^

Здраве

Рефлексолог

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Акупунктура, различни видове масаж, електропунктура - всички тези видове терапия са собственост на един специалист - рефлексотерапевт.

Рефлексотерапията е ефективен спомагателен метод за лечение, при който терапевтичният ефект се постига чрез използване на специални техники и ефекти върху определени точки на тялото.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Кой е рефлексолог?

Рефлексологът е медицински специалист, квалифициран в лечението на метода на засягане на определени точки и области на тялото, съчетан с органите и системите на тялото. Този лекар назначава и провежда процедури за акупунктура, повдигане на акупунктура, други техники, свързани с рефлексни действия в биологично активни области.

Рефлексотерапията лекува много заболявания и патологични състояния, кръвообращението се активира по време на процедурите, изложени на терапията, хормонален фон стабилизира и трофичната тъкан се подобрява.

Доктор от тази медицинска специалност може да работи в болнична структура, поликлиника, рехабилитация или диагностичен център, научен и изследователски институт.

Основната професионална дейност на рефлексолога е насочена към превантивни, диагностични, терапевтични и рехабилитационни мерки за различни заболявания на нервната система, психични разстройства, травматология и др.

Кога трябва да отида при рефлексотерапевт?

Рефлексотерапевтът може да се лекува при почти всички заболявания на системите и органите, изключвайки само тежки патологии. Не очаквайте симптомите да се проявяват: рефлексотерапията може да се използва редовно, като се използват превантивни мерки и техники за релаксация.

Предимствата на рефлексотерапията са, че този метод на лечение елиминира самата причина за заболяването и затова симптомите също изчезват.

Лечението на рефлексологията се поддава на:

 • различни видове болка: постоянна или повтаряща се, локална и неизвестна етиология;
 • алергични прояви (изключение е бързото развитие на анафилактичен шок, когато се изисква спешна медицинска терапия);
 • патология на репродуктивната система и сексуалната сфера, включително проблеми с концепцията за детето (мъжко и женско безплодие);
 • възпалителни заболявания;
 • патология на новородените - церебрална парализа, забавяне на развитието;
 • замаяност, припадък;
 • заплахи за бременност, токсикоза и следродилни разстройства;
 • вегетативно-съдови патологии;
 • очни заболявания;
 • нарушения на имунната защита на организъм;
 • дерматологични заболявания;
 • малокровие;
 • патологията на простатата;
 • заболявания на гръбначния стълб и мускулно-скелетната система;
 • хронични заболявания на дихателната система;
 • неврит, невралгия, контрактура;
 • храносмилателни нарушения;
 • патология на черния дроб, холецистит;
 • нарушения на съня, астения, раздразнителност, психоза;
 • коронарни нарушения;
 • удари, парези, епилептични състояния, полиомиелит;
 • патология на зависимостта (алкохол, пушене, наркотици).

Какви тестове трябва да предприема, когато отида при рефлексотерапевт?

Обжалването пред рефлексотерапевт не изисква връщането на задължителни тестове. Ако отидете на среща с цел излекуване на определена болест, можете да вземете с вас резултатите от проучванията, проведени по-рано, и да потвърдите наличието на определена патология. Резултатите от предварителните анализи ще позволят на рефлексолога да предостави пълна картина на заболяването, като вземе предвид индивидуалните особености на патологията. Въз основа на това ще се предпише по-ефективно и ефективно лечение.

Например, ако сърцето ви боли, можете да вземете с вас резултатите от кардиограма, отпечатване на ултразвуково сканиране на сърцето, велосипедна ергометрия и т.н.

Когато акупунктура безплодие може да осигури данни посещение на гинеколог или полова система, резултатите ултразвук, хистероскопия bakposeve, оценка на хормоналната система, ако има такива.

Колкото по-медицинска информация за здравето ви предоставяте на лекар, толкова по-ефективен ще бъде терапевтичният подход.

Какви диагностични методи използва рефлексотерапевтът?

Същността на рефлексодиагностичния метод се състои в възможността за т. Нар. Проекция на вътрешните органи на външната повърхност на човешкото тяло. Ако кажете по-лесно, всички човешки органи имат отражение върху тялото: по лицето, палмарни повърхности, уши, крака и други области.

Рефлексодиагностиката работи приблизително по следния начин: специализираната преса в определена точка, проектираща вътрешен орган. Болезнеността с натиск показва, че този орган може да бъде повлиян от патологичния процес.

