^

Здраве

Метеоризъм (подуване на корема)

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Флатуленция - като синдром на прекомерно образуване или натрупване на газообразни отпадъци от процеса на смилане на храната - може да възникне, когато в малкия и дебелото черво в продължение на един ден повече от 600-700 с. См газ.

Според последната версия на Международната класификация на заболяванията метеоризмът на МКБ 10 се дължи на XVIII клас симптоми и аномалии, които се наблюдават по време на клиничните прегледи. В този клас се появява подуване или метеоризъм при R14, което съчетава признаците на аномалии в органите на храносмилателната система.

Има три основни оплаквания, свързани с "гасирането": прекомерно потекло, подуване на корема (метеоризъм) и прекомерно изтичане на газове през ануса.

В червата обикновено има газ, който влиза в него в резултат на поглъщане на въздух (аерофагия), директно образуване в червата или дифузия от кръвта в лумена на червата. Газът дифундира между лумена на червата и кръвта в пряко съотношение с разликата в парциалното налягане. Така, азот (N) навлиза в чревния лумен от кръвния поток и водородът (Н) навлиза в кръвния поток от чревния лумен.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Причини за метеоризъм

На първо място, причините за метеоризма могат да бъдат покрити при елементарно преяждане, когато количеството консумирана храна просто няма време да бъде качествено обработено от тялото. Често, силно метеоризъм след хранене възниква от продуктите, които хората ядат. Продуктите, които увеличават гасирането в червата, включват комплексни въглехидрати, животински мазнини и мляко и различни зеленчукови култури.

Причините за метеоризма могат да бъдат вкоренени в вродения или придобит недостиг на храносмилателни ензими (диспепсия), което води до непълно храносмилане на храната. С тази етиология персистиращото метеоризъм е придружено от усещане за тежест и усещане за повишено вътрешно-коремно налягане (в горната част на кухината), а понякога и болки в краката. При ензимен дефицит диарията и газовете са много чести. Един пример за липса на ензими е хиполактазия, непоносимост към млечна захар, дължаща се на дефицит на ензима бета-галактозидаза.

Въпреки това, в по-голямата част от случаите причините за метеоризъм - функционални заболявания на стомашно-чревния тракт, и патология на средните части на храносмилателната система: стомаха, дванадесетопръстника, панкреаса, жлъчния мехур, тънки черва и дебелото черво.

trusted-source[6], [7], [8], [9]

При какви заболявания е метеоризма един от техните симптоми?

Метеоризъм, гастрит, че е възпаление на лигавицата на стомаха, куркане в стомаха проявява главно по време на обостряне на хронични форми на заболяването, срещащи се на фона на намалена стомашна киселинност. Повечето пациенти с тази диагноза се оплакват от тежест в стомаха и метеоризма.

Гадене, ерукция, газове през нощта и нощна болка в хипохондрията е класически симптом на язва на дванадесетопръстника. Докато за синдрома на дифузното черво, както и за дискинезията на червата, метеоризмът е характерен сутрин.

Метеоризъм панкреатит, причинени от разрушаване на панкреаса, предизвиква набъбване на коремната стена и шумят, разстройство с хаотичен хранителни частици и мазнини. В тази патология наблюдава зловонни газове, поради преобладаването в червата сероводород газ (миризма, която се сравнява с лош мирис яйце в), индол (мирише на нафталин), скатол и тиолите. Аминокиселините, секретирани от разлагането на 3-метилиндол (скатол) има силна миризма фекални и сяра-съдържащи тиол (меркаптан) отвратителен мирис и съзнателно част на защитната секрецията на порове.

Между другото, метеоризъм без мирис, в смисъл на засилено flatulentsiya и оригване на въздуха често се случва при aerophagia (физиологичен Pneumatosis стомаха) - излишък на въздух приема с храна и напитки, лошо смилане храна в устата, злоупотреба с газирани напитки, както и при продължително нарушение на носа дишане. Според изследванията, влизайки в чревния лумен в резултат aerophagia въздуха, е не по-малко от една трета или дори половината на газове в червата. Химичен състав газове газове без мирис се състои от азот, въглероден диоксид, водород и метан.

