^

Здраве

Първа помощ при цистит при жени и мъже

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.09.2022
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Циститът е доста болезнено състояние, свързано с остри или хронични лезии на пикочните пътища. Първа помощ при цистит почти винаги се предоставя, тъй като пациентът се притеснява от остра силна болка, болка, състоянието рязко се влошава. След оказване на първа помощ е възможно да се спре болката, да се спре атаката, след което вече е възможно да се продължи планираната терапия. Всеки трябва да знае как да помогне на човек с цистит.

Какво да правим при първите признаци на цистит?

Все по-често пациентите трябва да чуят въпроса: "Какво да правя при първите признаци на цистит?". Въпросът е съвсем естествен, тъй като трябва да действате бързо и точно. И така, първото нещо, което трябва да направите, когато се появят първите признаци на цистит, е да спрете синдрома на болката, да облекчите пристъп на спазъм, спазми. След това можете да започнете да елиминирате последствията от остър пристъп. Необходимо е да се даде на пациента антиспазматични, болкоуспокояващи. Добре помагат при остри пристъпи на болка такива средства като no-shpa, 5-NOK, baralgin. При силен болков синдром можете да използвате диклофенак (инжекции). При атаки с умерена тежест помага уролесан (билково лекарство). Капва се върху парче рафинирана захар 5-25 капки (в зависимост от стадия на заболяването, тежестта на болковия синдром). Като спешно средство се предписват монурал, фурагин, цистон, които бързо облекчават възпалението и болката. [1]

След като пациентът се подобри, е необходимо да му се дават много течности (чай, топла вода). Важно е да осигурите спокойствие и да извикате линейка. При атака на цистит е наложително да се обадите на линейка, дори ако сте успели да спрете атаката сами и вашето здраве се е подобрило значително. Това се дължи на факта, че лекарствата могат да маскират основните симптоми на патологията, временно да спрат процеса на болка. Но те не премахват причината и не засягат патологичния процес. Това означава, че с течение на времето може да се появи повторение на пристъп, който ще бъде много по-тежък от предишния. Освен това трябва да се има предвид, че тялото може да развие резистентност към използваните лекарства, така че следващия път те ще бъдат неефективни. Също така, ако патологичният процес не е излекуван, възпалителният процес става хроничен. Хроничната форма е трудна за лечение, изисква използването на засилени лекарства, характеризира се с по-тежък рецидивиращ ход с чести обостряния.

Трябва ли да извикам линейка за цистит?

Пациентите, страдащи от цистит, обикновено могат бързо сами да спрат основната атака на цистит. След преминаване на острия пристъп, състоянието се е подобрило донякъде, възниква логичен въпрос: „Да се обадя ли на линейка?“. При цистит винаги се препоръчва да се обадите на линейка, дори ако атаката е елиминирана и пациентът се чувства облекчен. Трябва да се разбере, че циститът е сериозно заболяване на пикочните пътища, което изисква не само спешна помощ и облекчаване на основната атака, но и сложно квалифицирано лечение. Лекарите на Бърза помощ ще окажат цялата необходима помощ, за да защитят максимално пациента, да предотвратят рецидиви, да предотвратят хронизирането на заболяването и да предотвратят прогресирането на заболяването или развитието на усложнения.

Трябва да се приеме, че оттеглянето на острата атака не е основание за отказ за продължаване на лечението. Самостоятелно можете да облекчите симптомите само за кратко време, да премахнете силната болка. След това е необходим преглед от квалифициран медицински персонал. Екипът на линейката ще реши дали е необходима по-нататъшна хоспитализация, или да продължи лечението при лекуващия лекар амбулаторно. Във всеки случай само лекар и в близко бъдеще след атака ще може правилно да прецени тежестта на патологичния процес, неговите последици и ще може правилно да планира тактиката за по-нататъшно лечение. Ето защо, дори ако изглежда, че здравословното състояние е станало нормално, в никакъв случай не трябва да отказвате да се обадите на линейка. Пациентът трябва да знае твърдо това правило и да го използва като аксиома за всеки нов пристъп, независимо от неговата тежест и обстоятелствата на възникването му. [2]

Какво да правим с цистит?

