и антипротозоен ефект. Унищожава патогени хламидия, сифилис, гонорея, ureaplasmosis, трихомониаза, Gardnerella, Bacteroides Fragilis и причинява гноен и / или възпаления на урогениталния тракт.

Той не е активен за някои щамове на протеини и псевдомони, а също така и за полезни представители на здравословната микробиоценоза на вагината - лактобацили и бързо киселинни микроорганизми. Наличието на гноен и / или кървав разряд намалява ефективността на хексикон.

При интравагинално приложение абсорбцията е незначителна. Може да се използва от бременни и кърмещи жени.

Противопоказания за употреба е сенсибилизация на съставките на Hexicon.

Понякога има алергия под формата на повишено сърбеж в ингвиналната зона, която сама по себе си изчезва, когато употребата на супозитории е премахната.

Супозиториите Gexicon, предназначени за интравагинално приложение. Предварително се изчиства от опаковането на контури, една супозитория се въвежда по-дълбоко във влагалището веднъж или два пъти на ден. Продължителността на лечението е от една седмица до десет дни. Максималната продължителност е 20 дни.

За да се предотвратят заболявания, които се предават по полов път, се прилага една супозитория. Интервалът между края на половото сношение и употребата на лекарството е не повече от два часа.

Последиците от превишаването на терапевтичната доза на хексикон и клинично значимото взаимодействие с други лекарства не са известни.

Съхранявайте не повече от три години при ниска влажност в стая без светлина, спазвайки температурния режим до 25 ° C. Пазете от деца.

Pimafutsin

Активната съставка на пимафуцин е натамицин, фунгициден полиенов антибиотик. Принадлежи към макролидите, най-малко токсичните препарати от естествен произход. Той е активен по отношение на патогени на кандидоза и други дрожди, в по-малка степен - на дерматофити.

Антимикотичен ефект се постига чрез нарушаване на целостта на мембраните на гъбичните клетки. Появата на резистентност към нанамицин не се наблюдава.

При интравагинално приложение абсорбцията е незначителна. Може да се използва от бременни и кърмещи жени.

Противопоказание за употреба е сенсибилизирането на съставките на Pimafucin.

Понякога има алергия под формата на дразнене в зоната на приложение, която сама по себе си изчезва след спиране на използването на свещи.

Супозитории Пимафуцинът се прилага интравагинално в случай на кандидозен вулвовагинит. Предварително, след като се изчисти от контурната опаковка, една супозитория влиза по-дълбоко във вагината веднъж дневно за нощта в легнало положение. Средната продължителност на употребата е от три до шест дни. За да се определи терапевтичния ефект от лечението, продължете за два или три дни след изчезването на външните прояви на заболяването.

Последиците от превишаване на терапевтичната доза на пимафуцин и клинично значими взаимодействия с други лекарства не са известни.

Съхранявайте не повече от 4 години при стайна температура (до 25 ° C).

Депантол

Активните вещества хлорхексидин-блюлуконат в комбинация с дексапантол. Супозиториите спират възпалителния процес, унищожават патогенната микрофлора, нормализират лигавицата на влагалището.

Chlorhexidine bigluconate, има антибактериален и антипротозоен ефект. Унищожава патогени хламидия, сифилис, гонорея, ureaplasmosis, трихомониаза, Gardnerella, Bacteroides Fragilis и причинява гноен и / или възпаления на урогениталния тракт.

Той не е активен за някои щамове на протеини и псевдомони, а също така и за полезни представители на здравословната микробиоценоза на вагината - лактобацили и бързо киселинни микроорганизми. Наличието на гнойно и / или кърваво отделяне намалява ефективността на това вещество.

Дексантенолът е модифицирана форма на пантотенова киселина, елемент на ацетилиране на коензим, участник в метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати. Активира производството на глюкокортикоиди, ацетилхолин, хистамин. Катализаторът на процесите на окисляване-редукция, които допринасят за възстановяването на тъканите на лигавицата, увеличават тяхната плътност и еластичност.

