^

Здраве

Причини за рак

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

СЗО оценява, че основната причина за рак: мощност (35%), тютюн (30%), пол, репродукцията (10%), изолация (5%), йонизиращо лъчение (3.5%), професионална опасност (3,5% ), замърсяване на околната среда (3.5%), злоупотреба с алкохол (2.7%), наследственост (2.3%).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Хранене като причина за рак

Излишъкът в храната на някоя от основните съставки на храната - протеини, мазнини и въглехидрати - допринася за развитието на рак, тъй като този излишък по един или друг начин създава метаболитни нарушения. Например, повишеният холестерол в диетата увеличава честотата на рак на белите дробове. Съществува висока зависимост между риска от рак на гърдата и диета с калории, консумацията на лесно смилаеми въглехидрати. Увеличаването на излишъка в диетата на животинските протеини също увеличава честотата на рака, което до голяма степен се дължи на влиянието на животинските мазнини и холестерола.

Консумацията на осолено месо, особено когато се комбинира с тютюнопушене, се счита за основен рисков фактор за рак на ларинкса. Открива се връзката между количеството захар в храната и честотата на рака на гърдата. Обратната корелация е установена между консумацията на нишесте и честотата на рак на дебелото черво. Нишестето е добър субстрат за производството на бутират, който има защитен ефект върху епитела на дебелото черво. Микроелементите, съдържащи се в консервирани храни (сол, нитрити) и фосфати увреждат лигавицата в храносмилателния тракт, което увеличава възможността за мутагенна експозиция.

Като защитни фактори включват калций, което намалява пропускливостта на лигавицата, и антиоксиданти (витамин С, каротеноиди), микроелементи (селен), и растителни Anticarcinogens (фитоестрогени, флавоноиди, чай полифеноли).

Епидемиологичните проучвания показват, че излишната мазнина в храната (растителна и животинска) допринася за развитието на рак. Факторите на про-канцерогенния ефект на мазнините са както следва:

  • влияние върху метаболизма на канцерогени (включително чревната микрофлора, която се предполага да увеличи превръщането на жлъчните киселини в канцерогенни метаболити);
  • директно действие върху тъканите, в които се развива туморът;
  • действие върху ендокринната система;
  •  влияние върху имунните системи и хемокоагулацията.

Прекомерното телесно тегло увеличава риска от почти всички форми на рак и колкото повече е, толкова по-голям е рискът. В научната литература са натрупани много данни, потвърждаващи свързването на затлъстяването с развитието на рак на бъбреците, дебелото черво, белите дробове, млечните жлези и женската сексуална сфера.

При изразеното затлъстяване рискът от смърт от рак е по-висок при мъжете с 52%, а при жените - с 62% в сравнение с хората с нормално тегло на тялото.

В резултат на проучване в Съединените щати бяха получени следните данни. Сред жените с най-висока телесна маса убиец рак на матката е 6 пъти по-често, рак на бъбреците - 5 пъти, рак на маточната шийка - 3 пъти, рак на гърдата, жлъчен мехур, панкреас и хранопровода - в 2 пъти по-голяма вероятност от контроли групи.

Сред мъжете с максимално телесно тегло, ракът на черния дроб е 6 пъти по-вероятно, ракът на панкреаса 2 пъти, жлъчния мехур, стомаха и ректума - 75% по-вероятно от контролните групи.

През последните години се обърна значително внимание на възможната защитна роля на така наречените растителни влакна, които включват целулоза, пектин и други подобни. Смята се, че храните, съдържащи растителни влакна (като например зеле, грах, боб, моркови, краставици, ябълки, сливи, и т.н.), може да намали честотата на стомашно-чревен рак. Все още не е определено дали защитното свойство на хранителните влакна е свързано с тяхното количество или с функцията на определени компоненти. Диетичните фибри повлияе процеса на ферментация в дебелото черво (в резултат на производството на мастна киселина тип бутират къса верига - инхибитор на апоптоза), и увеличаване на размера на фекален материал (което води до намаляване на концентрацията на канцерогенни вещества в лумена на дебелото черво).