Метеоризмът с холецистит - възпаление на жлъчния мехур - се развива успоредно с гадене и горчиви еруктации. Киселини с газове постоянно се срещат при тези, които имат повишена киселинност на стомашния сок или камъни в жлъчния мехур. Метеоризъм и температура над + 37,5-38 ° C се фиксират с обостряне на възпалението на жлъчния мехур и появата на холангит - инфекциозен възпалителен процес в жлъчните пътища.

Метеоризма след операция придружава практически всички клинични случаи на интрававитарна хирургия, но особено хирургия на стомаха, дванадесетопръстника и жлъчния мехур. Метеоризма след отстраняването на жлъчния мехур (холецистектомия) е често срещано и почти неизбежно явление, подобно на други симптоми на това клинично състояние. По този начин пациентите след такава операция все още страдат най-малко от половин година метеоризъм и болки в гърба (херпес зостер), болка в десния хипохондриум, гадене, диария, дуоденален рефлукс и др.

Метеоризъм и borborygmus и диария и газове, включен в списъка на симптоми на възпаление на тънките черва - ентерит, при което се влошава значително храносмилането в тънките черва, както и хроничен ентероколит и стомашни язви с ниска киселинност.

Метеоризъм с колит (възпаление на дебелото черво), по-специално хронична, има най-тясна връзка на храносмилателния патологията. Гастроентеролозите подчертават, че при това заболяване се появява постоянно оригване, горчив вкус в устата, често гадене, метеоризъм и температура (до треска), запек и подуване на корема, диария и метеоризъм с тенезъм - фалшиво желание да се пречиствам.

Тъпа болка в стомаха с метеоризъм при пациенти с хроничен колит усеща в долната част на корема и отстрани на корема, те стават по-интензивни след хранене, ходене, а преди стол. Флатуленцията и слузът в изпражненията също са характерни за обостряне на хроничния колит, особено за мукус-мембраната на болестта.

Много жени имат метеоризъм преди менструацията, което се обяснява с особеностите на хормоналните промени в предменструалния период. Метеоризъм в нервната система - т.нар психогенна газове - специалисти, свързани с повишени стрес товар, при което увеличава синтеза на епинефрин и в резултат на това има повреди в червата, по-специално, неговата нарушен нормална подвижност.

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Дисбактериоза и метеоризъм

Отделно разглеждане на въпроса за дисбиозата и метеоризма заслужава, защото дисбалансът на задължителната микробиологична среда на дебелото черво е една от основните причини за патологичното гасиране.

Образуване на газове в червата се отнася до природни биохимични процеси, причинени, които присъстват колонии от микроорганизми, живеещи в червата изпълняват ензимни функции. Този грам бифидобактерии (Bifidobacterium), млечнокисели бактерии (Lactobacillus), грам-отрицателни бактерии - Ешерихия коли (Е.коли), еубактерии, Fusobacteria, и различни видове Bacteroides (Acidifaciens, Biacutis, Distasonis, грацилния, Fragilis, Ovatus, Putredinis т.н. ).

Освен това, нормалната чревна микробиологична климат помощ поддържа условно патогенни Грам-положителните бактерии от рода Peptostreptococcus anaerobius на - peptostreptokokki Clostridia, Enterobacteriaceae Enterobacter aerogenes, Klebsiella, а семейството на анаеробно Propionibacterium (propionobakterii) и други.

Дисбактериозата се изразява, от една страна, в изчезването или значителното намаляване на броя на бифидо- и лактобацилите и Escherichia coli. От друга страна, делът на условно патогенните бактерии се увеличава. Ако има дисбиоза и метеоризъм, това означава, че:

 • поради липса на бифидобактерии намалява интензитета на ензимната стена храносмилането в тънките черва несмлени въглехидрати увеличава обема и nevsosavsheysya аминокиселини и хранителни вещества;
 • дефицитът на лактобацили води до алкализиране на чревната среда и следователно се увеличава активността на процесите на гниене, придружени от отделянето на водород и метан;
 • Разграждането на лактозата в червата, което се улеснява от Е. Coli, се влошава.

