^

Здраве

Рехабилитация

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Специалистите от Световната здравна организация определят рехабилитацията (рехабилитацията) като набор от мерки, които трябва да осигурят адаптиране към нови условия на живот за хора, които имат някакви функционални разстройства, възникнали в резултат на заболявания и наранявания. И се занимава с прилагането на тази рехабилитация на "набор от мерки" - отделна област на клиничната медицина, в която работят специални лекари - рехабитолози.

Трябва да се изясни, че рехабилитаторът се занимава с медицинска рехабилитация, а психологическата, професионалната и социалната рехабилитация е сферата на дейност на други специалисти.

Кой е рехабитолог?

Кой е рехабитолог? Без преувеличение можем да кажем, че рехабилитаторът е специален лекар, който е необходим за всеки пациент, който напълно или частично е загубил способността си да изпълнява каквито и да било функции поради заболяване, хирургия или травма.

Според статистиката на същата Световна здравна организация само в резултат на инсулт почти 30 милиона души по света стават инвалиди, т.е. Те губят функционалността на различни системи на тялото и на опорно-двигателния апарат. В същото време една трета от тях не могат да правят без външна помощ, а 20% не могат да се движат без пръчка, патерици или "проходилки".

И въпреки че след исхемичен или хеморагичен инсулти пълно възстановяване на функциите на организма, се смята за невъзможно, рехабилитация поставя всичките си усилия и да използва всички налични техники за рехабилитация, за да се възстанови човек самостоятелно да решат ежедневните проблеми на ежедневието, допринася за развитието на компенсаторни функции на организма, той се стреми да предотврати развитието на патологични процеси, свързано със загуба на подвижност.

При разглеждането на ограниченията на нормалните функции, свързани с контрактура и скованост на ставите, атрофия на тъканите, нарушаването на различните органи и системи, някои хапчета, че е единствено метод медикаменти е задължително. Тук се нуждаете от цялата гама от методи, които рехабитологът използва, а именно: физиотерапия, физиотерапия, масаж, рефлексология, балнеотерапия.

Кога трябва да отида при специалист по рехабилитация?

Дългосрочното лечение със строга почивка на легло или продължително принудително пребиваване в легнало положение води до частична мускулна атрофия. И това е така, когато трябва да се свържете с рехабитолог. Тъй като на етапа на възстановяване, подходящо подбран индивидуален рехабилитационен курс ще помогне за възстановяване на мускулния тонус и ускоряване на метаболитните процеси в тъканите, органите и системите на тялото.

Медицинска рехабилитация също ще помогне за възстановяване на пълната амплитуда на движение в ставите, в случай на счупвания и навяхвания, за облекчаване на болка и подуване след травми на опорно-двигателния апарат, за подобряване на състоянието и повишаване на нивото на физическа активност след инсулт, пареза или парализа.

Освен това, физически упражнения, масаж, физиотерапия са полезни за тези, които често се оплакват от главоболие и болки в гърба. Адресирайте до рехабитолога, който ще Ви даде препоръки как да се отървете от изброените по-горе симптоми без каквито и да е лекарства. Например, насочва хода на кинезитерапия, който укрепва опорно-двигателния апарат и да се отърве от херния междупрешленните дискове, както и да се разшири опрощение на много неврологични и мускулно-скелетни заболявания.

Какви тестове трябва да правя, когато посещавам специалист по рехабилитация? Ако има препращане към курс на възстановяване след конкретна болест или нараняване, трябва да имате медицинска история и резултатите от предишни проучвания. Когато потърсите консултация за подобряване на здравето, трябва да направите ЕКГ, да претърпите рентгеново изследване и да изпълните общ тест за кръв и общ тест за урина.

Какви диагностични методи използва рехабитологът?

Основните диагностични методи, използвани в реставрационната медицина, са основно същите като тези, приети в други специални области на клиничната медицина. Това са радиография, компютърна томография (CT), магнитен резонанс (MRI), електромиография (определяне на мускулната електрическа активност).

Най-често пациентът след операцията или лечението на болестта в болница всички данни, получени въз основа на проведените проучвания вече имат история на заболяването. Следователно, какви методи на диагностика използва рехабитологът, зависи от естеството на хирургическата интервенция и основното заболяване.

Какво прави рехабилитаторът?