Някои растителни компоненти, съдържащи главно лигнини, в резултат на метаболизма в червата, могат да повишат нивото на естрогените в организма. Такива растения включват соя.

Най-благоприятният ефект от рационалния начин на живот се отбелязва сред непушачите, които не пият алкохол и месо и ядат пресни зеленчуци ежедневно. При тази група лица годишната смъртност от тумори в стандартизирани показатели е била 324 случая на 100 000 души. В сравнение с 800 случая на 100 хиляди души. В хора с противоположен в природата начин на живот. В същото време протеиновото гладуване допринася за значително намаляване на активността на имунитета и също така е силно нежелателно.

Причини за рак: тютюнопушене

Според експерти от Комитета на СЗО за контрол на тютюна, сега съществуват убедителни доказателства, че има причинно-следствена връзка между тютюнопушенето и рака на белия дроб. Те се основават на редица ретроспективни проучвания, проведени в редица държави. Тези проучвания неизменно разкриват тясна връзка между рака на белия дроб и консумацията на цигари. В същото време рискът от развитие на рак на белите дробове е пряко свързан с броя на пушените цигари, възрастта, при която пушенето е започнало, честотата и дълбочината на затягането и т.н.

За да се илюстрира зависимостта на честотата на рак на белия дроб от броя на изпушените цигари може да доведе до следното: в Съединените щати, в тези, които пушат през деня, две кутии цигари или повече, рискът от рак на белия дроб е 24 пъти по-високи, отколкото непушачите.

Пушенето и употребата на алкохол са водещите рискови фактори за рак на главата, врата и устата, включително рак на устните, езика, венците, ларинкса и фаринкса. Приблизително 400 хиляди нови случая на тези заболявания се диагностицират глобално всяка година, като повечето от тях се развиват в развиващите се страни. Учените открили, че тютюнев дим разрушава молекулите на антиоксидантите в слюнката и го превръща в смес от опасни химикали. Арсенът, никелът, кадмият и берилият в цигарената кутия (до 10% за някои от тях) преминават в тютюнев дим при пушене. Изложена на влиянието на тютюневия дим, слюнката не само губи защитните си свойства, но дори става опасна и допринася за унищожаването на клетките в устата.

Пушенето също така увеличава честотата на рак на хранопровода, жлъчния мехур и панкреаса. В публикувани проспективни проучвания, проведени в Съединените щати, е установена връзка между тютюнопушенето и риска от развитие на рак на панкреаса. Два и три пъти увеличен риск от рак на панкреаса при пушачи в сравнение с непушачите.

Механизмът на ефекта от тютюнопушенето върху честотата на рака не е установен. Смята се, че специфични канцерогени попадат в панкреаса или хематогенния начин, или с рефлукс на жлъчката. Прекратяването на тютюнопушенето може да предотврати 25% от смъртните случаи от рак на панкреаса.

Има голям брой публикации, които свидетелстват за канцерогенния ефект на алкохола в развитието на рак на горния храносмилателен тракт, първичния рак на черния дроб, рака на гърдата, ректума,

Въпреки внушителната научна информация, потвърждаваща канцерогенността на консумацията на алкохол за хората, механизмът на канцерогенно действие на алкохола все още не е ясен. Според експерименталните проучвания етанолът като такъв не е канцерогенен. Смята се, че етанолът играе ролята на промотор на канцерогенезата.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

