^

Здраве

A
A
A

Открита фрактура

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Ако над мястото на фрактурата, че е нарушение на неговото анатомична цялост, формира отворена рана, е отворена фрактура, която се затваря и се отнася до нараняване: ICD-10 клас XIX, код - S00-S99.

Размери варират от малки рани по кожата за пробиване широка разкъсване на всички слоеве на прекъсването нараняване на кожата и меките тъкани, често - тяхната граница и оголване на костни фрагменти, оставяйки кухина отворена рана.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Причини отворена фрактура

Причините за откритата фрактура са силен външен травматичен (деформиращ) ефект на остатъчната енергия от повреда при удар, падане, сблъсък, ускорена компресия и др. Повечето от специфичните ситуации, в които се проявяват всички тези ефекти, са известни на всички и не е необходимо да бъдат изброени: това е доста голям списък, включващ всички произшествия.

Независимо от това как е станало това, патогенезата на костите на скелета фрактури поради факта, че силата на външната дейност (специфичната повърхностна енергия) за определен скелетната структура по време на фрактура е много по-висока от границата на биомеханични здравината на костите - способността му да издържа на енергията на удара (което костите тъканта абсорбира точно като всеки друг материал). Bone биомеханична резистентност е високоеластичен характер и, в допълнение, варира в зависимост от степента на прилагане на силата: при висока скорост механично въздействие костни тъкани запазват повече енергия, което води до разрушаване на тяхната наслоява кристална структура.

Причините за костни фрактури се виждат и във факта, че структурата на костта не е еднаква в напречно и надлъжно направление, поради което костта има различни механични свойства, когато се натоварват на различни оси. И повечето фрактури са резултат от едновременно въздействие върху костта в няколко посоки.

Така че разтягането води до напречна фрактура с надлъжно въздействие на динамична компресия - наклонена (диагонална) фрактура. Например, открита фрактура на бедрената кост, като правило, възниква, когато се деформира, за да се огъне, когато комбинирани компресионни и стречисти сили, действащи една към друга, се комбинират. Но тъй като костите са асиметрични, напреженията на натиск и опън не могат да бъдат балансирани и костта е счупена.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Симптоми отворена фрактура

Първите признаци на открита фрактура на локализация са тежката силна болка (до развитието на болка), деформацията на фрактурирания крайник и кървенето поради съдови увреждания.

Бързо проявени симптоми на открита фрактура на локализация включват образуването на оток (подуване и близката става) и хематоми в мястото на фрактурата.

При отворена фрактура на долните крайници (бедрата, пищялите, глезените) или отворена фрактури на таза, човек е в имобилизирано състояние и чувства някои изтръпване на крайниците (поради увреждане на нервите) и обща слабост. Кожата бледа, студ започва. Според травматолози характерната особеност на отворената фрактура на тубуларните кости на крайниците е подвижността на костните фрагменти и хрупкавият звук при палпиране на мястото на фрактурата.

Открит фрактура на черепа придружено изтичане на субарахноидален пространство CSF (през ушите и носа), загуба на съзнание, кървене от венозен резервоар е прикрепен към външната обвивка на кости. Ако временната кост е счупена, настъпва кървене от ухото и тя престава да чува. Има кървене от ушите и носа и liquorrhea (назален секрет цереброспинална течност) в отворен фрактури тилната, етмоиден и клиновидна кост на черепа.

Разграничаване на симптомите на отворена фрактура на долната челюст: невъзможността да се затворят устата, кръвта или натъртвания в устата, кървава слюнка, зъбите от долния ред могат да бъдат счупени. Вижте също - Фрактура на долната челюст

Ако не е открита фрактура на носа, на фона на силна болка наблюдава кървене от носа (може да бъде освободен слуз ексудат от носните пътища), хематом в носа и клинообразна синус, подуване на лигавицата на носните проходи с загуба на възможност да диша нос.

