^

Здраве

Предоперативна подготовка и следоперативен период на гинекологични пациенти

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Всяка хирургична операция засяга процесите на жизнената дейност на организма като цяло. Заедно с физическата травма трябва да се вземат под внимание умствените ефекти, болката, ефектът върху наркотичните вещества върху тялото, загубата на течност, електролитите. Топлина и много други моменти. Успехът на операцията зависи от:

 • правилна оценка на индикации и противопоказания за хирургическа интервенция;
 • внимателно изследване на пациента и предоперативна подготовка;
 • изборът на метода на анестезия, времето и естеството на операцията;
 • техники за извършване на операцията;
 • терапевтични и профилактични мерки в постоперативния период.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Индикации за хирургично лечение

Показанията за операция могат да бъдат абсолютни и относителни.

Абсолютни индикации са състояния, пряко застрашаващи живота на жената, придружена от снимка на остър корем (кървене извънматочна бременност, разкъсване или перфорация на матката, усукани крака на яйчниците цистаденом, разкъсване на абсцес на матката с изтичане на гной в кухината и перитонит в корема и т.н.) или външни кръвоизливи (злокачествени тумори на женските полови органи, субмукозно миома на матката) с хеморагичен анемия.

Пример за относителни индикации за хирургическа намеса може да служи като пропуск на стените на вагината и матката, малформации на гениталните органи, които не предизвикват съпътстващи усложнения и т.н.

Избиране на метода на работа

При избора на евентуален метод и обхвата на хирургичното лечение се вземат предвид следните данни: естеството на основното заболяване, наличието на съпътстващи заболявания, възрастта на пациента, условията на живот и работа и лошите навици. При младите жени, при отсъствие на злокачествени тумори, се препоръчват хирургични операции. При жени в менопаузална възраст и при менопауза се извършват по-радикални операции. Съпътстващите извънземни заболявания, както и възрастта на по-възрастните пациенти, са показател за по-опростена, по-бърза и по-лесна за извършване операция. Планът за хирургична интервенция може да бъде променен по време на операцията. Това зависи от допълнителните данни, получени по време на операцията, както и от появата на усложнения (кървене, колапс, шок, нараняване на съседни органи и др.).

За анестезия по време на гинекологични операции се използва като локален (включително епидурално) или обща анестезия. Има голям брой лекарства, обезболяващи лекарства, мускулни релаксанти, neyropletikov, ganglioblokatorov и антихистамини, които дават възможност за модерно анестетик с голямо разнообразие от дейности и да извършват управление на жизнените функции по време на операция.

Предоперативна подготовка

Продължителността на предоперативния период се определя от естеството на основните и съпътстващи заболявания. При спешни операции продължителността на подготовката е минимална. И с планирани, особено при пациенти с тежки съпътстващи заболявания, се изчислява в дни, понякога седмици.

Предоперативен преглед

По време на предоперативния препарат се изяснява общото състояние на пациента, основната диагноза се изяснява, идентифицират се съпътстващите заболявания. Изпитът започва в извънболнични условия, което значително съкращава престоя на пациента в болницата преди операцията. Има обем на клинични и лабораторни изследвания, които се извършват от пациента, независимо от естеството на заболяването.

Обхват на изследването на гинекологичните пациенти преди операцията

За малки и диагностични операции

 • Клиничен кръвен тест.
 • Клиничен анализ на урината.
 • Кръвен тест за RW.
 • Анализ на кръв във форма 50.
 • Кръвен тест за HBAG.
 • Рентгенография на гръдния кош.
 • Анализ на вагиналната следа за биоценоза.
 • Анализ на шийката на матката при атипия.