Супозиториите Depantol не са активни за представителите на нормалната микрофлора на вагината.

При локално приложение на лекарството абсорбцията на активните вещества е незначителна.

Може да се използва от бременни и кърмещи жени.

Противопоказания за употреба са сенсибилизиране на съставките на Depantol.

Понякога има алергия под формата на дразнене в зоната на приложение, която сама по себе си изчезва след спиране на използването на свещи.

Супозитория Дезантол се използва локално. Предварително, след като се изчисти от контурната опаковка, една супозитория се вкарва по-дълбоко във вагината два пъти на ден в склонна позиция. Средната продължителност на заявлението е от седем до десет дни. Максималната продължителност на лечението е 20 дни.

Те не се използват заедно със средства, които включват анионна група, а също и със сапун.

Данните за предозиране липсват.

Съхранявайте не повече от две години, спазвайки температурния режим от 10-20 ° C.

Утрожестан

Хормонален препарат с активен прогестерон (хормон на бременността), нормализиращ секреторната функция в лигавицата на матката. Лекува ендометриума структура, възстановяване на нейния капацитет за прилагане и развитие на ембриона, предотвратява аборти по време на бременност намалява мускулите на тонове на матката, стимулира преструктурирането на млечните жлези. Нормализира освобождаването на тестостерон.

Той се използва за заместваща терапия в случай на дефицит на прогестерон, който също предизвиква сърбеж на гениталните органи.

Предлага се под формата на капсули, които могат да се използват или орално или интравагинално.

Вътрешна употреба на хормонални капсули Utrozhestan изисква стриктно спазване на предписания от лекаря график. Това лекарство се предписва в случаи на отстраняване на единия или на двата яйчника; нарушения на тяхната функция; даване на яйца в комбинация с препарати, съдържащи естроген; in vitro оплождане за успешното въвеждане и развитие на ембриона; нарушение на фазите на менструалния цикъл и безплодието поради тази патология; при заплаха от спонтанен аборт; лечение на обичайния спонтанен аборт. Във всеки случай се избира индивидуален режим на лечение. Самолечението за тези лекарства може да доведе до тъжни последствия.

Тя не е противопоказана на бременни жени, въпреки че през последните три месеца от бременността се използва с повишено внимание поради възможното развитие на чернодробна недостатъчност, а също и по време на кърмене - поради намаляване на производството на кърма.

Противопоказан при случаи на интерменструални хеморагични прояви с неизвестен генезис; непълен спонтанен аборт; неоплазми на репродуктивните органи и млечните жлези;
Порфириново заболяване; непоносимост към компонентите на Утрожщайн.
Употребата на капсули интравагинално понякога води до хеморагични прояви между фазите на менструалния цикъл.

Утроцестан може да увеличи хипотоничния ефект на лекарства, които намаляват кръвното налягане, диуретици, антикоагуланти, имуносупресори. Намалява лактогенността на окситоцин.

При продължително локално приложение може да има слабо изразени признаци, идентични на страничните ефекти, които сами по себе си изчезват, когато лекарството бъде оттеглено.

Съхранявайте не повече от три години, спазвайки температурния режим до 25 ° C.

Много често срещана причина за сърбеж и изгаряне в интимно място е вагиналната кандидоза или млечните жлези. Това се дължи на много обстоятелства - от приемането на антибиотици до инфекции, предавани по полов път. За да се отървете от гъбична инфекция е възможно, като се използват посочените по-горе Pimafutsin вагинални свещички и свещичка от сърбеж в интимното място - Livarol, нистатин, Polizhinaks. Това са противогъбични лекарства, активни антагонисти на кандидоза.

Използвайте тези лекарства за бременни и кърмещи жени, без да се консултирате с лекар, не се препоръчва.

Супозитории от сърбежа на други фармакологични групи

При лечението на инфекции на урогениталния тракт често се предписват свещи с метронидазол, ефективно антибактериално лекарство, което в същото време причинява много странични ефекти. Сърбежът от супозитории с метронидазол (алергичен вагинит) е често явление, необходимо е да се информира лекуващият лекар за това.