Всеки пациент, който има анамнеза за заболяване като цистит, трябва да знае какво да прави с цистит. Членовете на семейството и роднините също трябва да могат да оказват първа помощ. И така, първото нещо, което трябва да направите, е да изпиете анестетик, спазмолитик, който ще спре възпалителния процес, ще премахне пристъпа на болка, ще облекчи спазма. Средства като баралгин, нош-па, аналгин, дифенхидрамин са подходящи. След това трябва да се обадите на линейка. Трябва да разберете, че много средства могат просто да облекчат атаката, но това не е достатъчно. Необходимо е цялостно лечение, за да се премахнат патологични промени в отделителната система. Също така е важно да се предотврати прогресирането на заболяването.

При цистит наред с възпалителния процес се развива и инфекциозен процес, най-често с бактериална етиология. Инфекцията мигрира нагоре по възходящите пътища и може лесно да проникне в бъбреците, което ще доведе до развитие на бъбречен възпалителен процес. Такива усложнения на цистит като пиелит, пиелонефрит, гломерулонефрит са опасни. Освен това, ако не се лекуват, гърчовете могат да станат хронични и повтарящи се и ще бъде много по-трудно да се отървете от тях. Обръща се внимание на факта, че продължителната употреба на лекарства води до резистентност на организма към въздействието на лекарствата, така че следващия път лекарствата може да не са ефективни.

Следователно, след отстраняване на атаката, се извиква линейка. Лекарят провежда преглед, въвежда необходимите лекарства за облекчаване на възпалението, предотвратяване на инфекциозния процес. След това се решава тактиката за по-нататъшно лечение. Лекарят може да предложи хоспитализация за по-нататъшно стационарно лечение (при тежки случаи рискът от усложнения, необходимостта от подробна диагноза). В по-прости случаи можете да се ограничите до амбулаторно лечение в клиника.

Във всеки случай ще е необходима антибиотична терапия. За предпочитане е да се използва комплексна терапия, която ще включва антибиотици, противогъбични средства. В зависимост от тежестта на патологичния процес, характеристиките на хода на заболяването, комплексната терапия може да включва или пробиотици, насочени към възстановяване на нормалната микрофлора на пикочните пътища, или имуномодулиращи средства, насочени към нормализиране на локалния имунитет и системата на неспецифична резистентност.

Във всеки случай, режимът на лечение трябва да бъде избран изключително от лекаря, тъй като дозировката, методът на лечение, продължителността и дори изборът на лекарството зависят от основния патоген, който причинява възпалителния и инфекциозния процес, от етиологията и спецификата. На патогенезата. Ето защо най-рационално е назначаването на антибиотична терапия след анализ на чувствителността на патогена към антибиотици. Въпросът е, че този анализ отнема време (поне 5-7 дни, в зависимост от времето на култивиране на микрофлората). Наличността на време често е ограничена, спешно е необходима терапия. Поради това изборът се спира на широкоспектърни антибиотици, които засягат широк спектър от микроорганизми. След получаване на анализите схемата на лечение може да се коригира. В никакъв случай не трябва да се самолекувате. Това може да бъде изпълнено със сериозни усложнения и неблагоприятни последици. [3]

Какво да направите, ако се появи кръв с цистит?