Трябва да се има предвид, че ако всички газове, образувани по време на храносмилането на храна, напуснат червата през ректума, то няма да е 600-700 с. Cm и средно най-малко 25 000-40 000 кубически метра. Cm на ден ...

Но за щастие в чревната микрофлора има не само бактерии, които отделят въглероден диоксид, азот, водород и метан, но и микроорганизми, които абсорбират тези газове. И когато биологичното равновесие на техните симбиотични връзки е нарушено, става въпрос за появата на метеоризъм.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18]

Патогенеза на подуване

Предполага се, че повтарящи се периоди на писъци при кърмачета на 2-4 месечна възраст се дължат на болка, наречена "колики", чийто външен вид е свързан с повтарящи се чревни спазми или образуване на газ. Изследванията на бебетата с колики обаче не показват увеличение на производството на Н или времето на преминаване от устната кухина до цекумента. Следователно, причината за кърмачетата за кърмачета остава неясна.

Прекомерно изблик

Ерупция (изригване) се дължи на поглъщания въздух или на газа от газирани напитки. Аерофагите обикновено се наблюдават в малки количества по време на хранене и пиене, но някои хора подсъзнателно непрекъснато поглъщат въздух по време на хранене, пушене и в други случаи, особено когато се възбуждат. Прекомерното увеличаване слюноотделяне aerophagia и могат да бъдат свързани с различни стомашно-чревни разстройства (гастроезофагеална рефлуксна болест), неподходящи протези, някои лекарства, дъвка или гадене всякаква етиология.

Най-честата причина за ерозия е поглъщаният въздух. Само малко количество влиза в тънките черва; количеството въздух вероятно зависи от положението на тялото. Във вертикалното положение, човек има свободно вдлъбване на въздуха; в легнало положение на гърба, въздухът се намира над нивото на течността в стомаха, което насърчава неговото движение в дванадесетопръстника. Прекомерното излющване също може да е неволно; Пациенти, които развиват оригване след поглъщане на антиациди, може да са свързани с подобряване на регургитация, но не и с антиациди и следователно могат да бъдат умишлено причиняват оригване надяваме се намали появата на симптомите на заболяването.

Появата на газове може да бъде следствие на различни стомашно-чревни заболявания (напр., Aerophagia, неязвена диспепсия, gastrostasis, синдром на раздразнените черва), и разстройства, които не са свързани със стомашно-чревния тракт (напр., Миокардна исхемия). Въпреки това, прекомерното образуване на газове в червата не е пряко свързано с тези оплаквания. При повечето здрави индивиди 1 л / час газ може да бъде инжектиран в червата с минимални симптоми. Вероятно много от симптомите погрешно се приписват на "твърде много натрупване на газ".

От друга страна, някои пациенти с повтарящи се стомашно-чревни симптоми често имат непоносимост дори малки натрупвания на газ: ретроградна разширение на дебелото черво чрез инжектиране на въздух или напрежение въведен в балона на черво или въздух Инсуфлация при изпълнение на колоноскопия често причинява тежки дискомфорт при някои пациенти (напр. Пациенти с синдром на раздразнените черва), но минимални - в други. По същия начин, пациенти с хранителни разстройства (напр., Анорексия, булимия), често са особено чувствителни и изпитват стрес в симптоми като подуване на корема. По този начин, основните нарушения при пациенти с оплаквания, свързани с "газообразуването", могат да бъдат причинени от твърде висока чувствителност на червата. Промяна в подвижността може да бъде ефективна при симптоматично лечение.

Прекомерен ликус (прекомерно отделяне на газове от червата)

Има голяма вариация в обема и честотата на отделянето на газове от ректума. Както при увеличаването на изпражненията, някои хора се оплакват от честите газови емисии, като имат погрешно схващане за това какво е норма. Средният брой на плодовете е приблизително 13-21 на ден. Обектното фиксиране на пациента на плода (използване на дневника от пациента) е първата стъпка в оценяването на нарушенията.

