^

Здраве

Parkinsonolog

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Паркинсонологът е лекар, чиято работа е да диагностицира и лекува болестта на Паркинсон на всеки етап от неговото развитие. Предлагаме ви да разберете кой е паркинсонолог, какво прави той, каква е отговорността на лекаря и кога да се свържете с него.

Паркинсонологът е лекар с тясна специалност - болестта на Паркинсон. Това заболяване възниква на основата на лезии на централната нервна система и ефекти върху мозъка. Поради това има нарушения на здравословното движение на тялото и предаването на импулси, отговорни за движението. Паркинсонологът използва терапевтични и хирургични методи за лечение на болестта. Методите на лечение зависят от симптоматиката и етапа на развитие на заболяването.

trusted-source[1], [2], [3]

Кой е паркинсонолог?

Кой е паркинсонолог? Това е лекар, чиито дейности са пряко свързани с лечението на болестта на Паркинсон, както и свързани неврологични заболявания. Лекарят провежда диагностични дейности, предписва тестове и прави план за лечение (облекчаване на симптомите на заболяването). Паркинсонологът е компетентен специалист, който разпознава и лекува дегенеративни заболявания на централната нервна система и двигателни нарушения, причинени от неврологични проблеми.

Parkinsonolog

Основната група пациенти на паркинсонозиса са възрастните хора, т.е. По-възрастната група. Болестта се дължи на разрушаването и смъртта на невроните в определени части на централната нервна система. Задачата на паркинсонолога да идентифицира болестта на ранен стадий на развитие и да започне лечението, докато болестта не се отрази патологично.

Кога трябва да се свържа с паркинсонолог?

По правило те търсят медицинска помощ само ако има симптоми, които влошават качеството на живот и са свързани с това или друго заболяване. Нека да разгледаме кога да кандидатствате на паркинсонолог. Причината за безпокойство е тремор, мускулна ригидност, постурална нестабилност и хипокинезия. Това са водещите симптоми на болестта на Паркинсон.

Съгласно съвременните медицински изисквания диагнозата на заболяването изисква наличието на симптом като хипокинезия, т.е. Двигателни нарушения (забавяне на движението, понижаване на моторната активност) и един от водещите симптоми. Нека да разгледаме основните симптоми на болестта на Паркинсон, които са причина за търсенето на медицинска помощ.

 • Проблеми с координацията на движенията (треперене на пръстите, ограничени двигателни умения, забавяне на действието, наклон, бавна походка и замъгляване по време на движение).
 • Запек и неволно уриниране.
 • Тревожност, депресия без видима причина, безсъние.
 • Трудно е да дъвчете и да преглъщате храна, появява се слюнка.
 • Степента на говора се променя значително (монотонността се появява) и почерка (става по-малък).

В допълнение към горните симптоми, много пациенти се оплакват от затруднения по време на сън (трудно да се обърнат в леглото). Такива проблеми със съня намаляват качеството на нощната почивка и оказват значително влияние върху ежедневното събуждане.

Какви тестове трябва да предприема, когато се свържа с паркинсонолог?

Паркинсонологът, подобно на други лекари, диагностицира и предписва лечение не само за симптомите на заболяването, но и за резултатите от тестовете. Нека да разгледаме какви тестове трябва да предприемете, когато се обърнете към паркинсонолог.

 • Основният анализ, чрез който паркинсонологът диагностицира заболяването, е кръвен тест. Диагнозата на заболяването се дължи на наличието на профил на автоантитела в кръвта.
 • Паркинсонологът може да предпише MRI на мозъка и ултразвук. Това ни позволява да идентифицираме наличието на тумори в мозъка, които предизвикват болестта.
 • Паркинсонологът извършва визуален преглед, който се нарича позитронна емисионна томография. С това проучване можете да определите основния признак на заболяването - ниско ниво на допамин в мозъка. Но този метод се използва изключително рядко, тъй като има високи разходи и далеч от всички клиники и болници има оборудване за извършване на този анализ.

В допълнение, лекарят предписва серия от тестове, които ще помогнат за идентифицирането на коморбидните заболявания, които са възможни и причиняват симптоми на болестта на Паркинсон. За съжаление досега няма лабораторни тестове, които биха помогнали за точно диагностициране на болестта.

Какви диагностични методи използва паркинсонологът?