За коремна хирургия

 • Клиничен анализ на кръвта (тромбоцити + време на несъответствие).
 • Клиничен анализ на урината.
 • Анализ на ръжта по RW.
 • Анализ на кръв във форма 50.
 • Кръвният тест не е HBAg.
 • Рентгенография на гръдния кош.
 • Информация за рехабилитация на устната кухина.
 • Анализ на вагиналната следа за биоценоза.
 • Анализ на шийката на матката при атипия.
 • Биохимичен кръвен тест (общ протеин, билирубин, глюкоза, ALT, ACT).
 • Коагулограма (протромбин).
 • ЕКГ.
 • Заключението на терапевта за липсата на противопоказания за хирургично лечение.
 • Данни за диагностична кюретаж (за тумори на матката)

При идентифициране на съпътстващи заболявания (хроничен тонзилит, бронхит, кариес, колип, ендоцервицит и др.) Пациентът трябва да бъде подложен на подходящо лечение.

За изследването на гинекологичните пациенти, в допълнение към обичайните, се използват и други методи за тестване (според индикациите), чийто обем се определя от основното заболяване.

Предвид цикличните хормонални промени, които се случват в женското тяло, благоприятното време за операция се счита за първите дни след края на менструацията. Планираните операции не трябва да се извършват по време на менструация.

Подготовка на пациента за операция

Продължителността и естеството на предоперативния препарат може да варират в зависимост от общото състояние на пациента, лежащите в основата и съпътстващите заболявания и възрастта.

Преди операцията се извършва оценка на функционалното състояние на жизнените системи на тялото и техните резервни способности. Планираната операция се извършва на фона на стабилна компенсация и ремисия на съпътстващи заболявания.

Оценката на сърдечно-съдовата система се състои в анализа на контрактилитета на миокарда, промените в съдовата система като цяло и в нейните отделни басейни (малък кръг на кръвообращението, мозъчни съдове, миокард). При разкриване на патологични промени се извършва преоперативна подготовка на пациента в условията на терапевтична болница (отделяне).

При оценяване на дихателната система се обръща внимание на проявите на хронични заболявания. Предотвратяването на постоперативни усложнения включва физиотерапевтични мерки, насочени към нормализиране на външното дишане. Според указанията, лекарството се използва за възстановяване на проходимостта и дренажната функция на дихателните пътища.

Подготовката на стомашно-чревния тракт изисква специално внимание. Предварително саниране на устната кухина и назофаринкса се извършва. Диетата в пред-оперативния период трябва да е с високо съдържание на калории, но не и изобилна. Червата трябва да се изпразва ежедневно. В навечерието на операцията всички пациенти се лекуват с клизма за почистване. Лаксативи за подготовка за операция понастоящем се предписват рядко, тъй като в резултат на тяхното действие може да се развие ацидоза и чревна пареза. При изготвянето на пациенти за операции на червата (перинеалните сълзи III степен, ентерично вагинално фистула) в продължение на 2 дни преди операцията се предписва слабително и ден и в деня на операцията постави почистване клизма.

Приготвяне на черния дроб. Ограничението на храната в деня на операцията и след нея води до значителен разход на гликоген, затова се препоръчва да се инжектира глюкоза непосредствено преди операцията и по време на интервенцията. Продължителното нарушение на основните функции на черния дроб е противопоказание за операцията.

Подготовка на пациенти за вагинални операции. Операцията се извършва при нормакозенцеси или междинен тип вагинален биоценоза. При дисбиотични и / или възпалителни процеси се провежда терапия, насочена към възстановяване на нормалната микрофлора. В присъствието на рани под налягане се използват тампони с мастни мазила или емулсии, масло от морски зърнастец и се прилагат дозирани форми, съдържащи естриол. Тъй като лечението на рани под налягане отнема много време, препоръчва се да се извършва на амбулаторна база.

Обща подготовка. Лекарят е длъжен да проведе психо-превантивна подготовка на пациента, да й обясни естеството на предстоящата операция, да укрепи доверието в успешния резултат от хирургическата интервенция. В рамките на няколко дни преди операцията се предписват медикаментите на Bechterew или транквилайзерите (триоксазин, хлордиазепоксид или елен и др.). Резултатът от общата предоперативна подготовка е получаване на писмено информирано съгласие на пациента за хирургична намеса. В навечерието на операцията, по препоръка на анестезиолог, започва премедикацията.

Пациентът има право да откаже да извърши операцията до самото начало.

