^

Здраве

Принудителна диуреза

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Принудително диуреза като метод за детоксикация се основава на употребата на наркотици, които допринасят за рязко увеличение на диуреза, е най-разпространеният метод за лечение на отравяне в която отстраняване се извършва предимно хидрофилни токсични бъбрек.

Тези цели са най-добре изпълнени от осмотични диуретици (манитол), клиничното приложение на който стартира от датски лекар Lassen 1960 Осмотичното диуретика се разпределя само в извънклетъчната сектор не е предмет на метаболитни трансформации, напълно филтруват през гломеруларна базална мембрана, не се абсорбира в тръбния апарат на бъбреците. Манитолът е широко използван осмотичен диуретик. Прилага се само в извънклетъчната среда, не се метаболизира, не се абсорбира от бъбречните тубули. Разпространение на обема манитол в организма е около 14-16 литра. Манитол решения не дразнят интима вена, при контакт с кожата не предизвикват некроза, се прилага интравенозно като 15-20% разтвор на 1.0-1.5 г / кг на. Дневната доза е не повече от 180 g.

Фуроземид е силно диуретично (салурейно) лекарство, чието действие е свързано с инхибиране на реабсорбцията на Na + и Cl йони, в по-малка степен - К +. Ефикасността диуретично действие на използвания в единична доза от 100-150 мг лекарството е сравним с ефекта на осмотични диуретици, обаче, чрез многократно приложение може да бъде по-значителна загуба на електролити, особено калий.

Принудително диуреза Метод счита за достатъчно гъвкав начин ускорява отстраняване от тялото на различни токсични вещества, включително барбитурати, морфин, органофосфорни инсектициди (IEF) и pahikarpin хинин хидройодид, дихлороетан, тежки метали и други продукти изход от бъбреците. Ефективност на диуретично лечение значително се намалява чрез образуване на силна връзка много химични вещества, въведени в организма с протеини и липиди в кръвта, както е отбелязано, например в случай на отравяне фенотиазини, клозапин и др. Когато отравяне токсични дават кисела реакция във воден разтвор ( барбитурати, салицилати, и т.н.), предварително алкализиране се извършва кръв чрез интравенозно приложение на натриев бикарбонат (4% 500 мл).

Принудителната диуреза винаги провежда три стъпки на предварително натоварване с вода, бързо вкарване на диуретик и заместваща инфузия на разтвори на електролити.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Препоръчва се следната процедура на принудителна диуреза

Предварително плащане произвеждат тежки отравяния при разработването на хиповолемия plazmozameshchath с интравенозни разтвори. Едновременно с това, че концентрацията на токсични вещества в кръвта и урината, и хематокрита прилага постоянно уринарен катетър за измерване час диуреза. Манитол (15-20% разтвор) се прилага интравенозно в количество от 1.0-1.5 г на 1 кг телесно тегло на пациента в продължение на 10-15 минути, след това - разтвор на електролит при скорост, равна на скоростта на диуреза. Висока диуретично действие (500-800 мл / ч) се поддържа в рамките на 3-4 часа, след което се възстановяват осмотично равновесие. Ако е необходимо, целият цикъл се повтаря, но не повече от два пъти, за да се избегне развитието на осмотичното нефропатия. Комбинирано използване с saluretikami осмотични диуретици (фуроземид) дава допълнителна възможност за увеличаване на диуретичен ефект от 1,5 пъти, но с висока скорост и голям обем форсирана диуреза достига 10-20 л / ден представляват потенциална опасност от бързо извличане от тялото на плазмен електролит.

За да се коригират възможни нарушения на баланса на солта, се въвежда разтвор на електролити.

Методът на принудителната диуреза понякога се нарича измиване на кръвта, тъй като свързаният водно-електролитен товар поставя по-високи изисквания към сърдечно-съдовата система и бъбреците. Стриктно отчитане на инжектираната и изолирана течност, определението за хематокрит и CVP позволява лесен контрол на водния баланс на организма по време на лечението, въпреки високата диуреза.

Усложненията на метода на принудителната диуреза (хиперхидратация, хипокалиемия, хипохлоремия) са свързани само с нарушаване на техниката на неговото използване. За да се избегне тромбофлебит на мястото на приложение на разтвори, препоръчваме катетризация на централната вена. При дългосрочно използване на осмотични диуретици (повече от 3 дни) може да се развие осмотична нефроза и артрит. Следователно, продължителността на принудителната диуреза обикновено е ограничена от тези термини, а осмотичните диуретици се комбинират със салурети.

Метод форсирана диуреза противопоказан при интоксикации усложнени от остра циркулаторна недостатъчност и бъбречна недостатъчност (олигурия, азотемия, повишени нива на серумен креатинин 221 ммол / л, което е свързано с ниско филтруване обем). При пациенти на възраст над 50 години ефективността на метода на принудителната диуреза по същата причина е значително намалена.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.