Форми

Класификация на отворени фрактури Kaplan-Маркова определя степента на увреждане на тъканите от счупване на тръбни кости, подчертавайки категория (А, В и С) с подкатегории (I, II, III, IV):

Категория A - леки местни наранявания: IA (размер на раната по-малък от 1,5 cm), IIA (размер на раната от 2 до 9 cm), IIIA (размер на раната повече от 10 cm);

Категория В - насинени ранирани рани от меки тъкани със средна тежест: IB (размер на раната до 1,5 cm), IIB (рани 2-9 cm), IIIB (повече от 10 cm);

Категория В - тежки трошени и трошени наранявания на меките тъкани: IB (при рана до 1.5 cm), IIB (2-9 cm), IIIB (над 10 cm).

Категории АIV, БИВ и ВIV - открити фрактури с натрошаване на костите, разрушаване на големи участъци от меки тъкани и увреждане на големи кръвоносни съдове.

Класификацията на откритите фрактури от Gustilo-Anderson също определя тежестта на фрактурата на крайниците според размера на раната, нивото на нейното замърсяване и степента на увреждане на меките тъкани и нивото на замърсяване:

  • Тип - проста напречна или наклонена къса фрактура, рана <1 см в диаметър, практически чиста, увреждания на меките тъкани са минимални (без смачкване);
  • Тип II - размер на раната от 1 cm до 10 cm дължина, умерено замърсено разкъсване без значително раздробяване на меките тъкани;
  • Тип III - отворени сегментални фрактури с широко разкъсване> 10 см, увреждане на меките тъкани и степента на замърсяване на раната са значителни, кръвоносните съдове също са повредени;
    • тип IIIA - фрактури със заразена рана, широко раздробяване на меките тъкани и умерено излагане на периотема;
    • тип IIIВ - фрактури със силно заразена рана, широко раздробяване на меките тъкани и значителна експозиция на периотема; възстановяването на съдовете е необходимо за поддържане на крайниците.

Независимо от нараняванията, класификацията на открита фрактура тип III размери автоматично определя отворен сегментна разселени фрактура, открита фрактура на огнестрелна рана, счупени крайници в злополуки в транспорта и замърсени земи в земеделски трудовите злополуки. Това включва травматични ампутации и открити фрактури, които се появяват 8 часа преди да потърсите медицинска помощ.

Трябва да се има предвид, че появата на дефект в кожата и меките тъкани поради същия травматичен ефект, който е довел до костни фрактури, се определя в клиничната травма като първична открита фрактура. И когато кожата и меките тъкани са повредени от костните фрагменти, отворената фрактура се нарича второстепенна и в такива случаи раната от перфорацията е малка (въпреки че това не изключва нейната инфекция).

Локализиране на открита фрактура

Наранявания на опорно-двигателния апарат - фрактура на отворените крайници - могат да засегнат перонеалните, тибиалните и бедрените тръбни кости на долните крайници; рамо, лакът или радиус на горните крайници.

Открита фрактура на бедрената кост - проксималният край на бедрената кост, тялото (диафизата) на бедрената кост; суперкондиларни и суперкондиларни фрактури; отворена фрактура на глезена (костите на глезенната става).

Откритата фрактура на рамото е фрактура на диафизата на раменната кост или епикондиоидна фрактура на раменната кост.

Откритата фрактура на предмишницата е лезия на ушната или лакътната епифиза (крайна част на костта); може да бъде отворена фрактура на радиуса. Но при сериозни наранявания едновременно улънните и радиалните кости се прекъсват.

Open фрактура на ключицата е много рядко, и в повечето случаи - поради падане на една страна или на протегнатата ръка - ключицата кост е счупена в средната третина на диафазата.

Открита фрактура на таза се диагностицира при случаи на костни фрактури на тазовия пръстен - пубис, илиак, исхиал, сакрум - ако фрагментите перфорират кожата.