Флутус е страничен продукт от метаболизма на чревните бактерии; никой от плодовете не произхожда от поглъщания въздух или обратната дифузия на газове (предимно N) от кръвния поток. Метаболизмът на бактериите води до образуването на значителни количества N, метан (СН) и се образува в големи количества след поглъщане на някои плодове и зеленчуци, съдържащи несмилаеми въглехидрати (напр., Тестени боб), и при пациенти с malabsorbtsionnymi синдроми. При пациенти с disaccharidase дефицит (обикновено лактазна недостатъчност) големи количества дизахариди пристигат в дебелото черво и са ферментирали за производство N. Целиакия, спру, панкреатична недостатъчност, и други причини малабсорбция на въглехидрати също трябва да се считат за случаи на прекомерно образуване на газ в дебелото черво.

CH се образува от метаболизма на екзогенни бактерии (диетични фибри) и ендогенни (чревна слуз) вещества в дебелото черво; количеството произведен газ зависи от естеството на храната. Някои хора постоянно разпределят големи количества CH. Тенденцията да се произвеждат големи количества газ е наследствена, появява се в ранна детска възраст и остава цял живот.

Също така се образува в метаболизма на бактериите в реакцията HCO _ и H. Източникът на Н може да бъде стомашно-чревния сок или мастни киселини; H се отделя при смилането на мазнини, а понякога и на няколко стотин мек

Киселинни остатъци, образувани от бактериалната ферментация на въглехидрати неусвоените в дебелото черво, също могат да реагират с НСО _, образувайки СО 2. Понякога може да се появи оток на червата, но бързото усвояване на СО 2 в кръвта предотвратява метеоризма.

Храната играе основна роля в характеристиките на газирането в различни хора, но някои фактори, които може да не бъдат напълно разбрани (например разликите в подвижността и бактериалната флора на дебелото черво) също могат да бъдат важни.

Въпреки запалителната природа на H и CH 4, когато газовете се отделят навън, близкият отворен огън не е опасен. Има обаче съобщения за газова експлозия, дори при фатален изход, при извършване на операции върху малкия и дебелото черво, както и чрез използване на диатермия в колоноскопия; докато процедурите са били извършени при пациенти с недостатъчна подготовка на червата.

trusted-source[19], [20], [21], [22]

Симптоми на метеоризма

Симптомите на метеоризма - по отношение на тежестта и съпътстващите фактори - зависят от заболяването, което причинява това явление.

При проблеми с стомашно-чревния тракт се проявяват симптоми на метеоризма, като:

 • чувство на преливане и повишено вътребардно налягане;
 • усещане за дискомфорт в епигастриума;
 • коремни или чревни отоци;
 • Borborigma (разтърсва в корема);
 • повишаване на флутуляцията (увеличаване на честотата и обема на отделяните през ректума газове);
 • оригване;
 • гадене;
 • диария или запек;
 • болка в корема.

Заслужава си малко повече подробности за болката в корема с метеоризъм. С натрупването на газове се стича и неравномерно разтягане на червата, което предизвиква дразнене на рецепторите на парасимпатиковата болка. Те са тези, които предават сигнали към аксоните на периферната нервна система на гръбначния мозък и те от своя страна предават този сигнал на мозъка.

Това се случва, че болката с увеличено образуване на газ се усеща в корема и в гърдите вляво - сякаш сърцето боли от ангина пекторис. В клиничната медицина такива болки ясно се проявяват при метеоризма, свързан с натрупването на газ в лявата (слезка) огъване на дебелото черво под самата диафрагма. Между другото, подобна анатомична аномалия може да се появи при тези, които носят прекалено тесни дрехи или имат проблеми с позата.

Метеоризъм и болка в долната част на гърба в дясно, в задния и в горния квадрант могат да се появят в присъствието на такава огъване на дебелото черво, но вече между диафрагмата и черния дроб.

Към кого да се свържете?

