^

Здраве

Повишено ниво на хемоглобина в кръвта

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Повишени нива на хемоглобин в кръвта се откриват при всеки трети човек. Нека да разгледаме причините за повишен хемоглобин, методите на неговата нормализация и възможните последствия за тялото.

Нивото на хемоглобина не стои неподвижно, то се издига и пада. Ако хемоглобинът се понижи, това означава анемия на желязо-дефицита. И повишеният хемоглобин е сигналът на тялото, че има проблеми и дори патологии, които изискват незабавно лечение.

Има две форми на хемоглобин - фетален и гликиран. Гликозилираната форма на хемоглобина - тази форма се формира поради прикрепването на протеина на хемоглобина към глюкозата. Това е повишената форма на този тип хемоглобин - първият показател за диабета. Феталната форма е хемоглобинът на новороденото. Докато остарявате, тази форма на хемоглобин постепенно се унищожава. Но ако един възрастен има фетална форма на хемоглобин, това показва сериозни заболявания на тялото.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Към кого да се свържете?

Причини за повишаване на хемоглобина в кръвта

Причините за повишаване на хемоглобина в кръвта може да са различни, но като правило излишъкът от червени кръвни клетки говори за излишъка от червени кръвни клетки в тялото. Това състояние се нарича еритроцитоза и причинява редица усложнения в работата на тялото, тъй като нарушава кръвообращението и води до проблема за коагулацията на кръвта. Нека да разгледаме основните причини за повишаване на хемоглобина в кръвта. 

Увеличаване на броя на червените кръвни клетки, които действат като компенсаторен механизъм за транспортиране на кръвта през тялото.

  • Намаляване на обема на кръвната плазма.
  • Живот в планински район (поради липса на кислород, тялото започва да произвежда повече хемоглобин, което води до неговото увеличаване).
  • Лоши навици. Пушенето може да причини повишен хемоглобин поради липсата на чист кислород в организма.
  • Дехидратацията е друга причина за повишаване на хемоглобина. Но веднага щом се възстанови баланса на водата в тялото, нивото на хемоглобина ще се върне към нормалното.
  • Употребата на лекарства и анаболни средства може да доведе до повишаване нивото на червените кръвни клетки и хемоглобина.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Повишени нива на еритроцитите и хемоглобина

Повишените нива на червените кръвни клетки и хемоглобинът са причина за нарушения на кръвообращението. По-висока производителност може да бъде признак на кръвни съсиреци поради дехидратация, белодробни заболявания, вродени сърдечни заболявания или дългосрочно адаптация на организма към определени условия (често сред пилотите и планинари). Вредните навици, особено тютюнопушенето, са още една причина за повишеното ниво на червените кръвни клетки и хемоглобина.

Увеличаването на нивото на еритроцитите и хемоглобина се разделя на относителни и абсолютни. Абсолютно увеличение - нарича болестта на Vex, която причинява хронична левкемия, т.е. Обичайната еритроцитоза. Това състояние може да възникне поради кислородно гладуване, излишък от хормони (андрогени и адренокортикостероиди). Относителното увеличение е патологично състояние, което възниква от намаляването на плазмените обеми.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Повишен хемоглобин при жените

Повишени нива на хемоглобин при жените могат да се появят поради прекомерно физическо натоварване, тютюнопушене, употреба на анаболни стероиди или продължително пребиваване в планинските райони. В този случай, за да се намали нивото на хемоглобина, се препоръчва приемането на витамин В12 и фолиева киселина. Повишеният хемоглобин при жени е изключително опасен по време на бременност, тъй като това е доказателство за усложнения при развитието на бебето или наличието на чернодробни и бъбречни заболявания в майката.

Във всеки случай, жените с повишени нива на хемоглобин трябва да спазват принципите на здравословното хранене, да прекарват повече време на открито и да консумират витамини. Такава сложна и всички налични лечения ще спомогнат за нормализиране на нивото на хемоглобина в кръвта.