За да се отървете от вагинита, трябва да възстановите нормалната вагинална микробиоценоза, т.е. Да намалите броя на патогенните представители и да колонизирате с полезни микроорганизми.

В този случай вагиналните супозитории на Acylact, които включват три щама на ацидофилни лактобацили, активни срещу много патогенни и опортюнистични микроби , могат да помогнат .

Лактобацилус, който влиза във влагалището, започва да обработва гликоген с образуването на млечна киселина. Това допринася за възстановяването на естествена кисела среда, която не допринася за развитието на патогени (гликоген за хранене, те също липсват).

В същото време пръчката на Додерелин, представители на здрава вагинална микрофлора, която поддържа нормалните й параметри, започва да се размножава активно. Всичко това има вредно въздействие върху патогенните микроорганизми, живеещи в алкална среда.

Супозитории Ацилак може да се използва по време на бременност и лактация, т.к. Тяхното активно вещество е лактобацили.

Противопоказна супозитория за вагинална кандидоза, тъй като киселинната среда причинява бърз растеж на гъбичките. В този случай първо премахнете гъбите и след това възстановете микрофлората.

Въведете една супозитория веднъж или два пъти дневно в продължение на десет дни. След 10 до 20 дни, повторете курса на лечението. В рамките на три месеца е възможно да се провеждат две такива курсове с интервал от най-малко десет дни.

Използването на свещички с антимикробни, антивирусни и подобряващи имунитета перорални препарати е разрешено. Не използвайте супозитории на ацилактам интравагинално с антибиотици.

Супозитории са синоними atsilakt супозитории Лактобактерин (има по-изразен ефект се дължи на по-голямо съдържание на лактобацили), вагинални капсули Laktonorm и Ekofemin.

Аналогът на това лекарство е вагиналните супозитории Acipol. В допълнение към лактобацилите, те включват полизахарид на гъби от кефир.

Лактобацилите стимулират процеса на създаване и развитие на естествена и балансирана микрофлора.

Полизахаридът от гъби на кефир е имуномодулатор, който увеличава защитната бариера.

Друг вагинален пробиотик е супозиториите на Bifidumbacterin, съдържащи активни бифидобактерии.

Супозитории срещу анален сърбеж

Супозиториите от сърбеж в ануса са удобна форма на дозиране, която позволява активният компонент на лекарството да се абсорбира добре от съдовете на анате-талната зона. Съставни свещи, като правило, са вазоконстрикторни съставки, а също така облекчават спазмите и болката, комбинирани на базата на неутрални мазнини, действащи като слабително средство.

Най-известната марка антихимордоидни супозитории е Relief. Доста популярни са Proctosan, Anuzol, супозитория, базирана на масло от морски зърнастец.

Те се използват при случаи на хемороиди, пукнатини, микротравмати, ерозивни прояви в и извън ректума, анален сърбеж.

Relif

Антихемороидни супозитории, състоящи се от:

  • масло от черен дроб на акула, което има действие на мястото на приложение, спира кръвта, премахва възпалението, увеличава имунитета и стимулира възстановяването на тъканите;
  • фенилефрин хидрохлорид - синтетичен алфа-адреноцепторен стимулант, аноректални свива кръвоносните съдове, което помага да възстанови баланса в тъканите в областта между тях пълни с кръв и изтичането на това (поради намалено набъбване, ексудация, разделяне и, съответно, сърбеж).

Тези компоненти се комбинират в супозитории на базата на какаово масло, естествен изтъняващ компонент.

Бременни и кърмещи жени се назначават от лекаря, ако не е възможно да се използва алтернативно средство за защита.

Противопоказан в случаи на ниско съдържание на гранулоцити в кръвта; склонност към тромбоза; сенсибилизиране на съставките на супозиториите.

Свещичките се използват само след хигиенни процедури в областта на приложение. Те се инжектират в ануса по едно и също време, максимум четири пъти на ден.

