^

Здраве

Причини за метеоризъм

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Причините за метеоризма са различни. Това заболяване се проявява на всяка възраст, дори при новородени.

Една от причините за метеоризма е липсата на ензими поради несъвършена работа на ензимната система или заболявания на храносмилателната система.

Липсата на ензими води до лошо храносмилане на храната, поради което парчета храна достигат до долната част на червата, където няма условия за храносмилане. В резултат на това неразрешени остатъци от храна започват да се гниет и да се скитат, което води до образуването на голям брой газове.

Също така, метеоризмът може да доведе до нарушение на бактериалния състав на червата, една от причините за която е консумацията на храни, богати на фибри (грах, боб) в големи количества.

При естествено възникващи процеси газовете в червата се обработват от бактерии, но с прекалено много храна или липса на необходимите микроорганизми се развива оток.

Също така, подуването може да доведе до нарушение на моторната функция на храносмилателната система, особено след операцията. С стагнация на изпражненията в червата започва гниене, което провокира прекомерно образуване на газове.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Причини за метеоризъм при възрастни

Причини за газове при възрастни често са свързани със стомашно-чревни заболявания, но натрупването на газ в червата може да бъде свързано с храна, която хората консумират (бобови растения, черен хляб, сладкиши, безалкохолни напитки, и т.н.).

Някои хора имат липса на храносмилателни ензими, което нарушава усвояването на хранителните вещества и причинява метеоризъм.

За да причинят метеоризъм могат да се използват и лекарства (неутрализиране на киселината в стомаха), инфекции, разширени вени, тумори, които притискат червата.

trusted-source[9], [10], [11]

Причини за метеоризъм при жените

Причините за метеоризъм при жените в повечето случаи са същите като при мъжете.

Наблюдавано е повишено образуване на газове при жени при бременност или при менопауза, което е причинено от хормонални нарушения в организма.

Подуването на жените може да се свърже с консумацията на едри влакна (открити в ядки, семена, някои сурови плодове). Тялото не е в състояние да смила такива продукти и в резултат на това се увеличава производството на газ.

Някои хора в организма са намалили нивото на лактозата, което е необходимо при смилането на мляко, в случая с употребата на млечни продукти, може да има подуване.

Често причината за подуване е прекомерна или твърде бърза консумация на храна, което води до поглъщане на въздух и поглъщане на храносмилателния тракт.

Също така, подуване може да доведе до алергия към определени храни, особено при намален имунитет.

Причините за газове при жените може да бъде неоплазма или патология на вътрешните органи (гастроинтестинални тумори, фибром, киста, апендицит, нарушават жлъчния запушване на пикочните пътища, синдром на раздразнените черва, и т.н.).

Причини за метеоризъм при деца

Причините за метеоризма при децата са свързани с недостатъчно развитие на храносмилателната система или стомашно-чревни заболявания. Натрупването на газове в червата може да бъде следствие от липсата на храносмилателни ензими или функционални нарушения на храносмилателните органи.

Друга причина за метеоризма от детска възраст може да бъде нарушение на бактериалната флора на червата като резултат от приемането на антибиотици или неформална система за потискане възпроизводството на микроорганизми.

Увеличеното образуване на газове може да бъде резултат от аномалии в развитието на червата, поради което храната остава натрупана в червата.

В повечето случаи метеоризмът при децата се причинява от консумирането на храни, които причиняват повишено производство на газ.

trusted-source[12], [13]

Причини за метеоризъм при кърмачета

Причините за метеоризъм при новородени са разнообразни. По принцип метеоризмът се свързва с несъвършенствата в храносмилателната система. При кърмачета чревна микрофлора започва да се развива след раждането, така че процесът на храносмилане се извършва, е доста трудно, освен това, е налице липса на определени ензими и бактерии, помага за храносмилане мляко.

Понякога повишеното образуване на газ може да бъде причинено от липсата на лактоза в тялото на детето, което затруднява смилането на млякото.

Причината за подуване може да бъде въздухът, погълнат от детето по време на хранене (особено в погрешна стойка) или по време на плач.

Също така, метеоризмът в детето може да бъде последица от нарушението на майката от диета или ранните допълващи храни, дразнещи гастроинтестиналната лигавица (пюре от ябълки, круши).