История на репродукцията

Този фактор играе важна роля в етиологията на туморите на женските полови органи. Това, особено характеристиките на менструалните, сексуалните, раждаемите и лактационните функции. Така че ранната възраст на началото на менструацията (менархес) и късната менопауза повишават риска от развитие на рак на гърдата, рак на матката и яйчника. При жени, които са на възраст 15 години или повече, в сравнение с жените, които са започнали менструация до 13-годишна възраст, рискът от рак на рак на гърдата е намален наполовина. При жени с късна менопауза (54 години или повече) рискът от рак се увеличава 4 пъти в сравнение с жените, които са имали менопауза преди 47-годишна възраст. Раждаемостта намалява риска от развитие на рак на гърдата. В сравнение с жена, която никога не е родила жена, която ражда едно дете, рискът от рак се намалява с 50%. Освен това, с увеличаване на броя на бременностите, довели до раждането, рискът от рак на гърдата продължава да намалява, и жената, която е родила три или повече деца, рискът е 65% по-ниска, отколкото в нераждали жени. Ранният труд също е фактор, който намалява риска от развитие на рак на гърдата. По този начин при жените, родили първото дете под 25 години, рискът от рак е с 35% по-нисък, отколкото при жените, които имат първото си раждане след 35 години.

Причини за рак: йонизиращо лъчение, слънчево излъчване

Йонизиращата радиация, открита в човешкото местообитание, се състои от естествен (естествен) радиационен фон и йонизиращи източници, чийто произход се определя от човешката дейност.

Радиационният (йонизиращ) естествен фон се състои от три вида източници на йонизиращо лъчение. Първият от тях е космическите лъчи, достигащи до повърхността на Земята, а вторият е излъчването на радиоактивни елементи, които съставят земната кора (почвата, скалите, морската вода, в някои случаи, почвата). Последствията от наличието на радиоактивни елементи в скалите са тяхното присъствие в строителните материали и йонизиращото лъчение от каменни сгради. От скалите, както и от произведените от тях строителни материали, радонният газ се отделя бавно в едно или друго количество. Тя също е изолирана от структурните елементи на каменните сгради. Тези обстоятелства определят наличието на радон в морската вода и водите на някои източници, както и в промишлените и жилищни райони. И накрая, третият тип е йонизиращото лъчение на радиоактивните нуклиди, които съставляват тялото на хората (и животните). Интересното е, че всеки от тези три типа източници на йонизиращи лъчения понастоящем допринася приблизително за същия принос към общото ниво на естествения радиационен фон.

Общото радиационно натоварване на човек в съвременното общество, според съществуващите оценки, се определя приблизително на 2/3 от действието на естествения фон на йонизиращото лъчение и от 1/3 от влиянието на антропогенните източници от него. Сред последните, най-голям е делът на йонизиращите лъчения в медицината (диагностика и терапия). Радиационното натоварване от този произход достига приблизително 30% от общото натоварване на човек от йонизиращо лъчение от всички възможни източници. Радиационният товар от други източници на антропогенен произход, включително радиоактивни атмосферни валежи, професионални радиационни опасности и радиоактивни отпадъци е само няколко процента (около 2%) от общото натоварване, произхождащо от всички източници.

Според експерти по хигиена на радиацията, кумулативният канцерогенен ефект на йонизиращото лъчение представлява само около 1-10% от всички злокачествени тумори при хората.

Анализ на случаите на левкемия в Гърция, от 1980 г. Насам, в разкри, че честотата на заболяване при деца под 12 месеца сред изложени вътреутробна експозиция в резултат на отлагания от аварията в Чернобил 2,6 пъти по-висока от тази на необлъчено.

Ефектът от малки дози радиация върху щитовидната жлеза на децата е причина за рязко увеличаване на честотата на папиларен рак на щитовидната жлеза. В този случай пикът на тяхното възникване се наблюдава в периода от 20 до 25 години след радиационната експозиция в дози от 10 - 60 Gy.

Вторият важен радиационно-предизвикващ канцероген на човешката среда е слънчевата ултравиолетова радиация. Въз основа на епидемиологични проучвания се стигна до заключението, че по-голямата част от различните форми на рак на кожата трябва да се разглежда като географска патология, свързана с продължително излишно излагане на слънчеви ултравиолетови лъчи. Важно етиологично значение на слънчевите ултравиолетови лъчи е и за рака на устните и злокачествената меланома на кожата.