Диагноза на метеоризма

При пациенти с оплаквания от еруктации е необходимо в историята да се определи непосредствената причина за аерофагия, особено свързана с храненето. Оплакванията на пациенти относно образуването на газ и подуване на корема изискват изясняване в историята на соматичните (органични) причини (особено сърдечни причини при пациенти с рискови фактори). Ерутацията с продължителна анамнеза при млади пациенти без признаци на загуба на тегло е малко вероятно да бъде причинена от сериозно физическо заболяване, въпреки че е необходимо да се предположи, че е възможно хранене на младите жени. По-възрастните пациенти, особено когато се появяват нови симптоми, заслужават пълно изследване преди започване на лечението за повишаване на реалното или въображаемо образуване на газ.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Физическо изследване

Изпитът рядко е информативен при пациенти с изтръпване или изравняване. Пациентите с оплаквания от подуване, газова образуване и болка в лявата страна изискват по-подробна обективна оценка на симптомите, причинени от заболявания на стомашно-чревния тракт или друга патология.

Проучване

При липса на подозрение за специфична соматична етиология, проучването е ограничено. Рядка причина може да бъде изключително бързото бактериално умножение в тънките черва, диагностицирано с H-респираторния тест (дихателен тест за водорода).

Газове, които могат да бъдат причина за голям психосоциална стрес неофициално е описано в съответствие с неговите характерни черти: "плъзгач" (тип "притиснат асансьор"), който се освобождава бавно и тихо, понякога с катастрофален ефект; отворен сфинктер или тип "fu", при които колкото по-висока е температурата, толкова по-плосък има по-силен мирис; вид стакато или барабан, приятно преминава в самота; и вида на "лай" (описан в лично съобщение), характеризираща се с изригването на остър шум, който може да бъде прекъснато най-бързо (и често завършва) по време на разговор. Природата на миризмата не е забележима особеност. Джоузеф Pujol - френски flatulist и шоумен - бил известен с феноменален му контрол на коремните мускули, което му позволява да контролира емисията на газове в червата. Той свири газови мелодии от ректума на сцената на Мулен Руж.

Какъв лекар трябва да се обърна към метеоризма? Изясняването на етиологията на този симптомен комплекс, диагнозата метеоризъм, както и препоръките за лечение са в компетенцията на гастроентеролозите.

Преди всичко, лекарят ще проучи внимателно анамнезата на пациента и ще разбере как и какво яде.

За да се определи причината за метеоризма, трябва да се проведе проучване, което включва:

 • общ кръвен тест:
 • изследване на урината;
 • анализ на изпражненията за хелминти;
 • физикохимично и бактериологично изследване на изпражненията (coprogram);
 • анализ на нивото на киселинност на стомашния сок;
 • гастроскопия или колоноскопия;
 • радиография на органите на коремната кухина;
 • Ултразвук на коремната кухина и малкия таз.

Лечение на подуване

Припадъците и газовете са трудни за намаляване, тъй като обикновено се причиняват от аерофагия в безсъзнание или от свръхчувствителност към обичайното натрупване на газ в червата. За да се намали аерофагията, пациентът трябва да избягва навици като дъвка или пушене. Възможно е да се приемат заболявания на горния стомашно-чревен тракт (напр. Пептична язва), което може да доведе до рефлексна повишена слюнка. Газирани напитки или антиациди трябва да бъдат изключени, ако са свързани с изгаряне. Храни, съдържащи несмилаеми въглехидрати, трябва да се избягват. Млечните продукти трябва да бъдат изключени от храната в случай на непоносимост към лактоза.

Трябва да се обясни и докаже механизмът на честата ерекция. Ако pneumophagia неприятни за терапия на пациент, биофидбек и релаксация могат да им помогнат да научите по-ефективно поглъщане и дъвчене и променят патологично цикъл aerophagia - дискомфорт - оригване - облекчение.

Медикаментите не са много ефективни. Симетикеновото лекарство разрушава малки газови мехурчета и различни антихолинергични лекарства не са достатъчно ефективни. Някои пациенти с диспепсия и усещане за постпрандиален преливане в горната част на корема често намират ефекта от използването на антиациди.