Противопоказания за хирургично лечение

При вземането на решение дали хирургично лечение трябва да се счита за противопоказание за операция. Те включват, по-специално, са сериозни заболявания на сърдечно-съдовата система, респираторни заболявания, черния дроб, бъбреците и други органи и системи, значително нарушен общото състояние на организма и неговите компенсаторни и адаптивни механизми. Въпреки това, в някои случаи, спешна помощ за здравето трябва да направи операция, независимо от съществуващите противопоказания. Противопоказания на хирургическа интервенция в гинекологични пациенти обикновено са свързани с остри заразни заболявания (грип, остри респираторни заболявания и др.), Пиодерма, рани от залежаване за вагинално част на шийката на матката, вагиналната лигавица възпаление (преди вагинални операции).

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12]

Усложнения в постоперативния период

Най-страшното следоперативно усложнение е кървенето. Това може да се случи, когато лигатурата подхлъзване с кораба от съда, който не се свързва по време на операцията, с гнойни топене на стената на съда, както и от малки плавателни съдове в нарушение на коагулацията и антикоагулация системи кръв. Клиничната картина на вътрешното кървене се характеризира с бледност на кожата и лигавиците, диспнея, колапсоидно състояние, чести малки импулси, понижаване на артериалното налягане. За да се изясни диагнозата вътрешно кървене, е необходим вагинален преглед. Ако в коремната кухина има течна кръв, обикновено се определя издуването на задния вагинален гроб. В случай на ретроперитонеално кървене, хематомът се палпира (най-често между листата на широкия лигамент на матката). С перкусия се определя свободна течност в коремната кухина или заглушаване на звука над хематома. За да се изясни диагнозата е възможно при провеждането на ултразвук и ЯМР на коремната кухина, което разкрива свободна течност в коремната кухина. Наличието на вътрешно кървене е индикация за повторна интубация за обвиване на кръвоносни съдове. Кървене с образуване на хематом може да бъде от съдовете на предната коремна стена: В този случай са показани лигирането на кървавия съд и отстраняването на кръвните съсиреци. При кървене след вагинални операции диагнозата е по-лесно, защото има външно кървене. За да се спре, се извършва лигиране на съдовете или тампонадата на влагалището.

Шокът и колапс са сериозни усложнения в следоперативния период. Шокът се случва след продължителни и травматични операции, придружени от масивна загуба на кръв. В патогенезата на неговото развитие водещата роля принадлежи на нарушенията на хемодинамиката и всички жизненоважни функции на тялото. Клинично шокът се проявява в потискането на психиката, апатията, докато поддържа съзнание, малък черен пулс, бледа кожа, появата на студена пот, понижаване на температурата и кръвното налягане; може да се наблюдава олигурия или анурия. В същото време метаболизмът се нарушава, ацидозата се появява, броят на червените кръвни клетки се увеличава, обемът на кръвта намалява.

Колапсът се дължи на първичната лезия на съдовата система и се съпровожда първо от нарушение на хемодинамиката и след това от промени в централната нервна система. Свиване характеризира със следните клинични симптоми: загуба на съзнание, обковавам слабост, тежка бледност, цианоза, студена пот, често и малки, понякога аритмия импулс, често повърхностно дишане, намаляване на кръвното налягане.

Лечението за шок и колапс трябва да започне незабавно. Пациентът трябва да бъде прехвърлен в позиция Trendelenburg (ъгъл на наклона около 15 °). Основният метод на лечение е преливане на кръвоносни заместители на течности за стабилизиране на хемодинамиката. От течности, които заместват кръвта, е по-добре да се въведат нискомолекулни, солеви разтвори, разтвор на хидроксиетилирано нишесте, тъй като те продължават по-дълго в съдовото легло и стабилизират кръвното налягане. В същото време се препоръчва прилагането на кортикостероиди. За подобряване на сърдечната активност се използват сърдечни гликозиди. При феномени на декомпенсирана ацидоза се препоръчва интравенозен натриев бикарбонат.