Появата на кръв при цистит е изключително неблагоприятен признак. Показва тежък възпалително-инфекциозен процес, при който се увреждат кръвоносните съдове. Също така се отбелязва съдова стеноза, хемодинамични нарушения, хематурия, до открито кървене. Веднага възниква въпросът: какво да правя, когато се появи кръв с цистит? Първото нещо, което трябва да направите, е да не се паникьосвате и да оцените реалното състояние на загубата на кръв. Независимо дали говорим за кървене, или за обичайните синини, синини. В случай на кървене кръвта придобива алеен оттенък, изтича на малка струя и когато се комбинира с урината, се разминава, образувайки по-тъмно петно в центъра. Обикновено при кървене има много кръв - от 1-1 милилитра до няколкостотин милилитра. В случай на кървене изпийте кръвоспиращо средство: аминокапронова киселина, дицинон, бурнет и други средства. И незабавно се обадете на линейка.

Ако нямате кървене, а нормална синина, не можете да пиете хемостатични средства, но трябва да се обадите на линейка възможно най-скоро. В този случай е по-добре да изчакате съвета на квалифициран лекар и стриктно да следвате неговите допълнителни препоръки. Обикновено причината за такава синина е увреждане на кръвоносните съдове, нарушен тонус и пропускливост на кръвоносните съдове, нарушена хемодинамика, микроциркулация, нарушено състояние на системата за неспецифична резистентност и клирънс на лигавиците. Това изисква специално лечение, което лекарят ще избере въз основа на анамнезата, резултатите от прегледа и лабораторните изследвания.

Първа помощ при цистит при жени

Опасността от цистит при жените е, че те драстично увеличават вероятността от усложнения от страна на репродуктивната система. Циститът е възпалителен и инфекциозен процес в пикочните органи. Поради анатомичната близост до женската репродуктивна система, инфекцията често се разпространява в съседни органи, а вагината, матката и яйчниците участват в патологичния процес. Това води до развитие на съответните гинекологични заболявания. Прави впечатление доста бързото разпространение на инфекциозно-възпалителния процес по възходящия път - от уретрата до бъбреците, бъбречните тубули. Това води до развитие на бъбречни усложнения, като пиелит, пиелонефрит, нефрит, гломерулонефрит и други увреждания на бъбреците. За разлика от мъжете, вероятността от усложнения в бъбреците при жените е много по-висока, поради анатомичните особености на женското тяло: пикочният канал при жените е много по-къс, има пряка връзка на цялата пикочна система с бъбреците. В допълнение, инфекциозният процес се поддържа от вагинално течение, навлизане на вагинална микрофлора в пикочните органи.

Следователно, първата помощ при цистит при жените се свежда до облекчаване на спазъм и болка и незабавно облекчаване на инфекциозния процес. Необходимо е наред с аналгетици, болкоуспокояващи и спазмолитици да се пие антибиотик. Препоръчва се да се пие много вода, което ще осигури измиване на пикочните пътища и ще ускори отделянето на бактериалната микрофлора и съответно бактериалните ендотоксини навън и ще намали риска от развитие на усложнения с бактериална етиология. На първо място, лекарствата на избор при спешна помощ са монурал, фурагин или цистон. В бъдеще, в зависимост от данните от антибиограмата, показващи чувствителността на бактериалната микрофлора към предписаното лекарство, лекарства като пеницилин, еритромицин, тетрациклин, олеандомицин, хлорамфеникол се предписват в нормални дози. Лекарството се предписва от лекар. По-нататъшното самолечение може да бъде опасно както за отделителната система, така и за репродуктивната система. Самолечението е особено опасно за бременни жени, тъй като неправилният избор на лекарство може да повлияе неблагоприятно на развитието на плода. Нелекуването на инфекциозния процес също не е опция, тъй като разпространението на инфекциозно-възпалителния процес може да причини вътрематочна инфекция на плода, амниотичната течност. Може също да причини спонтанен аборт, преждевременно раждане. [4]