Лечението на оплаквания за увеличен плосък е насочено към изключване на фактори, предизвикващи задействане. Може да се добави към храната на едра храна (напр. Трици, ленено семе), за да се ускори преминаването през дебелото черво; При някои пациенти, обаче, може да има увеличение на симптомите. Активният въглен спомага за намаляване на генерирането и миризмата на газ, но собствеността на мръсните дрехи и лигавицата на устата го прави нежелателно да се използва. Хлорофилните таблетки намаляват миризмата и се възприемат по-добре от пациентите.

По този начин функционалното подуване, метеоризмът и плодовете показват интермитентен, хроничен курс, който е само частично лечим. Важно е да убеди пациента, че тези прояви не са вредни за здравето.

Интоксикация

Интоксикацията е изключително рядка. Консумацията на цинк в рамките на 100-150 mg / ден нарушава метаболизма на медта и води до намаляване на нивото на мед в кръвта, микроцитоза, неутропения, отслабване на имунитета. Абсорбцията на големи количества цинк (200-800 мг / ден), обикновено с употребата на храни и напитки, съхранявани в поцинковани съдове, причинява повръщане и диария. Треска от метални пари, наречени също треска или цинков студ, се причинява от вдишването на промишлени пари от цинков оксид; това води до неврологични разстройства. Симптомите преминават 12-24 часа по-късно в среда без цинк.

Как да се лекува метеоризъм?

Въпросът - как да се отървете от подуване на корема и от къде да започна лечение - всеки лекар ще каже, че е необходимо да се яде, да се лекува заболявания на стомашно-чревния тракт, за да се установи нормалното функциониране на храносмилателната система, в това число на червата. Това изисква комбинирана етиотропна и патогенетична терапия.

Но метеоризмът най-често се лекува със симптоматични лекарства, като се опитва да намали прекомерното образуване на газове и, ако е възможно, да ги предотврати.

Как да се лекува метеоризъм? Ограничаване на някои продукти и приемане на наркотици: сорбенти, потискане на отлагането на газ и ускоряване на евакуацията на газове от карминализиращите средства на червата.

Намалете интензивността на образуването на газ и подуване на корема, като вземете най-популярните адсорбенти - активирани таблетки с въглен. Но тя има свойството да абсорбира не само вредни вещества, но и витамини, минерали и полезни чревни микроби, необходими за организма.

Smecta - диокталадерен смектит (двоен силикат от магнезий и алуминий) - се използва като симптоматичен агент за хронична диария, има абсорбиращи свойства. Доза за възрастен - 2-3 пакета прах (за приготвяне на суспензия) на ден, а препоръчителната продължителност на лечението е не повече от 7 дни. Сред нежеланите реакции на Smecta са запек, повръщане и ... Метеоризъм.

Това се отнася до адсорбент и подготовка Polyphepanum (таблетки от 375 мг, съдържащи лигнин), който се препоръчва за употреба при стомашно-чревни заболявания, сред които има диария симптоми и подуване на корема. Таблетките се приемат перорално (1-1,5 часа преди хранене); за възрастни дневната доза е 12-16 таблетки; с хронични патологии, процедурата се извършва за 10-15 дни с прекъсвания от 7-10 дни. По правило Polyphepan се понася добре и не води до дисбактериоза. Въпреки това е противопоказано да се приемат пациенти с анатомичен гастрит, чревна атония и в случай на обостряне на язви на стомаха и дванадесетопръстника.

Лекарството Almagel (други търговски наименования - Alumag, Maalox, Gestid, Gastal, Palmagel) съдържа алуминиеви и магнезиеви хидроксиди, които неутрализират солната киселина със солна киселина. Това лекарство се използва при лечението на стомашно-чревни заболявания, свързани с висока киселинност на стомашния сок. В допълнение, поради съдържанието на бензокаин, той действа като локален анестетик за стомашна болка; има адсорбент, слабително и холеретично действие. Almagel се предписва на възрастни с 1-2 супени лъжици 4 пъти на ден (половин час преди хранене и преди лягане). Курсът на лечението е 10-12 дни.