Анурията е сериозно усложнение на следоперативния период. Причините за това могат да бъдат шок и колапс, съпроводено с понижение на кръвното daacheniya и рефлекс спазъм на бъбречните съдове, остър anemizatsiya пациент, кръвопреливане несъвместима фактор или АВО система Rh, септичен инфекция. Увреждане или лигиране на уретерите. Лечението на анурията се определя от нейната етиология и трябва да започне незабавно.

Следоперативна пневмония се наблюдава след продължителни операции, със забавено храчки, аспирация на стомашно съдържимо, ателектаза и задръствания в белите дробове, както и белодробен инфаркт. Пневмония най-често се среща при хора с хронични заболявания на дихателната система, при отслабени пациенти в старческа възраст и при пациенти със ставни заболявания. При лечението на следоперативна пневмония важна роля играе правилното прилагане на антибиотици (респ. Чувствителността на микробната флора). Използването на антикоагуланти на непряко действие (недикумарин, фенилин, синкумар и т.н.) е показано в индивидуално избраната доза.

Пареза на червата, което се случва с 2-3 дни на следоперативния период, и чревна обструкция, която се развива по 4-5th ден, характеризиращ се с спазми коремна болка, гадене, повръщане, газ и забавяне стол. Впоследствие перисталтиката спира, пулсът става по-чести, температурата се повишава и общото състояние на пациента се влошава. С флуороскопията на коремната кухина във вертикално положение пациентът се определя от газови мехурчета с хоризонтални нива на течност под тях (купичките на Clauber). Препоръчва се терапия с чревна пареза за дренаж и стомашна промивка и за инжектиране на прозерин интрамускулно. За стимулиране на перисталтиката на червата, хипертонични и, ако е необходимо, сифонни клизми. При потвърждаване на диагнозата на механична чревна обструкция е показана операция.

Следоперативна перитонит развива поради коремни инфекции и се характеризира с възпаление и скованост на предната коремна стена, перитонеума симптоматично дразнене, често импулс, треска, гадене, повръщане и тежка общото състояние на пациента. В момента се характеризира с замъглено за перитонит: остава относително добро състояние на пациента, отсъстват или леки симптоми на перитонеална дразнене, не гадене и повръщане. Слушайки перисталтиката на червата, има самостоятелен стол. В периферната кръв, левкоцитозата, промяна вляво в левкоцитната формула, се отбелязва увеличение на ESR. Лечение на оперативния перитонит - репаратомия, отстраняване на фокуса на инфекцията и широко оттичане на коремната кухина. Важни компоненти на лечението са антибактериална, десенсибилизираща, антикоагулантна и обща реставраторна терапия. При тежък гноен перитонит се извършва перитонеална диализа.

Тромбозата и тромбофлебитът в постоперативния период най-често се появяват във вените на долните крайници и таза. Развитието на тези усложнения допринася за затлъстяването, разширените вени на долните крайници, предишния тромбофлебит, сърдечно-съдовата недостатъчност. Признаци на тромбоза са болки в крайниците, подуване, повишена температура, болка при палпиране по съдовете. При лечението на тромбоза, е необходима пълна почивка, повишено положение на крайниците, прилагане на антибиотици и антикоагуланти за директно и индиректно действие.

Наблюдаването на оперативната рана се наблюдава по-често при пациенти, работещи за злокачествени новообразувания на генитални органи и гнойни процеси на маточните придатъци. С развитието на инфекция в областта на операционната рана има болки, проникване в тъканите. Хиперемия на кожата, температурата се повишава. В такива случаи трябва да се отстранят няколко шевора, за да се създадат условия за отделяне на отделените, лечението на раната с водороден пероксид, въвеждане на дренаж, навлажнена с 10% разтвор на натриев хлорид. Всеки ден е необходимо да се правят превръзки и тоалетни рани.