Задълженията на рехабилитатора преди всичко включват цялостна обективна оценка на здравето на пациента след завършване на терапевтичното лечение или хирургическата намеса в съответствие с установената диагноза. Това дава основа за определяне на реалната възможност за функционално възстановяване (пълно или частично) на увреден орган или система.

Какво прави освен това специалист по рехабилитацията? Въз основа на цялостна оценка на състоянието на дадено лице специалист прави програма за медицинска рехабилитация, която определя етапите на неговото прилагане и основните методи - най-подходящите и най-ефективни. И за всеки случай този план е индивидуален.

В допълнение към определянето на общия обем и интензивност на физическата активност в рехабилитация трябва ясно да се разделят на целия процес рехабилитация на етапи и да се предскаже развитието на адаптация и компенсаторни възможности на пациента (за дадена болест или нараняване).

Към днешна дата възстановителната грижа не се ограничава до комплекс от упражнения за развитие на стави или мускули. В процеса на рехабилитация на пациенти, физиотерапевти, масажисти, психолози, логопед, диетолози участват.

Какви заболявания се лекуват от рехабитолог?

Колкото и странно да звучи, но не участва в рехабилитацията лечение на болестта в обичайния смисъл на това понятие: това е направено от неговите предшественици - експерти в областта на хирургия, кардиология, ортопедия, травматология, неврология, и т.н. По правило пациентът получава към рехабилитатора вече със съществуващите последици от някаква травма или след хирургично или консервативно лечение на определена болест. Това определя какви заболявания лекува рехабитологът.

Но лекар-рехабитолог помага да се възстанови напълно на един човек. В крайна сметка основната цел на всеки курс на възстановяване е да спаси пациента от принудителното ограничаване на определени възможности и да възстанови напълно изгубените функции.

В зависимост от естеството на заболяването, операцията или нараняването, рехабилитацията ще има ясно дефинирана посока - ортопедична, неврологична и неврохирургична или кардиологична.

Ортопедичната рехабилитация се извършва след физическа травма, както и след операция за различни патологии на опорно-двигателния апарат и мускулно-скелетната система.

Неврологичната и неврохирургичната рехабилитация се извършва след травматизиране на мозъка или гръбначния мозък, след хирургично лечение на заболявания на мозъка и гръбначния мозък, както и след лечение на заболявания на периферната нервна система. Най-често в комплексната неврологична рехабилитация се налагат хора, които са претърпели инсулт, пареза или парализа. А лечението на усложнения след сърдечен удар се занимава със сърдечна рехабилитация, която също се борави със специалист по рехабилитация.

Съвети на рехабилитационен лекар

"Нищо не изчерпва и не унищожава човека като продължително физическо бездействие". Тези думи принадлежат на древногръцкия философ Аристотел. Но под тях всеки рехабитолог би могъл да се запише.

Какви са препоръките на рехабилитационен лекар за здрави хора? Най-важният съвет е да оцените и защитите здравето си. Но тези, които не са добре и освен това са лишени от възможността да се разхождат спокойно в парка, да бягат с деца, да дойдат на работното място и да правят обичайното нещо, трудно е да дават съвети ...

Има такава съдова патология на мозъка и гръбначния мозък - каверна. Това заболяване се развива бавно и се установява случайно, когато човек идва с оплаквания от главоболие, нарушение на зрението, слабост на крайниците и частична загуба на чувствителност в тях. Най-сериозното усложнение на кавернома е кръвоизливът, който води или до парализа, или до фатален изход.

Успешно практикуващ хирург-ортопед Теодор Rummel от Saint Peters (Мисури), е бил изправен пред болестта през 2009 г., а година по-късно от кървене гръбначен мозък cavernomas го парализира: напълно парализиран долната част на тялото, а той е бил принуден да прехвърли на инвалида количка. Повече от две години продължителността на рехабилитацията продължи. В резултат на това миналата есен, д-р Rummel отново "изправи" на операционната маса - в специално проектирана за инвалидни колички, които могат да се вземат изправено положение и задръжте го фиксира в човешкото тяло.

Примери, когато рехабилитацията помогна на хората да преодолеят самосъжалението, да подобрят благосъстоянието си и дори да се върнат в активния живот много. Основното нещо е да зададете цел и да я постигнете чрез "не мога". Един добър рехабитолог може да помогне в това.

trusted-source[1]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.