Какви методи за диагностика се използват от паркинсонолозите - на първо място това е визуално изследване, изследване на симптомите и оплакванията на пациента. Това се отнася до първия етап на диагностициране на заболяването. На втория етап от диагнозата паркинсонологът трябва да изключи болестите, които причиняват симптоми, подобни на тези на Паркинсон. За това лекарят назначава поредица от тестове (ултразвук, кръвен тест, ЯМР и др.).

На третия етап от диагнозата лекарят трябва да потвърди болестта на Паркинсон. Това е възможно само ако при втория етап от диагнозата не са открити други заболявания с подобни симптоми. За да се потвърди заболяването, пациентът трябва да има поне три водещи симптома на заболяването (хипокинезия, тремор на крайниците, нарушения на съня и други). След диагностициране на болестта на Паркинсон лекарят предписва лечение, което значително облекчава симптомите на заболяването, но не го излекува напълно. Тъй като досега няма лечение, което би премахнало напълно болестта на Паркинсон.

Какво прави паркинсонологът?

Какво прави паркинсонологът на първо място това лечение на болестта на Паркинсон. Също така, задълженията на лекаря включват лечение на прогресивни и хронични заболявания на централната нервна система, които са придружени от симптоми като двигателни нарушения.

Към днешна дата лекарството не може напълно да излекува пациентите, страдащи от болестта на Паркинсон, или да забави прогресирането на заболяването. Но съществуват редица методи, които позволяват да се подобри качеството на живот на пациента. Такива методи включват консервативно лечение и методи за хирургична интервенция. Рисковите фактори за появата на болестта се считат за генетично предразположение, стареене и въздействието на негативните фактори на околната среда.

Какви заболявания третира паркинсонологът?

Какъв вид болест третира паркинсонолог - преди всичко болестта на Паркинсон, както и заболявания на мозъка и гръбначния мозък, нервни заболявания. Болестта на Паркинсон се отнася до идиопатични заболявания, т.е. Болестта е напълно независима и не води до съпътстващи заболявания или генетични нарушения. Условно заболяването се разделя на четири групи. Паркинсонологът трябва да идентифицира групата на заболяването за определени симптоми и да предпише ефективно лечение. Нека да разгледаме основните групи синдром на Паркинсон.

 • Идиопатичен - се проявява при 75% от пациентите с болестта на Паркинсон. Има стандартни симптоми, които са свързани с нарушения на нервната система и загуба на координация на движенията.
 • Генетиката е наследствена форма на болестта.
 • Симптоматичен - се проявява поради въздействието на лекарства или редица заболявания (тумори, възпалителни и инфекциозни заболявания). Пациентът има същите симптоми като болестта на Паркинсон.
 • Невродегенеративни заболявания - болестта на Паркинсон се проявява на фона на други неврологични заболявания, които провокират неговото развитие.

Съвети за паркинсонолог

Съветите на паркинсонолога са практични методи и препоръки, които помагат за облекчаване на хода на заболяването и състоянието на пациента. Нека да разгледаме съветите на паркинсонолог, както и някои факти за хода на болестта.

 • Най-често болестта на Паркинсон се проявява при мъжете. Възрастта на мнозинството от пациентите е повече от шестдесет години.
 • Хората с болестта на Паркинсон трябва да получат постоянна подкрепа и грижа. Необходимо е да се провежда редовна тренировка при упражнения, тъй като това позволява да се облекчат симптомите на заболяването и да се поддържа физическата активност на пациента.
 • Храненето за това заболяване трябва да е пълно. Пациентът трябва да ходи и да говори колкото е възможно повече.
 • При силен трепет от ръце пациентът трябва да бъде помогнат да приеме храна и да даде колкото е възможно повече течност, тъй като това ще облекчи появата на запек.
 • Лице с Паркинсон не трябва да се втурва и да се размърдва, тъй като свръхекспресията води до увеличаване на тремор на крайниците.
 • Редовните топла вани спомагат за облекчаване на мускулното напрежение и малкото релакс.
 • Необходимо е да следите стола на пациента, ако се появят някакви смущения, препоръчително е да се консултирате с лекар.
 • Под специалния контрол на движенията на пациента. Гледайте пациента да ходи гладко, да вдига краката си и да ходи надясно.

Паркинсонологът е лекар, чиято работа е да диагностицира и лекува болестта на Паркинсон. От тази болест страдат възрастните хора, поради което лекарят трябва да бъде не само квалифициран специалист, но и психолог, който е готов да подкрепи пациента във всеки един момент.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.