Откритата фрактура на черепа е фрактура на костите на черепния кош (неврокрениум); най-често отворените фрактури (с вдлъбнатина на костните фрагменти) са подложени на по-фини временни и параитални кости, на черепната кост, а също и на областта на тилното отвор близо до основата на черепа. А откритата фрактура на челюстта, фрактура на окото и отворена фрактура на носа са най-честите открити фрактури на черепните кости на лицето.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21]

Усложнения и последствия

Какво представлява опасната открита фрактура? Основната опасност е, че такава травма е придружена от кръвоизлив и вътрешни кръвоизливи, което води до значителна загуба на подслон. Също така, при такива сложни фрактури се получава травматичен шок на болка и инфекцията прониква в раната. Инфекцията, от своя страна, е изпълнена с некроза на меки тъкани и развитие на газовата гангрена и сепсис.

Всяко локализиране на открита фрактура може да има определени последици и усложнения.

На първо място, усложненията включват изместването на костните фрагменти, което при диагнозата се определя като открита фрактура с изместване. Изместването по отношение на физиологичната позиция на костта може да бъде надлъжно, странично, под ъгъл, с въртене на костните фрагменти и също така комбинирано. В резултат на изместването на фрагментите се наблюдава нарушение или разкъсване на мускулите, сухожилията, съдовете и нервните влакна. В допълнение, може да има аузия - отделянето на фрагмент от счупена кост (фрагмент) от основната маса на костната тъкан.

Сред общите негативни последици от откритите фрактури, експертите отбелязват фатално затваряне на лумена на съдовете на белите дробове или на мозъка с частици мазнини от костния мозък на тубуларни кости (мастна емболия)

Интрацеребрален хематом и кръвоизливи в мозъка придружават открити фрактури на костите на черепа.

Поради увреждане на периферните нерви се развиват неврологични усложнения с различна тежест. Например, в случаите, в форамен фрактура зона бъде нарушена блуждаещия проводимост, подезичния и глософарингиалния нервите, което води до нарушаване на реч, преглъщане и дишане ритъм.

Благодарение на разкъсване на бедрен нерв с открита фрактура на бедрото е блокиран удължаване на краката, и след проведена открита фрактура на пищяла често е невъзможно да се изправи на крака, и разчитат на петата при ходене. А отворената фрактура на радиуса може да предизвика дисфункция на радиалния нерв, а след това има проблеми с разширението на ръката и пръстите.

Отворени фрактури усложнения могат да проявяват посттравматичен глезена остеоартрит глезена деформиране, формирането на фалшиво съвместно в шев зона на костта, развитието на обичайно дислокация на крака. Откритата фрактура на предмишницата може да доведе до снаждане на радиуса от лакътя.

Откритата фрактура на таза е изпълнена с образуването на хематоми в ретроперитонеалното пространство и може също да причини усложнения като разкъсване на пикочния мехур, уретрата или ректума; последствията от фрактуриран исхий могат да бъдат съкращаване на крака от фрактурата и значително ограничаване на неговата подвижност в тазобедрената става.

Такива последици и усложнения, като изкривяването на носа или носната преграда, нарушението на носното дишане, възпалението на тригеминалния нерв, са характерни за откритата фрактура на носа. Откритата фрактура с преместване на долната челюстна кост може да наруши затварянето на зъбите и да деформира ухапването.

Освен това при всички открити фрактури, особено при изместване и аварии, съществува заплаха от възпаление и некроза на костна тъкан - посттравматичен остеомиелит.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27]

Диагностика отворена фрактура

За травматолозите и хирурзите са очевидни наранявания от такова естество. И диагнозата на открита фрактура, която, когато пострадалото лице пристигне в травматологичния център или в отделението по травматология, започва с преглед, няма трудности.