Първа помощ при цистит при дете

Когато се появят първите признаци на цистит при дете, трябва незабавно да се обадите на линейка. Самолечението може да бъде изпълнено със сериозни последици и усложнения. При децата инфекциозно-възпалителният процес се разпространява изключително бързо, характеризиращ се със склонност към увреждане на бъбреците. Освен това при деца, особено при момчета, често се наблюдават усложнения върху репродуктивната система, които се проявяват само в зряла възраст под формата на сексуални нарушения, безплодие. Трябва също да се има предвид, че колкото по-малко е детето, толкова по-тежка е патологията, толкова по-висок е рискът от усложнения, генерализиране на инфекция и възпаление, до бактериемия и сепсис. Трябва незабавно да се обадите на линейка, следвайте всички препоръки на лекаря. Често се налага хоспитализация. Първата помощ за цистит при дете преди пристигането на линейка може да се състои в спиране на остра болка, облекчаване на спазъм. За това на детето се дават болкоуспокояващи, спазмолитици, в съответствие с инструкциите. Необходимо е да се вземе предвид възрастта на детето и да се изчисли дозировката въз основа на възрастта, телесното тегло. Като първа помощ на детето могат да се дадат следните лекарства: аналгин, баралгин, уролесан, но-шпа. Важно е да си осигурите много течности и пълноценна почивка.

Първа помощ при цистит у дома

У дома, с цистит, се предоставя първа помощ, насочена към облекчаване на атака. Целта е облекчаване на болката, облекчаване на спазъм. Допълнителна помощ трябва да бъде предоставена от лекар, тъй като неправилното лечение може да причини сериозни усложнения. Най-опасни са усложненията върху бъбреците, които дори могат да доведат до инвалидизация на човек. Ако човек се лекува у дома, тогава най-полезното нещо, което може да направи, е стриктно да спазва всички препоръки на лекаря, да не нарушава режима на лечение, докато приема лекарства, спазвайки дозировката, режима, продължителността на лечението, предписани от лекаря. В никакъв случай не трябва да спирате лечението, дори ако здравословното състояние се е подобрило значително и вече няма признаци на цистит. По правило човек веднага се чувства по-добре, тъй като външните прояви, симптомите на заболяването изчезват, спазмите и повърхностните увреждания изчезват. Въпреки това дълбоките възпалителни и дори по-инфекциозни процеси все още продължават и изискват продължително лечение.

Когато оказвате първа помощ за цистит у дома, трябва да облекчите атаката на болка възможно най-скоро. За да направите това, използвайте болкоуспокояващи, аналгетици. След това е необходимо да се обадите на линейка, а след това лекарят ще окаже допълнителна помощ, в зависимост от тежестта на патологичния процес, състоянието на пациента. След оказване на първа помощ трябва да се проведе по-нататъшно лечение. Основата на лечението е антибактериалната терапия, която елиминира не само бактериалния процес, но и спира възпалението, възстановява увредените тъкани и предотвратява усложненията. В лека форма се използват предимно сулфаниламидни препарати, като бисептол, уросулфан (2 g / ден), етазол (5-10 mils от 10% разтвор), сулфадимезин (2 g / ден). Препоръчително е да се предпише комбинирана терапия, която включва антибиотици и сулфатни лекарства.

Първа помощ при остър цистит

При остър цистит първа помощ зависи от водещия симптом. Така че, най-често пациентът се притеснява от остра болка, поради което болкоуспокояващите се предписват като първа помощ. Ако човек има силен спазъм, препоръчително е да комбинирате болкоуспокояващи и спазмолитици. Също така при цистит се предписват антибактериални средства, тъй като е важно да се спре възпалителният процес и да се предотврати развитието на инфекциозни усложнения. Антибиотици като пеницилин, еритромицин, бисептол дават добър терапевтичен ефект. Назначете уросептици - уролесан, баралгин. Нитрофурановите съединения са широко използвани: фурагин (500 ml 0,1% разтвор), фуразолидон (0,1 g), нитроксолин (0,4-0,6 g / ден). Продължителността на курса на лечение е 10 дни.