Системното използване осигурява стабилно облекчение.

Свещичките Relief не се препоръчват за употреба с инхибитори на моноаминооксидазата, лекарства за хипертония и депресия.

Ако препоръчителната доза е значително превишена, рискът от повишаване на скоростта на образуване на тромби е теоретично възможен.

Супозиториите се предлагат в три версии: Relief (описано по-горе); Relief Advance - с анестезиращ компонент (бензокаин), осигурява локална анестезия;

Relief Ultra - в своя комплекс, в допълнение към маслото от черен дроб на акула, сулфат

Цинк (поддържащ и регенериращ компонент) и хидрокортизон ацетат, стесняване на съдовете, спиране на възпалителния и алергичен процес.

Поради наличието на антиалергичен компонент, супозиториите Relief Ultra имат най-мощния ефект срещу сърбеж.

Съхранявайте не повече от две години, предпазвайте от светлина и спазвайте температурния режим до 27 ° С

Proktozan

Сложен агент, съдържащ комбинация от съставки:

  • NPVS bufeksamak - спиране на възпалението на анаеректалните тъкани, инхибиране на биосинтезата на простагландини, което допринася за изчезването на болката;
  • бисмутов субгалат - върху кожата и лигавиците, влизащи в контакт със свещта, образуват албумини със слуз, кръв, ексудатни протеини, създавайки защитен филм само на нездравословна повърхност; като по този начин има хемостатичен, изсушаващ ефект;
  • титанов диоксид - минерално вещество, което катализира ефекта на предишните съставки;
  • лидокаин хидрохлорид - блокира възбуждане и предаването на болка импулси по нервните влакна, едновременно отстраняване на сърбеж и парене в областта на ануса, чрез което се осигурява бързо аналгетичен ефект на лекарството.

Компонентите на лекарството в комплекса показват бързо противовъзпалително, аналгетично, стягащо и антипирутично действие, ускоряват процеса на възстановяване на повърхността на кожата и лигавиците, премахват кървенето.

Ректални супозитории Proctosan няма системен ефект.

Не трябва да се използват бременни и кърмещи жени.

Противопоказно в случай на сенсибилизация на съставки на супозитории; кожни прояви на неспецифични заболявания в областта на приложение; алергична анамнеза; на възраст от 0 до 17 години.

Понякога са възможни локални алергични реакции. Взаимодействието на супозиториите с презерватив намалява еластичността на последното.

Ректалната супозитория се инжектира в ректума - една част два пъти дневно, докато острите прояви изчезнат, след което броят на инжекциите се намалява до един път. Продължителността на лечението е индивидуална, максимум седем дни. За най-ефективно действие на лекарството се препоръчва да се прилага след супозитории движение на червата, като необходимата хигиенни процедури ануса и навлажнена с топла вода.

Случаите на предозиране не са известни.

Съхранявайте не повече от пет години, спазвайки температурния режим от 15-25 ° C, с ниска влажност на въздуха на тъмно място.

Posterizan forte

Комбинирано лекарство с активни вещества - инактивирани клетки на Е. Coli (Escherichia coli) и хидрокортизон.

Ешерихия коли и техните отпадъчни продукти, влизащи в ректалната мукоза, индуцират имунен отговор като чужди елементи, повишаване устойчивостта на тъкани на мястото на инжектиране на ефекта на супозитории патогени. Активира се Т-лимфоцити, фагоцитоза на левкоцити и други имунни фактори. Това намалява освобождаването на ексудатите по време на възпаление, тонизира кръвоносните съдове, намалява тяхната пропускливост, възстановява увредената тъкан.

Хидрокортизонът премахва подпухналостта, зачервяването, сърбежа.

Бременни и кърмещи жени могат да се използват само по медицински причини.

Противопоказна при бактериални и / или гъбични инфекции на аналната зона, сенсибилизиране на съставките на супозиториите на Posterizan forte.

Алергиите са възможни.