Възпалението може да доведе и до Е. Coli или други патогенни микроорганизми.

trusted-source[14]

Причини за метеоризъм и подуване на корема

Причините за метеоризма и подуване често са свързани с диетата и начина на живот. Честото и прекомерна консумация на газирани напитки, яде храна, твърде бързо или в големи количества, на консумацията на продукти, които допринасят за образуване на газ и така нататък. Води до факта, че храната в червата се забави, тя започва да ферментира, и това става причина за прекомерно отделяне на газове.

Подуването може да се дължи на приема на сода или препарати от киселини (неутрализираща солна киселина в стомаха).

trusted-source[15], [16]

Причини за тежки метеоризъм

Причините за метеоризма, особено в силна форма, често са свързани с храненето на хората. Бобовите растения, овчето месо, както и содата или квасът причиняват ферментация в червата и повишено образуване на газове.

Често се появява силно метеоризъм поради нервен стрес или стрес, което причинява спазъм на гладките мускули и намалява чревната перисталтика.

Тежко подуване може да се дължи на целулозна диета, храносмилателни или чревни нарушения, прекомерен бактериален растеж.

Причини за метеоризъм след хранене

Причините за метеоризма след хранене възникват от нарушение на храносмилането, липса на ензими или дисбаланс на микрофлората в червата.

При много хора метеоризмът се появява след консумация на мляко или млечни продукти - феномен, който е свързан с липсата на лактоза, което допринася за усвояването на млякото. Струва си да се отбележи, че в случай на недостиг на лактоза, особено сиренето на твърди сортове увеличава образуването на газ.

Подуване на корема и газове може да доведе до високо съдържание на фибри или фибри храни (сладкиши, зърнени култури, гъби, зеленчуци и др.), Продукти, които допринасят за процеса на ферментация в храносмилателния тракт (квас, бира, боб и т.н.), газирани напитки, злоупотреба с сладко, някои плодове (круши, грозде, ябълки).

В допълнение, метеоризмът може да бъде резултат от прибързаното приемане на храна (поглъщане на твърде големи парчета, недостатъчно дъвчене и т.н.).

Важно е количеството вода, което пиете, с липса на течност в червата, бактериите отделят повече газове.

Причини за персистиращо метеоризъм

Причините за газовете, особено постоянните, могат да бъдат свързани с различни патологични състояния:

 • цироза на черния дроб
 • постоянен стрес, невроза
 • нарушение на поглъщането на въздуха по време на хранене
 • инфекции в остра форма
 • нарушение на чревната микрофлора
 • възпаление на перитонеума, слаба чревна перисталтика
 • възпаление на лигавиците на стомаха или червата
 • синдром на раздразнените черва
 • паразити в ректума
 • възпаление на тънките черва
 • ректални пукнатини, хемороиди

Причините за метеоризма и изгарянията

Причините за метеоризма и изтласкванията са свързани с навлизането на въздух в стомашно-чревния тракт или при използването на продукти, които насърчават генерирането на газ.

Ерутацията е изпускане на въздух от стомаха, който се получава с прибързан прием на храна, дъвка, газирани напитки и др.

Но повръщането може да бъде свързано с болести, например киселинен рефлукс, гастрит или гастропареза.

Ерукуция се случва, когато газове и газове се натрупват в червата и стомаха, често болка (слаба или остра), обикновено след отделянето на въздух, лицето става по-леко.

Това състояние провокира прекалено мазни храни, тютюнопушене, нервно напрежение и т.н.

Причините за газовете сутрин

Причините за метеоризма сутрин са свързани в повечето случаи с недохранване. Вечерята трябва да бъде не по-късно от 3-4 часа преди сън, в противен случай тялото няма време да смила храна и започва да се скита, което предизвиква увеличаване на газа през сутринта.

Метеоризъм сутрин може да се случи поради физиологични причини, тъй като в хоризонтално положение освобождаването на газове е трудно, а когато се повдига от леглото този процес може да се засили. Емисията на газове в този случай е безболезнена и почти не предизвиква дискомфорт.

Причините за газовете през нощта

Причините за газовете през нощта могат да бъдат свързани с използването на продукти, които насърчават производството на газ и използването на лошо комбинирани продукти.

Също така, газовете могат да причинят прекомерна консумация на сода, бързи закуски през деня, промяна в бактериалната флора на червата и стомашно-чревни заболявания.

Причини за метеоризъм разнообразен разстройство обикновено се появява в резултат на неправилно хранене, бърза закуска, както и при заболявания на храносмилателната система (гастрит, хепатит, панкреатит, и т.н.), смущения на чревната бактериална флора (обикновено след като антибиотици), слаба чревната перисталтика.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.