Рядко усложнение е пълното отклонение на ръбовете на раната и пролапса на чревните бримки - събитие. При припокриване на вторични шевове около събитието в коремната кухина се въвеждат дренажи, за да се отцеди съдържанието и да се въведат антибиотици.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17]

Предотвратяване на инфекциозни усложнения

Постоперативните инфекции на раната влошават резултатите от хирургичното лечение, удължават продължителността на хоспитализацията и разходите за болнично лечение. Един от ефективните подходи за намаляване на честотата на постоперативно супурация, заедно с подобряването на хирургическите техники и спазването на правилата на асептичните и антисептичните, е антибиотичната профилактика. Рационалната антибиотична профилактика в определени ситуации може да намали честотата на постоперативните инфекциозни усложнения от 20-40% до 1,5-5%. Понастоящем целесъобразността на антибиотичната профилактика при хирургични операции е извън съмнение.

Антибиотик, за разлика от антибиотик поема задачата на антибактериален агент в отсъствието на активна инфекция и висок риск от инфекция с цел да се предотврати неговото развитие. Профилактичната употреба на антибиотици е тяхната цел за микробно замърсяване на хирургическата рана или на инфекция на рана, и ако има доказателства за заразяване и инфекция като основен метод на лечение е операция, и назначаването на антибиотик има за цел да се намали рискът от инфекция на рана.

В зависимост от риска от постоперативни инфекциозни усложнения, всички хирургични интервенции са разделени на 4 категории.

Характеристики на видовете сделки

Условна характеристика Характеристики на интервенцията
"Чисто" Нетравматичен планова операция без признаци на възпаление, които не влияят на орофаринкса, дихателни пътища, стомашно-чревния тракт и урогениталната система, както и ортопедична операция, мастектомия, strumectomy, херния, флебектомия пациенти без трофични разстройства, простетични ставите. Артропластика, операция на аортата и артериите на крайниците, сърдечна операция
"Условно почистване" Нетните сделки с риска от инфекциозни усложнения (планирани операции през орофаринкса, стомашно-чревния тракт, гениталното осакатяване на жени, урологични и белодробна хирургия без доказателства за едновременна инфекция), флебектомия при пациенти с трофични нарушения, но без трофични язви, повторна през "чисти" рана за 7 дни потапяне в затворен фрактури остеосинтеза, спешни и натискане на работа. Стръмните критериите, включени в групата на "чист", тъпи травми, без разкъсване на кухи органи
"Мръсни" Операции на жлъчните и инфекция на пикочните пътища в присъствието, на стомашно-чревния тракт с висока степен на замърсяване, в нарушение на асептична работа, или в присъствието на възпалителния процес (но не гноен възпаление). Операции за травматични наранявания. Проникващи рани, лекувани в продължение на 4 часа
"Мръсни" Услуги с известни заразени органи и тъкани, в присъствието на едновременно или предходна инфекция, нараняване или перфорация на стомашно-чревния тракт, проктит, гинекологична хирургия, проникващи рани и травматични рани обработва след 4 часа, флебектомия при пациенти с трофични нарушения и язви, операнди гнойно възпаление в инфектираните тъкани

Антибиотичната профилактика е показана за всички "условно чисти" и "замърсени" операции. При чисти операции предотвратяването се извършва в случаите, когато потенциалната инфекция представлява сериозна заплаха за живота и здравето на пациента и ако пациентът има рискови фактори за развитие на постоперативни инфекции, които включват:

 • възраст над 70 години;
 • хранителни разстройства (затлъстяване или недохранване);
 • цироза на черния дроб;
 • бъбречна недостатъчност, сърдечна недостатъчност;
 • захарен диабет;
 • алкохолизъм или наркомания;
 • злокачествени неоплазми;
 • вродени или придобити състояния на имунна недостатъчност;
 • лечение с кортикостероиди или цитостатици;
 • антибиотична терапия преди операция;
 • кръвопреливане;
 • загуба на кръв;
 • - продължителността на операцията е повече от 4 часа;
 • - продължителна хоспитализация преди операцията.

Управление на пациентите в постоперативния период

Всяка хирургическа интервенция има силен стрес ефект върху тялото на пациента. Компонентите на хирургичния стрес са:

 • емоционално-умствено състояние на пациента;
 • операция, която включва болка, механична загуба и загуба на кръв.