При остър цистит се предписва налидиксинова киселина (негр). Показан е за профилактика на пиелонефрит, нефрит, гломерулонефрит, използва се при тежък цистит, хронична патология и повтарящи се заболявания. Това лекарство е особено ефективно за лечение на цистит, причинен от грам-отрицателна микрофлора. Предписвайте го на таблетката 4 пъти на ден, курсът на лечение е 5-7 дни. Ако не се наблюдават видими резултати, се предписва 5-NOC. Курсът на лечение е 10-12 дни. Това лекарство е особено ефективно при лечението на продължителен цистит.

По правило при остър цистит телесната температура се повишава рязко. Когато температурата се повиши над 38 градуса, е задължително да дадете антипиретици като първа помощ. След това се свързва антибиотичната терапия и при необходимост се пият антипиретици. Антибактериалната терапия се провежда, докато телесната температура се върне към нормалното. Също така, антибиотичната терапия не трябва да се спира, докато се възстанови нормалният модел на уринарна утайка и бактериемията (бактериурия) не изчезне напълно.  [5]

Първа помощ при цистит, лекарства, хапчета

При цистит пациентът се нуждае от първа помощ: дават лекарства, хапчета. Понякога се правят инжекции. Първа помощ трябва да се окаже преди пристигането на линейка, за да се облекчи състоянието на пациента. Обикновено списъкът със средства, необходими за спешна помощ, е ограничен до минимален набор от лекарства, които ви позволяват бързо да облекчите болката и възпалението, да премахнете спазмите и да отпуснете пациента. По-нататъшното лечение се извършва от лекар, екип на линейка. Като основни средства за първа помощ са: 5-NOK, urolesan, urosept, analgin, baralgin, no-shpa, spasmalgon. Това са най-известните и често използвани инструменти. Често те са в аптечката на пациента, който е получил пристъп.

Но списъкът с лекарства и таблетки, които могат да се използват за оказване на първа помощ при цистит, не се ограничава само до тези лекарства. Следователно трябва да се обмислят други лекарства.

За облекчаване на основните симптоми на цистит се използва дихлотиазид (хипотиазид) - по 50-200 mg. Това лекарство има диуретичен и хипотензивен ефект. Препоръчва се да се комбинира с калиеви препарати, фуросемид (40-160 mg всеки). Препарати от рауволфия, алфа-метилждофу, изобарин се предписват по 0,025 г. Дибазол се прилага в 2 ml 0,5% разтвор. За спиране на възпалителния процес на пациента може да се даде супрастин: с лека форма - 1 таблетка, с тежка атака - 2 таблетки. Suprasin действа като антихистамин, насочен към намаляване на хистамин. При остър пристъп на цистит се развива възпалителен процес, който е придружен от активно освобождаване на хистамин в кръвта. Разрушаването на хистамина намалява възпалението и облекчава състоянието на пациента. Кетонал, кетоферол (по 1 таблетка) се използват като силно болкоуспокояващо при тежък пристъп.

Какво да направите, ако monural не помогна при цистит?

Много пациенти приемат монурал за цистит. Това е доста ефективно средство, което помага за бързо облекчаване на атака, болка, премахване на възпалението и инфекциозния процес. Мнозина разчитат на monural толкова много, че в комплекта за първа помощ няма други средства. И напразно. В края на краищата, малко хора се чудят какво да правят, ако monural не помогна при цистит? Такива случаи се случват. Това може да е свързано с. Че с повтарящ се ход на заболяването, с чести пристъпи, пациентът постоянно приема това лекарство. Чувствителността на тялото към него постепенно намалява, развива се пристрастяване. Ето защо, за да избегнете пристрастяване, трябва да редувате лекарствата. Не се препоръчва да се лекувате два пъти подред с едно и също лекарство. Ако monural е неефективен, можете да опитате furagin, cystone като алтернатива.

Какво да направите, ако фурагинът не помага при цистит?

