^

Здраве

A
A
A

Разширени вени на долните крайници

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Разширените вени са заболяване, което се характеризира с изпъкване през вените на кожата, както и с изтъняване на вените и образуването на подкожни възли. Често заболяването може да бъде проследено по краката.

Варикозната болест е заболяване на вените на долните крайници, когато са се появили специфични подкожни вена дилатации, които се развиват при хора, които никога не са имали тромбоза на дълбоки венозни стволови клетки.

За първи път името се появява през 1966 г. В статия, PP Алексеев и VS Bagdasarian, а след това през 1972 г. В книгата VS Савелиев, EP-Дъмпти, PG Яблоков "Заболявания на основните вените" а през 1983 г. Е публикувана монографията на A. Vedensky "Varicose Disease". Преди това е имало понятието "разширени вени", които са разделени в първичната, които са възникнали независимо, без видима причина, и вторични, които разработват, след като получи дълбока венозна тромбоза магистрали. Този термин все още се използва в чужбина, но само за "основната" опция. Ако появата на разширени вени се дължи на дълбока тромбоза, тогава чуждестранните флеболози я отнасят към пост-тромбофлебитичен синдром.

Какво причинява разширени вени на долните крайници?

Истинските причини за разширени вени са все още неизвестни. Има няколко теории, които се опитват да обяснят защо има реорганизация на венозната стена, в резултат на което вените започват да се разширяват неравномерно, да се удължават и да се забиват, образувайки възли от съдовете - варици. На практика всички теории получават частична подкрепа и не се използват напълно. Така че днес, както преди сто години, лекарите не се отнасяха към самата болест, а към нейните прояви.

Основните фактори, които причиняват разширени вени са прекалено крехки съдове и слаба венозна клапа. Такъв вентил не е в състояние да се справи с налягането на обратния кръвоток, което води до повишено налягане върху съдовите стени и вени, разширяващо се, изпъква през кожата.

Рисковите фактори за това неприятно заболяване са, както следва:

 • дълго на краката. Често варикозни вени се отбелязват при хора с такива специалности като хирурзи, учители, търговци, фризьори - т.е. Тези, които трябва да прекарват много време в изправено положение;
 • бременността. Бременните жени често забелязват разширени вени. Това коварно заболяване се проявява поради увеличаване на количеството кръв в тялото. В допълнение, матката с плодовете в нея упражнява механичен натиск върху вените, които следват от краката и са силно податливи на различни външни влияния. В допълнение, вените на бременната жена са засегнати значително от естрогенните и прогестероновите полови хормони. По правило варикозните вени, присъщи на бременните жени, бързо изчезват след раждането на детето;
 • прекомерното телесно тегло, което увеличава натоварването на краката при ходене, също оказва неблагоприятно въздействие върху вените и провокира появата на разширени вени;
 • дълбока венозна тромбоза. Това заболяване се характеризира с интравенозен натиск, който се повишава толкова, че кръвта протича през свързващите вени в повърхностните вени, което води до разширени вени;
 • високо вътреабдоминално налягане. Както знаете, когато вдишване вени се разширяват, когато издишвате, напротив, се стесни. По време на напрежение увеличаване на интраабдоминална налягане и вени, като следствие, са също разширяване - това се дължи на изтичане на кръв. За заболявания, които изискват напрягане включват хронична кашлица, често запек, както и аденом на простатата, и така нататък. Тези фактори предизвикват разширяване не само на крака, но също така и някои от другите вени, например, ректално, което води до появата на хемороиди и вените на семенната стака водещо до варикоцеле;
 • възраст. Това също е важен фактор, резултатът от който е разширените вени. С напредването на възрастта съдовите стени и венозната клапа губят еластичност, отслабват и по този начин се появяват варикозни вени;
 • вродени патологии на кръвоносните съдове могат да доведат до появата на разширени вени;
 • Хирургическите интервенции и нараняванията на краката са друга причина за заболяването.

Как се появяват варикозните вени на долните крайници?

Според статистиката днес около 40% от общото население на планетата Земя е засегнато от разширени вени. Почти всеки човек, който е бил засегнат от болестта, от първите признаци, отбелязва появата на малки съдови "звезди". Жените, които виждат този кожен недостатък, попадат в отчаяние, скриват краката си под тъмни чорапогащи, се опитват да скрият звездите с помощта на козметика, като по този начин липсват момента на лечение на заболяването.