Лечението на пациенти в следоперативен период до голяма степен определя успеха на хирургично лечение, т. За. Известно е, че без значение колко умело е направил операцията, винаги има възможност за поява на усложнения или смърт. Предотвратяване на усложнения в следоперативния период трябва да бъде при пациенти, идващи за планирана операция, извършена още на етапа на извънболничната с участието на свързаните с тях дисциплини. В "риск" от усложнения включват пациенти с наднормено тегло, анемия, разширени вени, с клинични признаци на заболяване на сърдечно-съдови, белодробни, бъбречни и други системи и органи, както и на по-възрастните жени.

Продължителността на ранния постоперативен период при гинекологични пациенти отнема 7-10 дни. Продължителността на късния постоперативен период с неговия неусложнен курс е ограничена до три месеца след хирургичното лечение.

Ранно следоперативен период се характеризира с намаление на ежедневно урина, поради задържане на натрий в серума и относителна Хипокалиемията и giperkaliyuriey оставащ след шестия ден на постоперативния период. Gipoproteinuriya дисбаланс на протеиновите фракции на кръвта да се появи до края на първата седмица следоперативния период, което е свързано с адренокортикална фаза катаболизъм.

Повишаването на телесната температура през първата седмица на постоперативния период е физиологична реакция на организма към абсорбцията на продуктите от разлагането на увредени тъкани, кръв и секреции на рани. При възрастните и възрастните жени левкоцитозата и температурната реакция са по-слабо изразени, отколкото при младите пациенти.

Превантивното поддържане на тромбоемболични усложнения в постоперативния период включва извършване на неспецифични мерки и специфична профилактика. Към неспецифичната превенция се включват:

 • ранно активиране;
 • превръзка на гърдите непосредствено преди операцията с еластични бинтове.

Специална превенция се дава на пациенти със затлъстяване, варикозни вени, хроничен тромбофлебит, сърдечно-съдова недостатъчност. Профилактика отваря 2 часа преди операцията и включва използването на хепарин и неговите производни с ниско молекулно тегло (fraksiparin, Clexane и др.), Постоперативно приложение на тези агенти продължава 6-7 дни.

Лечение и рехабилитация

Терапията и рехабилитацията в постоперативния период са разделени на 4 етапа.

На първия етап пациентът е в отдела за интензивно лечение. В основата на интензивно наблюдение е ранно откриване на симптоми, доказателства за неблагоприятни следоперативен период или неподходящи отговори на пациента на терапевтично действие, което може да предотврати появата на критични условия.

Интензивен мониторинг в анестезия и реанимация отдел (UAR) или в интензивно отделение (ИО) се различава от традиционното от приемственост и да се съсредоточи и да може да бъде визуално, лаборатория, монитор и комбинирани.

За всеки пациент в UAR и ICU се генерира часова карта за наблюдение със списък от срещи. В тях по време на наблюдение в отделението на пациента след 1-3 часа са регистрирани респираторни проценти, кръвния поток, телесната температура, диурезата, количеството на освобождаване на катетри и канали, и отчитат обемът на инжектираната течност, получена.

Визуалното наблюдение е едно от най-простите и най-достъпни, приложимо при всякакви условия. Опитен лекар и медицинска сестра са в състояние да хванат най-малките промени във функциите на външните системи на жизненоважна дейност на организма. В същото време се отделя специално внимание на поведението на пациента, цвета и температурата на кожата, честотата и дълбочината на дишането, участието в спомагателните мускули, наличието на кашлица, характера на храчките.

Голяма помощ при оценяването на състоянието на пациента имат мониторинг на функционалното състояние на органите (формата и степента на подуване на корема, участието му в действие на дишане, състоянието на превръзка в хирургични рани, наличието на вътрешни или външни кървене, мускулно напрежение предната коремна стена). Гаденето, регургитацията, повръщането заслужават внимание. Способността да се определи времето за възстановяване на двигателната функция на червата (появата на перисталтика, изпускането на газове и изпражнения).

