^

Здраве

Причини за тежестта в стомаха

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Причините за гравитацията в стомаха може да се дължат на наличието на проблеми с стомашно-чревния тракт.

Не е необичайно за неприятен послевкус в устната кухина, гадене и повръщане, което причинява черния дроб или затруднения при отстраняването на жлъчката. Всъщност може да има много причини и всички те изискват своевременно елиминиране.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Причини за гадене и тежест в стомаха

Причините за гадене и тежест в стомаха може да се укрият при наличие на диспепсия. Тя възниква като следствие от патологията на стомашно-чревния тракт. Това заболяване не принадлежи към броя на независимите. Това е началото на сериозен възпалителен процес. Тежестта в стомаха и гаденето рядко се причинява от проблеми в панкреаса. Тази симптоматика се проявява след приемане на остри и мастни храни.

Има синдром на "мързелив стомах". Характеризира се с бавна евакуация на храната. Намаляването на стомаха става хаотично и некоординирано. В този случай, тежестта и гаденето могат да се появят веднага след поглъщането. В допълнение, това явление се характеризира с проявление на киселини и изгаряния. Причините за това заболяване не са известни досега.

Хроничният холецистит и панкреатитът предизвикват гадене и тежест в стомаха. Това се дължи на хвърлянето на жлъчката в хранопровода и липсата на ензими в панкреаса. Проблемът се решава просто, важно е да започнете да ядете правилно и да приемате ензимни препарати. Такива като панкреатин и Mezim.

Гаденето и тежестта в стомаха могат да бъдат причинени от сериозни заболявания. Вероятно човек има увреждане на централната нервна система и дори туморен процес. В болница се извършва диагностика и се предписва ефективно лечение.

В допълнение към сериозните заболявания, гаденето и тежестта се дължат на преяждане, хранене на храни с лошо качество, силна физическа активност след хранене, емоционално разочарование и т.н. Но във всеки случай, причините за тежестта в стомаха трябва да бъдат определени от специалист.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Причини за постоянна гравитация в стомаха

Причините за постоянната тежест в стомаха може да се дължат на наличието на сериозни възпалителни процеси в тялото. Обикновено това е панкреатит, гастрит и холецистит. Това явление може да се случи и на фона на неправилен начин на живот.

Ако човек непрекъснато преяжда и използва тежка храна, неприятните чувства възникват сами. За да поправите ситуацията, достатъчно е да започнете да ядете правилно. Отрицателното за състоянието на дадено лице е повлияно от леки закуски, неправилна храна, включително бързо хранене. Твърдите пържени и мастни храни сериозно засягат не само стомаха, но и черния дроб. Ето защо, ситуацията се влошава от появата на горчивина в устата.

Лошите навици често водят до тежест в стомаха. По-специално, любовта към алкохолните напитки. Пушенето също има отрицателен ефект. Пристрастяването към вредните навици създава дискомфорт в храносмилателните органи. Прекомерното използване на въглехидратите допринася. Ето защо е по-добре да не се злоупотребява с брашно, торти, торти и сладкиши.

Постоянното използване на неприродни продукти води до сложни последствия. Препоръчително е да се откаже от трудно смилаемата храна. Той оказва негативно влияние върху стомаха и причинява неприятни симптоми.

Разбира се, емоционалните чувства и стрес носят приноса. Хроничните заболявания на храносмилателната система също са сред основните причини за хроничната гравитация.

Правилното хранене, избягването на стресови ситуации и почивка никога няма да знаят неприятни проблеми със стомаха. Естествено, трябва да обърнете внимание на собственото си здраве, така че всички болести трябва да бъдат елиминирани навреме. Причините за тежест в стомаха са в неправилното хранене и пълното пренебрегване на собственото състояние.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20]

Причини за сериозност на стомаха и изтръпване

Причините за гравитацията в стомаха и изтръпването могат да бъдат предизвикани от проблеми с храносмилателната система. Често се случва диспепсия. Тъй като това е характерно, гадене, повръщане и прояви на неприятна умора. Освен това има усещане за тежест. Стомахът не може да се справи с основната си задача, а храната в него се забавя. Проявяването на тежки симптоми е възможно след консумация на мастни и тежки храни. Това състояние е класифицирано като синдром на "мързелив стомах".

Тежестта, гаденето и изтръпването могат да бъдат причинени от преяждане. Поради това е полезно да се следи не само количеството храна, но и качеството. Ако човек яде в движение, тогава могат да възникнат неприятни симптоми по всяко време. Стомахът е трудно да се смила храна в такива условия.

Възможно е появяването и на проблеми с черния дроб. Обикновено това се случва на фона на консумирана пържена, мазна или тежка храна. Подобно заболяване се причинява от алкохола и пушенето. Бързото хранене и газираните напитки заемат водеща позиция в този процес. Естествено, стресът и опитът допринасят за приноса.

Тежестта в стомаха и сухата сутрин може да се дължи на прекалено гъстата вечеря. В края на краищата, стомахът не успява да се справи с зададената задача.

Съществуват и по-сериозни проблеми. Така че, след яденето на човека се появява не само тежкота, но и порив. Човек може да бъде измъчван от гадене и повръщане. Ако този феномен се повтаря непрекъснато, жертвата губи тегло. В този случай е необходимо да се извърши проучване. Най-вероятно става дума за сериозен възпалителен процес на храносмилателната система. Причините за сериозността на стомаха могат да се променят и всички те изискват консултация с лекар.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25]

Към кого да се свържете?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.