Въпреки това, точно да се определи степента на увреждане на костите и меките тъкани, както и откриване на наличието на фрагментите и преместване може само инструментални диагностика - проверка на пациента с помощта на флуороскопия (фиг непременно направени в две издатини), компютърна томография, докато костни фрактури на черепа - ЯМР.

Вижте - Диагноза на мозъчната травма

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32], [33]

Лечение отворена фрактура

Първата помощ при отворена фрактура е следната:

  • което трябва да се спре кървенето: със силна артериално кървене - турникет над мястото на раната и фрактура (с времето на налагането му), с малко кървене - превръзка натиск върху раната;
  • Раната над фрактурата трябва да бъде затворена със стерилна превръзка, докато в самата рана нищо не може да се докосне;
  • дайте на жертвата болкоуспокояващо.

Първа помощ за открита фрактура се извършва до пристигането на бригадата на линейката. През това време жертвата с отворена фрактура на тазобедрената става, таза или черепа се движи или се премества на друго място, не се препоръчва костните фрагменти да не увреждат по-големите участъци от меките тъкани.

За да се предотврати изместването на костните фрагменти, е необходима правилна транспортна имобилизация с отворени фрактури. Например, когато се счупи счупена кост, се нанася гума, която не само поддържа костите на предмишницата в неподвижно положение, но и ставите - лакът и китката. И с фрактура на гръдния кош с помощта на гума от импровизирани материали, е необходимо да се фиксират коляното и глезенните стави.

Ако жертвата открита фрактура на таза костите, а след това трябва да се сложи, така че част от тялото над кръста е леко повдигната, а зад коленете (така, че те са полу-извит) имате нужда от малък хълм, който може да бъде направен от сгънати дрехи с валяк.

Когато фрактурата на долната челюст е отворена, транспортната имобилизация се осигурява чрез закачане на челюстта над главата, а пострадалият се държи легнал.

Предвид сложността на травмата, лечението на откритите фрактури се извършва по сложен начин.

Рани лечение - виж по -. Лечението на отворени рани, облекчаване на болката, противовъзпалителна терапия, позицията - анатомично точна асоцииране (картиране) на костите - и за определяне на най-подходящия метод за всеки отделен случай.

Тя може да бъде мазилка или пластмасова дълга - при отворена фрактура на крайниците без изместване. Но при наличието на костни фрагменти и изместване (по-специално, когато открита фрактура на бедрото или пищял) прибягват до екстензия под товар (сцепление), което осигурява тяхната стабилна позиция и по този начин спомага за нормалното зарастване на фрактури.

В повечето случаи е необходимо хирургично лечение - за правилното лечение на раната, както и за възможно най-добро изравняване на счупените кости. След се изисква фиксиране на анатомична редукция, които в арсенал от травма хирурзите са специални игли, щифтове, скоби, плочи. Най-известният апарат, с който се прави външно фиксиране на костни фрагменти, е апаратът на хирург Илизаров. Въпреки че Pioneer EDV - компресия разсейване остеосинтеза (т.е., хирургично препозициониране на костите фиксиращи конструкции) - работи в Холандия, белгийски хирург Albin Lambotte (Albin Lambotte), който в началото на XX век, използван първия метален компресионно разсейване устройството разработен от него - прост едностранен вид фиксатор на счупена кост.

След адхезията на костта, фиксационните структури се отстраняват и меките тъкани се зашиват. Хирургичното лечение на откритите фрактури включва и отстраняването на увреждания на периферните нерви, което може да се извърши на по-късна дата - в рамките на три месеца след увреждането (след откриването на някои нарушения). Тези операции се извършват от неврохирурзи.

Лечебно лечение на открити фрактури

Медикаментозно лечение на открити фрактури се извършва с помощта на антибактериални, аналгетични, деконгестанти, имуностимулиращи, невропротективни средства.