Използването на устройства за мониторинг значително улеснява процеса на мониторинг на пациентите и повишава тяхната информативност. Апаратурата за монитор позволява непрекъснато наблюдение на дихателната функция (дихателна честота, приливен обем, респираторен обем минути, насищане с кислород, съдържание на СО2), кръвоносната система (пулс, артериалното и централен венозен налягане, ЕКГ, налягане в сърдечните кухини), централната нервна система ( EEG), терморегулация (телесна температура). Използването на компютърна технология прави възможно не само да се признаят своевременно острите нарушения на жизнените функции на тялото, но и да се елиминират.

Визуалното и мониториращо наблюдение не изключва стойността на лабораторната диагностика. Rapid лаборатория позволява да се проучи много показатели и включва определяне на хемоглобин и хематокрит, обем на кръвта (CBV), коагулация, кислород смляно състояние (CBS), съдържанието на кръвни газове, плазмените електролити и еритроцити, степента на хемолиза, нивата на общия кръвен протеин, функционално бъбречно и чернодробно състояние и т.н. Няколко от тези показатели трябва да се изследват в динамиката, тъй като се провежда интензивна терапия, включително през нощта.

За предотвратяване на следоперативни усложнения е изключително важно в ранния следоперативен период:

 • адекватна анестезия с наркотични и ненаркотични аналгетици;
 • елиминиране на хиповолемия;
 • ранното разширяване на режима на двигателя.

На втория етап пациентът е в отдела. Там се проведе мониторинг на следоперативни шевове започна продължи терапията, както и профилактика и диагностика на възпалителни усложнения се проявяват склонност да 6- седмия следоперативен ден.

От клинична гледна точка, най-достъпен и надежден индикатор за диагностика на възпалителни следоперативни усложнения (PGVO) е да се определи индекс на левкоцитите интоксикация (LII). Индексът на интоксикация на левкоцитите, предложен през 1941 г. От J. Ya.Kalf-Kalifom:

(плазма, клас + 1) / (моноцити + лимфоцити) (еозинофили + 1)

Обикновено тази цифра е от 0,5 до 1,5. Увеличаването на индекса характеризира увеличаването на възпалителния отговор. Различни модификации на FID досега са широко използвани в клиничната практика.

Нов подход за диагноза и прогноза PGVO може да се използва лейкоцитарна формула като неразделна индикатор отразява характеристики неврохуморален отговор на организма към различни стрес ефект върху сила. Според Л. Гаркави (1990) реакциите на остър и хроничен стрес се дължат на действието на силен стимул. Дразнещи вещества със слаба сила предизвикват реакцията на тренировката и дразнещите сили са реакции на спокойствие и повишена активация. Нежеланите реакции включват реакции на стрес, тренировка и активиране, които се появяват при феномени на дезинхронизация, което показва намаляване на естествената резистентност на организма и влошаване на клиничния ход на заболяването.

Един от традиционните методи за предотвратяване на HBV е в момента интраоперативна антибиотична профилактика.

Досега в хирургическата практика се е натрупал опит в използването на имуномодулиращи лекарства за предотвратяване на PGVO (тимолин, тимоген, интерлевкин). Тя показва възможността за увеличаване на естествените защитни механизми на макроорганизма и по този начин контролира хода на следоперативния период.

Днес имунотерапията се представя не само от препарати от естествен или синтетичен произход. Различни физикохимични фактори, като ултразвук, магнитно поле, екстракорпорални методи за детоксикация, игла и лазерна пункция, също се прилагат за пълноценна имунотерапия.

За да се подобри имунореактивността и да се подобри лечението на хирургичната рана при гинекологични пациенти, се използват трансфузии от лазерно облъчени и ултравиолетови акумулатори.

На третия етап пациентът се наблюдава при консултация с жените на мястото на пребиваване. Голям акцент се поставя върху провеждането на физиотерапевтични процедури и резорбционна терапия.

Четвъртият етап включва осъществяване на мерки за рехабилитация на жени в специализиран санаториум. В допълнение към общото възстановително лечение, на пациентите може да се предпише балнеолечение, калолечение според указанията.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.