При атаки на цистит често се използва фурагин. Обикновено работи бързо и добре. Но какво да правя, фурагин не помага при цистит? Не бива да се тревожите за това. Случва се. Просто трябва да смените лекарствата. Разбира се, по-добре е да се консултирате с Вашия лекар, тъй като само Вашият лекар може да избере точно лекарството, като вземе предвид характеристиките на текущото заболяване, състоянието на пациента. Но във всеки случай, дори и без да се знае анамнеза, следните лекарства могат да бъдат препоръчани на пациента като алтернатива: фуросемид (Lasix) в доза от 40-80 до 600 mg на ден. Използват се антихипертензивни лекарства, например допегит, чиято дневна доза е 0,75 - 1 грам. При прогресиращ цистит азатиоприн се предписва в количество от 100-150 mg на ден, камбанки в количество от 300-500 mg на ден. Показани са калциеви препарати, например калциев хлорид в 5-10% разтвор, 1 супена лъжица 4 пъти на ден. Също така алтернатива е цистонът, който се приема според инструкциите.

Какво да направите, ако цистонът не помага при цистит?

Цистон се счита за едно от най-ефективните средства за лечение на цистит. Сега помислете какво да направите, ако цистонът не помогне при цистит. Случват се и такива случаи. Това се случва, ако пациентът често се лекува с това лекарство. Появява се пристрастяване, ефективността му намалява. Но има и случаи, когато лекарството се предписва за първи път и не помага. Това са индивидуалните характеристики на тялото. Във всеки случай, ако няма ефект в рамките на 2-3 дни, лечението трябва да се спре и да се потърси алтернатива. Най-близката алтернатива на цистона е монурал, фурагин. Тези лекарства се приемат в съответствие с инструкциите. Въпреки това, преди да започнете да приемате каквито и да е лекарства, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Първа помощ при болка при цистит

При болка при цистит е необходима първа помощ. Тя трябва да бъде предоставена възможно най-бързо. На първо място, пациентът трябва да получи всякакви болкоуспокояващи. Зависи от индивидуалните характеристики на организма. При тежка патология се дават такива силни лекарства като кетанол, кетолорак. При умерено тежка патология са достатъчни баралгин, аналгин, диклофенак, но-шпи. Тези средства бързо облекчават болката. След това трябва да се обадите на линейка. Преди пристигането на пациента трябва да се осигури почивка и много течности. Вашият лекар ще окаже допълнителна помощ.

Какво да правим с порязвания с цистит?

Ако по време на цистит се появи усещане за болка, трябва да се консултирате с лекар и да се подложите на преглед. Това може да е знак за началото на възпалителния процес. В никакъв случай не трябва да го започвате, тъй като това може да доведе до силна атака. По-добре е да се предотврати възпалението в ранните етапи. Можете също да опитате средства като монурал, фурагин, цистон, уролесан. Те добре спират възпалителния процес, особено в ранните етапи на неговото развитие, предотвратяват развитието на тежко възпаление и инфекция, предотвратяват усложнения.

Алтернативни средства за лечение на цистит като първа помощ

Като първа помощ при цистит могат да се използват алтернативни средства. Нека разгледаме някои от тях.

При цистит е показано лечение с билки, тъй като билките позволяват дългосрочно, кумулативно лечение. Най-често използваните билки са изброени по-долу.

Блатна ледум. Използва се под формата на отвара: около щипка билки в чаша гореща вода (вряла вода). Оставете поне един час. Пийте по супена лъжица 2-3 пъти на ден или според указанията на лекар. Трябва да се помни, че продуктът е отровен, приемайте го с повишено внимание.

Бял равнец. Препоръчва се да се използва под формата на алкохолна инфузия. Може да се използва като воден разтвор. Често се включва в различни медицински колекции.

Обикновеният берберис се произвежда в готов вид под формата на препарат от берверин бисулфат, колекция по рецепта на Здренко.