Прилагането на антибиотици - амоксицил, цефазолин, цефтриаксон, метронидазол (Flagil) и други - лекарите предотвратяват или значително намаляват възпалителните усложнения. Amoksiklav се инжектира във вена от 1,2 g (деца под 12 години от 0,03 g на килограм тегло) на интервали от не повече от 8 часа. Единична доза Cefazolin е 0,5-1 g (за възрастни), прилага се подобно. Страничните ефекти на тези лекарства, общи за всички антибиотици, включват гадене, диария и ентероколит; уртикария; промени в кръвта (анемия и левкопения); повишени нива на чернодробни ензими и азот в урината.

За облекчаване на болката чрез инжектиране или орално приложена лекарствена група на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС): индометацин, кетопрофен, ибупрофен и т.н. Така, индометацин може продължение на две седмици се прилага интрамускулно - веднъж или два пъти на ден (60 мг), а след това е възможно. Отидете на приема на таблетки - 25 mg два пъти дневно, винаги след хранене. Сред нежеланите реакции на НСПВС са главоболие, стомашно-чревни прояви с болки в стомаха. Следователно, тези средства са противопоказни в присъствието на стомашно-чревна язва заболяване, както и история на бронхиална астма.

Лекарства, които стабилизират капилярите, например, Метил етилпиридинол или L-лизин възбудител, се използват срещу оток. L-лизинът се инжектира във вената 5-10 ml веднъж дневно (с отворен TBT два пъти дневно) в продължение на 3-7 дни; Дозата за деца се изчислява по телесно тегло. Това лекарство не се използва за бъбречна недостатъчност и едновременно с цефалоспориновите антибиотици; В редки случаи може да има странични ефекти под формата на алергична реакция.

Освен това, при открити фрактури - стимулиране на тъканния метаболизъм и регенериране на увредени тъкани - се счита за целесъобразно да се използва имуномодулиращото средство Тималин. Интрамускулните инжекции на това лекарство (еднократна доза от 5 до 20 mg) се правят веднъж на ден; курсът на лечение трае до пет дни.

Калциевият глюконат и калциевият хидроксиапатит (Osteogenon) допринасят за възстановяването на костната тъкан и фиксирането на калция в нея. Остеогенът след фрактури се препоръчва да приема два пъти дневно (1-2 таблетки) в продължение на 2.5-3 месеца. Това лекарство е противопоказано за проблеми с бъбреците и пациенти под 18-годишна възраст.

Медикаментът Gliatilin (Cereton) се отнася до невропротективни агенти и се използват за регенериране на увредени периферни нерви, особено в отворени фрактури и други травматични мозъчни наранявания, една капсула на ден; В тежки случаи лекарството се прилага парентерално (в капкомера).

Рехабилитация след открита фрактура

Продължителността на периода на рехабилитация, която започва след отстраняване на апарата за шина или дизелови двигатели, отклоняване на вниманието, както и прогнозира бъдещото състояние зависи от открита фрактура локализацията и степента на неговата сложност.

Модерният комплекс от мерки за рехабилитация, насърчаване на връщането на ранени скелетната структура на техните физиологични функции, включва разнообразие от физическа терапия, специални терапевтични упражнения, масаж и хидротерапия или продължително пасивно развитие на ставите - Непрекъснато пасивно движение, CPM-терапия.

Този метод, чиято концепция бе създадена от канадския ортопедичен хирург Робърт Б. Салтър през 70-те години, има за цел да развие ставите след наранявания с помощта на специални устройства. CPM-машини причиняват на ставите да се огънат до предварително определена степен без участието на мускулната сила на пациента. В този случай степента на огъване на ставите се увеличава, когато рехабилитацията протича след отворена фрактура и обхватът на движението постепенно се разширява.

Лекари rehabilitologists препоръчва да се яде в периода на възстановяване след проведена открита фрактура, да се използва достатъчно протеини, витамини A, C, D и В група, както и богати на калций млечни продукти и продукти, съдържащи фосфор (растителни масла, боб, овес, бадеми, орехи) ,

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.