Повишено ниво на хемоглобина при мъжете

Повишеното ниво на хемоглобина при мъжете е с 20-40 g / l по-високо от нормалния хемоглобин - 140-160 g / l. Основните причини за това състояние са лошите навици. Например тютюнопушенето причинява липса на кислород. Високото ниво на хемоглобин причинява кръвни съсиреци и плаки в кръвта, пречи на нормалната му циркулация и причинява удари и инфаркти. Сърдечно-съдова недостатъчност и белодробни заболявания, сърдечна и съдова патология, недостигът на В12 е друга причина за повишен хемоглобин при мъжете.

Симптомите на повишен хемоглобин се проявяват под формата на бърза умора, загуба на апетит, зрително увреждане и пикочно-половата система. Зачервяването или прекомерната бледност на кожата също показват патологично ниво на хемоглобина. Лекувайте това състояние с употребата на лекарства, които разреждат кръв, диета, отхвърляне на лоши навици и активен начин на живот.

trusted-source[32], [33], [34]

Повишено ниво на хемоглобина при деца

Повишени нива на хемоглобина при деца - симптом на заболявания и усложнения в организма. При новородените, повишеният хемоглобин се дължи на физиологични процеси, но с нарастването на детето се нормализира. Основните причини за повишени нива на хемоглобина при дете са: кръвни заболявания, вродени сърдечни заболявания, рак и други.

Основните симптоми на повишен хемоглобин при деца не се различават от симптомите при възрастните. Детето чувства постоянна слабост и сънливост, бързо става уморена и бебето може да бледнее или да получи червен нюанс на кожата. С тази симптоматика задачата на родителите е да вземат детето в болницата и да извършат специален преглед.

Повишени нива на хемоглобина в кръвта - патологично състояние, което показва наличието на заболявания или липса на витамини в организма. Понякога повишеният хемоглобин се проявява поради лоши навици, прекалено физическо натоварване или престой в голяма надморска височина. Независимо от причината, това условие изисква задължително лечение и медицински контрол.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39], [40], [41]

Продукти, които повишават нивото на хемоглобина

Продуктите, които повишават нивото на хемоглобина, са още една причина за нездравословно състояние на организма. Познавайки кои продукти допринасят за увеличаване на хемоглобина, можете да създадете терапевтична диета, която ще позволи да нормализирате индексите на този пигмент на кръвта.

  • Ако има недостиг на хемоглобин, пациентите се препоръчват да консумират продукти от животински произход, т.е. Месо, мляко, масло, крем и т.н. Следователно, при повишен хемоглобин, тези продукти трябва да бъдат табу.
  • Някои плодове и зеленчуци помагат да се увеличи хемоглобинът, така че трябва да се изхвърлят. Ядки, грозде, банани и нар - допринасят за нарастването на нивото на червените кръвни клетки в кръвта.
  • Редовното използване на ястия, приготвени от цвекло, е друга причина за повишаване на хемоглобина. 150 грама цвекло са в състояние да възстановят намаления хемоглобин, но с повишени нива на това вещество ще предизвика проблеми с тялото и кръвообращението.
  • На повишено ниво на хемоглобин в кръвта трябва да бъдат изоставени ябълки, дини и пъпеши. Морковите също подобряват този съдържащ желязо протеин, така че не се препоръчва да го използвате.
  • Билковите отвари и инфузиите могат да предизвикат повишаване на хемоглобина. Бульон на задух, тинктура на планинска пепел или коприва - може да причини прекомерен растеж на червените кръвни клетки в кръвта.

Лекарства, които повишават нивото на хемоглобина

Лекарствата, които повишават нивото на хемоглобина в кръвта, се използват за лечение на анемия на желязо-дефицита. Най-популярните лекарства от тази група лекарства са фероплекс и конферентрон. Курсът на лечението се определя от лекаря след диагностициране на състоянието на пациента, предаване на комплекс от тестове и зависи от възрастта на пациента и нивото на хемоглобина в кръвта.

Моля, имайте предвид, че много често употребата на лекарства, повишаващи нивото на хемоглобина, се предписва в комбинация с витамин В12, който също помага за повишаване на хемоглобина. Не забравяйте, че съдържащите желязо лекарства, които увеличават хемоглобина, оказват негативно влияние върху стомашната лигавица и могат да причинят обостряне на гастродуоденит или гастрит. Също така тези лекарства причиняват запек и метеоризъм.

trusted-source[42], [43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50], [51]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.