В наше време този тип диагноза включва използването на специално оборудване за процедури за диагностика на електропроводи.

Този метод, въпреки че няма клинично потвърждение, но с негова помощ е възможно да се открие потенциален фокус на заболяването. Принципите на тази диагностика са с голям успех при използване на акупунктура и рефлексотерапевтични методи на лечение.

Какво прави рефлексотерапевтът?

В своята дейност рефлексолог прилага системно излагане на определено съотношение рефлекс: изпълнението на това действие се осъществява чрез централната нервна система, в резултат на възпаление на краищата на кожата рецептор, което от своя страна оказва влияние върху функционалността на системи и органи.

Специалистите от този профил влияят рефлексивно върху активните зони, които са богати на нервни елементи.

Голямата популярност на рефлексотерапията е, че този медицински подход е приложим при много заболявания и синдроми, без да се изисква никакво лекарство. Това значително намалява риска от усложнения и практически неутрализира възможността от нежелани реакции или предозиране.

Основата на този метод е реакцията на естествения рефлекс: дразненето на нервните окончания може да се извърши чрез механични, електрически, термични, магнитни или биологични методи. Специалистът провежда процедури стриктно в изискваните зони. Това може да бъде областта на лицето, гръбнака, плантарната или палмарната област.

Методите за терапевтичен ефект на рефлексотерапията са разнообразни, като включват следните процедури:

 • микроиглотерапия;
 • вакуумна терапия;
 • микровълнови и магнитни методи;
 • приложение за кандидатстване;
 • криотерапия;
 • лазерна терапия;
 • Шиацу.

Какви заболявания лекува рефлексотерапевтът?

Рефлексотерапията е древна терапевтична система, позната още от 5 век пр. Хр. От дълго време този метод за лечение на заболявания се счита за един от основните методи. Освен да се отърве от сложните заболявания, рефлексотерапията възстановява енергийния баланс в тялото, което допринася за подобряване на здравето на пациента, като удължава живота му.

Рефлексотерапевт, експерт успешно лечение на редица общи заболявания като болка в главата, нарушения на храносмилателната система, болки в гръбначния стълб, крайниците, предменструален синдром, съдова и трофични разстройства. Влиянието върху определени рефлексни зони премахва нервното напрежение и премахва последиците от стресови ситуации, нормализира психоемоционалното състояние. Опитен лекар с помощта на рефлексотерапия може да лекува сърдечни заболявания, патология на храносмилането, респираторна система, пикочна система, помощ при разстройства в сексуалната сфера.

Методите на рефлексотерапията са приложими не само като терапия на определен орган, но и за цялостно подобряване на тялото. Превенцията е една от насоките на въздействието на рефлексотерапията.

Съвети на рефлексолога

За да се изпълнят някои ръчни методи за рефлексно влияние е възможно и независимо да се знае подреждането на необходимите точки и да има пред себе си огледало. Масажните активни точки могат да бъдат навсякъде, където и да сте: в офиса, у дома, в училището. Периодично, използвайки прости действия, е възможно не само да се забави развитието на патологията, но и да се избегнат рецидиви в бъдеще.

Рефлексотерапията е удобна и полезна, защото позволява откриването и лечението на заболяването в началния стадий, когато стандартните медицински методи все още не могат да определят наличието на заболяването при пациента. За да се определи заболяването в началния стадий на развитие, трябва да се обърне внимание на промените в сянката и структурата на кожата, признаци на пигментация и разстройства на растежа на косата.

Използвайте техниката за рефлексотерапия, не забравяйте другите правила за здравна помощ. Това е пълноценна здравословна диета, физическа активност, отстраняване на лоши навици, стабилно психо-емоционално състояние.

Резултатът от използването на рефлексотерапия, който се извършва от квалифициран специалист, може да се появи още през първите сесии на стимулиране на активните зони.

Рефлексологът е специален лекар, който ще помогне да се лекува болестта и да се укрепи тялото, без да се използват традиционни таблетки, инжекции и други лекарства. Този специалист, разбира се, не е всемогъщ: сериозните патологии (рак, левкемия, СПИН) не подлежат на него. Въпреки това, той се справя с много болести доста ефективно.

В допълнение към изцелението, той ще ви даде усещане за хармония, спокойствие, физическо и психическо равновесие.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.