^

Здраве

Профилактика мастита

, Медицински редактор
Последно прегледани: 23.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Предотвратяването на мастит е мярка, която жената приема, за да избегне усложнения по време на хранене като инфекциозно увреждане на млечната жлеза. Мастит е инфекциозно заболяване с възпаление на интерстициума на млечната жлеза, което се характеризира с нарушение на нормалната функция на лактацията. Това е придружено от принудителни мерки за прехвърляне на детето на изкуствено хранене, което не е оптимално за нормалния му растеж и здравословно развитие. Следователно, познаването на превантивните мерки на тази патология е много важно за превенцията на заболяването.

Предотвратяване на следродовия мастит

След раждането мастит е процес на възпаление на интерстициума и канал на млечната жлеза, който се появява в следродилния период и има свои собствени характеристики на потока. През този период симптомите на мастит могат да бъдат много изявени и процесът обикновено е гноен. В периода след раждането матката започва постепенно да се свива и да стигне до оригиналната форма, а млечните жлези само започват да функционират. Много често през този период в майчинската болница при жените има следродилен мастит, който е свързан с много причини. На първо място, млечните канали започват да произвеждат мляко, чието количество може да бъде повече от необходимо в първите дни на капака на бебето и стагнацията му се задържа. Неправилната техника на хранене причинява образуването на пукнатини, които са вход към инфекцията, така че се получава вторична инфекция. Ето как се развива следродилният мастит. Много често такъв мастит е трудно да се коригира, което също може да причини възпаление в матката, което е недиагностицирано. Следователно, недостатъчната инволюция на матката в следродилния период или началото на септични усложнения след раждането може да причини следродов мастит.

От тези основни причини, мерки за предотвратяване на следродилния мастит се появяват:

 1. обучение в правилната техника на първото кърмене;
 2. внимателно проследяване на матката в ранния и късния следродилен период и наблюдение на общото състояние на жената с превенцията на инфекциозни усложнения;
 3. ранното приложение на детето в гърдата в родилната зала при липса на противопоказания;
 4. Изявяване на млякото в излишъка му през първите дни от живота на детето, за да се предотврати стагнацията;
 5. предотвратяване на хипотермия и стресови ситуации с цел предотвратяване на нарушения на хормоналния контрол в процеса на лактогенеза.

Всички тези правила са необходими не само за благополучието на жената и предотвратяването на мастит, но и за това майчиното мляко да стане достъпна постоянна храна за детето, за да се осигури нормално развитие, растеж и защита.

Предотвратяване на лактиращия мастит

Кърмене мастит се развива по-често от всеки друг поради факта, че правилата на правилното кърмене Не е известно на всички, и не всички от тях се придържат към майката. Истинското кърмене допринася не само за храненето и растежа на бебето, но и за по-нататъшния процес на лактогенеза. Храненето на новородено бебе трябва да се извършва по негова воля, без прекъсване през нощта. Интервалът между храненията не трябва да бъде повече от три часа. Този интервал оказва влияние не само върху детето, но и върху секрецията на млякото. През нощта, под действието на хормоните на хипофизата се образуват в майчиното мляко, и под влиянието на нощните хранения усилва продукцията хормон окситоцин, който на свой ред влияе на мускулна влакно възниква и се движи нормално млечни кърмене в млечните ходове. Този процес е нормален, но има случаи, когато няма достатъчно мляко и бебето се храни с формулата. В същото време нормалният процес на формиране и разпределение на млякото не се случва и това допринася за разрушаването на лактогенезата. След това има различни патологични състояния под формата на лактоза или в случай на инфекция, има възпаление на млечната жлеза - мастит. Поради това е важно да знаете основните принципи на правилното кърмене.

Превантивно поддържане на мастит при торакално хранене на следното:

 1. хранене на детето за неговата нужда, но поне осем пъти на ден;
 2. Изключване на употребата на други смеси, бутилки, зърното при отсъствие на индикации, което изключва факторите от страна на детето в развитието на стагнация и по-нататъшен мастит;
 3. правилното тоалетна на гърдата преди всяко хранене - не се мият, не vyterat гърдите преди всяко хранене, просто трябва всеки ден душ - това намалява шансовете за накисване и напукване на зърното. Също така преди и след всяко хранене зърното трябва да се избърсва с капка мляко;
 4. правилната диета и почивка на кърмещата майка предотвратява лактостазата и мастита;
 5. правилната техника на хранене на детето;
 6. избягване на подохлаждането;
 7. навременна корекция на лактостазата и тоалетната при появата на пукнатини на зърната;
 8. при формирането на феномена на физиологичната кърмеща криза, трябва да поставяте бебето по-често в гърдите.

Предотвратяването на лактостази и мастити трябва да бъде целенасочено действие, тъй като преждевременно излекуваната лактостаза може да бъде причина за мастит. Ето защо, с появата на огнища на стагнация на млякото, е важно да се използва терапевтичен масаж, физиотерапия и подходяща грижа за гърдите.

Профилактиката на мастит по време на кърменето е много важна задача за всяка млада майка, защото здравето на не само нея, но и детето й зависи от нея. Превантивните мерки не са толкова сложни, колкото изглежда на пръв поглед и при условие, че бебето и гърдата са правилно хранени, това заболяване може напълно да се избегне.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.