Сред противогазов агенти, антипенители медицински изолирани (и често се препоръчва) Симетикон (търговски наименования - Espumizan, Simekon, Espuzin, Alverin, Pepfiz, Саб симплекс Disflatil, Kolikid, Meteospazmil, Bobotik) - под формата на емулсии, суспензии и капсули. В основата на терапевтичното действие на този инструмент се намира полидиметилсилоксан силиконов полимер, който е активен агент повърхност (повърхностно активно вещество). Тя разгражда мехурчета натрупани в червата газове, и те се абсорбират свободно през чревната лигавица или екскретират през дефекация. Възрастни Дозировка: 1-2 капсули или 1-2 чаена лъжичка емулсия, суспензия или 25-50 капки на един път (след хранене, питейна вода); Вземането трябва да е 3 до 5 пъти през деня.

Много метеоризъм след хранене много лекари предлагат лекувани с Motilium, който се отнася до средство за стимулиране на движенията на червата и спира повръщане, както и намаляване на оригване и подуване на корема в областта на корема. Бързо разтваряне на формулировка таблетка е необходимо да се постави на езика и не пиене, преглъщане. Активно вещество Motilium - домперидон - действа като антипсихотично (невролептици) и страничен ефект се изразява в усилване на хипофизен хормон пролактин, така че възможните нежелани ефекти невроендокринни галакторея, гинекомастия, аменорея. Ако имате проблеми с черния дроб, бъбреците, сърдечно-съдовата система, както и инструментът е противопоказан по време на бременност.

Накрая, метеоризмът и гърменето в корема се лекуват успешно с карминалинтни лечебни растения: инфузии и бульони от лайка, копър, копър или кимион. В известния средновековен медицински трактат "Салерно здравен кодекс" можете да прочетете следното: "Газовете се натрупват навън от семето на копър." И днес плодовете и етеричното масло от копър (роднина на копър) се използват широко в метеоризъм - под формата на копър вода и инфузии. За да се подготви лечебна инфузия е необходимо да вземете 2 супени лъжици семена, да налеете чаша стръмна кипяща вода, да покриете контейнера с капак и да продължите поне 60 минути. През деня инфузирайте няколко пъти 50 ml.

Упражнения с метеоризъм

Тези, които обичат да лягат след гъста вечеря, лекарите предупреждават: можете да "легнете" много проблеми с червата, включително метеоризъм. А тези, които искат да подобрят благосъстоянието си, се препоръчват ежедневните упражнения да се провеждат с метеоризъм.

 • Легнете на гърба, краката се огънете на коленете, повдигнете ги над пода и "завъртете педалите" на въображаем велосипед - за 20 секунди три пъти с прекъсвания за няколко секунди.
 • Останете в легнало положение на гърба, краката се огъват на коленете и ги слагайте по ширината на раменете, правите ръце се простират по тялото. Накланяйки се на краката и раменете, повдигнете таза от пода, останете в това положение за сметка на 1-2-3-4 и след това бавно попадайте в стартовата позиция. Броят на повторенията е 10.
 • Легнете на стомаха си; Правите крака в коленете и краката се притискат заедно; Ръцете, огънати в лактите, са разположени по гръдния кош. Повдигнете тялото от пода, облегна се върху дланите на изправени ръце, огънете гърба си и хвърлете главата си назад. Задръжте в това положение за 5 секунди, след това гладко се върнете в първоначалното си положение. Броят на повторенията е 10.
 • Стойте изправени, сложийте краката си по ширината на раменете си, сгънатите ръце, заключени заедно "в ключалката", за да вдигнете главата си. Вдъхновението се пренася напред (без огъване на краката в коленете), при издишване - изправяне с отклонението на гърба. Броят на повторенията е 8-12.
 • Началната позиция, както при предишното упражнение, но ръцете на талията. За сметка на 1 - вдигнете ръцете си нагоре, за сметка на 2-3, за да извършите пролетно накланяне напред с натискането на пода с пръсти. Отчет 4 - връщане към първоначалната позиция. Броят на повторенията е 8-10.

trusted-source[30], [31], [32], [33]

Продукти с газове: какво може и не може да се яде?