Активирането на протоонкоген предизвиква ултравиолетова радиация с дължина на вълната от 160-320 nm, която се абсорбира от ДНК с преход на нейните бази в разбудено състояние. След това ДНК може да възстанови молекулната си структура и да се премести в ново стабилно състояние. Едновременно с трансформацията на нормалните клетки в раковите ултравиолетови кванти, имунната система и системата за възстановяване на тялото се потискат.

Известно е, че в резултат на антропогенни влияния върху стратосферата е възможно да се намали дебелината на озоновия слой, което води до повишаване на потока на ултравиолетови лъчи достигат областта на обитаване. Междувременно увеличаването на интензивността на ултравиолетовото излъчване на слънцето с 1% увеличава честотата на рак на кожата с 2%.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30]

Замърсяване на околната среда като причина за рак

Увеличаването на честотата на злокачествените новообразувания се смята, че се дължи на повишаване нивото на замърсяване на външната среда от различни химични и физични агенти, притежаващи канцерогенни свойства. Счита се, че до 85-90% от всички случаи на рак се определят от въздействието на канцерогенни вещества в околната среда. От тях около 80% се отнасят до химични канцерогени, главно полиароматни въглеводороди (ПАВ) и нитрозамини (NA). В резултат на систематичното проучване на нивото на замърсяване на природните среди на ПАÕ бе разкрита глобалната природа на нейното разпространение. Установено е, че концентрацията на ПАВ и предимно бензо (а) пирен в околната среда е корелирана с бластомогенния ефект.

Понастоящем нарастващото общо замърсяване на почвата и резервоарите с нитрити и нитрати предизвиква сериозно безпокойство, по-специално поради разширяването на използването на азотни торове. Това причинява появата на тези агенти в растенията и растителните храни, фуражите и дори животинските продукти, например в млякото.

Важен аспект на този проблем е, че нитрозосъединенията могат да се образуват в тялото на животните и хората. Има достатъчно доказателства, че ендогенният синтез на нитрозо съединения може да се появи при хора и животни при концентрации на нитрити и нитрати, които действително влизат в тялото с храна.

Проблемът на нитрат (нитрити) замърсяване може да има значение, а в някои европейски страни, но в резултат на изследванията са показали, че тези канцерогени могат да образуват в стомашно-чревния тракт на човека само при определени условия - недохранване, намалена стомашна киселинност, външен вид абнормна микрофлора и т.н. Елиминирането на храносмилателните разстройства прави риска от рак под въздействието на нитрати и нитрити минимален.

Установено е, че химичните вещества (анилин, етаноламин), намиращи се в обектите, обкръжаващи човешката среда, повишават канцерогенния ефект на азо-съединенията и причиняват рак на черния дроб при експеримент с животни.

Епидемиологичните проучвания разкриха редица фактори, които са показателни за възможността за развитие на рак при използване на зеленчуци и плодове, отглеждани при условия на употреба на пестициди. Установено е, че броят на онкологичните пациенти в местното селско население се увеличава статистически с увеличаването на площта на обработваните с хербициди полета. Установено е, че в семейства, в които децата да развият подуване на мозъка, е била използвана (до 80% от семействата) за обновяване на инсектициди за домашни любимци, особено ако той съвпада с първите 6 месеца от живота на бебета.

Според последната класификация на СЗО канцерогенността за хората е арсен и неговите съединения, хром и някои от неговите съединения, а технологичните процеси на рафиниране на никел също са опасни. Към групата вещества с висока степен на вероятност за канцерогенна активност за хората принадлежат кадмий и никел и някои от техните съединения. И накрая, има доказателства за канцерогенна активност за берилий и някои от неговите съединения.

Изследванията показват, че в Татарстан високата честота на рак на дебелото черво корелира с увеличаване на съдържанието в почвата и растителност слой на стронций, олово и кадмий, и ректума - хром, олово, стронций и кадмий.