Супозиториите се прилагат сутрин, през деня всеки път след дефекация и преди лягане. Продължителност на употреба от две до три седмици.

Действието на хидрокортизон се подобрява или може да има странични ефекти, когато се комбинира с други лекарства, които го съдържат.

Съхранявайте не повече от две години при спазване на температурния режим от 0-25ºС и ниска влажност на тъмно място. Пазете от деца.

Супозитории Наталис

Активен компонент супозитории данни се получава от ohrofitovyh водорасли, които се справят добре с възпаление и кървене, зарастване на рани анални фисури и възстановяване на повредената повърхност на лигавицата и нормалната си баланс на микрофлора.

На практика няма странични ефекти. За разлика от повечето подобни лекарства не са противопоказани на бременни и кърмещи жени.

Супозитории Anuzol

Сложен агент, състоящ се от хероформ, гъст екстракт от беладона и цинков сулфат. Премахва възпалението, дезинфекцира, облекчава спазмите, болката, сърбежа, изсушава и спира кървенето. Противопоказан при бременни и кърмещи жени.

Има няколко противопоказания - zakratougolnaya глаукома, неоплазми на простатата, нарушения на сърдечния ритъм, CHF, чревен атония. Причинява сухота в устата, жажда, диария, нарушен сърдечен ритъм, безсъние, зрително увреждане, алергии. По време на терапията с супозиториите Anuzol трябва да се избягват дейности, насочени към внимание.

Супозитории с масло от морски зърнастец

Бременни и кърмещи жени от дискомфорт в ануса могат да препоръчат много ефективна супозитория с масло от морски зърнастец (приложете, консултирайте се с лекар).

Основният им елемент е екстракт от масло от морски зърнастец, съдържащ разнообразни биологично активни компоненти, полиненаситени киселини и комплекс от витамини, уникален по състав. Супозиториите с морски зърнастец се справят добре с възпаление, с патогенни микроорганизми, кръвоизлив, показват антихистаминова, антиоксидантна, рана-лечебни свойства. Резултатът от приложението им е изчезването на болка, подуване, сърбеж, кръвоизлив, дори хемороиди.

Супозиториите на основата на екстракта от масло от морски зърнастец не са опасни, те могат да се консумират на шестгодишна възраст и за предотвратяване на обостряния на хемороиди и анални фисури.

Противопоказания: диария, панкреатит, камъни в жлъчния мехур и канал, възраст 0-5 години, непоносимост. Алергията е възможна.

На 12-годишна възраст една единица се прилага два пъти дневно; 6-12 години - една единица веднъж дневно от една седмица до десет дни.

Съхранявайте не повече от две години, като спазвате температурния режим не по-висок от 25 ° C. Пазете от деца.

Лечението на сърбеж в ануса може да бъде ефективно само ако причината за този симптом е правилно установена. Когато се появи, трябва да посетите лекар.

По-специално, ако сърбежът в ануса е изтощително за детето. Най-честата причина за сърбеж на децата са хелминтичните инвазии. Постоянният дискомфорт в ануса може да причини отклонения в умственото развитие, поне негативно влияе върху концентрацията, постоянството и училищното представяне.

За успешното премахване на аналния сърбеж трябва да бъдат изпълнени три условия:

  • Да спазва хигиената под формата на водни процедури след всяко дефекация;
  • спазвайте диетичното хранене, елиминирайте пикантната храна, следете редовността на изпражненията;
  • свещи от сърбежа в ануса да изберете заедно с лекаря.

Внимание!

За да се опрости възприемането на информацията, тази инструкция за употреба на наркотика "Ректални и вагинални супозитории от сърбеж" е преведена и представена в специален формуляр въз основа на официалните инструкции за медицинска употреба на лекарството. Преди употреба прочетете анотацията, която се появи директно към лекарството.

Описание, предоставено за информационни цели и не е ръководство за самолечение. Необходимостта от това лекарство, целта на режима на лечение, методите и дозата на лекарството се определя единствено от лекуващия лекар. Самолечението е опасно за вашето здраве.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.