Разширените вени в пренебрегната форма са изпълнени със силен оток, появата на трофични язви и променен цвят на кожата. Съдови звездички - това е първият симптом, който предупреждава пациента, че здравето му е застрашено от сериозно заболяване.

В допълнение към звездичките, разширените вени показват едем в глезена и долния крак. Разширените вени също се проявяват чрез болка в мускулите на телетата, усещане за тежест в краката, умора. Скрап често се случва през нощта.

Как да разпознаем разширените вени?

Днес инструменталната диагноза на разширени вени преживява второ увеличение през половин век. Огромен принос за разбирането на патогенезата на това заболяване е направен чрез радиоуниверситетски изследвания. Флебографията все още има своята ниша при диагностицирането на редица флебологични патологии, но не и при разширени вени, където повече от 10 години първото място принадлежи на ултразвуковото дуплексно сканиране. С помощта на ултразвуков ангиоскунинг е възможно да се "види" всеки съд, неговите стени, интравасални форми, да се измери диаметърът му, да се определи функцията на неговите клапани на всяко място. Неинвазивността на изследването позволява да се продължи неопределено във времето, да се изпълнява в различни позиции на субекта и да се повтаря по всяко време.

Предимствата на дуплексното сканиране го правят "златен стандарт" в съвременната флебология.

Основното място в модерната диагностика на разширени вени е заемано от хирургични задачи:

 1. индикации за хирургична интервенция,
 2. обем на работа,
 3. технологична намеса,
 4. точността на достъпа и минимизирането им.

Какво трябва да проучим?

Към кого да се свържете?

Как се лекуват разширени вени?

Преди много десетилетия лечението на разширени вени се извършва само по оперативен път. Съвременните методи на лечение са по-хуманни и по-малко опасни за здравето. Те включват склеротерапия, лазерна терапия, интравенозен лазер, хирургия, хирудотерапия, медикаменти.

Всеки метод е добър по свой начин и има своите предимства и недостатъци. Методът на лечение се избира индивидуално от лекуващия лекар. Въз основа на степента на развитие, възраст, финансово състояние, общо състояние и други аспекти на пациента, флебологът-лекар решава как да се лекува.

Разширените вени са много опасна болест, изискваща спешна медицинска помощ при първите признаци на появата на заболяването. Не се ангажирайте със самолечение - можете да пропуснете ценно време и лечението на заболяването ще бъде многократно усложнено.

Повече информация за лечението

Как да се предпазим от разширени вени?

Разширените вени могат да разрушат живота и настроението на всеки човек. Въпреки това, можете да избегнете заболяването, ако спазвате определени правила.

Преди всичко, хората, страдащи от прекомерно телесно тегло, трябва да влошат теглото си, тъй като излишните килограми оказват много натиск върху вените и краката като цяло.

В процеса на намаляване на теглото, трябва да включвате не само специални упражнения, но и диета.

Необходимо е да се ограничи използването на храни, богати на натриево съдържание - поради това тялото ще спре да натрупва излишната течност.

Необходимо е колкото е възможно по-често да се използват в диетата продукти, обогатени с фибри - това ще помогне да се отървете от запек, причинявайки напрежение и вследствие на това разширени вени.

Хората, които са принудени да седят или да стоят дълго време, трябва да променят по-често краката си, за да избегнат стагнация на кръвта във вените им. Не трябва да седи на стол, да сложи крака на крака, тъй като кръвният поток в този случай е нарушен, което може да доведе до неприятни последици.

След дълго седене или ходене, се препоръчва да легнете на леглото и да сложите краката си на стената - кръвообращението в тази ситуация ще се подобри, в краката ще се почувствате облекчени.

Следващото правило се отнася до жените - се казва, че представителите на красивата половина на човечеството, които са предразположени към такава болест като разширени вени, не се препоръчва да носят обувки и други обувки с високи токчета.

Разширените вени са сигнал за появата му в началния стадий на неговото развитие, така че човек има всяка възможност веднага да се свърже с лекар, за да започне ефективна борба срещу това заболяване. 

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.