Всички метали под формата на минерали в едно или друго количество присъстват в човешката среда. Във формата на различни съединения металите могат да влязат в атмосферата. Те са източници на високотемпературна обработка на естествени материали, съдържащи тези метали: топене на руда, производство на стъкло, изгаряне на въглища, производство на пестициди и др.

Някои проучвания показват повишен риск от развитие на рак на дебелото черво при ядене на мръсна вода и тумори на пикочния мехур с хлорирана вода. Установено е, че в хода на обработката на вода (основно използване на хлор като дезинфектант) се формират фундаментално нови химични съединения, повечето от които са способни да индуцират мутации и злокачествени неоплазми.

Напоследък още един физически фактор на човешката среда започва да привлича вниманието от гледна точка на потенциалната онкологична опасност. Говорим за магнитни полета. С развитието на научния и технически прогрес се увеличава вероятността да се повлияят на променливите на хората и на постоянните магнитни полета. В същото време вече има данни, въз основа на които е възможно поне да се подозира канцерогенният ефект на такива влияния върху хората. Досега не са били напълно дефинирани механизми, чрез които нискочестотните полета могат да повлияят върху развитието на рак или друга патология. В същото време съществуват данни, които потвърждават хипотезата, че експозицията на електромагнитни полета е свързана с честотата на левкемия при деца.

Наследствен рак

Делът на наследените форми на рак според различните оценки е от 2,3 до 7,0% от всички злокачествени заболявания. Появата на "наследствени тумори" е свързана с мутации в половите клетки.

Въпреки генетичното естество на всички видове рак, не всички от тях са наследствени заболявания, тъй като в повечето случаи те са свързани със соматични мутации, които не са наследени.

Съгласно естеството на наследствената черта наследствените форми на рака включват следните групи:

  • наследяване на ген, който причинява определена форма на рак (напр. Тумор на Wilms, наследствен ретинобластом);
  • наследяване на ген, който увеличава риска от рак; - наследствено предразположение към рак (напр. Пигментна ксеродерма);
  • Полигенно наследство - тумор или предразположение към него възниква, когато пациентът има няколко наследствени черти (например, колагенози).

Семеен полипоза на червата

Много аденоми на дебелото черво под формата на полипи. До 40-годишна възраст, в 100% от случаите се развива карцином на дебелото черво. Наследството е автозомно доминантно.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42]

Синдром на Gardner (наследствена аденоматоза)

Болестта се проявява на възраст от 20 до 30 години с полипи на дебелото черво, атероми, лейомиоми и дермоидни кисти на кожата, остеоми на черепа. Полипите на червата са винаги злокачествени.

Синдромът Пейц-Турна-Джегърс

Едновременна лезия на червата (полипоза с диспептични разстройства) и кожа (пигментация). Аденомите на червата са злокачествени при 5% от случаите.

Вимбс тумор (нефроластом, ембрионален рак на бъбреците)

Той представлява около 20% от всички ракови заболявания при деца. Това се случва, когато развитието на бъбреците на всяка възраст, но по-често около 3 години. Наследяват повече от 30% от случаите на тумори.

Рак на гърдата

Приблизително 5 до 10% от случаите на рак на гърдата са наследствени, техният дял се дължи на вертикалното предаване на мутациите на BRCA1 и BRCA2 гените. Наследствената форма на рак на гърдата е по-често диагностицирана при млади жени в репродуктивна възраст. Рискът от развитие на рак е 2 до 3 пъти по-висок при жени, чиито роднини са имали рак на гърдата. Увеличен риск от развитие на злокачествени тумори на гърдата се предава от родители на деца.

Рак на яйчниците

От 5 до 10% от случаите на рак на яйчника са наследствени, около 10% от всички злокачествени меланоми са наследени от автозомен доминантен тип. Делът на наследствените форми на рак на стомаха е нисък. Вероятността за развитие на карцином на стомаха при деца или братя и сестри на пациента е 2-3 пъти по-висока от риска в общата популация. Голямо значение се отделя на генетичните фактори при образуването на първични множествени злокачествени неоплазми.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.