Maclea сърцевидна се използва под формата на отвари, запарки, екстракти. Stephania smooth се използва под формата на отвари, запарки.

Често се предписват и такива като бяла ружа, аир, жълтурчета, живовляк, сибирска ела, хвойна, глухарче, манджурска аралия, японска софора, воден планинар, змия, женшен, метличина, елеутерокок, ехинацея. Тези средства се препоръчват да се използват под формата на алкохолни настойки (с използване на алкохол с концентрация 40%). Можете да използвате и водни отвари.

Какво да правим с обостряне на цистит?

При рецидивиращ ход, хроничен цистит, чести усложнения върху бъбреците, се предписват кортикостероидни хормони. Кортикостероидите могат да се използват и когато има кръв в урината (хематурия). Например, преднизолонът е лекарството на избор. Предписва се, като се започва с доза от 10-20 mg на ден. Бързо (в рамките на 5-7 дни) доведете дневната доза до 60 mg, продължете лечението за 2-3 седмици, след което постепенно намалете дозата. Курсът на лечение е 5-6 седмици. Общо курсът изисква 1500-2000 mg преднизолон. При липса на желания ефект се предписват поддържащи дози преднизолон (10-15 mg на ден).

При обостряне на цистит се използва и магнезиев сулфат (интравенозно приложение). Инжектират се приблизително 10 ml от 25% разтвор на лекарството. Със силна болка. Което не се спира от други лекарства, дайте наркотични болкоуспокояващи, например хлоралхидрат. Ганглиоблокерите имат положителен ефект. Например, бензохексоний 10-20 mg (0,5 - 1 ml 2% разтвор интрамускулно). Резерпин, урегит, лазикс също се предписват за предотвратяване на по-нататъшни усложнения.

Какво не може да се направи с цистит?

Често чуваме от пациенти въпроса: какво не може да се направи с цистит? Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е, че не трябва да се самолекувате. Циститът е изключително сериозно и опасно заболяване. Това е много по-сериозно, отколкото може да изглежда на пръв поглед. Опасността е, че при цистит се развива остър инфекциозен и възпалителен процес. Съответно по възходящите пътища този процес бързо се разпространява във всички пикочни пътища – уретери, бъбреци. Усложненията на бъбреците се считат за най-опасни, тъй като патологичният процес може да прогресира до некроза и развитие на бъбречна недостатъчност. Инфекция, която е навлязла в бъбреците, е много трудна за лечение и често води до инвалидизация и смърт. Втората опасност са усложненията върху репродуктивната система. Това е особено опасно за бременни жени, тъй като може да възникне вътрематочна инфекция и дори смърт на плода или сложно раждане. За мъжете от страна на репродуктивната система сериозно усложнение е сексуалната импотентност, безплодието.

Невъзможно е да се прекъсне курсът на лечение с цистит или да се намали дозата, дори ако здравословното състояние се е подобрило. Подобряването на благосъстоянието означава, че възпалителният процес е намалял, симптомите са изчезнали, но пълното възстановяване е все още далеч. Ако лечението бъде изоставено, циститът ще стане хроничен с чести рецидиви.

Не можете сами да започнете и да прекратите антибиотичната терапия. Ако изберете неправилно лекарство или спрете лечението, без да бъдете излекувани, това ще доведе до развитие на резистентност сред бактериалната микрофлора и антибиотиците вече няма да работят.

Не яжте пикантни храни, пържени, мазни, пушени храни. Не можете да ядете маринати, кисели краставички, ястия с много подправки, подправки. Не можете да пиете алкохол. Храната трябва да е диетична.

В никакъв случай не трябва да преохлаждате.

Освен това, пациент, който има анамнеза за цистит, трябва да знае колкото е възможно повече за заболяването си. Също така трябва да запомните, че  първа помощ за цистит  се изисква дори преди пристигането на линейката, така че винаги трябва да има комплект за първа помощ с основни лекарства под ръка.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.