Част от това, което не можете да ядете с метеоризъм, вече е посочено по-горе (виж Причини за метеоризъм), но отново ще посочим продукти, които подобряват образуването на газ.

Това е хляб, произведен от ръжено брашно и пресен бял хляб (както и всички печени сладкиши); всички бобови растения (боб, боб, грах, леща); Просо, овес, перлен ечемик и грис; маслено месо, всички сладкиши (с изключение на естествения мед); пълномаслено мляко (включително сухо мляко): макаронени изделия; всички газирани напитки.

Зеленчуци газове, причиняващи газове: зеле (зеле, карфиол, брюкселско зеле, броколи), картофи, царевица, суров лук, ряпа, репички, краставици, пипер, спанак, аспержи, ябълки.

Плодове с метеоризъм, допринасящи за увеличаването на флутуниума: круши, ябълки, кайсии, праскови, грозде, череши, цариградско грозде, смокини, дати, сини сливи.

Освен това специалистите по хранене казват, че някои продукти с метеоризъм просто не могат да се комбинират помежду си, за да не се увеличава образуването на газ в червата. Например, не е необходимо да се нещо да се смесват млечни продукти, а има и зърнени продукти и кисели плодове, всякакви сурови зеленчуци не е нужно да го смесвайте с плодове, и да яде картофи като гарнитура към месо.

Възниква логическият въпрос: какво можете да ядете с метеоризъм? Всичко, освен това, което е невъзможно. Възможно е да се млечни продукти, сирене, извара, свеж зърнени гарнитури (елда, ориз), яйца, варени или задушени зеленчуци и крехко месо, плодове и ягодоплодни сокове, растително масло и масло, остаряла бял хляб е по-добре, или изсушава.

Профилактика на метеоризма

Профилактиката на метеоризма включва няколко елемента, а именно:

 1. Необходимо е да се храните правилно (вж. Продуктите под метеоризъм).
 2. Не позволявайте чревна дисбактериоза (системно ядете храни с пробиотици Lactobacillus и Bifidobacterium).
 3. Лекувайте съществуващите патологии на стомашно-чревния тракт.
 4. Поддържайте физическа активност под всякаква форма - ходене, колоездене, плуване, джогинг и, разбира се, ежедневно упражнение (вж. Упражнения за метеоризъм).

И в заключение, да вземе под внимание конспирация на метеоризъм, която трябва да се направи в зори или при залез слънце.

В един голям съд трябва да излеете светена вода и да хвърлите щипка сол в нея; готвят чисти прибори за хранене - лъжица, вилица и нож, църковна свещ, лист бяла хартия и празен стъклен буркан. Пациентът трябва да седне един до друг.

След това трябва да запалите свещ от него, да запалите хартията и докато тя гори, прочетете молитвата "Отче наш". След това изгарящата хартия трябва да се постави в празен буркан и, като се обърне, да се постави в контейнер с вода.

Следващите стъпки: кораб с буркан взето в лявата ръка и задържа над корема говори за човек, четат конспирация дума от метеоризъм, а също и кръщава водата - нож, вилица и лъжица - по един. След завършването на конспирацията е необходимо пациентът да диша няколко пъти над резервоара.

Конспиративни думи трябва да се произнася само веднъж ", Sonochnik безсънна нощ сварено, проговори на костите, с мощите, с вени, с poluzhil, бяло тяло, червени кръвни с ревностен сърце, с насилие главата. Не бъдете в бяло тяло, в червена кръв, в жестока глава, не се разболявайте, не намушкайте, не надуйте. Аз не го произнасям, но призовавам дванадесетте апостоли и всички светии. Спаси, Господи, спаси, Господи, да се скриеш, да пазиш от всички изпитания и болести, от нощното копиране до полунощ. Амин. "

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.